stamboomforum

Forum logoGenealogie software en GEDCOMs » gedcom-structuur


Profiel afbeelding

In gedcom-bestanden wordt vaak gebruik gemaakt van (ik noem ze maar even) bibliotheken, bijv. Jan en Piet zijn beide auteur van hetzelfde boek. In de gedcom vindt je dan bij zowel Jan als Piet de verwijzing naar notitie 83

0 @I1@ INDI
1 NAME Jan//
1 NOTE @N83@
..
0 @I2@ INDI
1 NAME Piet//
1 NOTE @N83@
..
0 @N83@ NOTE Auteur van "De geschiedenis van Lutjebroek".

Een dergelijke constructie bestaat er ook voor een "bibliotheek" met afbeeldingen (foto's/scans, enz.) en bronnen.

Is het binnen de gedcom-structuur ook mogelijk om zelf een "bibliotheek" op te zetten? Ik denk hierbij aan een overzicht van begraafplaatsen, zodat ik niet steeds het adres van de begraafplaats in moet voeren en/of dat ik de ene keer de naam van de naam van de begraafplaats anders opschrijf dan de andere keer. Ook de geocodering van de begraafplaats hoef ik dan maar één keer op te nemen.

Ik ben benieuwd naar de (on)mogelijkheden.

Vriendelijke groet,
Guido van Harten

N.B.:
Ik loop tegen diverse problemen aan in verschillende stamboomprogramma's. Daarom heb ik ervoor gekozen mijn gedcom zelf op te bouwen en te onderhouden. Ik maak hierbij gebruik van GedTool, een set van Excel-macro's. Als je handig bent met Excel, kun je ook allerlei analyses en controles uitvoeren.

Marianne van Harten

Nee, volgens mij is dit niet mogelijk. Je kunt niet

1 BURI
2 PLAC @X1@

of iets dergelijks defenieren. Dit is geen geldige GedCom optie.

Uiteraard kun je wel aanvullende NOTE maken en deze koppelen bijvoorbeeld:

1 BURI
2 NOTE @X1@

Echter hiermee kun je geen geocodering toevoegen, omdat deze alleen aan PLAC gekoppeld kunnen worden (en de plaats hoort uiteraard ook niet in een NOTE).

Misschien kun je een Excel Macro schrijven om dit automatisch toetevoegen? Verder doen verschillende stamboom programma's suggesties voor plaatsen. Soort automatisch aanvullen: wanneer je een aantal letters intypt krijg krijg je automatisch een lijstje met eerder gebruikte plaatsen.

FransW


Koppelingen worden altijd vanuit een sleuteldatabase gemaakt naar de hoofddatabase.

Een sleuteldatabase waar b.v. in staat:

Veld 1: A00001

Veld 2: Weesp

Veld 3: NL1381

Veld 4: 52.3080507 5.0406217

Staat in de hoofddatabase alleen:

A00001

Middels A00001 kunnen dus in de hoofddatabase Weesp NL1381 52.3080507 5.0406217 worden weergegeven; althans als een slim programma zo is opgebouwd. Dat heet dus in de volksmond automatiseren.

Met een Gedcom genereren wordt altijd vanuit de hoofddatabase de sleuteldatabase (gekoppelde) gegevens geverifieerd en gebruikt

De Gedcom is dus passief vanuit de actieve database gemaakt.

Herman SchilderPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu