stamboomforum

Forum logoHelpdesk » Diakritische tekensProfiel afbeelding

Betreft Genealogie Online (via Chrome browser)

Mij is al diverse malen opgevallen dat namen met diakritische tekens niet goed worden weergegeven. Bijv. Adèle , wordt verbasterd met diverse symbolen.

Een en ander wordt veroorzaakt door het feit dat uw websites  "utf-8" als charset definitie hebben. Dat is voor websites wel gebruikelijk, maar voor een genealogische database helaas funest. Als u dit ombouwt tot de ANSI characterset, worden alle diakrieten goed weergegeven.

charset=ISO-8859-1

Graag actie:

Met vriendelijke groet,

Klaas Steffens

Klaas Steffens - 30 jun 2024 - 18:36


Dat is een beetje kort door de bocht. Terug naaar Ansi zou een flinke stap terug in de tijd zijn. Een Ansi Gedcom kan foutloos geconverteerd worden naar UTF-8. Het omgekeerde kan niet altijd foutloos omdat het aantal mogelijke tekens in UTF-8 vele malen groter is.

Verder zijn er al stamboomprogramma's die volledig in Unicode werken, zoals Aldfear, het meest gebruikte stamboomprogramma bij GenealogieOnline publicaties. De gegevens daarvan zouden niet weergegeven kunnen worden in Ansi.

Diakrieten gaan bij GOnline inderdaad niet altijd goed. Het is zaak om aan te geven waar het in uw publicatie fout gaat zodat er gericht actie ondernomen kan worden.

Verder is het in uw stamboomprogramma waarschijnlijk ook mogelijk de Gedcom in UTF-8 aan te bieden, maar dat wil niet zeggen dat het weergaveprobleem daarmee opgelost is.

Gerrit Scholl - 30 jun 2024 - 19:51 (laatst bijgewerkt 30 jun 2024 — 19:52 door auteur)Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu