stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Welk programma is het best voor ingewikkelde relaties?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik wil graag mijn stamboom uitzoeken. Er zijn (niet allemaal in het heden hoor) ongehuwd samenwonenden,  buitenechtelijke kinderen, mensen die meermaals zijn getrouwd of een partner hebben gehad, kinderen bij verschillende vaders/moeders die geboren zijn met de ene achternaam en later een andere achternaam hebben gekregen, en dan wil ik ook nog omwille van privacy in ieder geval één tak privé houden. 

Welk softwareprogramma is hiervoor het meest geschikt? En heeft de handigste gebruikersinterface?

Excuses als deze vraag al vaker is gesteld, ik heb diverse programma's kort uitgeprobeerd maar loop iedere keer weer ergens anders vast.

Christianne Muusers

Misschien is het wel handig om aan te geven welke programma's u heeft uitgeprobeerd en tegen welke tekortkomingen u dan aanloopt, bij deze programma's.

Peter Buijk

U heeft helemaal gelijk. 

Op zich vond ik het Legacy-programma overzichtelijk, maar dat was helemaal offline, en ik ben alles wat ik verzameld had (al enkele jaren geleden) kwijt geraakt, moet opnieuw beginnen. Ongetwijfeld kan het ook online worden geplaatst, maar ik kreeg de indruk dat de onlineversie vooral voor Engelstalige landen was (UK, USA, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland etc.)

Geneaal 9.1 vond ik erg ingewikkeld. Eerst moet je personen invullen, daarna kun je relaties maken. Je kunt dus niet klikken op 'ouders' of 'kinderen' en die invullen. 

MyHeritage is qua interface wel makkelijk, hoewel ik liever één keer een bedrag betaal in plaats van iedere keer, jaar in jaar uit, abonnementsgeld te betalen. En hier kun je voor zover ik kan zien alleen de hele stamboom van restricties voorzien, niet één tak.

Omdat ik iedere keer software moet downloaden, dacht ik, ik vraag of iemand een tip heeft. In plaats van alle programma's uit te proberen.

Christianne Muusers

Wel eens aan een web pakket gedacht? Zelf werk ik met webtrees dat de meeste van de functionaliteiten die u zoekt heeft. Alleen het beveiligen van een tak binnen een stamboom kan ook daarin niet met één handeling. In webtrees moet dat voor elke overleden persoon binnen die tak apart worden geregeld. Ik weet niet of er andere programma's zijn die dat wel kunnen. Ik heb zelf ook een privé tak binnen mijn stamboom maar die heb ik om die reden afgesplitst en een aparte stamboom van gemaakt. Op stamboom niveau kun je de beveiliging namelijk wel in één keer regelen. In webtrees kun je onbeperkt stambomen aanmaken.

Om gebruik te maken van webtrees heeft u een domeinnaam en webruimte nodig. Als u hier tegenop ziet of dat gedeelte liever uit handen geeft, kunt u tegenwoordig ook terecht op online-stamboom.nl. Zij regelen de domeinnaam en webruimte en zorgen dat webtrees daarop geplaatst wordt, zodat u direct aan de slag kunt.

Voor een voorbeeld verwijs ik u graag naar mijn eigen website: wijzijnfamilie.nl

Carmen

Beste Christianne, Je hebt het over Myheritage, maar ik zou je afraden van een puur webbased programma gebruik te maken. Je gegevens delen met anderen is tot daar aan toe maar zorg in ieder geval dat jij de controle houdt over je kostbare data en dat kan alleen offline. Je kan bijvoorbeeld -gratis- gebruik maken van het offline programma Family Tree Builder (ook van Myheritage); qua gebruiksgemak en overzichtelijkheid behoort het tot de top. 

Je kan ook eens Aldfaer proberen, een favoriet van velen hier. Het programma Rootsmagic vind ik zelf ook fijn werken. Al deze programma's kunnen de meest complexe familiebanden aan. 

Wat naar dat je alles kwijtgeraakt bent zeg. Hoe kon dat gebeuren? Les die ik geleerd heb: Altijd goed backuppen; je stamboom, foto's en bronnen. Zowel online als offline en dan het liefst nog op verschillende plaatsen. Een 128Gb USB-stick vind je al onder de €25.

Inge


Beste Inge, bedankt voor je nuttige reactie! Allereerst: hoe ben ik alles kwijtgeraakt? Ik ging overop een andere computer. De bestanden stonden op een externe harde schijf, en die ging kapot. Dat is nu anderhalf jaar geleden. Ik baalde zo erg, dat het lang duurde voordat ik zin had om opnieuw te beginnen. Inmiddels heb ik voor alles een syteem met twee externe backupschijven die automatisch backups maken, plus een backup elders. Inderdaad doe ik liever niet alles online, maar ik kreeg de handige tip om voor wat je privé wilt houden een aparte stamboom te maken. Want het lijkt me wel sociaal om de oudere takken van een stamboom online te delen met anderen zodat die ook weer verder kunnen komen.

Christianne MuusersPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!