stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Gedcom 5.5.5 is uit. De 1e nieuwe release in 20 jaar.



Profiel afbeelding

Na 20 jaar is er eindelijk weer een nieuwe Gedcom release. We hoeven geen grote veranderingen te verwachten, veel meer dan een onderhoudsrelease is het niet, maar toch zijn er een aantal positieve veranderingen doorgevoerd, zoals huwelijken van gelijk geslacht, ondersteuning van andere samenlevingsvormen en genderneutraliteit.

Daarom hoop ik van harte dat alle genealogie programma's deze nieuwste versie op korte termijn gaan ondersteunen.

Persbericht: https://www.gedcom.org/press/PRGEDCOM555.pdf

Carmen - 12 okt 2019 - 09:14

Het blijft natuurlijk hetzelfde oude(rwetse) GEDCOM. Hedendaagse software-ontwikkeling vraagt om XML of JSON, dus GEDCOM X.

Vriendelijke groeten, Nico

Nico Poppelier - 16 okt 2019 - 15:36


Een redelijk kansloze onderneming, en niet alleen vanwege de grofgebektheid van de auteur.

GEDCOM.org is niet de erfgenaam van GEDCOM; ze doen alsof. Ondanks dat ze al 10 jaar op dit document broeden, biedt 5.5.5 weinig nieuws anders dan dat alternatieve namen of spelling van namen beter word aangegeven. (Roepnaam blijft echter de uitzondering en ze gaan er nog prat op ook)

Voor de rest is er weinig nieuws en dan met name zaken die broodnodig waren: zoals beter beheer van plaatsen en locaties; verbinding van andere personen aan een gebeurtenis (bv. getuigen of peetouders); de islamitische kalender; en betere stucturering van bronnen, want dat blijft een rommeltje.

Het is vrij duidelijk dat 5.5.5 voort komt uit heel persoonlijke voorkeuren (bv. waarom een Franse Revolutionare kalender - nou, omdat die voorkomt in gegevens in GenealogieOnline, dus die moet er in) en niet is gewikt en gewogen door de gemeenschap met commentaar (want: herzien door de baas en een paar vriendjes).

5.5.5 is een doodlopende straat met geen duidelijk vervolg-traject. Een vernieuwde versie van GEDCOM die daadwerkelijk nieuwe zaken toevoegd die de gemeenschap nodig heeft; fouten oplost; en verouderde zaken voorbereid op verwijdering, zal zeer welkom zijn omdat het eenvoudig en betrekkelijk compact format is.

Als genealogie-programma’s nu eens de _huidige_ standaard daadwerkelijk zouden volgen, in plaats van GEDCOM export bestanden standaard vol te proppen met hun eigen (soms illegale) tags, dan zouden de meeste problemen die 5.5.5 meent op te lossen al opgelost worden.

Eric van Beest - 20 nov 2019 - 23:21







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu