stamboomforum

Forum logoFora » Genealogische software » MAC gebruikers

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik gebruik al jaren MacStamboom en kan het zeer aanraden.

Voor mij werkt het intuïtief, het is overzichtelijk én ik kan de uitdraaien maken die ik nodig heb. Daarbij zijn de gegevens goed uitwisselbaar met andere programma's bij export naar .ged.

Mocht u de keuze maken voor MacStamboom, dan ben ik zeker bereid eventuele vragen te beantwoorden.

Voor de Mac zijn twee goede stamboomprogramma's verkrijgbaar, zoals u in dit topic heeft kunnen lezen: MacStambom en Reunion. Het zal duidelijk zijn dat mijn voorkeur naar de eerste uitgaat. MacStamboom is voor mij doorzichtiger, intuïtiever en overzichtelijker dan Reunion en ik ben zeer tevreden met alle mogelijkheden voor invoer, rapportage en export.

<opmerking verwijderd>

Inkie

Iedereen in zijn waarde laten en elementaire beleefdheidsnormen in acht nemen is voor sommige mensen moeilijk.

Einde discussie.

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom

@Inkie:

Het lijkt er op dat u zich als MacStamboomgebruiker persoonlijk aangevallen voelt. Het is mij een raadsel waar u de kortzichtige uitlatingen van Frans van Bodegom leest. Hij adviseert om ook eens te kijken naar de onmogelijkheden van een programma en geeft daarbij als voorbeeld dat o.a. een beschrijvende kwartierstaat aanwezig zou moeten zijn.

Bij MacStamboom is die mogelijkheid er niet, net zo min als een beschrijvende parenteel. De zoekfunctie van MacStamboom vind ik uiterst beperkt: geen mogelijkheid om te zoeken op beroep, emigratie, doop, begrafenis etc terwijl dat wel kan worden ingegeven.Daar kan ik verder wel mee leven, mijn stamboom is niet echt heel groot. Ernstiger vind ik hoe MacStamboom geboorte- en sterfdata interpreteert: De afkortingen BEF en AFT schijnen genegeerd te worden, terwijl die volgens het handboek wel worden ondersteund. Als ik aangeef dat iemand geboren is voor 1764 en overleden na 1821 verwacht ik niet dat de conclusie van het programma is dat diegene dus 57 jaar oud is geworden

Ik gebruik MacStamboom al een aantal jaren (ik heb versie 5.7.8) en heb een aantal malen mijn bevindingen doorgegeven aan de makers met het verzoek om daar iets aan te doen, maar tevergeefs.

En wat betreft de Virtuele Boom: inderdaad ziet het er grafisch geweldig uit maar het nut daarvan is ook mij niet duidelijk.

Frank

frank

Beste Frank,

Ik voel mij niet persoonlijk aangevallen, maar mis een degelijke argumentatie. Een argumentatie die u wél geeft. Dank daarvoor.

De punten die u noemt heb ik tot nu toe niet gemist, maar ik kan me goed voorstellen dat het welkome aanvullingen aan het programma zijn.

Wat betreft de virtuele boom ben ik het met u eens. Het ziet er mooi uit, maar echt nuttig is het niet. De mogelijkheid om visueel aan een stamboom te werken (in versie 6) vind ik wel weer erg praktisch en inzichtelijk.

Maar goed. Elk stuk software heeft zijn voor- en nadelen. Ik zou graag zien dat daar meer over gesproken wordt op dit forum, in plaats van de mogelijkheid om windows-software op de mac te laten draaien. Dat helpt volgens mij nieuwe, maar ook bestaande gebruikers van mac-software beter in het maken van een keuze voor een programma.

Inkie

Beste Inkie,

Ik ben het helemaal met je eens dat het niet zo zinvol is om te praten over de mogelijkheid om een Windows programma te laten draaien op een Mac. Om toch nog even door te gaan over MacStamboom: Er zijn nog wel een aantal mogelijkheden die het programma niet heeft en die mijns inziens onontbeerlijk zijn, zoals het niet kunnen zoeken op land terwijl je dat dus wel kan ingeven en geen mogelijkheid om een provincie/lregio/staat te kunnen opgeven. 

Naar mijn mening is het voor software ontwikkelaars uitermate belangrijk dat zij feedback krijgen van gebruikers. Ik begrijp dus niet waarom mailtjes met vragen en opmerkingen niet beantwoord worden

frank

Wat is nu eigenlijk aan de basis van het apparaat het verschil.

Het is en blijft een besturingssysteem; met inmiddels in beide merken dezelfde trekjes en onhebbelijkheden.

Al die hijsa om een Apple, omdat volgens die gebruikers het Apple apparaat zoveel beter is.

Onzin, ik zal de linken maar besparen; maar het enige is gewoon oud zeer omdat men niet met Microsoft overweg kon en ze in het begin wat sneller waren is allang achterhaald.

En dat de marketing nu een beetje beter verloopt zegt nog helemaal niets over de kwaliteit (en dat is wat de gebruiker er van vindt) over het merk en dat is meestal een leek op computer besturingsniveau.

PS. Ik moet er niet aan denken om b.v. met I-tunes aan de gang te moeten gaan.

en dat speciale hagje wat dat stukje software heeft; echt waardeloos.

Wederzijdse communicatie verloopt daar echt op niveau 0.

Herman

Beste Herman,

Ook in dit draadje maak je een aantal gedachtenfoutjes. Apple is een hardware fabrikant die ook software en besturingssystemen maakt. Microsoft is een software ontwikkelaar en maakt dus geen computers etc.

Enige kennis van de historie van de computer zou je hebben moeten leren dat Apple al een werkbaar besturingssyteem had jaren voordat Microsoft MsDos en later Windows zou ontwikkelen. Je constatering dat Apple gebruikers niet met Microsoft overweg zouden kunnen slaat dus nergens op, en dat "oude zeer" begrijp ik ook al niet. De discussie in dit subforum gaat over genealogische software. Wat een muziekprogramma als Itunes daar mee te maken heeft snap ik niet, evenals de agressie die Apple kennelijk bij Windows gebruikers oproept.

Tot slot, en ik weet het is een beetjes flauw, ik kan het niet laten:

Wel regelmatig onderhoud plegen aan je windows en harde schijf, anders wordt ie traag en vergeet niet op tijd je antivirus abonnement te verlengen. Hoeft allemaal niet bij een Apple!

frank

Ik gebruik prive zowel Windows als Mac als besturingsysteem en afhankelijk wat ik wil pak ik voor die toepassing het programma dat ik (als gebruiker) het beste ken of denk dat voor die taak het beste reslutaat oplevert. Het is dus een persoonlijke keuze voor een programma (dat dan toevallig op het een of ander systeem draait, welk systeem dat is is voor mij onbelangrijk).  

Ik ben erg blij dat ik niet meer hoef te denken in hokjes (Win/Mac) of moeilijk moet gaan doen om iets te bereiken omdat ik het speciaal in het ene of andere systeem moet doen. Technisch gezien is er (voor mij dan) geen belemmering meer. 

Dat je soms gedwongen bent een programma te gebruiken is jammer maar in dat geval heb je erg weinig keus. Het gaat dan in de meeste gevallen om externe spullen (zoals MP3 spelers).

Het omzetten van een beetje programma van het ene naar het andere systeem is een behoorlijke klus, dat doe je niet 'even'. Alleen grotere bedrijven die denken dat het rendabel is doen dat (Adobe die ook voor Windows is gaan maken, FamilyTreeMaker die inmiddels een Mac variant heeft). Voor eenlingen (of groepjes hobbyisten) is het praktisch gezien onmogelijk.

Voor de goede orde: ik gebruik standaard Reunion maar heb ook diverse andere (Aldfaer, MacFamilyTree, Brothers Keeper) draaien voor diverse toepassingen (oa om familie te helpen die geen Reunion heeft).
Eise van Dijk

Citaat:

Wel regelmatig onderhoud plegen aan je windows en harde schijf, anders wordt ie traag en vergeet niet op tijd je antivirus abonnement te verlengen. Hoeft allemaal niet bij een Apple!

Dat zegt meer over jouw dan over mij; er is bijna 0 verschil (behalve dat het anders heet) mbt de FAT van de hardeschijf.

Omdat deze continue bij het schrijfproces veranderd ontstaat er fragmentatie en er komt een tijd dat dat verholpen moet worden (automatisch of met het handje)

Elke computer doet iets aan onderhoud (geautomatiseerd of niet).

Er is wel degelijk onderhoud; alleen jij merkt dat kennelijk niet; handig als je een probleem hebt.

By the way: Het is al 5 jaar geleden dat ik op dit notebook (een oudeP4 uit 2003) onderhoudt heb verricht en hij is echt niet traag; gewoon een kwestie bij de nieuwe start goed instellen.

(En nog nooit opnieuw geinstalleerd).

Virusscanner: Microsoft Security Essentials gaat geheel vanzelf; hoef je (bijna) niets aan te doen en is ook nog gratis.

En het "Apple" virus begint ook al aardig op te rukken; zowel tussen de oren en in de software.

Over niet al te lange tijd zijn de problemen net zo groot als bij een Microsoftssysteem; dat is logica als je goed nadenkt.

Citaat:

Microsoft is een software ontwikkelaar en maakt dus geen computers etc.

Heb ik dat gezegd dan ?

Ook Microsoft maakt voor zover ik weet geen computers, dus waarom je dat er bij haalt ?

Citaat:

(oa om familie te helpen die geen Reunion heeft).

Als beide systemen daar nouw eens een antwoord hebben dan zouden we met z'n allen heel wat beter af zijn.

Niet ideaal maar een Virtuele omgeving kan daar een oplossing bieden als men het maar beter en efficienter maakt.

Herman

Ik begrijp niet echt waarom een vraag over een software programma voor MAC uitmondt in een "strijd" tussen Windows en Apple. Daar gaat het m.i. niet om.

Ikzelf ben een aantal jaren geleden overgegaan van W op M en ben Reunion gaan gebruiken voor mijn stamboom gebeuren.

Ooit ben ik begonnen met GD87, waarna ik ben overgestapt op ProGen, GensData, Aldfaer om uiteindelijk naar Reunion te stappen.

Dit is het eerste buitenlandse programma dat ik gebruik en door de vele overgangen en (naar ik heb begrepen) verschillende gedcom-dialecten van de diverse programma's lijkt mijn bestand, met hulp van Frans van Bodegom, weer een beetje te kloppen. Het heeft wel veel moeite gekost om de boel weer goed te krijgen.

Advies : wissel niet te snel of te vaak van programma.

Ondanks deze wetenschap ben ik er nu toch ook achter waarom ik niet eerder een buitenlands programma heb gebruikt. Wij zijn een apart volk, met aparte regels voor namen en registratie daarvan.

Neem een doop. Daar worden vaak getuigen genoemd die je (later) aan de familie kunt koppelen omdat blijkt dat het een oom of tante is. Binnen Reunion kun je velden genoeg aanmaken, zoals in elk programma, maar bij een gedcom uitdraai moet je verrekt goed weten wat je doet om alle gegevens over te kunnen zetten.

Als je weet wat je doet en je bent niet meer van plan een ander programma te gebruiken, dan is Reunion niet slecht. De uitvoer is goed, maar in maar 1 taal. Wil je het in een andere taal, dan moet je wat kunstgrepen toepassen, maar het kan wel. Ik heb bij Leister (de maker van het programma) voorgesteld Engels als vaste mogelijkheid te maken voor uitvoer, naast de taal van de vertaalmodule. Men vond het idee daar niet zo gek en gaan kijken wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

Daarnaast is het nog wel eens zoeken naar hoe je iets op een bepaalde manier kunt uitvoeren. Dat zal wel een kwestie van wennen zijn, denk ik.

Ik heb naast Reunion ook Family Tree Maker en MacStamboom. Uitwisseling tussen deze drie programma's is (vanwege de extra velden die ik heb gemaakt in Reunion) knap lastig, omdat de Gedcom tag die ik gebruikt heb schijnbaar in de nieuwe versie niet meer wordt ondersteund. Ik zal daar dus wat op moeten verzinnen.

FTM is ook een fraai programma. Heeft wat meer grafische mogelijkheden dan Reunion, maar verder lijkt het ongeveer gelijk (ik gebruik het nog maar pas).

MacStamboom ziet er leuk uit met de virtuele boom. Nuttig? Ach, het oog wil ook wat. Persoonlijk vind ik het leuk in een oog opslag te zien van wie ik een foto heb en bij wie ik er nog achteraan moet.

Er schijnt ook een programma te zijn dat Gramps heet. Zowel voor Windows, Linux als Mac en in diverse talen. Ik las het ergens, maar kan het niet meer terug vinden.

F van Andel

Bijgaand de nu wel werkende link

voor genealogie (helaas betaal) programma's welke beschikbaar zijn voor de Mac

http://www.macgenealogy.org/mac-genealogy-software/

Anneke Ronitz-van Santen

ik zie geen link

frank

Op het gevaar af dat een deel van de 'goegemeente' over mij heen gaat vallen, wil ik toch enig commentaar geven.

Het is net als met auto's, confectiepakken etc. .. een auto of pak moet je goed zitten en het design moet je bevallen. 

Met een 2CV en een Rolls Royce kan je prima in Parijs komen en er zijn ook mensen die per voet de tocht naar Santiago de Compostella ondernemen. Geen enkele genealogie programma kan voor 100 % aan uw wensen voldoen (zoveel mensen, zoveel wensen), zelfs de Reunion HelpDesk ervaart dat.

Dhr. F. van Andel heeft gelijk: het regelmatig wisselen van programma's (juist vanwege de vele gedcomdialecten) is niet verstandig er kan een behoorlijke 'vervuiling' optreden. 

De Reunion Helpdesk assisteert heel regelmatig bij het overzetten van andere programma's en vaak worden resten gevonden van 'oude overzettingen' van andere programma's.

 

Dhr. van Andel noemt doopgetuigen: deze zijn voor de onderzoeker van eminent belang bij reconstructie van gezinnen, vooral in het 'patroniemen tijdperk', maar is minder belang voor de lezer van een verslag/rapport/boek. Ik ben een absoluut tegenstander van koppelen van (doop)getuigen binnen een programma, immers vaak is er sprake van een interpretatie, en bij koppelen wordt het als een 'waarheid' geintroduceerd. 

Het spreekt voor zich dat bij het 'aanmaken van velden' de geldende regels in acht genomen moeten worden, met name de reguliere gedcom tags en daarvoor is kennis vereist van het gedcom 'protocol'

 

Ik denk dat het verstandig is om één programma goed te kennen, dan diverse programma's oppervlakkig. Vergelijkbaar met het werken met een tekstverwerker.

Een enkel woord over MFT (MacStambaum):

- basale rapportage (beschrijvend kwartierstaat of nakomelingenrapportage) is niet mogelijk

- zoekfunctie met meerdere criteria niet mogelijk

- afbeeldingen worden opgenomen binnen MFT en bij ettelijke foto's, scans etc wordt de bestandsgrootte nauwelijks hanteerbaar (in mijn situatie als test 6 GB groot ! !), laat staan als er database problemen ontstaan.

- zeer ernstig en mi onvergeeflijk is dat bij eventuele export alle foto's hun bestandsnaam verliezen (en zoek het dan maar uit ! !), ze krijgen een nummer.

- export van kinderen: niet in volgorde van geboorte (zoals op kaart), maar op volgorde van kaartinvoer.

- forum, helpdesk, reacties van fabrikant ? ?

 

Dhr. van Andel noemt Gramps: dit programma is voor Windows, Linux en Mac beschikbaar (mits OS 10.6 en voorzien van Python), beschikbaar in vele talen. Naar mijn gevoel een spartaanse uitvoering (voettocht naar Santiago ?)

Maar ... als Gramps of MFT u bevalt en het programma 'zit u lekker' en u kunt er 'goed mee uit de voeten' ... prima.

 

Mevrouw Ronitz-van Santen noemt: ... voor genealogie (helaas betaal) programma's voor de Mac.

Vaak besteed men tientallen euro's aan kopiën in plaats van aan een goed programma.  

Uiteraard zijn er ook op- of aanmerkingen te maken op Reunion, maar dat geldt voor ieder programma.

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom

Voor de duidelijkheid de eerdergenemde link van http://www.macgenealogy.org/mac-genealogy-software/

geeft  slechts een overzicht van alle genealogieprogramma's welke op een MAC kunnen draaien en geeft geen oordeel over of een programma nu uitstekend, goed of minder goed is.

Ieder programma zal we iets hebben wat je aanspreekt of wat je minder goed vind of wat je zelf mist.

Stel je eigen pakket van "eisen" op waaraan jij vindt dat het programma aan moet voldoen, neem daarbij mee mee welke ondersteuning, helpdesk, fysiek of telefonisch, forum, gebruikersbijeenkomsten etc, je daarbij verwacht, dan kan je, denk ik, een weloverwogen keuze maken.

(Zonodig probeer eens gratis demo, op enkele daarvan kun je ook een "gedcom" plaatsen)

Misschien is hier eens een goede taak wegggelegd voor de redactie van MacFan. Dit mede naar hun artikel geplaats in de MacFan  editie nr. 94 mei/juni (Reunion versus Macfamilytree) waarbij ik persoonlijk na enkele testen mijn twijfels heb....

En voor de goede orde, als jarenlange Haza-21 gebruikster, (op een Mac onder paralllels draaiende) ga ook ik nu overstag en overweeg naar Reunion te overstappen, dit mede naar aanleiding van het bezoek aan "Klokhuis"  waar ik een uitgebreide demo/uitleg te zien kreeg, en mijn vragen beantwoord werden, waarvoor nogmaals mijn dank. 

Anneke Ronitz-van Santen


@Allemaal,

Of het nu het ene platform (Apple) is, of het andere (Windows); dat zal echt niet uitmaken.

Dat ik eerder een programma aanhaalde met 0 intuitie m.b.t. communiceren met het platform was meer als voorbeeld van hoe het niet moet dan het afkraken daarvan.

Belangrijker is of je programma ook het platform echt gebruikt en niet een simple ""tikpoes"" is voor je data, waar je allerlei handmatige acties op moet verrichten die het systeem (platform) zelf kan doen.

Al is het maar iets onthouden, waar je later mee verder kan.

Nog erger is, als je met een programma dan ook nog van die meldingen krijgt zoals: Wilt u met uw keuze verder gaan zoals OK of Ja of Cancel; terwijl ik dat ook echt wilde gaan doen.

Zulke dingen moet je gewoon uit kunnen zetten en hooguit aan als je nog 0 ervaring hebt.

En dan wel op de plek waar je dat dan ook tegenkomt.

Neem nouw je externe bestanden beheer; hoe gaat dat met ""jouw"" programma; wat accepteert ""jouw"" programma, zodat je niet in de problemen komt met b.v. 20.000 bestanden, om buitenom misschien nog eens een aanpassings actie te moeten in zetten.

Zo'n programma dient eigenlijk alleen maar om structuur in je gegevens aan te brengen, zodat er overzicht komt in wat wel en wat niet.

En dat is vaak een gemis, of het zit te diep verstopt; m.a.w. je moet te veel keuzes maken om er te komen; OK OK OK Cancel enz.

Aansluiting vinden met Gedcom en de dialecten is ook al zoiets; als je dat als programmeur weet dan kun je daar rekeneing mee houden, door zulk soort data herkenbaar te indentificeren en er niet zo maar mee op ""pad"" gaan in je data beheer.

Er zijn echt wel mogelijkheden om dat een plaats te geven in de Gedcom standaard, zodat het wel weer meekomt in een ander programma.

Gebrek aan structuur dus als dat niet overgeheveld kan worden; of niet kunnen kiezen daarvoor.

citaat Anneke;

Ieder programma zal we iets hebben wat je aanspreekt of wat je minder goed vind of wat je zelf mist.

Stel je eigen pakket van "eisen" op waaraan jij vindt dat het programma aan moet voldoen, neem daarbij mee mee welke ondersteuning, helpdesk, fysiek of telefonisch, forum, gebruikersbijeenkomsten etc, je daarbij verwacht, dan kan je, denk ik, een weloverwogen keuze maken.

Dat klopt 100%; ik wil nog iets daarop aanvullen:

Zorg dat je je besturingssysteem kent (Windows of je Apple) en dan pas leer je echt je software breedt te gebruiken en niet in een smal gebiedje ""je programma"".

Weet wat bestanden mappen en ""zoiets meer zei"", dan kom je echt een stap verder.

Voor je het weet maak je zelf een website en aanvullingen (programma's) in een handomdraai; of zoals ik je eigen programma volgens algemeen geaccepteerde normen; en niet de zgn. jouw eisen, die je hier vaak hoort.

Windows of Apple besturing is de norm om uitgebreid te kunnen werken en niet als tiepmachine bedoeld.

Laatste aanvulling in mijn eigen software: Haal bij Familysearch b.v. het doopboek voor je Persoonsblad met 2 knoppen binnen en kijk dan offline veel sneller in de aktes en selecteer je benodigde akte voor je programma databewijs en bewaar de anderen voor een vervolgstap.

Groet Herman

HermanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!