stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Kan Aldfaer wat ik wil?



Profiel afbeelding

Dag allemaal, dit is mijn eerste bericht op stamboomforum!

Op dit moment gebruik ik geen genealogie software; ik heb zelf wat bedacht met xml en xls bestanden om de informatie te beheeren en presenteren. Ik heb voor elk persoon en bron-document (bv een geboorteakte) een apart xml bestand. Elke persoons-xml bevat verwijzingen naar de xml's van partners, ouders en kinderen. Het xls bestand zoekt daar dan de namen etc. bij en eventuele broers en zussen e.d. Daarnaast bevat de persoon-xml verwijzingen naar elke bron waar die persoon in voorkomt. De bron-xml bevat weer verwijzingen naar de personen en geeft de rol aan die die personen in dat document hebben. Verder bevat de bron-xml een transcript van het document, notities en een link naar een scan ervan.

Nu merk ik dat ik met het aanmaken van nieuwe xml bestanden telkens wel heel erg goed moet opletten dat ik alle (en bovendien ook de juiste) verwijzingen erin zet. Bovendien moet ik de xls bestanden en de indeling van de xml bestanden geregeld aanpassen omdat er situaties optreden waarop het niet berekend is (echtscheidingen bestaan bv nu niet in mijn xml/xls bestanden). Daarom ben ik toch wat aan het rondkijken naar genealogiesoftware.

Op dit moment heb ik informatie over 53 personen, dus overstappen naar een andere manier om het te beheren is nog relatief weinig werk.

De bronnen hebben een belangrijke rol in de manier waarop ik de informatie wil presenteren.

Nu heb ik Aldfaer gedownload en er een beetje mee gerommeld, volgens mij is er aardig wat mogelijk wat betreft de uitvoer naar html in het geval van informatie over personen. Het lijkt er alleen op dat ik er qua bron-documenten niet mee kan werken zoals ik het wil.

Of heb ik het mis?

Gerrit - 8 mei 2009 - 10:45

Misschien is dit iets?

http://www.hazadata.com/ en de gebruikersgroepen http://www.hazagebruikers.nl/

E.L.Smit

E.L.Smit - 8 mei 2009 - 12:01

Hallo Gerrit,

Ik werk met GensDataPro, het programma van de Ned. Gen. Vereniging en heb het idee dat daarin wel mogelijk is wat je wilt. Hier kun je een demoversie downloaden:

http://gensdatapro.ngv.nl/index.html?ln=

Met vriendelijke groeten,

Ria Hendriks

Ria Hendriks - 8 mei 2009 - 14:05

Dag Gerrit,

Het antwoord is nee, en dat geldt ook GensDataPro en Hazadata. Ik heb veel programma's geprobeerd, en ik heb er nog geen enkel gevonden dat vanuit een brontekst terug kan verwijzen naar personen of gebeurtenissen op de manier die ik wel. In sommige programma's kan je wel zien waar een bron gebruikt wordt, maar ook daar heb ik nog geen optie gezin om in 1 klik van de brontekst naar de betrokkene te springen. Ik vind dat een groot manco, want het verwijzen van de bronnen naar de uitkomst van je onderzoek lijkt me heel logisch om te doen.

Technisch is het ook wel vreemd dat het nog steeds niet in die software kan, want op een wiki is het helemaal geen kunst. Daar maak je zo een link van iemand in de brontekst naar een persoonspagina. Probleem is alleen dat je ook dan weer extra software nodig hebt om die link te bewaken.

XML is trouwens ook heel dun gezaaid, want het enige programma dat ik ken dat daarmee werkt is GRAMPS. Ik gebruik dat zelf onder ubuntu, en het draait met wat moeite ook wel onder Windows.

vriendelijke groeten,

Enno

Enno - 9 mei 2009 - 23:05

Hallo Gerrit,

 

Ik ben geen beginnend genealoog (25 jaar bezig en 50.000 personen), maar ben ook op zoek naar een genealogisch programma dat tegemoet komt aan mijn wensen. Dus een advies welk programma goed  voor je is, kan ik je niet geven. Omdat een goede registratie van bronnen erg belangrijk is, kan ik wel vertellen hoe ik dat tot nu toe georganiseerd heb (mbv mijn eigen gemaakte programma?s in dBase). Mijn grootste probleem is echter hoe ik die 50.000 mensen overgezet krijg! Tot nu toe heb ik nog niets gevonden.

 

Mijn bronnenbestand bestaat uit allerlei soorten documenten, die zowel op papier als digitaal (zowel gescand als gedigitaliseerd) opgeslagen zijn. En ook ik vind het belangrijk dat je naderhand van elk gegeven moet weten waar het vandaan komt. Om alle bronnen te vermelden in een overzicht (stamboom e.d.) vind ik niet nodig, vooral als het reguliere openbare bronnen betreft zoals een BS-akte etc. Elk bron-document krijgt bij mij een code. Mbv het broncode-bestand (een soort index dus) kan ik altijd terugvinden uit welke bronnen de gegevens van een persoon komen, inclusief zijn/haar rol daarin.  

 

De gedigitaliseerde documenten (zelf gedaan of gedownload), zoals BS-akten, GenLias, ISIS, etc., worden programmatisch ingevoerd, verwerkt en de personen gecontroleerd aan het persoonsbestand etc. toegevoegd. Hierbij krijgt het document automatisch een code (bv voor een geb-akte ?g9999?). Alle personen uit het document krijgen dezelfde code +  rol-code (de vader uit genoemde geb-akte krijgt  ?va-g9999?) en een persoonskode (bv Jan de Jong krijgt ?JoJ999?). Een ouder uit een groot ?modern? gezin heeft vaak heel veel bronvermeldingen (bv bij 15 kinderen 15x geb-akte + 15x huw-akte + 15x overl-akte + echtscheidingen + huw-bijlagen + bidprentjes + etc.).

 

Na de verwerking van een document raadpleeg ik het document nog zelden, alleen soms bij twijfel over een gegeven. Dus behoefte, om bij elk persoon in een document een verwijzing  (persoonsidentificatie) inclusief een rolvermelding te hebben, heb ik niet, ook nooit gehad. Jouw probleem met regelmatig aanpassing van een bronbestand heb ik ook niet.

 

Laat me weten of je meer wilt weten. Succes met je zoektocht.

 

Met vriendelijke groet,

 

Piet Willeboordse

piet willeboordse - 19 mei 2009 - 00:08

Bedankt voor de reacties!

Jammer, dat er geen programma's lijken te zijn die brondocumenten behandelen zoals ik het zou willen.

Misschien dat het met wat kunst en vliegwerk in Aldfaer nog wel voor elkaar is te krijgen. Ik zou aan elk persoon de nummers van betreffende documenten kunnen toevoegen, die ik dan buiten Aldfear als xml of html bestanden bewaar. Als ik dan met een zelfgemaakt sjabloon een html of xml website door Aldfaer laat maken, dan zou ik het mogelijk toch in elkaar kunnen zetten zoals ik het voor ogen heb (links ussen brondocumenten en personen).

Maar voorlopig kijk ik het nog even aan.

Gerrit - 13 jun 2009 - 09:16

Heb je GRAMPS al geprobeerd? Qua bronbeheer verslaat het alle programma's die ik ken, juist omdat het je niet verplicht om de bronnen aan personen en andere zaken te hangen. Je kan de bronnen gewoon los invoeren, en rechtstreeks beheren in een overzichtelijke bronnentabel. GRAMPS spreekt daarnaast ook XML, wat de verbinding met je eigen software waarschijnlijk ook wel makkelijker maakt.

GRAMPS werkt eigenlijk het makkelijkst onder (ubuntu) Linux, maar er is tegenwoordig ook een versie die vrij simpel onder Windows geïnstalleerd kan worden, zelfs op een USB stick of een externe harde schijf. Dit is het pakket Portable GRAMPS, waarover ik hier ook al eerder heb geschreven.

Als je de uitdaging leuk vindt, kan je ook helemaal andersom beginnen, namelijk met een eigen wiki. Je kan dan bijvoorbeeld de software van wikipedia, mediawiki, downloaden, en op je eigen PC zetten. Je kan dan bronnen helemaal inrichten op de manier die je zelf goed vindt, en vanuit de brontekst (met plaatjes en alles erbij) hyperlinks maken naar de in de bron genoemde personen, en andersom natuurlijk ook. Het moet voor jou, als je de wiki-taal eenmaal kent, ook niet zo moeilijk zijn om de inhoud van je eigen database in wiki-pagina's om te zetten.

Als je dit doet, kan je de inhoud van je XLS-bestanden ook in de database opslaan. Mediawiki gebruikt namelijk een database voor de pagina's en hun historie en relaties, en je kan die database naar eigen inzicht uitbreiden met genealogische tabellen, die je met eigen scripts in PHP kan benaderen.

Als je dit uitwerkt heb je een persoonlijke genealogie online, die je naar eigen inzicht in kan richten.

Enno - 13 jun 2009 - 13:56

verwijdert

Herman - 13 jun 2009 - 22:48

Als je terugbladert naar de oorspronkelijke vraag van Gerrit, kun je zien dat hij het heeft over bronnen waarin verschillende personen voor kunnen komen. Dat is bij bijna alle bronnen het geval, en daarom is het werken met persoonsnummers echt helemaal verkeerd bij bronnen. Bronnen zijn namelijk zelfstandige zaken, en er is bijna geen programma dat daar echt rekening mee houdt. GRAMPS en Haza-21 zijn zo ongeveer de enige programma's die het wel goed doen.

Wat ik bedoel staat op de pagina met uitgangspunten op de site van Haza-21, onder het kopje filosofie. In die filosofie is een bron een document, waarin allerlei gebeurtenissen staan vermeld. Een vermelding van een doop is zo'n gebeurtenis, en die hoort niet bij een persoon, want gedoopt worden doe je nooit in je eentje. Er horen ouders bij, ook als ze door omstandigheden niet beide aanwezig zijn, getuigen, en een geestelijke die de doop verricht. Verder is er natuurlijk ook een verwijzing naar een tijd en een plaats, en dat zijn allemaal feiten die je uit die ene bron kan halen. Als je daarbij hebt meegeteld heb je al heel gauw vijf of meer personen, voor wie deze vermelding stuk voor stuk als bron kan dienen. De bron mag daarom dus ook nooit een persoonsnummer in de bestandsnaam krijgen. Doe je dat wel, dat moet je de naam namelijk veranderen als de dopeling een ander blijkt te zijn, wat in de loop van een goed onderzoek altijd tot de mogelijkheden behoort. Een bron is dus een zelfstandig element, dat je een naam geeft op basis van de eigenschappen van de bron zelf. Plaats en tijd zijn daarbij onderscheidend.

In het beste geval is zo'n vermelding een combinatie van een scan en een transcriptie, die eventueel is samengevat in een hele kale opsomming van feiten, zoals je die bijvoorbeeld bij genlias vindt. Je hebt in elk geval altijd een stuk tekst waarin verschillende personen staan, en dat is ook je basis. Je geeft de bron een code met een eigen nummer, en dat is helemaal onafhankelijk van de personen, om de reden die ik hierboven al genoemd heb. Verbanden leg je in een aparte tabel, zodat je bronnen nooit hoeft te kopiëren. Er zijn in een goede genealogie veel personen die verschillende bronnen hebben, en veel bronnen die weer terugverwijzen naar verschillende personen.

Pas als je een bron analyseert reconstrueer je de geschiedenis, en bij ons neemt die de vorm aan van een stamboom, waarin personen verschijnen. Dat is de richting waarin je dient te werken, en een echt goed programma ondersteunt dat ook. Zo'n programma is zoals gezegd heel zeldzaam. De meeste bekende genealogieprogramma's werken namelijk precies andersom. Ze dwingen je namelijk van de persoon naar de bron toe te werken, en dat is filosofisch gezien dus helemaal verkeerd.

Als je dit uitwerkt in een wiki, kun je bij elke persoon die in de bron vermeld wordt een verwijzing maken naar een persoonskaart of iets dergelijks. Die kaart heeft noodzakelijkerwijs wel een nummer, omdat veel namen niet uniek zijn, maar zo'n nummer mag nooit iets van kekule of zoiets zijn. Het mag namelijk niet veranderen als je ergens een generatie naast zit, en kekule en dat soort nummers doen dat wel. Het moet gewoon een genealogisch sofinummer zijn. Zo'n nummer deel je een keer uit, en daarna verander je het nooit meer, behalve dan misschien als later blijkt dat twee verschillende personen toch dezelfde zijn.

Als je deze simpele principes toepast hoef je nooit om te nummeren, en kan je eeuwig alle kanten uit.

Enno - 14 jun 2009 - 00:36

Het idee om een stamboom op te zetten met behulp van een wiki lijkt me een mooi en goed uitvoerbaar idee, als ik het goed begrijp kun je zo'n wiki helemaal aanpassen aan jouw wensen, wat in bestaande software haast niet meer mogelijk is.

Is het mogelijk om in een wiki ook sjablonen aan te maken voor invoer van gegevens.

Buyk - 14 jun 2009 - 09:25

verwijdert

Herman - 14 jun 2009 - 12:37

Als je die wiki thuis draait, op een eigen web server, kan je alles aanpassen, en ook sjablonen maken voor het invoeren van personen en relaties, enzovoort. Dat betekent wel dat je de taal moet leren van de web server waarop de wiki draait, maar daar zijn boeken voor te vinden.

Doe je dat laatste niet, dan zul je zelf de discipline moeten hebben om de boel eenduidig in te richten. Je hebt dan namelijk alleen de basis van de wiki, die zelf niet let op je gegevens, maar wel voor je kan controleren of je verwijzingen aanwezig zijn, en ook een goede zoekmogelijkheid biedt.

Als je de tijd en de kennis hebt, kan je het helemaal inrichten zoals je zelf wilt, en dat moet voor Gerrit geen probleem zijn, denk ik. De winst ten opzichte van de klassieke genealogie-programma's is dat je vanuit de bronteksten zelf direct verwijzingen naar je gegevens maakt, net als op het web, en andersom.

Enno - 14 jun 2009 - 13:36

@Enno

De afgelopen paar dagen heb ik wat met Gramps zitten rommelen. De manier van invoeren is wel erg wennen; er gebeurt niet altijd wat ik verwacht wanneer ik iets heb ingevoerd.

Gramps geeft inderdaad veel aandacht aan de verwerking van bronnen!

Veel uitvoermogelijkheden ook. Handig dat Gramps pdfjes kan maken. De 'narated website' uitvoer ziet er veel belovend uit, met name omdat de bronnen erin mee kunnen worden genomen.

Ik ga hier nog wat verder mee experimenteren.

Eens kijken in hoeverre die 'narated website' nog aangepast kan worden.

Gerrit - 18 jun 2009 - 21:23

Zijn er hier veel mensen die Gramps gebruiken?

Ik zou wel eens willen weten hoe anderen bepaalde dingen met het invoeren aanpakken.

Gerrit - 20 jun 2009 - 19:32

Hallo Enno,

Toch even voor de volledigheid: Binnen GensDataPro is het wel mogelijk meerdere personen aan een bron te koppelen (inclusief de rol die zij binnen de bron vervullen). Je maakt een bron aan, koppelt daar eventueel een gescand jpg aan en koppeld verschillende personen aan die bron. Dat het wat omslagtig is, is waar, maar het is binnen GensDataPro zondermeer mogelijk.

Groet

Marjolijn

Marjolijn - 22 jun 2009 - 21:12


OK, bedankt voor de tip. Ik was in de demo de weg enigszins kwijtgeraakt, doordat er al snel een hoop vensters op mijn scherm stonden, en daardoor had ik dit niet gezien. Zelf zal ik GensDataPro, omdat ik het toch minder overzichtelijk vind dan GRAMPS, niet zo snel kopen.

Waar ik zelf heen wil is dat je in de brontekst zelf hyperlinks kan maken, zoals je dat ook op een website doet, waarbij je dan de rol ook aan kan geven. Dat is de reden waarom ik zelf steeds harder aan zo'n intelligente wiki denk.

Enno - 22 jun 2009 - 22:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu