stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Transcript, hulpprogramma voor het transcriberen van tekst vanaf digitale afbeeldingen en documenten

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Voor diegenen die nog niet bekend zijn met dit handige tooltje, breng ik dit hierbij graag onder de aandacht.

 

Downloaden van dit gratis tooltje kan op; http://www.jacobboerema.nl/Transcript/Freeware.htm

 

Op de site staat o.a. te lezen;

 

Transcript ontstond uit mijn ontevredenheid over het het steeds maar heen en weer schakelen bij het transcriberen van digitale afbeeldingen tussen de tekstverwerker en het foto programma om de foto weer een stukje te kunnen verschuiven.

 

Ik dacht dat dit makkelijker moest kunnen door al het werk door één programma te laten doen. Zoeken op internet leverde helaas geen programma op dat hieraan voldeed. Vandaar dat ik besloot dan maar zelf zo'n programma te maken.

 

De basis gedachte is daarbij eenvoudig. Verdeel het scherm in twee gedeelten. De bovenste helft toont de afbeelding en in de onderste helft kan de tekst worden ingevoerd. Vanaf versie 2.4 is het ook mogelijk om de afbeelding en tekst naast elkaar in plaats van onder elkaar te tonen maar alleen de geregistreerde versie. De grootte van elk van deze twee vensters kan gewijzigd worden naar eigen voorkeur.

 

Vanuit de tekstverwerker kan het zichtbare gedeelte van de foto op diverse manieren verplaatst worden met behulp van sneltoetsen. Ook kan een vorige of volgende foto uit dezelfde map vertoond worden. Daarnaast kan men vanzelfsprekend veel van de meest gebruikte tekst handelingen uitvoeren.

 

Het programma is daarnaast aangevuld met vele opties en mogelijkheden die het werken kunnen vergemakkelijken. Zo wordt standaard onthouden op welke plek men bezig is (zowel in het tekstbestand als op de foto) zodat bij het een volgende keer opstarten meteen naar dat punt wordt teruggegaan.

 

Het programma bevat een uitgebreid help bestand dat u vanuit het programma kunt oproepen met F1. Helaas is het help bestand na versie 2.3 niet bijgewerkt wegens gebrek aan tijd. Zie het leesmij.txt bestand in de folder waarin Transcript is geïnstalleerd voor de nieuwe functies in versie 2.4. Het is aan te raden deze help goed door te nemen zodat u alle mogelijkheden van het programma beter leert kennen.

 

Belangrijk om te weten

Aangezien Transcript geen OCR programma is wordt de tekst niet automatisch geconverteerd. Het transcriberen moet u zelf doen.

 

De tekstverwerker van Transcript maakt gebruik van de standaard in Windows aanwezig RichEdit programma bibliotheek (dll). Er wordt door deze bibliotheek slechts een deel van alle mogelijke tekstverwerker instellingen ondersteund.

 

Wanneer u in Transcript een rtf of MsWord document opent dat gemaakt is met een complete tekstverwerker zoals MsWord moet u er op bedacht zijn dat bij het opslaan vanuit Transcript bepaalde elementen dan verloren zullen gaan!

 

Wanneer u een bestand opslaat dat u met Transcript heeft gemaakt dan is er natuurlijk geen enkel probleem.

Leo Terlouw

1. En als je met een fotoprogramma of pdf-reader de scan/foto enz. die je wilt transcriberen opent,

2. en tevens het Worddocument met je transcriptie opent,

3. dan daarna in de Taakbalk klikt (met een rechtermuisklik),

4. vervolgens de optie Vensters naast elkaar of Vensters gestapeld weergeven kiest,

krijg je dan een veel ander resultaat dan wat jij voorstelt?

Pauwel

Je zou zeggen van niet, maar toch werkt het met transcript prettiger. De kans dat je "verkeerd" klikt en je schermen "verdwijnen" of ineens weer een ander formaat hebben is namelijk nihil.

Maar misschien ben jij motorisch wat minder gestoord dan ik.....Onschuldig

Annemarie57

Het is een kwestie van smaak, en daar valt niet over te twisten.

Maar ik wil wel waarschuwen voor het gebruik van Transcript.

Als je er eenmaal tien minuten mee hebt gewerkt wil je nooit meer wat anders Stoer

Jan Clavaux


dat laatste moet ik toch weerspreken

been there, done that 
een tijdje gebruikt en daarna weggegooid
ik werk "ambachtelijk" zoals Pauwel beschrijft

grtn

Jan_K.Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!