stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Aldfaer probleem



Profiel afbeelding

Hallo allemaal,

Ik heb dankzij de tip van Enno nu gegevens kunnen inbrengen in Aldfaer 4.05, maar nu stuit ik op de volgende problemen.

1) Ik kan met geen mogelijkheid deze gegevens volledig overbrengen naar een rapport. Er verschijnt in de Rapporten en geloof me ik heb ze stuk voor stuk uitgeprobeerd, slechts één familielid met zijn kinderen. Ik heb alle mogelijkheden en onmogelijkheden uitgeprobeerd bij Instellingen, ook zonder resultaat.

2) De Help van Altfaer heeft mij ook niet de benodigde gegevens verschaft. Zo is ondermeer achter de naam van mijn over,overgrootvader (Kwartierdrager) vermeld, maar in Help is niet vermeld wat een kwartierdrager is en op welke manier je dat kan veranderen.

3) Tevens wordt bij elke handeling de kolom onder Bewerken grijs, zodat je niet kan kopieëren.

4)  Ook met het verwijderen van personen heb ik problemen.

Wie zou mij kunnen helpen ? Ik had ook naar het Forum van Altfaer kunnen gaan, maar ik dacht dat bij ons Forum ook wel terzake kundige Forumleden aanwezig zijn.

Met vriendelijke groeten Ric Brijl.

Karel - 30 jul 2008 - 10:49

Zelf had ik Aldfaer onlangs gedownload, zelfs een account aangemaakt, maar ik kan er echt niets mee.

Zelfs geen Aldfaerbestand lezen dat een ander mij toestuurt.

En een nieuwe download lukt nu óók niet meer.

Leonardo - 30 jul 2008 - 11:38

Hallo Leonardo,

Ik heb dus net als jij aan den lijve ondervonden dat het niet echt een programma is waar een leek direct mee aan de slag kan - trouwens als je de berichten op het Altfaer Forum leest wordt je er ook niet vrolijk van. Door de veelvudige versies van de updates om het programma up to date te houden, schijnen veel gebruikers in de problemen te komen, vooral die met Vista werken. Je schijnt zelfs in je verborgen bestanden te moeten gaan rommelen om de boel weer a/d praat te krijgen - voor een redelijke ondeskundige zoals ik, dus niet te doen. Je hebt hierbij echt hulp nodig. Trouwens zoals je hebt gelezen ben ik er dankzij de tip van Enno er uiteindelijk in geslaagd om de gegevens in te voeren. Daartoe heb ik eerst alles van Altfaer van de computer gehaald, en vervolgens het Programma en de Hotfix naar 1 bestand gekopieerd. Ik ben nu ook bezig om een Demo uit te proberen van Fam XY (niet gratis), maar wel heel erg gebruiksvriendelijk en de Help is bijzonder duidelijk en uitvoerig. De Forumleden hebben mij wel aangeraden om een Nederlands programma te gaan gebruiken zoals Altfaer en dat is begrijpelijk, maar als het programma niet aan je eigen voldoet, dan heb je weinig keus. Je gaat dus met de Garuda komen, ah, ha ! Nou, dan is het van Eelde Airport  maar een klein stukje per de Trekschuit naar Beerta Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

  !  Trouwens ik heb jouw gegevens uit de kranten dus naar Joke toe gemailed. Trouwens die Berent had nog wel een openstaande schuldbrief bij de VOC ! Toen ik indertijd de VOC registraties bekeek was ik onder de indruk op de wijze waarop zij alles al (met de hand) registreerden. Het lijkt wel of Jacobus in één van zijn incarnaties de ontwerper was van het VOC registratiesysteem, LOL ! In elk geval heel erg bedankt voor je info, groeten van Ric

Karel - 30 jul 2008 - 12:37

Hallo Aldfaer-gebruikers,

Probeer eens de demo van Pro-Gen, ook een nederlands talig programma. Het is wel niet gratis, maar slecht € 50,= voor een kompleet werkend programma. Per bestand kan men totaal 250.000 personen invoeren en ik denk voor de meeste gebruikers is dat wel voldoende. Ook met problemen, als die al voorkomen, kan met direct met de makers mailen en vaak binnen enkele dagen heeft men antwoord.

Ook kan men een van de helpers raadplegen.

Zelf gebruik ik het programma al sinds 1989 en naar volle tevredenheid.

m.vr.gr.

Cees Paarlberg

Uitgeschreven lid - 30 jul 2008 - 14:39

Hallo Cees,

Sympathiek dat jij reageert - ik ga de demo van Pro-Gen eens bekijken, maar ik moet eerst zien of ik al die reeds ingebrachte gegevens in Altfaer uit kan printen, Ja, ik weet het, ik ben stom geweest, ik had tussentijds moeten kijken of ik al de mogelijkheden onder controle had. In elk geval bedankt, met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 30 jul 2008 - 17:40

Heren,

Ik denk toch dat er iets met jullie instellingen niet goed zit. Ik werk al vijf jaar met Aldfaer, inmiddels zitten daar zo'n 32.000 personen in en ik heb geen problemen. Eerlijk gebied me wel te zeggen dat ik het laatste 1,5 jaar geen nieuwe versies meer heb gedownloaded. Ik werk met versie 3.5.2.

Groet

Toine

Toine - 30 jul 2008 - 21:37

Beste Toine,

Bedankt voor je reactie. Ik dacht dat er veel meer Forumleden werkten met Aldfaer, maar tot nu toe ben jij de enige. Zoals ik al schreef, ik heb werkelijk alle mogelijkheden en onmogelijkheden uitgeprobeerd bij Instellingen. zou het ook ergens anders aan kunnen liggen, te denken valt aan een beginnersfout ? Ik heb namelijk het idee dat het iets simpels moet zijn, waarmee beginners de mist in kunnen gaan. Ik hoop op een reactie, met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 30 jul 2008 - 22:07

Ric,

Er zijn er echt wel meer die Aldfaer gebruiken, maar die hebben gewoon niet gereageerd.

Heb je iemand (bijvoorbeeld jezelf) als "referentiepersoon" gemaakt ?

Zorg dat jouw gegevens linksboven op het scherm staan en dan via "persoon", en dan "maak referentiepersoon".

Wat heb je aangevinkt bij de instelling onder het mapje "Overzichten" en "Presentatie"?

Heb je via de Help functie de handleiding doorgenomen ?

Groet

Toine

Toine - 30 jul 2008 - 22:27

Toch maar even reageren als een zeer tevreden Aldfaer gebruiker. Ik gebruik het al een aantal jaren en download ook regelmatig de nieuweste versies. Heb op mijn computer Vista. Ook dat levert geen problemen op. Ik ben niet zo deskundig dat ik eventuele oorzaken zou kunnen aanwijzen. Maar het werkt dus allemaal wel. Heb altijd pro-gen gebruikt maar  ben me steeds meer gaan ergeren aan de oudewetse opmaak onder een dos versie. Zoeken met de pijltjes toetsen is toch niet meer van deze eeuw en invullen met functietoetsen was eind 1900 normaal. Maar nu niet meer. Nree voor mij geldt: leve aldfaer met vista

Uitgeschreven lid - 30 jul 2008 - 23:20

Hallo Gerard,

Daar sluit ik me geheel bij aan, vooral ook omdat er nog steeds geen uitzicht schijnt te zijn op een Windowsversie van ProGen, verder een prima programma, maar inderdaad niet meer van deze tijd.

Voor mij was dat een van de redenen om over te stappen naar GensDataPro, een niet geheel gratis programma, maar met zeer veel (sommigen vinden teveel) mogelijkheden en Nederlands. Ook met een actieve helpdesk.

M. vr. gr.

Ria

Ria Hendriks - 30 jul 2008 - 23:53

Hoi

Ric, ik heb niet de nieuwste versie, maar je kunt op allerlei manieren rapporten uitdraaien.

Als jouw overoverover...etc kwartierdrager is, dan heb je geprobeerd een rapport te maken van zijn voorouders.

Aangezien hij echter de laatste in de rij is en je niet meer weet, verschijnt alleen zijn gezin.

Je moet dus de andere kant om - en je moet zijn nageslacht uitdraaien.

Als je jouw voorgeslacht uitdraait ben jij kwartierdrager van die hele stapel voorouders boven je.

2 bij 2 is een kwartier, en dat heet dan ook wel kwartierstaat.

Als je jouw nageslacht uitdraait krijg je ook enkel jouw gezin, en niet 7 generaties.

Het maakt dus uit vanaf welke persoon je welke kant uitgaat.

In je instellingen kun je regelen of je de hele gezinnen meeneemt of enkel de echtparen,

en of je per tak of per generatie wilt.

Ik print nooit meteen, maar copy eerst alles naar Word. (rechtermuisknop: alles selecteren, kopieer/plak)

Ik weet niet of je via menu naar de rapporten gaat - ik ga via de tekeningetjes, die blokjes op elkaar.

mvg margreet

margreet - 30 jul 2008 - 23:58

Hallo allemaal,

Nou, geen goed nieuws - ik heb alles nog eens nagelopen, ook n.a.v. jullie tips, maar geen enkel nieuw resultaat. Ik heb trouwens wel opgemerkt dat in het Hoofdbestand de zogenaamde Hook bestanden (?) niet aanwezig. Wellicht is dat de fout, en zou je die ergens moeten opduikelen en installeren, maar dat is mij nu allemaal teveel werk. Bedankt allemaal, met vriendelijke groet van Ric Brijl.

Karel - 31 jul 2008 - 02:09

Dag Ric,

ook ik gebruik al zo'n 5 jaar met groot genoegen Aldfaer, plus alle uitgebrachte updates, voor 3 zeer omvangrijke stambomen. Die updates komen er inderdaad heel regelmatig. Gelukkig maar, want geen enkel programma is perfect of voldoet volledig aan alle mogelijke of onmogelijke wensen van individuele gebruikers. En ja, het is een omvangijk programma met vele mogelijkheden, die je moet leren gebruiken en dat lukt niet op een paar regenachtige zomernamiddagen. Bij andere programma's trouwens ook niet.

Maar Ric, waarom voer je deze discussie niet binnen de Aldfaerclub: de helpdesk en het forum? Die zit vol met deskundige en behulpzame gebruikers.

Ook ik denk dat je probleem ergens bij je instellingen en/of invoer en/of verwachtingen zit, maar voor de oplossing geef je te weinig info. Je meldt dat je een bepaald gewenst resultaat niet krijgt en dat je alles hebt uitgeprobeerd. Dat is rijkelijk vaag. Ook ervaren gebruikers kunnen dan alleen maar vermoedelijke oplossingen aandragen. Slagen in de lucht dus. Vooruit, ook eentje van mij: hoeveel generaties heb je voor je rapporten ingesteld staan?

Mijn advies: kijk de help en handleiding nog eens heel goed door en wend je tot de Aldfaercommunity zelf met een exacte beschrijving van wat je doet (gedaan hebt) en wat je wil.

Succes,

Lei Coolen

Lei Coolen - 31 jul 2008 - 06:54

Ook ik snap bovenstaande klachten niet echt.

Gebruik Aldfear al jaren en is voor mij een super programma dat zijn uiterste best doet om ook nog steeds beter en beter te worden..Waar zie je dat nog gratis???

Ik heb een paar jaar geleden ook eens een akkefietje gehad toen ik overstapte naar XP kan ik me herhinneren, maar als je dan contact zoekt op het Aldfear forum met de juiste mensen, degene die het programma maken, dan wordt he gegarandeerd goed geholpen.

En neem dan van mij aan, dat je niets anders meer wilt.

Grtz

Henry Eikenboom

Henry Eikenboom - 31 jul 2008 - 09:29

Dag Ric,

Aldfaer is een zeer gebruiksvriendelijk programma. Ik gebruik dit programma sinds vele jaren met grote tevredenheid. Ik volg alle updates en ken geen problemen die het vernoemen waard zijn. Mijn bestand is momenteel 32000 personen.

Ik denk dat er dan ook iets anders aan de hand is en verwacht dat je ook problemen krijgt met andere programma's.

Ik raad je aan een gebruiker te zoeken in je woonomgeving die je, bij je PC, in een enkel uurtje laat zien wat de mogelijkheden zijn van Aldfaer. Ik weet zeker dat je daarna weinig problemen meer zult ondervinden.

Succes en groeten,

Henk

Henk Laarhoven - 31 jul 2008 - 10:12

Beste Ric,

Je zult je misschien wel hebben afgevraagd waarom ik je nog geen concrete Aldfaer-tips gegeven heb, terwijl ik het wel noemde. De reden daarvoor is simpel. Ik vind Aldfaer waardeloos. De bediening bevalt me niet, en bij vrijwel alle pogingen om mijn eigen GEDCOM's te importeren crashte het. Op mijn PC werkt het blijkbaar gewoon niet, terwijl ik mijn systeem goed schoonhoud, en alle nodige updates installeer.

Dat ik het toch mede noemde was omdat ik weet dat het heel populair is. Ik weet echter ook dat dat niet helpt als het bij jou of mij niet werkt, en aan opmerkingen van anderen dat het heel goed is heb je dan ook niet veel, want zij kennen jouw systeem niet, en het mijne ook niet.

Over veel updates kan je positief doen, maar je kan er ook uit concluderen dat het zo veel fouten bevat, dat die updates keihard nodig zijn, en dat kan een teken zijn dat de programmeurs te veel hooi op hun vork genomen hebben. Voorbeelden genoeg daarvan, kijk maar naar Windows zelf, en vele andere systemen die ik ken (de belastingen).

Wat moet je dan? Pro-Gen werkt nog steeds in DOS, en ik vraag me af of de Windows-versie ooit nog komt, maar het is heel stabiel, en heel recht-toe-recht-aan in het gebruik. Echt Nederlands, maar helaas heeft het de beperking dat je per persoon maar 1 ouderpaar in kan voeren. Dat is lastig als iemand geadopteerd is, of als je weet dat de biologische vader een ander is dan de wettige.

GensDataPro kan ook. Dat werkt wel in Windows, is zeer uitgebreid, en volgens mij ook goed stabiel. Je wordt in het begin misschien wel gek van alle vensters, maar als je kijkt naar de mogelijkheden met bronnen, kaarten, enzovoort, dan staat het voor mij wel aan de top.

HazaData, als laatste van de Nederlandse grote commerciële 3, is nogal eigenzinnig in gebruik, en in mijn ogen veel te duur. Ik kon er toen ik het probeerde niet aan wennen.

Over de andere Nederlandse programma's wil ik weinig zeggen, omdat ik die niet ver genoeg uit heb geprobeerd, of omdat ze naar mijn mening bijna dood zijn. Daar heb je dan ook niets aan. Waar ik wel leuke ervaringen mee heb is een Israëlisch programma van de site My Heritage . Dit programma werkt ook in de Nederlandse taal, en je kan je stamboom direct uploaden naar de bijbehorende site, waar die ook direct kan worden vergeleken met de stambomen van anderen. Mijn eigen stamboom staat er ook.

Toch is ook dat niet het programma dat ik dagelijks gebruik. Dat is PAF, Amerikaans, van de Mormonen. Ik ben er ooit vanaf Brother's Keeper op overgestapt, en het doet precies wat ik wil, niets meer, niets minder. De grote kracht voor mij is dat het (net als Legacy) goed dubbelen kan zoeken, en dat heb ik in mijn onderzoek nu nodig.

Maar ja, wat moet jij nu? Trek je niets aan van de mensen die zeggen dat Aldfaer een superprogramma is. Daar heb je niet aan als het bij jou niet werkt. Kijk als je het nog wil proberen op het Aldfaer-forum, en zorg er in elk geval voor dat je wat je er nu in hebt zitten exporteert naar GEDCOM, zodat je investering niet weg is. Printen zou niet nodig moeten zijn, en je gegevens zijn dan in elk geval veilig, zeker als je ze ook hier bij Bob op Genealogie Online neerzet.

Dat is mijn mening tot zover. Zorg dat je je veilig voelt.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno Borgsteede - 31 jul 2008 - 10:35

Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie reactie.

Ik heb dus niet 3 regenachtige dagen, maar 3 volle dagen tot 's nachts 3 uur pogingen gedaan om de door mij ingetypte familienamen etc. in een volledig rapport te krijgen - het geduld en de wil zijn duidelijk aanwezig, Leie.

Ook heb ik het Helpprogramma volledig uitgeprint en vervolgens stap-voor stap nagelopen. Maar goed, het schijnt overduidelijk dat niemand binnen het Forum met dezelfde problemen te maken heeft gehad, met betrekking tot de 4 vragen die ik in aanvang heb gesteld, jammer voor mij, maar gelukkig voor jullie, geloof mij. Aangezien ik een doorzetter ben ga ik jullie welgemeend advies opvolgen en dus naar het Aldgfaer Forum om het daar eens te proberen. Ik dacht dat mijn reactie helder is en dat ik Aldfear zeer zeker geen flutprogramma vind, anders had ik al die moeite niet gedaan. Het feit dat het gratis is, is niet relevant, want mijn familie heeft mij toegezegd dat ik een Genealogie programma naar keuze uit kan zoeken als verjaardagscadeau, ik ben dus een boffert, LOL ! Met vriendelijke groeten allemaal van Ric Brijl.

Karel - 31 jul 2008 - 10:49

Hallo Enno,

Dezelfde Enno die mij in het eerste uur zo goed heeft geholpen met de tip om Hotfix te installeren in dezelde map ? Ik dacht dat jij, gelet op je kennis van Aldfaer ook een Aldfaer gebruiker was Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 ! Dus door jou zit ik nu in de problemen doordat ik dankzij jouw tip Aldfaer kon gaan gebruiken  Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

, LOL  Nou, je wordt bedankt hoor  Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 , LOL ! Ik ga die Mormonen site ook eens bekijken. Voor wat betreft My Heritage, dat programma is voor mij ook redelijk te doen, alleen heb ik gemerkt dat je de volgnummers van de personen niet meer kan wijzigen, bijvoorbeeld, je begint eerst in het jaar 1800 met opa X en die wordt dan als nummer 1 aangemerkt. Wanneer je jaren later er achter komt dat er ook een bet-opa x is in het jaar 1700 en je voert die in, dan krijgt die bet-opa x het nummer 250. Heeft dat op enigerlei wijze gevolgen ? Even een andere (domme) vraag - in prinvipe ligt het verschil tussen een Nederlands programma en een Engels programma toch alleen in de schrijfwijze van de geboortedatums ? Ik wacht je antwoord af, nogmaals heel hartelijk bedankt voor je hulpvaardigheid. Met vriendelijke groeten van Ric Brijl.

Karel - 31 jul 2008 - 11:20

Ik heb altijd met programma's van de Nederlandse Genealogische Vereniging gewerkt. Niet gratis maar ik ben er erg tevreden over.

Nu al geruime tijd met Gensdatapro (Windows). Ik heb sinds kort de laatste versie (Windows/Vista)

Ik heb gelezen, dat het een heel populair programma is met een hoge waardering.

http://gensdatapro.ngv.nl/

jacobus - 31 jul 2008 - 11:42


Hallo Jacobus,

Bedankt voor je reactie. Is Gensdatapro een programma van de Nederlandse Genealogische Vereniging, of staat dat Programma er los van ? Fijn om te horen dat het een goed Programma is - en,...... mocht mijn keuze uiteindelijk op Gensdatapro vallen, dan kan ik met vragen over mijn problemen dus altijd bij mijn grote steun en toeverlaat aankloppen, LOL, Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 ? ! Je haalt je dan wel wat op de hals hoor, je hebt ruimschoots ervaring met die Brijl opgedaan ! Met vriendelijke groeten van Ric.

Karel - 31 jul 2008 - 12:03







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu