stamboomforum

Forum logoGenealogische software » Welk programma gebruiken jullie om je stamboom in te bouwen


Profiel afbeelding

Ik weet niet of ik het hier mag vragen, anders verwijder dit bericht maar.
Met welk programma werken jullie om je stamboom te bouwen?
Ik werk al een aantal jaren met MyHeritage (de complete versie) maar ben toch niet helemaal tevreden.
Welk programma raden jullie mij aan en waarom?
Mag gratis of betaald zijn.
Alvast bedankt, groetjes Aly

Aly Kuik

Aly Kuik - vandaag — 21:26:

Ik werk al een aantal jaren met MyHeritage (de complete versie) maar ben toch niet helemaal tevreden.
Welk programma raden jullie mij aan en waarom?

Dat is natuurlijk lastig te zeggen als we niet weten wat u mist, niet goed, of niet handig vindt aan MyHeritage.  Als u aangeeft waarom u niet helemaal tevreden bent, kunnen andere mensen u misschien vertellen in welke software of bij welke dienst u wel kunt vinden wat u wilt.

Vriendelijke groet,

Carl

Carl

hier kun je een "proef versie" downloaden.

 

http://www.hazadata.com/

E.L.Smit

Er zijn aardig wat mogelijkheden en ik ben een absolute beginner. Na een paar proefversies te hebben uitgeprobeerd heb ik voor Legacy gekozen. Ik vind de software erg intuitief en de koppeling met familytree vind ik fantastisch. 

Maar net als bij grafische software, waar ik meer ervaring mee heb, denk ik dat het met genealogie applicaties niet anders is: het moet compatible met je denk- en werkwijze zijn, dus afhankelijk van persoonlijke smaak en het perfecte pakket bestaat niet.

Barbra Knop-Rouwenhorst

Waar ben je niet tevreden over?

Ron

Waarom ik uitgebreid reageer is om enig inzicht in complexiteit van gegevens beheer een kijkje te kunnen nemen.

Ik gebruik een zelf geschreven DOS applicatie (sinds 1992) die heden ten dagen in Windows 10 x86 (32 bits) ook bijzonder goed werkt.

Maar ook in Windows 10 x64 (64 bits) met vDos, of Hyper V (met Virtuele Windows machine)

Waarom zult u denken ?

De ervaring en de gedachte dat alles beter kan en dat is ook zo; daar is in de loop der jaren alleen maar duidelijker geworden.

Bij mij stond altijd voorop goed organiseren en dan komt het mooie vanzelf wel.

Dat laatste is gewoonweg het gemakkelijkst.

Heden ten dagen wordt de meeste software te veel als tikmachine of "look a like" software gemaakt (daar heb ik een hekel aan).

Bij mij ligt de essentie in besturen van gegevens met gekoppelde databases (op dit moment 7) en niet zoals de meeste 1 database.

De kunst is de sleutels en de automatisering tussen deze en het zorgen van niet kunnen verloren gaan van gegevens, maar vervolgens wel in 1 database aan het werk kunnen gaan.

2 familieleden speuren naar de gegevens (vroeger in archieven, maar tegenwoordig veel op Internet) en controleren die, middels bewijs zoals akten en andere documenten; leveren die aan en ik lever de resultaten met de applicatie terug in de vorm van updates.

Bij mij is de essentie van automatismen in gegevens verwerking van belang.

Alles wat maar automatisch kan moet ook automatisch.

Om maar een klein voorbeeld met grote gevolgen bij de hand te nemen.

Het rubriceren van bewijzen, zoals akten of andere documenten of foto's.

Goede bestandsnamen (LFN's) met de juiste tags (dat blijft helaas tikken in de verkenner) zodat het ook buiten de software goed herkenbaar is..

De software moet deze inlezen en controleren op juistheid en rapporteren waar het anders moet of nog beter de software wijzigt dit zelf.

Na herstel deze importeren bij de juiste perso(o)n(en).

Vervolgens kan het persoon in een kwartier(staat) worden geplaatst met 1 druk op de knop, of ook weer weggehaald.

De computer kan goed rekenen.

De automatismen in de meeste software m.b.t. kwartierstaten wordt wiskundig onvoldoende gebruikt.

In mijn beleving is familie uitzoeken, van kind naar vader en moeder en weer hun ouders. Maar ook half broers/zussen, of onbekende personen staan geregistreerd

Op zich zelf allemaal weer kleine kwartieren vanuit de echtgenote als je het zeker weet natuurlijk.

Zeker weten middels bewijs wordt in de software middels een tag aangegeven en als zodanig de ingebrachte tekst groen gekleurd.

Alles wat niet zeker is en wel zeker is geeft in elk persoonsblad of totaal rapport duidelijk overzicht.

Moraal van dit verhaal is:

Stel jezelf het doel van je onderzoek inbrengen in software goed voor met wat je wilt en logisch is en stel dit doel steeds bij als je tot betere inzichten komt, zoals je ook persoonsgegevens wijzigt als je tot andere inzichten/bewijzen bent gekomen.

Dat doe ik dus ook nog steeds in de software, met name in het rapportage gedeelte.

Als iets gelijk al niet meer kan is de gekozen software al bijna ongeschikt voor jouw werkwijze.

Google maps is tot op heden één van mijn laatste toevoegingen met betrekking tot Toponiemen - Plaatsnamen database en toegevoegde coördinaten tot op ongeveer 1 meter nauwkeurig

Iets wat ik enige tijd geleden in MyHeritage een hele slechte toevoeging vindt, die te veel automatisch was.

Nog een tip als het mogelijk is met backuppen:

Geef een datum en versienummer mee in de backup en ga niet af op de datum van de bestandsnaam zoals je 'm in de verkenner ziet, die kan ""onderweg"" verloren gaan en dan wordt het gissen welke backup het nou was.

Niet om te katten, maar ook op het forum hier zie je nog wel eens oude problemen terugkomen die eruit waren gehaald; een verkeerde versie gewijzigd en terug geschreven zegt alles over een onsolide.beheer en naar mijn idee te veel gericht op mooi..

Herman Schilder

Het is niet zo eenvoudig om zomaar van MyHeritage af te stappen vanwege de verschillen die gaan optreden met de uitvoer van de gedcom. Elk programma zal dit anders interpreteren. Overigens is Lecagy eigendom van MyHeritage, maar ook dat werkt niet naadloos. Zoals Carl al als eerste aangaf, waarover niet tevreden? Dan kan er een meer gericht advies mogelijk zijn.

Pieter de Boer

Ik ben tot de ontdekking gekomen dat mijn lokale programmatuur niet overeenkomt met de online versie. Omdat ik het complete abonnement heb krijg ik heel veel links naar documenten die ik in mijn stamboom zou kunnen opnemen.
Ik heb bijvoorbeeld ontdekt dat er een aankondiging in de krant is van het huwelijk van mijn ouders. Maar ik krijg die alleen online te zien maar niet in mijn MyHeritage Family Tree Builder.
Ik heb dit al begin maart gemeld bij MyHeritage, ze erkennen het probleem maar weten geen oplossing.
Morgenochtend ga ik samen met een medewerker kijken waar de fout zit, hij gaat met mij meekijken op mijn computer.
Ik ben gewoon niet tevreden omdat het allemaal zo lang duurt en ik niet het idee heb dat ze dit echt gaan oplossen.

Ik hoop dat ik morgen weer een stapje verder kom.
En ik begrijp ook dat het niet makkelijk zal zijn om over te stappen naar een ander pakket, maar op deze maniet gaat mijn lol er wel een beetje van af.
 

Aly Kuik

Beste Aly,

Waarom niet dat hele (betaalde) online eruit gooien en zelf publiceren op het internet bijvoorbeeld? Dan heb je geen gedoe meer met synchroniseren en kwijtgeraakte documenten enzo. Documenten, foto's, etc zou je offline moeten opslaan die je zelf aan Family Tree Builder of welk softwareprogramma dan ook kan koppelen.

Ik heb al mijn digitale documenten zoals Gedcom, foto's en video's ook offline opgeslagen, zonder wachtwoord. Zo kan er altijd iemand makkelijk bij als hij of zij daar interesse in heeft. Een beetje zoals vroeger de oude schoenendozen met foto's op zolder bij je grootouders.

Sommigen gebruiken zelfs hun eigen DOS-software zoals Herman Schilder al zou ik zelf niet doen vanwege het beperkte overzicht. Het grote voordeel van FTB is dat je werkt met een grafische interface waarbij je van een echtpaar 3 generaties terug en 3 generaties verder in één oogopslag ziet. 

Ron

@Ron: Citaat: Sommigen gebruiken zelfs hun eigen DOS-software zoals H. Schilder al zou ik zelf niet doen vanwege het beperkte overzicht. 

Beperkte overzicht; waar baseer je dat op ?

Zelf publiceren zoals Ron zegt, op Internet heeft ook mijn voorkeur, dan ben je niet afhankelijk van derden m.b.t. publiceren en vaak ook goedkoper.

Helaas kan niet iedereen dat; je hebt wel enige kennis nodig, maar dat kun je op bouwen tijdens uitproberen.

Van A naar Beter zeggen ze bij RWS.

Herman Schilder

Het klopt dat er een verschil is met de Family Treebuilder op de PC en de online versie. Maar het is ook omgekeerd zo, via FTB krijg je links te zien die je niet in de online versie te zien krijgt. Dat zal ook niet zo makkelijk software matig op te lossen zijn. Houdt in gedachten dat MyHeritage vooral goed werkt als platform waar meerdere mensen tegelijk aan een stamboom werken en ze lossen ook aantal andere problemen op die andere programma's onveranderlijk hebben en ook houden. Dat laatste is ook heel leerzaam, in hoeverre die programma's dan ingaan op het gebruikersgemak en dat valt ook niet mee. Waarom moet je leren dat een achternaam met een voorvoegsel, of een dubbele achternaam tussen brackets geplaatst moet worden. MyHeritage heeft gewoon heel simpel een apart veld hiervoor, zover zijn de meeste programma's nog lang niet. Terwijl ze toch echt wel een tijdje gehad hebben om over een adequate oplossing na te denken. Niets is perfect. Daarnaast is de suggestie om een schaduwprogramma en een eigen website te draaien zeker niet verkeerd. Dat geeft ook altijd inzichten. Nogmaals, gooi je oude schoenen niet weg voordat je zeker bent dat de nieuwe bevallen.

Pieter de Boer

Citaat:  achternaam met een voorvoegsel, of een dubbele achternaam tussen brackets geplaatst moet worden.

Is afhankelijk van het doel van de programmamaker.

Het is heel simpel om daar, waar iets in het veld staat mee te doen; de zgn. kenmerken (tags, de 1e 2e of 3e) waar iets in het veld staat.

In programmeertaal is dat bijzonder gemakkelijk te ontleden.

Of in een apart veld zoals ik dat ook heb, dat maakt niet zo veel uit.

Belangrijker is dat de programmacode die moeiteloos kan verwerken naar de juiste posities en doelen en of deze ze kan vinden bij een zoekaktie.

Herman Schilder

Als je nu blablabla had geschreven, met alle respect, dan begrijp ik daar net zoveel van. Dat is de kern van het probleem, wat de 1 ziet en de ander maar niet kan of wil begrijpen. Daar doet MyHeritage het helemaal niet zo slecht, integendeel zelfs. Het gaat ook niet om het doel van de programmamaker, het doel van de onderzoeker moet centraal staan. Er is behoefte aan eenduidige en eenvoudige oplossingen, niet iets waar alleen deskundigen iets aan hebben.

Pieter de Boer

Met alle respect ook van mijn zijde; maar dan begrijp ik niet waarom je MyHeritage zo ""promoot"" terwijl je geen kennis hebt van datastructuren.

Tussen 1992 en 2020 is in datastructuren maar heel erg weinig technisch veranderd. Alleen toevoegende werking van de grafische interface

(""lees afhankelijk maken binnen de software"").

DOS wordt te vaak vergeleken met het hebben van geen grafische interface en je kunt er niks meer mee.

Dat klopt maar heel deels tot bijna onzin.

In een pure DOS omgeving ja; maar in Windows gaan alle wegen weer open tot de meest complexe opdrachten die er dan binnen Windows software volledig mogelijk zijn.

Windows software zelf (dus ook alle Windows Genealogie programma's) hebben zo hier en daar wel degelijk weer z'n beperkingen die in een (door mij zelf gemaakte) DOS applicatie er totaal niet zijn.

Wat denk je van het intern uitsturen naar externe gekoppelde oplossingen van andere software. zoals b.v. Googlemaps

Computer technisch zijn eenvoudige oplossingen niet zomaar mogelijk, laat staan dat het is uit te leggen aan mensen die er alleen maar ermee willen werken.

Een stukje kennis opbouwen voor de gebruiker is een must, om zeker te snappen waarom ze zo werken en of het uiteindelijk is wat je er mee wilt.

Herman Schilder


@Herman Schilder: DOS is gebaseerd op tekst en niet grafisch. Dan krijg je nooit een zo'n goed overzicht waarbij je 3 generaties terug en 3 generaties vooruit in één beeld hebt terwijl je er in aan het werk bent. Je kunt in één oogopslag verbanden zien die anders veel moeilijker te vinden zouden zijn. 

Daarmee zeg ik niet dat jouw programma slecht is of zo!  

RonPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu