stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Kan een Aldfaer- of een Gedcom file in twee?n worden gescheiden?



Profiel afbeelding

Beste mensen.  In Aldfaer heb ik de stamboom van de familie Sudmeijer gemaakt, die van mijn vaders kant is. Nu ben ik bezig met de stamboom van mijn moederskant, namelijk de familie Niesing. Helaas heb ik de gegevens van de Niesings geplaatst in de stamboom van de Sudmeijers. Omdat de data van de familie Niesing ondertussen behoorlijk uitgebreid is, wil ik de Niesings scheiden van de hoofd stamboom. Ik zou dus een Alfaer- of een Gedcom file in tweeën willen scheiden. Weet iemand of dit mogelijk is?. Het is namelijk een behoorlijke klus om alles opnieuw in te tikken. Met vriendelijke groet, Olof Sudmeijer

Olof Sudmeijer - 18 okt 2013 - 12:37

Olof, ga eens op zoek naar gedsplit.exe. Oud, maar zou het moeten doen.

Ik kom op rootsweb terecht op een pagina die niet meer bestaat, maar misschien heeft iemand nog een kopietje.

BertKoor - 18 okt 2013 - 15:58

Beste Olof,

Kort geleden ben ik tegen het zelfde probleem aangelopen. Automatisch scheiden met een slimmigheidje kon ik niet. Ik heb dit als volgt opgelost. Je zou het originele Aldfaer Sudmeijer/Niesing bestand kunnen openen en het dan opslaan als alleen Sudmeijer en nog een keer als alleen Niesing. Dan heb je twee identieke bestanden onder de gescheiden namen en bovendien behoudt je het originele bestand voor het geval er met deleten iets mis gaat. Resteert alleen om in het Sudmeijer bestand alle Niesing personen te deleten en andersom. Dat moet dan wel omzichtig gebeuren gelet op de werking van Aldfaer bij het deleten van personen in een relatie tot elkaar. Eerst ontkoppelen, dan deleten.

Dit is een methode die wat tijd vergt, maar met de lange winter voor de boeg maakt het niet zo veel uit. Deleten gaat sneller dan alles opnieuw invoeren. Hoe eerder je er mee begint des te minder hoef je te splitsen.

Met vriendelijke groet,

Wim

Wim777 - 18 okt 2013 - 17:46

Hallo Wim, Jouw methode van scheiding is eenvoudig, logisch en slim. Stom dat ik daar niet aan heb gedacht. Heel erg bedankt voor deze oplossing. Ik zal nog wel onderzoeken of het splitsen mbv Gedsplit.exe net zo goed werkt als jouw suggestie. Groet van Olof.

Olof Sudmeijer - 18 okt 2013 - 20:07

Beste Olof,

Het is ten zeerste aangeraden om de stambomen niet te scheiden zolang deze niet volledig zijn. Dit, indien u later zou wensen om ze terug samen te brengen kan dit vele problemen en dramatische gevolgen hebben indien men niet aandachtig te werk gaat.

 

Het best gaat u als volgt te werk:

Maak een groep startende vanaf uw ouders en noem de groep bv. Stamboom moeder.

Werk de stamboom gewoon verder af. Het voordeel van deze werkwijze is dat indien nieuwe gegevens voor beide stambomen toepasselijk zijn, zullen ze automatisch voor beide stambomen bijgewerkt worden.

 

Wanneer beide stambomen volledig zijn kan u van de ‘Stamboom moeder’ groep door één klik in het groepenvenster,  deze bewaren als een afzonderlijke stamboom.

 

Verder wil ik nog de volgende raad meegeven; wanneer u vragen hebt betreffende “Aldfaer’ ga dan naar de Aldfaer website via het menu  Help > Aldfaer website daarna, indien nog niet gebeurd, registreren (= gratis), daarna inloggen  en vervolgens stel uw vragen aan het forum. Een zeer behulpzame en medewerkend team van ontwikkelaars staan u direct (= max 1 dag) te woord. Hier krijgt u steeds de enige juiste antwoorden.

 

Succes,

jaanske

jaanske - 19 okt 2013 - 20:21

Beste Jaanske,

Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de ideeën om mijn probleem op te lossen.  Het programma Gedsplit.exe van BertKoor ziet er indrukwekkend uit, maar het werkt niet. Mogelijk is dat het gevolg van Windows 7. De scheiding van de stambomen van mijn vaders- en moederskant  wil ik toch doorzetten. De enige verbinding tussen beide stambomen is tot nu toe alleen mijn moeder, dus heeft het geen enkele zin om ze bij elkaar te houden.  Bovendien plaats ik vaak de afstammelingen van de vrouwen in de stambomen. Hierdoor krijg je een onnodig complexe genealogie. Maar ik ben het met jullie eens dat je zeer voorzichtig te werk moet gaan. Als voorbeeld; de stamboom van Niesing bevat al ca 100 andere familie namen die ik niet mag deleten. Wanneer deze namen ook bij de Sudmeijers zouden voorkomen, wordt het een moeilijke klus. Maar zoals Wim zegt; “Hoe eerder je er mee begint des te minder hoef je te splitsen”.

Bedankt, Olof

Olof Sudmeijer - 19 okt 2013 - 21:11

@ Olof,

 

Ik ben het niet met je eens en ook niet met Wim die voorstelt zo snel mogelijk te splitsen. De gegevens in bijv. Aldfaer moet je zien als een database van op één of andere manier met elkaar verbonden personen. Stambomen die niets met elkaar te maken hebben moet je m.i. inderdaad apart houden. Maar in jouw geval kun je na splitsing geen kwartierstaat meer maken met jezelf als proband. De oplossing die Jaanske geeft voor Aldfaer, te weten creatie van groepen, is een elegante oplossing om in staat te zijn aparte gedcoms geschikt voor parentelen te maken. Wat te doen in geval van je groot- en overgrootouders etc.? Dat groeit als 2 tot de macht n, waarbij n de n-de generatie aangeeft en waarbij jezelf de nulde generatie bent

 

Ik zou je in overweging willen geven je beslissing nog eens goed te overdenken!

ChrisvD - 19 okt 2013 - 22:06

Beste collega genealogen,

Hoe meer behang je ziet, hoe moeilijker wordt de keuze. Zo gaat het ook een beetje met de ideeën die door jullie worden aangedragen. In het algemeen denk ik dat de familie van een moederskant   nauwelijks interesse heeft  in de stamboom van de vaderskant en vice versa. In feite mix je twee stambomen, die vrijwel niets met elkaar te maken heeft. Dit is een enorme ballast verzwaring bij het maken van overzichten van alle personen binnen één stamboom.

Het argument van Chris dat ik geen kwartierstaat van mijzelf of anderen kan maken na een splitsing, vind ik een minor item. Voor mij is de geschiedenis van beide families het belangrijkste. Wanneer ik geen scheiding toepas, blijft de stamboom van mijn moeder een ondergeschoven kindje. Ik zou hoogstens de titel van mijn stamboom onderzoek kunnen uitbreiden met de familienaam Niesing. Dit wordt dan; “Stamboom onderzoek naar de families Sudmeijer en Niesing”.  Deze verandering van titel vind ik ook niet een elegante oplossing bij een update.

Jaanske memoreert dat ik groepen kan maken in Aldfaer, maar dat blijft ook handwerk. De schoonfamilies van alle Niesings moet je apart opzoeken. Er wordt namelijk niets automatisch bij elkaar gezocht. Dit werk is even lastig als de manier die Wim voorstelt.

Door deze discussie vraag ik mij af hoe andere genealogen te werk gaan met stambomen van moeders- en vaderskant.  Je ziet bij de titels van stambomen relatief weinig met twee of meer familie namen. Wordt de stamboom van de moederskant meestal apart gemaakt, zoals ik wil of is dit een onderdeel van vadersstamboom? Het kan ook zijn dat er veel minder onderzoek wordt gedaan naar moederskant. Bij een enquête zou men hier interessante vragen over kunnen stellen.

Ik vind een scheiding in mijn geval de beste oplossing. Verder bedank ik jullie nogmaals voor het meedenken over mijn probleem en waarvan ik weer heb geleerd.

Olof Sudmeijer

Olof Sudmeijer - 21 okt 2013 - 13:03

Beste Olof,

Het belang om het al dan niet aanhechten van een stamboom van moederskant aan de stamboom van de vader is een strikt persoonlijk voorkeur. Indien u tevreden bent met de genealogie van beide ouders is het best mooi beiden aan elkaar gehecht te laten. Als u, daarentegen, de stamboom van beiden bedoeld, kan ik begrijpen dat het op de duur onoverzichtelijk wordt.


Inderdaad, groepen maken in Aldfaer is handwerk. Doch niet het handwerk dat u vooropstelt. Uit uw bericht begrijp ik dat u de help van Aldfaer niet hebt geraadpleegd. De instellingen en opties voor het maken van een groep zijn zo eenvoudig dat U helemaal niet hoeft alle naamgenoten apart op te zoeken. Na een paar klikken om uw persoonlijke voorkeuren vast te leggen en een laatste klik op OK gebeurd alles wel degelijk automatisch. Verkiest u dan om beide stambomen te scheiden, volstaat het van de gemaakte groep, door één eenvoudige klik, een aparte stamboombestand te maken.


Raadpleeg desnoods de verschillende Aldfaer fora op het net om ideeën op te doen.

Mvg.Jaanske

jaanske - 21 okt 2013 - 14:17

Hallo Jaanske,

 

Op Aldfaer heb ik hulp gevraagd voor mijn probleem. Van Han Kortekaas kreeg ik de website waar de splitsing goed uitgelegd wordt.  (http://jhk.hankortekaas.nl/problemen-faq-s/22-splitsen.html) Het verrassende was, dat bij het Forum van Aldfaer ook twee mensen zijn, die adviseerde om niet te splitsen. Er zijn nu 4 genealogen die tegen splitsing zijn. Ik blijf dit een wonderlijk standpunt vinden, maar waarschijnlijk is dit mijn onervarenheid.

Groet van Olof

Olof Sudmeijer - 23 okt 2013 - 12:00


Hallo Olof,

 

Dagelijks ga ik even naar de forum van Aldfaer en had uw thread reeds gelezen. Als Aldfaer gebruiker is het heel leerzaam, gezien iedereen zijn probleem voorlegt waarop altijd een oplossing of raad wordt gegeven door de ontwikkelaars van het programma zelf.

 

Een handig tooltje om snel in uw stamboom te navigeren is het gebruik maken van ‘bladwijzers’. Dit werkt als een tab maar wordt onderaan het hoofdscherm weergegeven.


Als volgt in te stellen: kies een persoon die u als startpersoon wil gebruiken, ga naar menu persoon > bladwijzer > Bladwijzer toevoegen. Als u dan op de bladwijzer klikt verschijnt meteen de gekozen persoon.

Een voorbeeld voor uw probleem: kies uw moeder als persoon en maak een bladwijzer. Daarna kan u ten allen tijde op de bladwijzer van uw moeder klikken > bij de standaard tekst- en grafische rapporten van Aldfaer de ‘Matrilineaire reeks’ aanklikken die dan de stamboom van uw moeder zal weergeven.

 

Succes,

Jaanske

jaanske - 23 okt 2013 - 13:15







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu