stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Is My Heritage gevaarlijk?



Profiel afbeelding

Beste forumgenoten,

Al jaren gebruik ik naar volle tevredenheid het stamboomprogramma Aldfaer. Ik publiceer mijn genealogie onder de naam Stamboom Helmantel bij Genealogie Online. Nu wilde ik onlangs een compleet nieuw bestand aanmaken onder een andere naam in een ander stamboomprogramma. Eerst Mundia uitgeprobeerd en daarna My Heritage. Toen ik My Heritage had geïnstalleerd op mijn computer, voerde ik enkele personen in en sloeg de gegevens onder een nieuwe naam op. Tot mijn grote verbazing ging My Heritage ook bestanden aanmaken met de naam Stamboom Helmantel, herkenbaar aan het groene (stam)boompje van My Heritage.

Dat laatste vind ik heel verdacht. Er is sprake van twee verschillende stamboomprogramma's op mijn computer: Aldfaer en My Heritage. Die zouden volledig gescheiden van elkaar moeten werken. Nu lijkt het er op, dat My Heritage stiekem het Aldfaer-bestand "Stamboom Helmantel" kopieert.

Met vriendelijke groeten,

Klaas Pera

Klaas Pera - 29 nov 2011 - 19:15

Klaas,

Om een eigen oordeel te kunnen vormen, zou ik zeggen:

Zie deze draad voor Mundia. Zij zeggen dat alle gegevens van jouw blijven, maar eigenen zichzelf alle rechten toe om met 'jouw' (want dan niet meer) gegevens alles te doen wat hun goeddunkt.

En zie deze draad voor My Heritage. Eigenlijk doen zij in de basis hetzelfde als Mundia.

groet, Frank

Frank van de Velde - 29 nov 2011 - 19:58

Hallo Frank,

Bedankt voor jouw reactie. My Heritage heeft voor mij helemaal afgedaan. Kijk, ik heb er nog vrede mee, dat zij zich bepaalde gegevens van jouw website toeëigenen. Maar wat hier werkelijk aan de hand is, is dat er een ander genealogisch bestand van mijn computer, waarvan ik de gedcom absoluut niet naar My Heritage heb gestuurd, wordt gejat. Dat is spionage en diefstal en dat vind ik heel erg kwalijk. Ik heb trouwens ook heel veel moeite moeten doen om het programma weer van mijn computer af te krijgen. Het programma lijkt zich vast te nestelen in je computer.

Inmiddels heb ik het anders opgelost. Toen My Heritage was verwijderd, heb ik opnieuw Aldfaer gedownload. Ik noem het heel simpel Aldfaer 2. Zo kun je toch met twee gescheiden bestanden werken, waarbij je wel hetzelfde veilige stamboomprogramma gebruikt.

Hartelijke groeten,

Klaas Pera

Klaas Pera - 29 nov 2011 - 20:16

Om met twee compleet verschillende stamboombestanden te werken hoef je Aldfaer helemaal niet meerdere keren te installeren. Gewoon bij bestand "nieuw" om een nieuwe aan te maken en vervolgens bij "open" kun je iedere willekeurige aldfaer stamboom openen. (Moet je alleen weten waar je de stamboom hebt opgeslagen) En je hoeft zelfs niet naar bestand, omdat dit al de eerste twee icoontjes zijn.

mvg,

K.J. van Veen

K.J. van Veen - 29 nov 2011 - 20:32

verwijder

Uitgeschreven lid - 29 nov 2011 - 20:51

Geachte heer Van Veen,

Dat heb ik eerst geprobeerd. In de praktijk vond ik dat toch te bezwaarlijk, omdat je dan constant bestanden moet exporteren en importeren. Misschien doe ik wel iets verkeerd, maar dan raak ik soms een bestand kwijt. Ik heb ze dan wel in twee verschillende mappen opgeslagen. Nu ik Aldfaer nog een keer heb gedownload, houd ik de twee verschillende bestanden beter gescheiden. Dat werkt voor mij gemakkelijker. Het kan best zijn, dat uw methode ook heel goed werkt, maar dat ik iets niet goed doe.

Hartelijke groeten,

Klaas Pera

Klaas Pera - 29 nov 2011 - 20:55

Beste Klaas,

Ik gebruik (dezelfde) Aldfaer voor 8 verschillende stambomen. Wat je daarbij in elk geval moet doen is per stamboom een afzonderlijke directory (plus eventueel een extra eigen directory voor foto, bronnen, e.d., dit is te definieren via "Eigenschappen" onder Menu-item "Stamboom") en een eigen .aldf-bestand gebruiken.

Groet & succes,

Peter

Peter J.R. Vermaat - 14 dec 2011 - 10:45

Hallo Peter,

Bedankt voor jouw tip. Ik merk, dat jij er al heel bedreven in bent. Als je met meerdere stambomen werkt, is het inderdaad wel zaak om het in je computer allemaal goed te ordenen. Dat is tenminste ook mijn ervaring. Foto's en veiligheidskopieën kun je het beste in aparte mappen opslaan om het overzicht over de verschillende bestanden goed te bewaren. Als je daar goed op let, is het best mogelijk om met meerdere bestanden tegelijk te werken.

Met vriendelijke groeten,

Klaas Pera

Klaas Pera - 14 dec 2011 - 15:52

Omdat My Heritage het liefste je gegevens op het net wil zetten (en dat ook doet als je niet goed oplet) vindt ik het een 'gevaarlijk' programma. Ik los het op door het netwerk uit te zetten, dan kun je ongestoord werken.

Overigens gebruik ik My Heritage uitsluitend om mijn GEDCOM bestanden te controleren op mogelijke probleem tags en er zijn nog een paar checks die handig zijn. 

Eise van Dijk - 15 dec 2011 - 14:12

Hallo Eise,

Bij andere stamboomprogramma's stuur je een gedcom op naar de server van die website. Bij My Heritage zit je meteen online te werken. Eventuele fouten kun je dus niet in de loop van de week in alle rust herstellen, maar worden meteen het net "opgeslingerd". Andere mensen nemen die fouten weer over. Dat vind ik dus duidelijk ook een nadeel van dit programma.

Hartelijke groeten,

Klaas Pera

Klaas Pera - 15 dec 2011 - 19:14

Klaas,

Je kan met My Heritage ook offline werken als je geen netwerkverbinding hebt. Je vult dan een of ander mailadres (aa@bb.com werkt prima) in en je kan er mee werken. Dat heb ik dus gedaan (werk op een Mac met Windows in een virtuele omgeving en kan dus makkelijk de netwerktoegang van deze Windows omgeving blokkeren). 

Eise van Dijk - 16 dec 2011 - 10:01

MyHeritage Family Tree Builder is het beste programma waarmee men stambomen kan aanmaken. Persoonlijk gebruik ik het al twee jaar en andere gratis programma's hebben mij niet van hun meerwaarde t.o.v. FTB kunnen overtuigen. In tegenstelling tot Aldfaer heeft het programma totaal geen moeite om met grote stambomen van enkele duizenden personen te werken. Bij Aldfaer had ik het probleem dat gegevens van personen onderling door elkaar werden gegooid naarmate de stamboom groter werd. Zo kreeg een persoon uit de 16e eeuw een trouwdatum in de 20ste eeuw.

Het programma Family Tree Builder heeft als één van de weiningen de mogelijkheid om heldere cirkeldiagrammen te produceren. Hiermee wordt het papierverbruik aanzienlijk verminderd, doordat gegevens dichter op elkaar kunnen staan. Verder geeft het programma een duidelijke lijst van de feiten weer waarin per feit een datum, plaats en notitie staan. Het grootste voordeel nog is dat er gemakkelijk foto's gekoppeld kunnen worden aan meerdere personen. De interface van het programma is zo vormgegeven dat men als het ware door kwartierstaten kan bladeren. Hiermee zijn familierelaties in één oogopslag duidelijk, bij andere programma's ontbreekt dit vaak.

Wanneer het misgaat is als er iemand die er weinig verstand van heeft gebruik wil maken van het programma. Het feit dat het programma telkens adviseert een eigen site op MyHeritage.com aan te maken kan eenvoudig weggeklikt worden. Als men dat vanaf het begin af aan doet dan is er ook geen probleem met het online werken en dat wijzigingen meteen op internet staan. Gewoon consequent zijn zou ik zeggen, want dat bespaart een heleboel ellende. Wanneer men begint met het maken van een stamboom moet men gewoon nadenken over wat men voor stamboom wil maken en wat men ermee wil bereiken.

Dat het programma bestanden met een naam die vergelijkbaar zijn met een stamboom uit een andere programma vind ik niet overtuigend genoeg om te zeggen dat het programma samenwerkt laat staan gevaarlijk is! Allereerst kunnen programma's niet gevaarlijk zijn aangezien het altijd de gebruiker is die bepaald wat hij wel of niet in het programma zet. Dat een programma als gevaarlijk overkomt wil niet zeggen dat het ook gevaarlijk is. Het zal eerder de combinatie gebruiker-programma zijn die gevaarlijk is. 

Verder heb ik even geprobeerd hoe zoiets zou moeten werken. Ik heb een stamboompje gemaakt in Aldfaer onder naam A en dat geëxporteerd als gedcom. Vervolgens heb ik deze gedcom geïmporteerd in FTB onder de naam B. Vervolgens kon ik nergens in de map van MyHeritage de naam A vinden. Blijkbaar is er dus ook geen samenwerkingsverband tussen de programma's. Daarmee zou ik zeggen dat MyHeritage niet gevaarlijk is en iedereen aanraden er vooral gebruik van te maken want het programma brengt verder veel voordelen met zich mee.

W.A. van der Mersch - 26 dec 2011 - 14:25

Leuk, mooi, om te gebruiken myheritage

Min punten ,kunnen maar 250 personen in (gratis)

Men kan ook zo je geplaatste foto's nemen(pikken)

Ik kom ze tegen in de verkeerde stamboom(mijn eigen fam.foto's)

Zelf kan ik er niet bij, niet om ze te rangschikken of zoals nu, ook niet om te verwijderen.

Dit wil je toch niet dat jouw foto bij de verkeerde stamboom zit(.belachelijk)

Ik vind dit niet leuk en heb derhalve mijn stamboom gewist ,voor zover ik kon.

de ruiter - 17 dec 2012 - 12:17

@de ruiter: Mijn gratis stamboom van MyHeritage bevat ruim 5000 personen. Het enige nadeel is dat je deze niet online kunt zetten, omdat het maximum van een website op 250 personen ligt. Maar waarom zou je je stamboom bij MyHeritage voor geld online willen zetten als het bij GenealogieOnline gratis kan?

Gewoon een kwestie van op "Nee" klikken als het programma om publiceren vraagt en automatisch publiceren uitzetten in de opties bij "Publiceren". Het voordeel van niet publiceren en wél MyHeritage gebruiken is dat je de SmartMatches (overeenkomsten/aanvullingen van andere stambomen) voor jouw stamboom tóch toegankelijk blijven. Als je toegang tot de gehele stamboom (en niet alleen de overeenkomsten) van die matches wil hebben kan je gewoon toestemming vragen aan de eigenaar en is dus niet alles meteen openbaar. Lijkt mij gewoon een probleempje van niet de juiste instellingen geselecteerd hebben....

W.A. van der Mersch - 17 dec 2012 - 14:14

Hoi allemaal,

Ik zit hier te lezen over My Heritage.

Als ik iets opzoek van mijn stamboom en stuit op de naam die ik wil,

moet ik altijd eerst betalen voor ik verder kan.

Je kan ook 2 weken gratis uit proberen maar ik weet niet of je dan automatisch lid wordt.

Of schrijven ze meteen aan om het te verlengen?

Alles is in het Engels  en het mijn Engels is niet zooooo goed dat ik alles snap.

Kan mij iemand daar een antwoord op geven?

Gerry.

Gerry Verkuylen - 25 dec 2012 - 12:45

De keuze voor een bepaald softwareprogamma blijft natuurlijk een persoonlijke.

Belangrijk is welke criteria u zelf aanlegt:

- omvang van het bestand

- uitwisselbaarheid (gedcom)

- pubilcatie

- (eigen) website maken

- gebruiksvriendelijkheid

- functionlaitieit etc.

Persoonlijk heb ik zeer goede ervaringen met GensdataPro.

Zeker nu Bob Coret en bas Wiltschut het mogelijk hebben gemaakt om zeer eenvoudig vanuit het programma je stamboom direct en met foto's te genereren van je eigen pagina op www.genealogieonline.nl.

Zie mijn voorbeeld http://www.genealogieonline.nl/stamboom-hinnen/

Het is maar een tip.

Bert Hinnen

Hinnen - 26 dec 2012 - 14:20

@Gerry: Als u het stamboomprogramma van MyHeritage (genaamd Family Tree Builder) bedoeld, dat kunt u gewoon gratis en in het Nederlands downloaden op: http://www.myheritage.nl/family-tree-builder

Mocht de taal toch per ongeluk op het Engels staan dan kunt u rechtsboven in bovengenoemde link de taal wijzigen. In het programma Family Tree Builder zelf is de taal afhankelijk vanaf wat u bij het installeren als taal kiest.

Wat betreft het betalen voor iets opzoeken. Dat hangt er helemaal vanaf hoe u iets opzoekt. Als u op de website MyHeritage.com op het tabblad Onderzoek klikt dan komt u op een pagina waarmee u via SuperSearch documenten op familiesites kan vinden. Erg leuk allemaal, maar daar moet u dan inderdaad voor betalen.

Het is echter een stuk eenvoudiger om vanuit Family Tree Builder aan deze informatie te komen. U maakt in Family Tree Builder een stamboom aan en voert zoveel mogelijk in wat u van een persoon weet. Vervolgens klikt u bovenin op Matches. Dan ziet u alle Smart Matches (=overeenkomsten) die het programma met familiesites op MyHeritage.com heeft kunnen vinden. Wanneer u op een naam klikt staat er tevens een percentage in de kolom Kwaliteit waaraan u kunt zien in hoeverre desbetreffende persoon in uw stamboom overeenkomt met die van desbetreffende familiesite.

Als u dan nogmaals op de naam van de persoon klikt ziet u in het bovenste deel van het scherm uw stamboom en in het onderste deel de stamboom waar een overeenkomst mee gevonden is. Dit maakt het erg makkelijk om stambomen te vergelijken en eventueel dingen aan te passen. Naast de tekst "Andere stamboom:" staat een link waarmee u op de familiesite van de overeenkomstige persoon komt. Daar kunt u gratis en voor niets een lidmaatschap aanvragen (bij de beheerder uiteraard). Als u een goede reden heeft voor het lidmaatschap zal de beheerder u toelaten en kunt u, wederom gratis, de familiesite bezoeken.

In het vervolg kunt u dan meteen naar MyHeritage.com gaan en linksboven alle familiesites zien waartoe u bent toegelaten. En dat allemaal gratis!

W.A. van der Mersch - 26 dec 2012 - 17:04

.

Herman - 30 dec 2012 - 13:15

Family Tree uilder (het lokaal te gebruiken programa) en de website zijn in (bijna) perfect Nederlands te gebruiken. zonder extra softeware te installeren oid, het is "gewoon" een instelling.

Fred

Fred Janssen - 31 dec 2012 - 11:48


Wanneer er zoveel verschillende meningen bestaan over een programma, en er zoveel andere programma's bestaan, moet je zo'n programma beter niet gebruiken.

Er is al rotzooi genoeg op dit gebied en er bestaan gelukkig ook goede programma's.
Het verbaasd mij telkens weer waarom mensen hun bestand on-line willen zetten. Het is dan toch on-line en niet meer uitsluitend in jouw bezit. 

Johannes Adrianus Pieter van Weezel - 16 jan 2013 - 22:20







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu