stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Overzetten stamboom van Myheritage FTB naar GRAMPS (Linux)



Profiel afbeelding

Beste allemaal,

Vanwege de overstap van Windows XP naar Linux (voor 8 april) ga ik ook over van MyHeritage's Family Tree Builder (FTB) naar GRAMPS. De keuze is op GRAMPS gevallen omdat het ook mooi grafisch werkt. En ik wil een native Linux programma, ik ga niet met Windows emulator Wine beginnen. (Zo snel als Linux is, zo traag is Wine)

De vraag is hoe ik alle gegevens veilig overzet. FTB produceert geen 100% compatible GEDCOM (zoals de meeste programma's) en ik wil daarom eerst valideren. Wie weet een goede GEDCOM validator ? heb er ooit een gezien op een website maar dat adres ben ik kwijt.

Wie heeft ervaring met GRAMPS in Linux ? Er zijn vele versies in omloop, welke is de nieuwste stabiele met support voor langere tijd ?

Met vriendelijke groet, Folkert

Folkert Geurink - 1 feb 2014 - 19:07

Gramps werkt prima onder Linux. Als ex WinWP'er ben ik zowat een jaar terug overgestapt naar Linux Kubuntu 12.04 LTS. Vervolgens WINE geinstalleerd en binnen WINE GensDataPro en Aldfaer. GensDataPro werkt goed, maar wat traag. Aldfaer gaf problemen, ik kreeg een dubbele muisaanwijzer in beeld, waardoor ik steeds misprikte. Toen gezocht naar een Linux programma en op GRAMPS uitgekomen. Mijn Aldfaerbestanden - een stuk of 20 kleine proefbestandjes - overgezet naar GEDCOM en geimporteerd in GRAMPS. Resultaat: alle gegevens waren binnengekomen, maar de verbindingen met foto's en andere documenten waren niet gemaakt. Dit alsnog handmatig geregeld. Voor die paar foto's en docs in mijn proefbestandjes was dat zo gebeurd.

Anders lag dit met GensDataPro, waar ik zo'n 6000 namen in heb met 100den documenten. Ik blijf dus GensDataPro onder WINE draaien.

Zoals gezegd werkt GRAMPS prima, maar is heel anders van opzet dat GDP en Aldfaer. Wel even wennen.

Met FTB heb ik geen ervaring, maar misschien geeft mijn ervaring met GDP-Aldfaer-GEDCOM-GRAMPS toch wat houvast.

Succes gewenst,

Niek Scheffer

N.C. Scheffer - 2 feb 2014 - 15:25

Beste Niek,

Ik ben het meest bang voor data verlies, zal dus goed moeten controleren. Ik wil helemaal van Microsoft af. Heb nu Linux Mint 13 LTS met Xfce desktop en dat draait ongelofelijk snel en goed.

GRAMPS bevalt me wel, ik ben grafisch georienteerde software gewend met FTB.

Met de kans voor een ketter uitgemaakt te worden: Ik vind Aldfaer persoonlijk een ouderwets programma, een soort veredelde kaartenbak, je hebt totaal geen grafisch overzicht. En nu stopt de support ook nog eens. Gensdata Pro ken ik niet.

Ik blijf even afwachten tot er een ervaren GRAMPS gebruiker reageert die mij kan advieseren over de te gebruiken versie, want daar zijn er bij GRAMPS weer erg veel van.

Met vr. groet, Folkert

Folkert Geurink - 2 feb 2014 - 16:39

Ik denk dat ik wel weet welke GEDCOM validator u bedoelt:

http://www.genealogicagrafica.nl/

Draait op Windows, en detecteert naast structuurfouten ook bv onlogische data.

Laatst heb ik van iemand een GEDCOm bestand gekregen dat uit MyHeritage Family Tree Builder (v7)
kwam. In principe had ik niets aan te merken op de structuur zelf, maar wel op allerlei overbodige rotzooi die erin zat. Bijvoorbeeld de tags RIN en -UID werken erg vervuilend als die op allerlei schermen worden getoond. Dat soort vervuiling is trouwens redelijk makkelijk te verwijderen met een text editor die met regular expressions om kan gaan (UltraEdit, NotePad++)

BertKoor - 3 feb 2014 - 09:34

Dank je wel Bert voor je reactie !

Er zit inderdaad overbodige rommel in de GEDCOM van FTB 7. Ik weet dat ik de tags die met een underscore beginnen straffeloos mag verwijderen maar over de RIN en UID was ik niet zeker. Mag dat allemaal weg ?

FTB 7 maakt ook een fout bij de QUAY tag, de kwaliteit van een bron. Die hoort van 0 t/m 3 te nummeren, FTB nummert van 1 t/m 4. Heb ik herstelt via een scriptje.

Ik ga er mee aan de slag !

Met vriendelijke groet, Folkert

Folkert Geurink - 3 feb 2014 - 10:11


Ja, RIN en _UID mogen volgens mij straffeloos weg.

Tenminste, als ze niet meer terug naar FTM hoeven ;-)

Verder, of alles goed overkomt hangt een beetje af van de capaciteiten en gedcom ondersteuning van het zendende en ontvangende pakket. Garantie tot de deur zoals men zegt...

BertKoor - 3 feb 2014 - 11:29







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu