stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Hoe belangrijk zijn voor jouw de gegevens op je PC; denk jij dat je niets kunt kwijtraken ?



Profiel afbeelding

Deze tijdrovende hobby staat niet toe om iets wat uitgezocht is vervolgens net zo makkelijk weer kwijt te raken.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Een orgineel document kun je niet opnieuw maken; dat begrijp ik, maar de informatie daarop kun je wel weer opnieuw aanmaken (copy).Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Je had al zo'n mooi doel; maar het duurt nog wel een jaartje of wat voordat er bijv. een boek uitkomt o.i.d.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Er was een binnen brandje en nu ben ik deels dingen kwijt; want niet alles staat b.v. op Genealogie online.

Laat staan dat je er ooit alles kwijt kunt.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kostbare serverruimte huren lijkt een goed plan; maar als je niet weet hoe daarmee wordt omgegaan, dan kun je het net zo snel weer kwijt zijn; of je gegevens worden overgenomen door iemand anders (of lelijk benoemd: gejat).Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Of ik kan iets niet meer vinden en ben daardoor wat kwijt geraakt en moet het nu overnieuw uitzoeken en intikken.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Daarom te meer is het belangrijk jouw eigen bron informatie te beschermen.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Kwijt raken is echt niet nodig, als je eerst eens kijkt naar het belang van het dossier.Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wat heb ik fout gedaan; stom van mij; wat moet ik anders doen ?Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Voorbeelden zijn er genoeg om dit te voorkomen; denk jij daar wel eens aan ?Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Laat maar komen; het onderwerp zegt genoeg !Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Herman - 2 feb 2011 - 12:03

Omdat ik er niet van hou om alle gegevens "ergens" online te zetten maak ik heel vaak een reservekopie van mijn Aldfaerbestand en het materiaalbestand op een stick. Vandaar maak ik een kopie bij een familielid op de PC.

Daarnaast brand ik periodiek de zaak op dvd zodat ik nooit erg veel kan kwijtraken.

Kan het nog veiliger?

Hans

Hans Belt - 2 feb 2011 - 19:53

Het is niet alleen een geval van informatie "verdelen" en kopieeren. Ik zelf heb gemerkt dat de ontwikkeling van computers sneller gaat dan we denken, programma's verdwijnen, worden ge-update enz.

Ik ben ooit met de stamboom begonnen op mijn eerste computer een 286, de daarop gemaakte Excel en WP bestanden zijn, hoe goed ook bewaard niet meer te openen. Als eerste als het feit dat mijn huidige (en twee voorgangers daarvan) niet eens eens station hebben voor de "zachte" floppy, sterker nog, ook de vervanger, de diskette gaat er niet in. Bovendien staat op alle computers tegenwoordig "Words" en die zijn niet door elkaar te gebruiken.  Daarnaast heb ik ook alle foto's die bij de stamboom horen, natuurlijk gekopieerd op een cd, helaas zijn sommige cd's die op een andere computer zijn gemaakt niet meer te lezen door de nieuwe (ik heb vooral veel problemen met de originele KODAK foto cd's).

Dus gooi je oude computer niet weg, voordat je alle "kopieen" hebt gecontroleerd op je nieuwe computer.

Bert de Jong - 3 feb 2011 - 10:42

Compatibiliteit dus; heel goed opgemerktAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

, hier kom ik later op terug.

Er zijn mensen die denken dat het niet meer bestaat Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

en dat is dus onzin, anders zouden we hier ook niet meer met elkaar kunnen communicerenAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

.

Herman - 3 feb 2011 - 19:55

Ik doe min of meer hetzelfde: kopie op 2 externe HD's waarvan een buitenshuis (eigenlijk 3: ik breng een schijf ergens anders en haal dan de vorige versie op). De backup maak ik overigens zowel naar alle kanten: gooi ik op de PC iets weg dan heb ik het meteen weer terug bij de volgende backup. Digitaal ben ik dus redelijk beschermd, dit gaat helaas niet op voor de kilo's papier en orginele foto's, boeken, papieren etc. Een brandje of wateroverlast en alles is foetsie. 

 

Het probleem is inderdaad de software: zijn alle digitale foto's van nu over 10 jaar nog te bekijken  (afgezien van het medium waar ze opgeslagen zijn) ? Ik heb diverse genealogie programma's waar ik regelmatig mee test of de GEDCOM's die ik aanmaak ook goed overkomen (dit voor het geval ik plotseling gedwongen ben een ander te gebruiken). Dat je dan niet in staat bent om alle toeters en bellen van je eigen pakket te gebruiken neem ik voor lief. Een van de voornaamste problemen die ik daarbij tegenkom zijn de linken met multimedia bestanden.  

 

Mijn bestanden bewaar ik (voor zover mogelijk) in een redelijk universeel formaat: pdf of platte tekst voor de teksten, tiff/jpg voor de foto's. Als ik Word of Excel gebuik sla ik de zaak altijd op in het 'oude' formaat, nooit in het docx/xlsx formaat. Dan is het voor 99,99% van de MS Office versies te lezen. 

Eise van Dijk - 10 feb 2011 - 16:43

Alvast hartelijk dank voor jullie reacties; de bedoeling is dat alle mensen onder ons die met wat minder ervaring, maar ook juist diegene met wat meer hierop reageren.

Op deze manier hoop ik in iedergeval het onzekere stukje weg te nemen; wat mij betreft te beginnen met de compatibiliteit.

Maar nu komt het: Door veel tijdgebrek dreigt voor mij dit onderwerp een beetje in de vergetelheid te geraken en da's nou net niet de bedoeling bij de start van dit topic.

De vrije dagen zitten er voor mij helemaal weer op en de verplichtingen schreeuwen naar mij.

Toch probeer ik dit onderwerp actueel te houden omdat dit O zo belangrijk is; want waar doe je het genealogisch onderzoek tenslotte allemaal voor ?; alleen de frequentie zal onzeker zijn wanneer ik reageer.

Ik (en ik niet alleen) heb echt niet alle genealogische gegevens uitgezocht terwijl ik het risico loop het zo weer kwijt te zijn.

Ik raak liever deze PC kwijt dan de gegevens die erop staan dus.

Waar waren we ook alweer, compatibiliteit dus.......

Citaat:

Je oude computer niet weggooien

Voor wat betreft het milieu liever niet dus, maar geef hem gewoon aan iemand die er misschien nog wat aan heeft.

Alle software bewaren kan erg verstandig zijn en is een beetje afhankelijk wat en waarvoor het is.

Ik durf hier glashard te beweren dat bijna alle software werkzaam te krijgen is op een ""moderne Windows XP systeem"".

En let wel: ALLE SOFTWARE gebruikt vanaf DOS versie 5 met een 32 bits DOS-extender besturing is 100% compatible m.b.t. Windows XP bestandsbesturing (FAT32) en werkt zonder enige tussenkomst van aparte tool zoals bv. DOS-box.

Dan zitten we dus ergens vanaf 1994 tot nu met standaard software.

Sterker nog het is zelfs af te raden om DOS-box te gebruiken als dat niet nodig is, omdat het meer beperkingen geeft door niet juist te kunnen communiceren met Windows software of het bereiken van externe bestanden zoals plaatjes (JPG-tjes o.i.d.)

Wat is standaard / compatible (beheersbaar voor jouw als gebruiker)?

PDF /A is een standaard en dus niet gewoon PDF; welke software dat wel of niet is dat weet ik (nu nog) niet.

Ik mijd dit pakket als het gaat om bewaren van gegevens; want hoe haal je het er ooit weer uit als je een ander document opbouw wil met dezelfde gegevens ?.

Het is zuiver en alleen bedoeld om tekst en plaatjes zodanig op te maken dat het er leuk voor iedereen uitziet als output van een of ander pakket.

Platte tekst is harstikke standaard (tekst zonder opmaak); overal in over te nemen of in op te slaan, zoals met Windows kladblok.

Bitmap plaatjes (BPM) zijn ongecomprimeerde bestanden zonder kwaliteitsverlies en bestaat al zins Windows 3. Nadeel het is onzettend groot.

Zelf heb ik alles in JPG met compressie factor 15 en is 30 Gb groot; als ik BMP's zou hebben wordt het al gauw 300 Gb.

JPG is behoorlijk standaard en zal de komende jaren echt niet verdwijnen, maar let wel de kwaliteit kan lager uitvallen dan bij de archieven, maar vaak hebben archieven ook JPG's en soms nog minder goed ook.

(PDF-en hebben ook een compressiefactor, dus kijk uit).

Geprinte documenten met bv. een HP Laserjet is de kwaliteit nog wat lager dan een JPG'tje

Zelf ben ik met plaatjes nogal gecharmeerd van SID bestanden, maar ook DJVU ziet er ook goed uit; iemand ervaring mee ?

Microsoft Word, Exel, Powerpoint; ik zou het niet doen, niets is zo veranderlijk in die pakketten en da's nou net het probleem; meestal alleen de wijze in het maken van de opmaak is heel veranderlijk en beslist nog niet compatible.

HTML is heel standaard en is valideerbaar; maar is wel erg versie onderhavig; maar kijk uit weet hoe het werkt met opslaan met het bestand en alle koppelingen in een submap.

De zgn. mht extentie bij bijv. Explorer 8 kunnen 'm onleesbaar maken; selecteer dus op de juiste extentie htm.

Gedcom zou ik echt mee uitkijken; veel programma's hebben onvolledige ondersteuning of eigen interpetatie code toegevoegd en kun je het wel helemaal vergeten om alles eruit te krijgen naar b.v. andere software.

De externe verwijzende linken zorgen vaak ook niet voor het meenemen van de eigenlijke bestanden.

Je zal er maar  +21000 hebben zoals ik, dan ben je mooi klaar.

Wel even genoeg aangehaald hier denk ik nu zo; tot gauw (hoop ik) dan maar weer.

Kort gezegd: Gebruik het softwarepakket waarvoor het bedoeld is en hou het met de teksten simpel; opmaken kan altijd nog of bewaar in iedergeval als oorspronkelijke niet opgemaakte teksten en plaatjes.

en ja:

Citaat:

Dus gooi je oude computer niet weg, voordat je alle "kopieen" hebt gecontroleerd op je nieuwe computer.

 

Doe ik zelfs na branden van elk CD'tje, heb al vaak genoeg meegemaakt dat deze in de huidige PC het ook al niet deed na een geslaagde "branding".

Groet Herman

Herman - 10 feb 2011 - 23:47

http://www.stamboomforum.nl/hulp/2/29816/0/ins_insert_toets#bottom

Kan tot gegevens verminking leiden in de extended characterset als niet juist is ingesteld de landencode op je systeem als deze eerder wel goed stond en op was ingevoerd met extended characters.

Er ""zweven dan 2 type aangemaakte data"" in 1 database.

Herman - 17 feb 2011 - 12:04

Herman - 19 feb 2011 - 16:51

Ik kan alle Windows gebruikers het programma Second Copy aanbevelen. Werkt echt vlekkeloos. Maakt bv bij het afsluiten van Windows automatisch een backup van geselecteerde mappen naar een USB stick/schijf. Ik heb dit ooit bij een collega neergezet en die is in ruim 7 jaar nog geen bestand kwijtgeraakt. Zijn enige probleem is dat de zaak zo ingesteld staat (volledige synchronisatie) dat als hij een bestand wil wissen dat hij het handmatig op alle backup schijven moet wissen, anders heeft hij het na een backup weer terug. Mogelijk nadeel: alleen in het Engels

Zelf heb ik een programma geschreven want ik heb 4 Mac's, 1 netwerkschijf en 4 externe schijven om gelijk te houden...Een bestand hernoemen is ramp, een weggooien is behoorlijk werk (en dan nog ben ik het niet kwijt: op 2 Mac's draait TimeMachine). Een schijf is ver buiten de deur, een is altijd bij mij (groot USB stick) dus in geval van diefstal/brand/wateroverlast ben ik ook redelijk gedekt.

Voor mijn genealogie gegevens maak ik ook een backup via GEDCOM. Ik heb de instellingen zo gezet dat de GECOM goed te verwerken is door een aantal andere genealogie (zowel Windows als Mac) progamma's (alle gegevens komen over) en ik ben bezig met iets dat de multimedia tags ook netjes aanpast. 

Er blijven echter nog genoeg mogelijkeden over om gegevens kwijt te raken (bv door iets te verwijderen in een bestand en dat dat pas na een jaar of zo te missen nadat alle backups zijn overschreven).

Alle orginele foto's sla ik op als BMP of Tiff. Indien bewerking noodzaklijk is (krassen etc vewijderen) dan sla ik het resultaat ook op als Tiff/BMP. Op deze wijze heb ik geen kwaliteitsverlies. Daarna (bv voor een website) maak ik wel een kopie om de omvang te beperken. Toegegeven: het kost een hoop oplslag maar dat kost tegenwoordidig heel weinig (heb nog een paar beelden uit de tijd dat een hoop kostte en die zien er bepaald slecht uit: zwaar gecomprimeerd).

Eise van Dijk - 19 feb 2011 - 23:47

Het is in iedergeval een feit dat jij (Eise) er goed over denkt en nagedacht hebtAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

; precies hetgeen ik (ook) wil bereiken voor diegene die dat niet doen.

Kritisch zijn (onafhankelijk denken en beoordelen) staan voorop om iets met succes te voltooien.

Daar zit dus ook de kern van het (een) probleem denk ik zo, als iets niet goed gaat.

Ik vindt het uitstekend als mensen hulpmiddelen gebruiken zoals andere software.

Citaat:

Second copy aanbevelenAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Roept bij mij wel de vraag op of je daar iemand niet ""dom"" mee houdt; de software op de PC regelt dat wel.

9999 (of meer) gaat het goed en dan als het fout gaat weet niemand de oplossing, want het is al weer een hele tijd geleden dat het systeempje is opgezet.

Ik betrap me zelf ook nog wel eens op met b.v. bepaalde instellingen maken in b.v. Windows en dan kan ik het gewoon ff niet vinden tot grote frustratie overigens, want ik weet echt wel hoe het systeem werkt.

Of een virusje heeft die software ""omzeep"" geholpen en niet alles wordt meer goed overgenomen.

Voor mij niet een optie dus, en laat ik in het midden of het betrouwbaar werkt.

Beter is het volgens mij om te leren wat mappen bestanden en besturing is.

M.a.w. je weet gewoon te vinden waar je gegevens staan en in staan.

Zo moeilijk kan dat niet zijn toch.....; alleen op die manier heb ik mijn PC ""getemt"".

Citaat:

Zelf heb ik een programma geschrevenAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ja ik ook dus....(en wat voor 1 na 15 jaar en nog steeds niet af).

Onderhoudt systematisch doen (geautomatiseerd) heeft wel de voor keur, maar hoeft niet perse'.

Er zijn heel veel mensen die dat nu niet kunnen, maar wel het in zich hebben om dat wel te kunnen.

Gelijk houden kan globaal gezien op 2 manieren:

Een bestand kan "gelijktijdig" (serieel) worden gerenamed en weggeschreven op meerdere schijven.

Hier kan software goed rekening mee houden.

In mijn geval creeer ik een backupmap naam met datum en tijd; en plaats daarin de gewijzigde files.

Citaat:

backup via GEDCOMAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Vindt ik een vrij gevaarlijke optie; temeer er meerdere restrictie's zijn aan grootte per item (zie hiervoor de Gedcom spec. onder de kop Grammar)

In mijn geval blijk ik daar soms al ver overheen te komen, omdat ik meer nodig heb dan er wordt ondersteund..

Vraag komt dan op: Wordt alles dan nog wel meegenomen; m.a.w. houden de software pakketten zich wel voldoende aan de standaard ? (de mijne dus niet en is ondoenelijk dat te regelen).

Citaat:

Er blijven echter nog genoeg mogelijkeden over om gegevens kwijt te raken Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Breek me de .... niet open; maar zo ver hoeft het niet te komen toch (?)

Mag ik hier later op terug komen ?

Herman - 20 feb 2011 - 10:59

Herman - 22 feb 2011 - 09:55

Herman - 25 feb 2011 - 00:20

Herman - 26 feb 2011 - 10:20

http://www.stamboomforum.nl/servicedesk/2/30022/0/ik_mis_patroniemen

Programma's met eigen gedcomtags kunnen grote gevolgen hebben;

maar alleen tbv van presentatie is het minder erg;

maar wel een hoop werk om die gegevens toch online te krijgen.

Herman - 27 feb 2011 - 17:56

Backup maken is voor mij essentieel. Ik ben begonnen met GensData op een Commodore 64 met cassettebandjes en later de slappe floppies. Ooit ben ik het werk van een avond invoeren kwijt geraakt en heb dat opnieuw moeten invoeren. Dat nooit meer, heb ik mij toen voorgenomen.

En nu met een database van ruim 35.000 personen heb ik gezworen dat als ik dit zou kwijtraken, ik een andere hobby ga beginnen bv. vissen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik laat standaard met Yadis! Backup direct een backup maken op een externe HD (Yadis bemerkt als bestanden toegevoegd of bewerkt worden en gaat direct aan de slag), dagelijks wordt er een online backup maken (cloud) en daarbij synchronizeer ik mijn genealogie bestanden middels Dropbox met zowel mijn 2e computer als mijn smartphone.

Tja, ik wil het vissen zo lang mogelijk uitstellen.

gr.

Pieter

Pieter Arie Schelling - 27 feb 2011 - 22:29

Maar ook hier kan dat zeker een rol gaan spelen:

http://www.stamboomforum.nl/servicedesk/2/30053/0/pdf

Herman - 3 mar 2011 - 19:56

Naast de regelmatige kopieen op CD-ROM, memory-stick en dergelijke van mijn complete stamboomgegevens, zet ik mijn ruwe databestanden, gedcoms, etc. als backup ook nog eens 'gewoon' met FTP op de server bij mijn provider. Kan ik er vanuit de hele wereld ook nog eens altijd bij als ik zou willen. Mijn publicaties (de uitvoer van Aldfaer), extra verhalen, foto's en dergelijke staan al online, dus die hoef ik niet nog eens te backuppen.

Ronald Balhan - 20 mar 2011 - 18:10

Op zich lijkt me dat een hele goede optie alles bij de provider met ftp op de server te plaatsen;

alleen is daar bij mij geen ruimte meer voor (of ik moet de online presentaties weghalen) en moet ik met de USB schijven en stickjes aan de gang.

Logistiek gezien heel belangrijk (niet kwijt raken wat je nog wilt uitzoeken):

http://www.stamboomforum.nl/subfora/45/2/30232/0/logboek_van_je_onderzoek

Eigenlijk zijn dit voor veel mensen gegevens die je nog niet invoert; vandaar dat ik er statussen aan meegeef en die dus wel invoert in m'n programma.

Dus niets los op ""klatjes"" o.i.d.

Herman - 20 mar 2011 - 19:01

Prima toch, zolang je zorgt voor een oplossing van veiligstellen van je gegevens waar je vaak jaren over hebt gedaan om ze te verzamelen, is elk medium, programma, methode, etc. aan te raden. Ik zou er niet aan moeten denken als al mijn gegevens plosteling 'als sneeuw voor de zon' verdwenen zouden zijn.

Ik verbaas me daarom ook nog steeds over mensen die hun stamboom van hun computer denken te hebben weggegooid, deze niet meer kunnen vinden of wat dan ook en dan ook niet (kunnen) terugvallen op veiliggestelde gegevens maar '(niet altijd even) vrolijk' gewoon weer opnieuw beginnen en inderdaad, vaak door hun 'kladjes' er weer bij te pakken.

Je kunt het jezelf zoveel makkelijker maken door regelmatige backups te maken.

Ronald Balhan - 20 mar 2011 - 20:04


Dat kom ik regelmatig tegen; zelfs met data van mensen op m'n werk.

Het moet niet gekker worden

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, leer bestand georienteerd werken

Geef een duidelijke bestandsnaam op en plaats die op een logische plaats op je hardeschijf; niet te diep in mappen, want dan vindt je het weer moeizaam.

Herman weet jij hoe of waar en dan zoek ik even en ja hoor daar staat het toch (?!)

Onvindbaar geraakte data in de map Documenten; ook al zo'n heerlijke structuur die ik weiger te gebruiken.

Groet Herman

Herman - 20 mar 2011 - 23:45







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu