stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Welk programma gebruiken jullie om je stamboom in te bouwen



Profiel afbeelding

Ik weet niet of ik het hier mag vragen, anders verwijder dit bericht maar.
Met welk programma werken jullie om je stamboom te bouwen?
Ik werk al een aantal jaren met MyHeritage (de complete versie) maar ben toch niet helemaal tevreden.
Welk programma raden jullie mij aan en waarom?
Mag gratis of betaald zijn.
Alvast bedankt, groetjes Aly

Aly Kuik - 9 jul 2020 - 21:26

Aly Kuik - vandaag — 21:26:

Ik werk al een aantal jaren met MyHeritage (de complete versie) maar ben toch niet helemaal tevreden.
Welk programma raden jullie mij aan en waarom?

Dat is natuurlijk lastig te zeggen als we niet weten wat u mist, niet goed, of niet handig vindt aan MyHeritage.  Als u aangeeft waarom u niet helemaal tevreden bent, kunnen andere mensen u misschien vertellen in welke software of bij welke dienst u wel kunt vinden wat u wilt.

Vriendelijke groet,

Carl

Carl73 - 9 jul 2020 - 23:01

hier kun je een "proef versie" downloaden.

 

http://www.hazadata.com/

E.L.Smit - 11 jul 2020 - 13:36

Er zijn aardig wat mogelijkheden en ik ben een absolute beginner. Na een paar proefversies te hebben uitgeprobeerd heb ik voor Legacy gekozen. Ik vind de software erg intuitief en de koppeling met familytree vind ik fantastisch. 

Maar net als bij grafische software, waar ik meer ervaring mee heb, denk ik dat het met genealogie applicaties niet anders is: het moet compatible met je denk- en werkwijze zijn, dus afhankelijk van persoonlijke smaak en het perfecte pakket bestaat niet.

Barbra Knop-Rouwenhorst - 16 jul 2020 - 22:42 (laatst bijgewerkt 16 jul 2020 — 22:45 door auteur)

Waar ben je niet tevreden over?

Ronk - 28 jul 2020 - 13:30

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 28 jul 2020 - 22:33 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:29 door auteur)

Het is niet zo eenvoudig om zomaar van MyHeritage af te stappen vanwege de verschillen die gaan optreden met de uitvoer van de gedcom. Elk programma zal dit anders interpreteren. Overigens is Lecagy eigendom van MyHeritage, maar ook dat werkt niet naadloos. Zoals Carl al als eerste aangaf, waarover niet tevreden? Dan kan er een meer gericht advies mogelijk zijn.

Uitgeschreven lid - 28 jul 2020 - 23:18

Ik ben tot de ontdekking gekomen dat mijn lokale programmatuur niet overeenkomt met de online versie. Omdat ik het complete abonnement heb krijg ik heel veel links naar documenten die ik in mijn stamboom zou kunnen opnemen.
Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat er een aankondiging in de krant is van het huwelijk van mijn ouders. Maar ik krijg die alleen online te zien maar niet in mijn MyHeritage Family Tree Builder.
Ik heb dit al begin maart gemeld bij MyHeritage, ze erkennen het probleem maar weten geen oplossing.
Morgenochtend ga ik samen met een medewerker kijken waar de fout zit, hij gaat met mij meekijken op mijn computer.
Ik ben gewoon niet tevreden omdat het allemaal zo lang duurt en ik niet het idee heb dat ze dit echt gaan oplossen.

Ik hoop dat ik morgen weer een stapje verder kom.
En ik begrijp ook dat het niet makkelijk zal zijn om over te stappen naar een ander pakket, maar op deze maniet gaat mijn lol er wel een beetje van af.
 

Aly Kuik - 29 jul 2020 - 21:07

Beste Aly,

Waarom niet dat hele (betaalde) online eruit gooien en zelf publiceren op het internet bijvoorbeeld? Dan heb je geen gedoe meer met synchroniseren en kwijtgeraakte documenten enzo. Documenten, foto's, etc zou je offline moeten opslaan die je zelf aan Family Tree Builder of welk softwareprogramma dan ook kan koppelen.

Ik heb al mijn digitale documenten zoals Gedcom, foto's en video's ook offline opgeslagen, zonder wachtwoord. Zo kan er altijd iemand makkelijk bij als hij of zij daar interesse in heeft. Een beetje zoals vroeger de oude schoenendozen met foto's op zolder bij je grootouders.

Sommigen gebruiken zelfs hun eigen DOS-software zoals Herman Schilder al zou ik zelf niet doen vanwege het beperkte overzicht. Het grote voordeel van FTB is dat je werkt met een grafische interface waarbij je van een echtpaar 3 generaties terug en 3 generaties verder in één oogopslag ziet. 

Ronk - 30 jul 2020 - 10:39 (laatst bijgewerkt 3 aug 2020 — 10:58 door auteur)

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 31 jul 2020 - 20:26 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:30 door auteur)

Het klopt dat er een verschil is met de Family Treebuilder op de PC en de online versie. Maar het is ook omgekeerd zo, via FTB krijg je links te zien die je niet in de online versie te zien krijgt. Dat zal ook niet zo makkelijk software matig op te lossen zijn. Houdt in gedachten dat MyHeritage vooral goed werkt als platform waar meerdere mensen tegelijk aan een stamboom werken en ze lossen ook aantal andere problemen op die andere programma's onveranderlijk hebben en ook houden. Dat laatste is ook heel leerzaam, in hoeverre die programma's dan ingaan op het gebruikersgemak en dat valt ook niet mee. Waarom moet je leren dat een achternaam met een voorvoegsel, of een dubbele achternaam tussen brackets geplaatst moet worden. MyHeritage heeft gewoon heel simpel een apart veld hiervoor, zover zijn de meeste programma's nog lang niet. Terwijl ze toch echt wel een tijdje gehad hebben om over een adequate oplossing na te denken. Niets is perfect. Daarnaast is de suggestie om een schaduwprogramma en een eigen website te draaien zeker niet verkeerd. Dat geeft ook altijd inzichten. Nogmaals, gooi je oude schoenen niet weg voordat je zeker bent dat de nieuwe bevallen.

Uitgeschreven lid - 31 jul 2020 - 21:11 (laatst bijgewerkt 31 jul 2020 — 21:29 door auteur)

Citaat:  achternaam met een voorvoegsel, of een dubbele achternaam tussen brackets geplaatst moet worden.

Is afhankelijk van het doel van de programmamaker.

Het is heel simpel om daar, waar iets in het veld staat mee te doen; de zgn. kenmerken (tags, de 1e 2e of 3e) waar iets in het veld staat.

In programmeertaal is dat bijzonder gemakkelijk te ontleden.

Of in een apart veld zoals ik dat ook heb, dat maakt niet zo veel uit.

Belangrijker is dat de programmacode die moeiteloos kan verwerken naar de juiste posities en doelen en of deze ze kan vinden bij een zoekaktie.

Uitgeschreven lid - 31 jul 2020 - 21:59 (laatst bijgewerkt 31 jul 2020 — 21:59 door auteur)

Als je nu blablabla had geschreven, met alle respect, dan begrijp ik daar net zoveel van. Dat is de kern van het probleem, wat de 1 ziet en de ander maar niet kan of wil begrijpen. Daar doet MyHeritage het helemaal niet zo slecht, integendeel zelfs. Het gaat ook niet om het doel van de programmamaker, het doel van de onderzoeker moet centraal staan. Er is behoefte aan eenduidige en eenvoudige oplossingen, niet iets waar alleen deskundigen iets aan hebben.

Uitgeschreven lid - 31 jul 2020 - 22:15 (laatst bijgewerkt 31 jul 2020 — 22:22 door auteur)

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 1 aug 2020 - 19:52 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:30 door auteur)

@Herman Schilder: DOS is gebaseerd op tekst en niet grafisch. Dan krijg je nooit een zo'n goed overzicht waarbij je 3 generaties terug en 3 generaties vooruit in één beeld hebt terwijl je er in aan het werk bent. Je kunt in één oogopslag verbanden zien die anders veel moeilijker te vinden zouden zijn. 

Daarmee zeg ik niet dat jouw programma slecht is of zo!  

Ronk - 3 aug 2020 - 11:06 (laatst bijgewerkt 3 aug 2020 — 11:08 door auteur)

De vraagstelster gebruikt op dit moment zelf MyHeritage en geeft ook wel redelijk aan waar het misgenoegen zit.

De oplossing voor dat specifieke probleem, daar gaat de vraag over. Dus als je wil promoten om dat met een DOS applicatie op te lossen, wat technisch heel goed kan. De vraag is of je dan rechten genoeg hebt om al de betrokken databases te kunnen koppelen aan je applicatie. Daarnaast moet je op didactisch niveau ook nog eens heel goed en duidelijk uitleggen hoe dat te bereiken is en daar blinkt DOS dan weer niet in uit en jouw uitleg Herman is daar een goed voorbeeld van.

Mijn advies blijft de oude schoenen niet weg te gooien voor de nieuwe bevallen.

Uitgeschreven lid - 3 aug 2020 - 12:19

@Pieter: Ik probeer zeker niet een DOS-applicatie te promoten; Enige inzicht geven voor gebruikers is hooguit mijn doel, hoe dingen kunnen werken of misschien wel juist niet.. Het probleem hier is wel mijn auteursrechtelijke bescherming voor oplossingen en ideeën. Te open wil ik hier dus niet over zijn, omdat voordat je het weet gaan anderen er geld mee gaan verdienen. Zoals b.v. MyHeritaage, Ik snap dus niet dat zij niet meer doen met de wiskundige benadering van personen in een grote database. Er zijn toch niet alleen maar (en nu hou ik op) huwelijks relaties of andere koppelingen (wiskundig) binnen personen mogelijk ?. Rechten om meerdere databases te benaderen in DOS-app is geen enkel probleem. Intern werkt mijn systeem al met 7 gekoppelde (relationele) databases, die gewoon in een Windows netwerk zijn te benaderen (als ik de rechten geef met NET USE). Informatie eruit ""spugen""  naar bestanden is er geen enkel beperking m.b.t. rechten voor zover ""Windows het nog wil snappen"". Jouw laatste zin, helemaal mee eens en backup op de juiste manier. Ook daar kan ik hele verhalen schrijven voor wie het horen wil.

@Ron: Daar maak je dus nu een grote denkfout, hoe DOS applicaties kunnen werken, wel te verstaan in een Windows omgeving.

Als ik op een persoonsblad sta, kan ik met één druk op een keuze toets (of een muisklik) in enkele seconden (bijna realtime) een html reeks (in meerdere vormen) met gegevens uit mijn DOS-applicatie (of een andere soortig document)  genereren van meerdere generaties en daarna wordt deze automatisch geopend, naast mijn DOS scherm (venster), of op de taakbalk.

Bij DOS denken moet je niet te veel blijven ""hangen" in dat 80 x 25 (ook 80 x 50 mogelijk) scherm als dat niet nodig is.

Ik gebruik deze alleen om handmatige invoer te doen en te zorgen voor data (gegevens) consistentie

Bij Windows programma's gebeurt dat vaak met meerdere gegevens in hetzelfde scherm (venster).

Ik kan dus switchen en heb daardoor een groter overzicht en kan bovenal die schermen (vensters) ook nog gewoon open laten staan.

Uitgeschreven lid - 3 aug 2020 - 20:41 (laatst bijgewerkt 3 aug 2020 — 21:17 door auteur)

Ik begrijp je niet helemaal (80 x 25?) maar ik hoef niets te genereren, ik werk als het ware in het overzicht, waar jouw overzicht statisch is?

Ronk - 5 aug 2020 - 17:11

80 ascii tekens op 25 regels.

Bij dat overzicht staat de informatie in meestal in diverse velden per record

Deze wordt dus dynamisch gestuurd vanuit de DOS-app en statisch weergegeven in Windows software, zoals b.v. een browser

Genereren bedoel ik mee ophalen uit andere velden of records in de database; maar dat doet eigenlijk elk programma binnen z'n eigen omgeving. Ik sluis de informatie naar buiten het programma, zodat het met elk mogelijk software pakket te bekijken of zelfs te /bewerken is. Maar ook zelfs weer te importeren. Het programma weet wat en waar de informatie is en is gemakkelijk in een opdrachten cyclus gericht weer te geven, zonder op dat moment zelf iets in te moeten tikken, maar dus alleen maar te kiezen.

Het is dus command gericht, waar het bij de meeste programma's passieve uitvoer is.

Uitgeschreven lid - 5 aug 2020 - 21:49 (laatst bijgewerkt 5 aug 2020 — 21:52 door auteur)


Om het on topic te houden.

Welk programma gebruiken jullie om je stamboom in te bouwen:

Iedereen vindt zijn programma geweldig en hoopt geen verkeerde keuze gemaakt te hebben.

Dit is een nieuwsgierige vraagstelling, omdat de vrager wil weten wat wij haar/hem aanraden, omdat de software die gebruikt wordt niet helemaal bevalt.

Als ik zo vrij mag zijn:

Is het niet beter om jezelf als vraag te stellen:

Wat is het belangrijkste wat het (of een) programma moet kunnen doen ?

Laten we het erg basic houden.

De basis bepaalt wat er uiteindelijk mee kan.

Uitgeschreven lid - 5 aug 2020 - 22:07







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu