stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Transgenders op te nemen in de stamboom? opgelostProfiel afbeelding
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Laatste oproep: Wil je meedoen uit te zoeken wat er zoal (on)mogelijk is voor LHBTI-ers in genealogiesoftware? 

Lees m'n post 15-07-2021 10:50.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 19 jul 2021 - 20:25


Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Hiermee rond ik de actie om meer mogelijk te maken voor LHBTI-ers af. Weliswaar is het item inmiddels 714 x bekeken, niemand behalve ikzelf heeft meegedaan aan de actie?! Dat geeft te denken. Weliswaar bestaat het homohuwelijk in Nederland al 20 jaar en bestaan adoptieouders al eeuwen, toch is de actiebereidheid gering. Het idee dat in genealogiesoftware alleen plaats is en hoort te zijn voor biologisch ouderschap wordt kennelijk breed gedragen. Een samenvatting: LHBTI-ers kunnen ingevoerd worden als Man, Vrouw, U van Unknown en vanaf GEDCOM 7.0 als X, maar ’n relatie vastleggen is voor U en X niet mogelijk, tenminste niet in Pro-Gen, en kinderen al helemaal niet. Alleen M-M relaties, M-V en V-V. Een kind koppelen aan 1 ouder kan wel, want biologisch, maar aan 2 ouders niet in ’n M-M of V-V relatie. Workaround voor transgenders is geslacht zo in te voeren dat kinderen koppelen aan beide partners mogelijk is, maar dat is ’n zwaktebod, ethisch onverantwoord/onwenselijk lijkt me. Hoop dat in de toekomst wel meer vormen van ouderschap mogelijk gemaakt worden in genealogiesoftware dan alleen biologisch. Opvoeding is even belangrijk dan genen, (vermeend) biologisch ouderschap wordt nogal overgewaardeerd is deze verder leuke hobby vind ik:-) Het onderwerp is actueel, zie dit artikel in de NRC over meerouderschap van Eke Krijnen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/23/minder-echte-ouders-bestaan-niet-a4052139

@Marianne, als je vindt dat je vraag afdoende beantwoord is wil je ‘m dan als Opgelost markeren? Dan kan de aandacht van dit forum zich weer richten op nieuwe vragen/problemen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Pauline Berens EBBI - 24 jul 2021 - 12:11 (laatst bijgewerkt 24 jul 2021 — 13:05 door auteur)De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu