stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Transgenders op te nemen in de stamboom? opgelost



Profiel afbeelding

Wat is volgens jullie de beste manier (in gedcom-bestanden) om transgenders op te nemen in de stamboom?

Marianne van Harten - 6 mei 2021 - 11:55 (laatst bijgewerkt 6 mei 2021 — 12:25 door moderator)

Jan Clavaux - 6 mei 2021 - 14:51

Transgender komt in mijn bestand (nog) niet voor, maar heb wel gemerkt dat homoseksuele relaties als zodanig invoeren niet kan in Pro-Gen. Ik voer bij 'n lesbisch stel 1 ervan als man in, bij 2 homo's 1 ervan als vrouw. Niet gepubliceerd, want levend. Iemand invoeren zonder geslacht in te vullen kan wel, maar dan kun je daar vervolgens geen relatie aan koppelen en/of kinderen. Als je dat wel wilt kun je voor een transgender dus kiezen tussen man of vrouw, rekening houdend met wat hij/zij wil/wilde. In een GEDCOM dit bijhouden zou ik niet doen, want dat betekent bij elke upload opnieuw wijzigingen doorvoeren rechtstreeks in de GEDCOM. Heb je hier iets aan?

Pauline Berens Wesuwe - 6 mei 2021 - 15:13

In webtrees is het invoeren van homosexuele relaties geen probleem. Ik heb diverse man/man relaties in mijn stamboom opgenomen. Webtrees legt daarvoor geen beperking op en diezelfde Gedcom plaats ik hier op GO en die leest dat ook correct uit.

Het vastleggen van een transgender is een ander verhaal. Je kunt maar één geslacht aan een persoon koppelen. Persoonlijk zou ik kiezen voor het geslacht dat de persoon na zijn transitie heeft en dan de transitie in de Gedcom vastleggen met een custom event (1 EVEN / 2 TYPE Geslachtsverandering).

Carmen - 6 mei 2021 - 21:26

Marianne van Harten - gisteren — 11:55 (laatst bijgewerkt gisteren — 12:25 door moderator)

Wat is volgens jullie de beste manier (in gedcom-bestanden) om transgenders op te nemen in de stamboom?

Misschien kunt u nog verduidelijken wat u precies wilt vastleggen en in welke software? 'Transgenders' is nogal een ruim begrip, en het ene programma is het andere niet.

Vriendelijke groet,

Carl

Carl73 - 7 mei 2021 - 00:34

Gewoon opnemen? In FTB is het bijvoorbeeld mogelijk om iemand als man, vrouw of onbekend weer te geven en ook relaties van allerlei soorten en maten tussen die verschillende opties zijn mogelijk. Zo heb ik meerdere same sex-huwelijken en relaties in mijn stamboom staan. 

Genealogie is uiteindelijk toch een biologische aangelegenheid dus alleen de biologische verbanden worden weergegeven (als in voor- en nageslacht). Als iemand van naam veranderd, zet ik die naam tussen haakjes achter de geboortenaam. Als iemand van geslacht verandert zou ik zelf het geslacht ook onveranderd laten, zeker als er nageslacht is. In de notities kan je natuurlijk het één en ander kwijt en de naam verandert meestal ook dus dat is gelijk ook een goede aanwijzing.

Ronk - 7 mei 2021 - 12:30 (laatst bijgewerkt 7 mei 2021 — 12:32 door auteur)

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 23 mei 2021 - 09:52 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:10 door auteur)

Zojuist bij de makers van Pro-Gen gepleit voor het mogelijk maken van het invoeren van homo's en transgenders, vervolgens 'n relatie aan te gaan en kinderen te koppelen aan die relatie. Heb nog even overwogen te vragen ook co-ouderschap door een groep mensen (meer dan 2) mogelijk te maken in Pro-Gen, maar voor nu lijkt me honorering van m'n wens al 'n stap in de goede richting. 

Pauline Berens EBBI - 27 jun 2021 - 14:04

Hoi Pauline,

Ik gebruik zelf een programma waar je relaties van hetzelfde geslacht kan maken en dat komt af en toe voor. Maar waarom zou je daar kinderen aan willen koppelen? Een stamboom volgt uiteindelijk DNA.

Ronk - 28 jun 2021 - 08:13

Hoi Ronk, 

Om recht te doen aan het co-ouderschap van de niet-biologische ouder pleit ik voor de mogelijkheid om in genealogieprogramma's zo'n persoon als ouder in te voeren. Het is idd de gewoonte om bij stamboomonderzoek DNA te volgen. Maar dat is ook tegelijk 'n mythe, want we doen (meestal) geen DNA-onderzoek en baseren ons vooral op kerkboeken en burgerlijke stand, soms op andere aktensoorten. In veel gevallen zal er ook geen discussie zijn over het ouderschap. In bijzondere situaties neem ik zelf 'n beslissing, bij twijfel geen (co-)ouderschap. 

In tijden dat ongehuwd moederschap 'n schande was ben ik geneigd het kind toe te kennen aan de eerstvolgende partner als het tijdschil klein is, vooral als het kind bekend was met de naam van moeders partner. In de burgerlijke stand ontbreekt soms de vader, bij het huwelijk staat vaak erkenning van het kind voor het huwelijk geboren, soms ook niet. Veel komt neer op interpretatie van akten. 

In vroeger eeuwen was het op boerderijen bij gebrek aan erfgenaam niet ongebruikelijk 'n zoon te adopteren om de continuiteit van het bedrijf veilig te stellen. Ik kom dit tegen in Duitsland. In de stamboom gaat die zoon door voor 'n biologisch eigen kind. 

Het gezin als hoeksteen van de samenleving stond model voor stamboomprogramma's. Aangezien die hoeksteen aan het veranderen is wordt het tijd ook genealogiesoftware aan te passen vind ik, d.w.z. meerdere identiteiten dan alleen man en vrouw, meerdere relatievormen dan alleen hetero-relaties, meer manieren van kinderen opvoeden dan alleen vader, moeder en kind(eren).

Heel fijn dat andere genealogiesoftware verder is dan Pro-Gen, overigens 'n fantastisch programma, maar wat dit betreft nog voor vernieuwing vatbaar. Ik zou in 'n stamboomprogramma de mogelijkheid willen hebben 'n kind aan te merken als biologisch eigen, geadopteerd, pleegkind, co-ouder, etc. De ouder kan man, vrouw, non-binair, transgender etc. zijn. 1,2,3 of meer ouders mogelijk. Hoe lang kan genealogiesoftware nog mee dat niet met de tijd meegaat? Hooguit 10 jaar schat ik:-)

Wat doe je met geadopteerde kinderen waarvan de biologische ouders wel bekend zijn, maar het adoptiekind daar niets van wil weten. Publiceer je dan de namen van de biologische ouders? Zou ik niet doen. Zo zijn er allerhande situaties te bedenken waarin je rekening wilt kunnen houden met wensen van betrokkenen. Ik brainstorm maar wat hè, er komt 'n tijd dat ook ik 't nodig heb dat ik meer kwijt kan in m'n stamboomprogramma dan de simpele hetero-situatie.

Om terug te komen op je vraag waarom kinderen koppelen aan 2 mensen van hetzelfde geslacht? Dat is de praktijk. En het komt steeds vaker voor. Het homohuwelijk is 'n groot verworven recht. Kinderen geboren in zo'n huwelijk verdienen 'n plek in 'n stamboomprogramma, net als andere kinderen geboren in 'n hetero-relatie, met 'n bewust ongehuwde moeder etc.! 

Pauline Berens EBBI - 28 jun 2021 - 10:21

Ik heb er nu voor gekozen om het als volgt op te lossen in mijn gedcom-bestand:

1 SEX F
2 TYPE change
1 SEX M
2 TYPE birth
 

Feitelijk zou ik hier ook nog een datum bij willen aangeven

1 SEX F
2 TYPE change
3 DATE 01 JAN 2021

zodat in het stamboomprogramma (webtrees in mijn geval) de levensgebeurtenissen vóór de wijzigingsdatum worden weergegeven met het juiste geslacht. Dat is nu niet het geval.

Marianne van Harten - 28 jun 2021 - 14:18

Hoi Marianne, werkt je gekozen oplossing in je publicatie? Zoja, hoe ziet het resultaat er uit?

En, aangezien je 'n oplossing kiest rechtstreeks in de GEDCOM, realiseer je je dat je voor elke publicatie deze wijziging opnieuw moet doorvoeren in je GEDCOM?

Pauline Berens EBBI - 28 jun 2021 - 14:28

Hoi Pauline, het is nu niet volledig zichtbaar:

Bovenin de pagina staat achter de naam, het symbool voor vrouw en daarachter het symbool voor man.

Als beheerder van de stamboom staat er dan ook nog een potloodje achter de symbolen, waarmee je e.e.a. kunt wijzigen. In de gedcom had ik wel de datum aangegeven. Die zie je dan ook wel als je de wijzigingsoptie gebruikt, maar is niet zichtbaar in het hoofdscherm.

Alle informatie uit de gedcom blijft netjes bewaard bij een im- en export. Ik hoef dus niet bij iedere publicatie deze informatie aan te passen.

Marianne van Harten - 28 jun 2021 - 14:49

Hoi Marianne, bedankt voor je reactie. Waar in je publicatie vinden we deze transgender, heb je 'n link voor ons?

Pauline Berens EBBI - 28 jun 2021 - 15:04

Ik heb je een persoonlijk bericht gestuurd.

Marianne van Harten - 28 jun 2021 - 15:34

Bedankt Marianne!

Pauline Berens EBBI - 28 jun 2021 - 16:09

Inmiddels heeft Pro-Gen gereageerd: homoseksuele relaties invoeren kan WEL in Pro-Gen, heel fijn, zie

https://www.pro-gen.nl/nlhome.htm

Meteen geprobeerd in m'n publicatie met 2 mannelijke getrouwde testpersonen, zie

https://www.genealogieonline.nl/the-dutch-connection/I51005.php

Helemaal goed. Zelfs 'n kind ingevoerd met 1 biologische ouder en dan gaat 't fout. In Pro-Gen is het niet mogelijk om het kind ook aan de andere ouder toe te kennen, ook niet als co-ouder. Daarom bij wijze van workaround het co-ouderschap in veld Beroep toegevoegd, zie schermafdruk.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik blijf pleiten voor het mogelijk maken van ook andere vormen van ouderschap dan alleen biologisch ouderschap in Pro-Gen e.a. stamboomprogramma's; bijv. co-ouderscap, pleegouder, adoptieouder. Waarom? Dat doet recht aan de ontwikkelingen in de samenleving. 

Transgenders invoeren kan volgens de makers van Pro-Gen ook, maar op 'n manier die ik niet gepast vind, d.w.z. geslacht bij geboorte invoeren, wijzigingen zoals geslachtsverandering en bijbehorende datum vastleggen in 'n infoveld. Ongepast lijkt me, als geslacht bij geboorte nu juist hetgene is waar de transgender vanaf wil/wilde. Als workaround wijzig ik liever veld Geslacht, na loskoppeling van eventuele partner(s) en kind(eren). Ligt er ook aan wat de transgender wil/wilde. Helaas loop je vervolgens in Pro-Gen aan tegen de beperking van ouderschap tot alleen biologisch ouderschap. Nog 'n lange weg te gaan in stamboomland:-)

Pauline Berens EBBI - 30 jun 2021 - 13:08

niet meer relevant

Uitgeschreven lid - 4 jul 2021 - 11:54 (laatst bijgewerkt 20 aug 2021 — 21:10 door auteur)

Is het niet vermelden van het oorspronkelijke geslacht van een transgender niet vergelijkbaar met een relatie tussen twee mensen die op de klippen is gelopen? In de archieven vind je dan ook terug dat persoon A ooit met persoon B is getrouwd.

Marianne van Harten - 4 jul 2021 - 12:59


Hoi Marianne, je vergelijking is mij niet duidelijk, kun je 't iets toelichten? Als je de 1ste "niet" weglaat snap ik wat je bedoelt, in beide gevallen gaat het om 'n wijziging, de status wordt geregistreerd van geslacht bij geboorte en na operatie, van burgerlijke staat bij huwelijk en scheiding. Het is me echter nog niet duidelijk waarom je deze vergelijking maakt. Waar wil je naar toe met je vergelijking? 

Bedoel je misschien hoe moeilijk kan het zijn om 'n wijziging van geslacht in genealogiesoftware bij te houden? Zoja, dan is m'n antwoord "héél moeilijk", zoals je ziet aan de reacties op dit onderwerp. Genealogiesoftware is gebaseerd op hetero-relaties en biologisch ouderschap, 'n kind heeft per definitie slechts 1 vader en 1 moeder, 2 moeders kan (nog) niet, 2 vaders (nog) niet, meer dan 2 ook (nog) niet. Als je meer mogelijk wilt maken in software kost dat tijd en dus geld. Zover zijn we in Nederland:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/lhbti-emancipatie/gelijke-rechten-lhbtis

Dat gaat om nu, 't recente verleden en de toekomst. Lijkt me logisch dat stamboomprogramma's de ontwikkelingen volgen aangezien mensen ooit komen te overlijden en opgenomen moeten kunnen worden in stamboomprogramma's. Ook kinderen met ouders van hetzelfde geslacht. Daarom pleit ik (nogmaals) voor uitbreiding van de mogelijkheden van software:-)

Pauline Berens EBBI - 4 jul 2021 - 13:09 (laatst bijgewerkt 4 jul 2021 — 15:53 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu