stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Legacy probleem met feiten



Profiel afbeelding

Ben nog niet erg thuis hier met dit programma. Ik gebruik Legacy 8 als mijn stamboomprogramma. Na het copieeren van de ged com staan alle gegevens er behalve de feiten die ik heb vermeld. Daar staan vaak de echte interesante verhalen zoals beroepen en rechtzaken en adressen en geloven vermeld. Kortom de gegevens die iemand levend maken. Het vreemde is dat de feiten bij het huwelijk wel vermeld staan. Weet iemand ergens wat ik fout doe? Hoe kan ik de verhalen toevoegen aan iemand zodat het niet alleen maar geboren en overlijden wordt? Doe ik iets fout of is het niet echt mogelijk? Heb een plus abb. Bedankt als er iemand is die me wegwijs kan maken want kom er niet uit.

Maria Jagtman - 15 mei 2017 - 07:36

Hallo Maria, volgens mij hoort u vraag niet onder 'Servicedesk' maar onder "Genealolgische Software", succes verder.

DHv. E. - 15 mei 2017 - 14:29

Beste Maria,

Het probleem zal waarschijnlijk niet te maken hebben met uw type abonnement maar met de vraag, welke databasevelden uit het stamboomprogramma bij het publiceren wel of niet worden ondersteund. Het proces van publiceren bestaat uit twee stappen, 1) het exporteren van de gegevens uit het stamboomprogramma naar het gedcom-bestand en 2) het uploaden van dat gedcom-bestand naar uw stamboom op Genealogie Online. In beide stappen kunnen gegevens verloren gaan als de betreffende velden in het doel niet bestaan. Het kan zijn, dat het stamboomprogramma, in uw geval dus Legacy, "eigen" velden bevat die in de gedcom-standaard niet gedefinieerd zijn. Dan gaat informatie die u in zo'n eigen veld hebt gezet als bij de eerste stap verloren. Minder waarschijnlijk maar ook niet onmogelijk is, dat een enkel wel in de standaard gedefineerd veld (nog) niet in de model-database van Genealogie Online is opgenomen, dan zou het in de tweede stap misgaan. Waarschijnlijk zal in de Help-bestanden van Legacy wel een overzicht van de gedcom-standaard te vinden zijn met aanwijzingen, welke velden wel en niet door Legacy geëxporteeerd worden, maar dat vraagt wel wat vaardigheid in het omgaan met databases. Ook is het mogelijk om gewoon in het gedcom-bestand te kijken, of de betreffende verhalen er wel of niet in worden opgenomen en zo vast te stellen in welke stap ze verloren gaan (1). Maar de eenvoudigste oplossing is om de verhalen in een veld te zetten waarvan u al weet dat het op de website overkomt. Zo bleken er in ook in Aldfaer, het programma dat ik gebruik, enkele typen feiten voor te komen die niet op de website kwamen. Nadat ik de gegevens had verplaatst naar het veld "Notities" in het tabblad "Persoon" werden ze wel gewoon gepubliceerd op de persoonspagina van de betreffende persoon. Het is ook mogelijk om in één keer een test uit te voeren voor alle velden waarvan u nog niet weet of ze overkomen op de website: voer bij een bepaalde persoon in elk van die velden een uniek woord of stukje tekst in - bijvoorbeeld in de vorm "test <veldnaam> in <tabbladnaam>" - en kijk na verwerking van een nieuwe upload op de persoonspagina van die persoon welke testteksten wel en niet overgenomen zijn. Zo kunt u dan de velden die niet overgenomen worden afstrepen als onbruikbaar voor de publicatie op GO.

(1) (beschreven voor Windows, in MAC en Linux kan het iets anders gaan) Ga naar de map waarin  het gedcom-bestand wordt opgeslagen, selecteer het en kies via de rechter muisknop de optie "Openen met ...". Kies dan de optie "Kladblok" (klik eerst op "+ meer opties" indien Kladblok niet direct in de lijst met opties verschijnt), haal het vinkje voor de optie "Bestanden van dit type altijd met deze toepassing openen" weg - anders wordt de extensie .ged gewijzigd in .txt en herkennen de stamboomprogramma's het daarna niet meer - en klik op OK. Zoek dan in Kladblok (menu Bewerken/Zoeken of Ctrl+F) naar een woord dat uniek is in een van de verhalen, dan ziet u direct of dat verhaal in de gedcom is opgenomen. Als dat niet het geval is wordt het betreffende veld kennelijk niet ondersteund in de standaard, als het er wel in staat wordt het kennelijk niet ondersteund in GO. Als het om een echt belangrijk veld gaat waarvoor geen goed alternatie bestaat (zoals bovengenoemd algemeen notitie-veld) zou dat een reden kunnen zijn om Bob Coret om uitsluitsel te vragen of het al dan niet per ongeluk in zijn model-database ontbreekt.

Met vriendelijke groeten,
Henk Beindorff.

Henk Beindorff - 27 mei 2017 - 15:53


Wat heerlijk om zo'n goede reactie te krijgen. Ben u heel dankbaar en ga het allemaal uitproberen. Dank u voor de tijd en de heldere uitleg. Met vriendelijke groet Maria 

Maria Jagtman - 28 mei 2017 - 04:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu