stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Plaatsnaam Velsen in GDP.



Profiel afbeelding

Als ik in GensDataPro de plaatsnaam Velsen wil invoeren kent GDP alleen Velsen-noord en Velsen-zuid. Bestaat of bestond er vroeger geen Velsen?

marcel van de krol - 26 nov 2017 - 10:23

Bij de aanleg van het Noordzeekanaal tussen 1865 en 1876 werd het oorspronkelijk Romeinse dorp Velsen in tweeën gesplitst, namelijk in Wijkeroog (ten noorden van het kanaal) en Velsen (ten zuiden). Dat was eigenlijk het 'ontstaan' van het dorp.

Toen de gemeente Beverwijk (ten noorden van Wijkeroog) rond 1920 plannen maakte om de omliggende dorpen Wijk aan Zee, Wijk aan Duin (gemeente Wijk aan Zee en Duin) en Wijkeroog (gemeente Velsen) te annexeren, vergat Beverwijk echter de gemeente Velsen hierbij te betrekken. Toen Velsen lucht kreeg van deze plannen veranderde het de naam van het dorp Wijkeroog in Velsen-Noord (en Velsen in Velsen-Zuid) om duidelijk te laten merken dat het dorp toch écht bij de gemeente Velsen hoorde.

 

Uit wikipedia

E.L.Smit - 26 nov 2017 - 12:04

Velsen is al een hele oude naam en wat de heer Smit vertelt klopt. Maar het dorp Velsen bestaat nog steeds. Alleen het dorp is door de verbreding van het Noordzeekanaal behoorlijk verkleind. Het bestaat nu nog uit wat huisjes rondom de oude dorpskerk.  

J. van der Linden - 26 nov 2017 - 16:53

Ik kan in GDP de beide Velsen plaatsnamen wijzigen door bij Velsen-noord voorheen Wijkeroog toe te voegen en bij Velsen-zuid voorheen Velsen toe te voegen. Ik kan in GDP geen nieuwe plaatsnaam Velsen invoeren. Een nieuwe plaatsnaam kan alleen als je een persoon in voerd of wijzigd maar dan springt hij steeds na het intikken van Velsen naar Velsen-noord.

marcel van de krol - 29 nov 2017 - 17:21

Hallo Marcel,

Probeer dit eens: Bewerkhandelingen > Plaatsen > Bewerk plaatstabel > Nieuwe plaats

Werkt dat?

Mvg

Bas Lems - 30 nov 2017 - 00:27


Bedankt, het is gelukt. Wel even zoeken maar ik zou er zelf niet opgekomen zijn.

marcel van de krol - 30 nov 2017 - 10:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu