stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » Meest gebruikte Stamboomsoftware opgelost



Profiel afbeelding

Ik kwam een overzicht tegen van meest gebruikte stamboomsoftware van stambomen die hier gepubliceerd zijn. 

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-programma.php

Is dit een recent overzicht?

Ronk - 7 okt 2021 - 11:44 (laatst bijgewerkt 7 okt 2021 — 11:46 door auteur)

Ja, dit is een realtime overzicht!

Let wel, dat sommige publicaties al wat langer staan gepubliceerd, dus of iemand dat programma nu nog gebruikt weet je niet.

Bob Coret - 7 okt 2021 - 14:29

Helemaal geweldig Bob, wat een leuke feature en mooi ook dat je zelfs de versies kunt zien! 

Interessant om te zien dat van de 10.000 gepubliceerde bomen Aldfaer en Family Tree Builder veruit de meest gebruikte software is.

Ronk - 7 okt 2021 - 16:18

@Ronk.

Deze lijst heb ik ook als leidraad gebruikt. Erg handig.

Dat Aldfaer en Family Tree Builder veruit de meest gebruikte software zijn is deels door hun kwaliteit en deels omdat ze gratis te gebruiken zijn.

Let op: gwb2ged is meer een tool om van Geneweb naar een GEDCOM bestand te gaan. Geneweb zelf heb ik zelf al >15 jaar geleden getest, met het idee dat je via zoiets gemakkelijker samen aan een stamboon kon werken. Uiteindelijk ben ik toch met de off-line GD-Win verder gegaan. 

Er zitten verder een aantal MacOS gebaseerde programma's op, die vielen voor mij  dus af.

Gramps was een van de weinige programma's die mijn GEDCOM niet echt goed importeerde. Ik vind het verder ook geen prettig programma, maar dat is persoonlijk. Naast Aldfaer heb ik nog meer software van de Nederlands bodem geprobeerd, alleen Aldfaer bekijk ik nog verder. Aangezien mijn eega er ook mee moet kunnen werken, speelt dat ook een rol in de keuze, GD-Win was erg basic, maar zeer overzichtelijk. We hebben weinig problemen gehad, ook de GEDCOM exports waren prima voor ons.  GD-Pro en HAZA-DATA passen niet bij ons.  Aangezien Engelstalige software geen no-go was hebben we ook in die hoek gekeken, daar bleef voorlopig RootsMagic over.

Andre Roelofs - 11 okt 2021 - 00:44 (laatst bijgewerkt 11 okt 2021 — 00:45 door auteur)

Beste André, Ik vind het een mooi overzicht en kijk zo af en toe wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van genealogiesoftware en dan met name over de kwaliteit van de grafische interface. Het valt me zo tegen dat de meeste software er nog uit ziet als 40 jaar geleden. 

Ronk - 11 okt 2021 - 14:25

Beste Ronk

De kwaliteit van de grafische interface.

Een goed punt. Het mag dan onder de motorkap perfect lijken in bepaalde gevallen maar hoe je er mee werkt wordt ok vaak bepaald door de grafische interface.

GD-Win was (grafisch) echt zeer toegankelijk, je moest bij dat programma van de verder "eenvoudige" interface houden en dat deden wij. . Ik heb er nooit een handleiding voor open hoeven te slaan, de grafische interface vonden we intuïtief. Natuurlijk kon de laatste update-versie rond 2009 minder dan de toen al aardig geavanceerde programma's. Heb er sinds ~2000 al heel wat bekeken/getest, oa ook Brothers Keepers (5.x), naast de NL oogst aan die software. Geen van allen kon ons overtuigen om toen iets anders te willen dan GD-win.

Nu we wat meer tijd hebben en de GD-Win ontwikkeling rond 2009 stil gezet is, het standaard niet onder windows 10 kan werken vnl.  i.v.m. de 16 bits code die er nog in zit, is dus de evaluatie van een GD-Win-opvolger weer opgepakt.
En dan is het erg leuk om de ervaringen van anderen hier ook te lezen.

Ik heb ook nog relatief wat kleinere programma's geprobeerd zoals Geneaal, Oedipus II en Ahnenblatt. Ze hebben allen bepaalde leuke nuttige aspecten maar ze missen toch ook nog e.e.a. en vielen daardoor al lang geleden af.

Ben nu vooral afwisselend aan het stoeien met vooral (in willekeurige volgorde...) Aldfaer, Rootsmagic, Family tree Builder. 

Aldfear had ik al een aantal keren eerder mee gewerkt, een aantal features zijn handig zoals uit WieIsWie snel een tak uit te pluizen en die in Aldfaer te plakken, maar aan de andere kant kun je daar dan ook heel simpel weer een GEDCOM van maken en die is dan in de andere twee programma's weer eenvoudig te importeren en te koppelen waar het hoort om vervolgens weer andere aspecten van die programma's prettig(er) te kunnen gebruiken. 

Door het regelmatig heen en weer switchen ga je toch weer anders naar die 3 programma's kijken.

Ergo: Ik stoei nog even door.... 

 

Ronk, hoe doe jij dat proces, meer dan alleen t.a.v. de kwaliteit van de grafische interface? Welke voorsortering is er mogelijk tot stand gekomen of is het nog niet zover?

Andre Roelofs - 11 okt 2021 - 19:38 (laatst bijgewerkt 11 okt 2021 — 22:41 door auteur)

Het gemak van gegevens overnemen van bijvoorbeeld Wiewaswie, daar kan ik me iets bij voorstellen maar ik ben voorstander van alles handmatig door je handen laten gaan bij het invoeren. Zo ben je veel bewuster bezig met alle data en valt het ook veel eerder op als er dingen niet kloppen. Ook bij Wiewaswie of welke digitale bron worden nou eenmaal fouten gemaakt. (tip: melden)

De eenvoud en gemak maar vooral grafisch overzicht waar je in een boom zit, is voor mij prioriteit nummer één. Ik heb op dit moment ruim 135.000 personen in mijn boom en ik wil dus in één oogopslag kunnen zien waar ik bezig ben en hoe de familieverbanden liggen. Zien, en geholpen worden door de software. Ik krijg gemiddeld één bericht per dag naar aanleiding van mijn gepubliceerde stamboom op deze site en deze mensen help ik graag en uit mijn hoofd weet ik natuurlijk niet meer precies alle verbanden etc. Goede software helpt daarbij!

Software die zich voornamelijk profileren als een moderne Dbase laat ik dus links liggen (sorry Aldfaer). Wat ik wil is overzicht en ook (grafische) overzichten als voornamen, achternamen, plaatsen, koppeling met DNA-info, info over emigratie, gemiddelde leeftijd trouwen, gemiddelde levensduur stad versus platteland versus vissersdorpen, percentage kindsterfte/weduwnaren/scheidingen, etc, etc. En dan overzichtelijk uiteraard! 

Daarom ben ik ook een fan van het werk van Bob Coret ;-)

Leuk dat je zo aan het stoeien bent met die genealogiesoftware :-) Laat ik duidelijk zijn; ik heb echt nog geen perfecte software gevonden! 

Ronk - 12 okt 2021 - 13:18 (laatst bijgewerkt 12 okt 2021 — 13:33 door auteur)

Ik doe beiden: Dus digitaal, maar ik check de digitale scans, "ook door de handen"  en als die niet beschikbaar is dan maak ik er een aantekening van zodat ik dat terug kan lezen. Toen ik in 1986 begon was er alleen maar handwerk van papier of filmmateriaal. Je kon normaliter.... niet anders beschrijven dan datgene wat je onderzocht had. Later kreeg ik de nodige info van familieleden uit mijn beider oma's tak. Een was een mijn goed bekende volle neef die zeer nauwkeurig/nauwgezet werkt, de andere een (achter)achterneef waarvan het werk er ook goed uit zag. Kende hem niet persoonlijk.

En als Aldfaer er op meer vlakken met kop en schouders boven uit stak, was mijn beslissing er al geweest.... Dus ik stoei nog even door. De perfecte software bestaat inderdaad op ons vlak ook niet.

Vraag: Met zo'n respectabel aantal personen kan ik me heel goed voorstellen dat een goede grafische weergave erg belangrijk is. Maar dan heb je vast ook een heel grote pc monitor met een adequate resolutie? Welk gebied wil je dan in beeld hebben? 

Hoeveel personen in de breedte en ook hoeveel generaties kun of wil je dan zichtbaar hebben? En hoe doe je dat nu? Wellicht ook voor anderen hier erg nuttig. Mijn stamboom is in die verhouding erg klein.

Andre Roelofs - 12 okt 2021 - 14:40 (laatst bijgewerkt 12 okt 2021 — 14:42 door auteur)


Ik werk op een comfortabel 27"-scherm. Niet al te groot dus. Misschien dat mijn volgende monitor een ultrawide wordt.

Ik werk meestal met FTB in wat FTB de 'familieweergave' noemt en zie dan behalve het kernechtpaar ook hun ouders, grootouders en overgrootouders in beeld naar boven toe. Onder het kernechtpaar staan dan de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen (allemaal met eventuele partners) in beeld. Bij veel kinderen en kleinkinderen moet ik wel horizontaal scrollen, anders kunnen ze niet allemaal in beeld.

Je kan ook kiezen voor een weergave 'op z'n kant', die FTB de Stamboomweergave noemt. Dan heb je links de hoofdpersoon en naar rechts toe zijn of haar voorouders tot vijf generaties terug.

Ronk - 12 okt 2021 - 17:41 (laatst bijgewerkt 15 okt 2021 — 10:48 door auteur)







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu