stamboomforum

Forum logoGenealogie software / GEDCOMs » MAC gebruikers



Profiel afbeelding

Bijgaand de nu wel werkende link

voor genealogie (helaas betaal) programma's welke beschikbaar zijn voor de Mac

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Anneke van Santen - 30 apr 2011 - 17:35

ik zie geen link

Frank Kluizenaar - 30 apr 2011 - 17:43

Op het gevaar af dat een deel van de 'goegemeente' over mij heen gaat vallen, wil ik toch enig commentaar geven.

Het is net als met auto's, confectiepakken etc. .. een auto of pak moet je goed zitten en het design moet je bevallen. 

Met een 2CV en een Rolls Royce kan je prima in Parijs komen en er zijn ook mensen die per voet de tocht naar Santiago de Compostella ondernemen. Geen enkele genealogie programma kan voor 100 % aan uw wensen voldoen (zoveel mensen, zoveel wensen), zelfs de Reunion HelpDesk ervaart dat.

Dhr. F. van Andel heeft gelijk: het regelmatig wisselen van programma's (juist vanwege de vele gedcomdialecten) is niet verstandig er kan een behoorlijke 'vervuiling' optreden. 

De Reunion Helpdesk assisteert heel regelmatig bij het overzetten van andere programma's en vaak worden resten gevonden van 'oude overzettingen' van andere programma's.

 

Dhr. van Andel noemt doopgetuigen: deze zijn voor de onderzoeker van eminent belang bij reconstructie van gezinnen, vooral in het 'patroniemen tijdperk', maar is minder belang voor de lezer van een verslag/rapport/boek. Ik ben een absoluut tegenstander van koppelen van (doop)getuigen binnen een programma, immers vaak is er sprake van een interpretatie, en bij koppelen wordt het als een 'waarheid' geintroduceerd. 

Het spreekt voor zich dat bij het 'aanmaken van velden' de geldende regels in acht genomen moeten worden, met name de reguliere gedcom tags en daarvoor is kennis vereist van het gedcom 'protocol'

 

Ik denk dat het verstandig is om één programma goed te kennen, dan diverse programma's oppervlakkig. Vergelijkbaar met het werken met een tekstverwerker.

Een enkel woord over MFT (MacStambaum):

- basale rapportage (beschrijvend kwartierstaat of nakomelingenrapportage) is niet mogelijk

- zoekfunctie met meerdere criteria niet mogelijk

- afbeeldingen worden opgenomen binnen MFT en bij ettelijke foto's, scans etc wordt de bestandsgrootte nauwelijks hanteerbaar (in mijn situatie als test 6 GB groot ! !), laat staan als er database problemen ontstaan.

- zeer ernstig en mi onvergeeflijk is dat bij eventuele export alle foto's hun bestandsnaam verliezen (en zoek het dan maar uit ! !), ze krijgen een nummer.

- export van kinderen: niet in volgorde van geboorte (zoals op kaart), maar op volgorde van kaartinvoer.

- forum, helpdesk, reacties van fabrikant ? ?

 

Dhr. van Andel noemt Gramps: dit programma is voor Windows, Linux en Mac beschikbaar (mits OS 10.6 en voorzien van Python), beschikbaar in vele talen. Naar mijn gevoel een spartaanse uitvoering (voettocht naar Santiago ?)

Maar ... als Gramps of MFT u bevalt en het programma 'zit u lekker' en u kunt er 'goed mee uit de voeten' ... prima.

 

Mevrouw Ronitz-van Santen noemt: ... voor genealogie (helaas betaal) programma's voor de Mac.

Vaak besteed men tientallen euro's aan kopiën in plaats van aan een goed programma.  

Uiteraard zijn er ook op- of aanmerkingen te maken op Reunion, maar dat geldt voor ieder programma.

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom - 30 apr 2011 - 21:19

Voor de duidelijkheid de eerdergenemde link van http://www.macgenealogy.org/mac-genealogy-software/

geeft  slechts een overzicht van alle genealogieprogramma's welke op een MAC kunnen draaien en geeft geen oordeel over of een programma nu uitstekend, goed of minder goed is.

Ieder programma zal we iets hebben wat je aanspreekt of wat je minder goed vind of wat je zelf mist.

Stel je eigen pakket van "eisen" op waaraan jij vindt dat het programma aan moet voldoen, neem daarbij mee mee welke ondersteuning, helpdesk, fysiek of telefonisch, forum, gebruikersbijeenkomsten etc, je daarbij verwacht, dan kan je, denk ik, een weloverwogen keuze maken.

(Zonodig probeer eens gratis demo, op enkele daarvan kun je ook een "gedcom" plaatsen)

Misschien is hier eens een goede taak wegggelegd voor de redactie van MacFan. Dit mede naar hun artikel geplaats in de MacFan  editie nr. 94 mei/juni (Reunion versus Macfamilytree) waarbij ik persoonlijk na enkele testen mijn twijfels heb....

En voor de goede orde, als jarenlange Haza-21 gebruikster, (op een Mac onder paralllels draaiende) ga ook ik nu overstag en overweeg naar Reunion te overstappen, dit mede naar aanleiding van het bezoek aan "Klokhuis"  waar ik een uitgebreide demo/uitleg te zien kreeg, en mijn vragen beantwoord werden, waarvoor nogmaals mijn dank. 

Anneke van Santen - 1 mei 2011 - 01:00

@Allemaal,

Of het nu het ene platform (Apple) is, of het andere (Windows); dat zal echt niet uitmaken.

Dat ik eerder een programma aanhaalde met 0 intuitie m.b.t. communiceren met het platform was meer als voorbeeld van hoe het niet moet dan het afkraken daarvan.

Belangrijker is of je programma ook het platform echt gebruikt en niet een simple ""tikpoes"" is voor je data, waar je allerlei handmatige acties op moet verrichten die het systeem (platform) zelf kan doen.

Al is het maar iets onthouden, waar je later mee verder kan.

Nog erger is, als je met een programma dan ook nog van die meldingen krijgt zoals: Wilt u met uw keuze verder gaan zoals OK of Ja of Cancel; terwijl ik dat ook echt wilde gaan doen.

Zulke dingen moet je gewoon uit kunnen zetten en hooguit aan als je nog 0 ervaring hebt.

En dan wel op de plek waar je dat dan ook tegenkomt.

Neem nouw je externe bestanden beheer; hoe gaat dat met ""jouw"" programma; wat accepteert ""jouw"" programma, zodat je niet in de problemen komt met b.v. 20.000 bestanden, om buitenom misschien nog eens een aanpassings actie te moeten in zetten.

Zo'n programma dient eigenlijk alleen maar om structuur in je gegevens aan te brengen, zodat er overzicht komt in wat wel en wat niet.

En dat is vaak een gemis, of het zit te diep verstopt; m.a.w. je moet te veel keuzes maken om er te komen; OK OK OK Cancel enz.

Aansluiting vinden met Gedcom en de dialecten is ook al zoiets; als je dat als programmeur weet dan kun je daar rekeneing mee houden, door zulk soort data herkenbaar te indentificeren en er niet zo maar mee op ""pad"" gaan in je data beheer.

Er zijn echt wel mogelijkheden om dat een plaats te geven in de Gedcom standaard, zodat het wel weer meekomt in een ander programma.

Gebrek aan structuur dus als dat niet overgeheveld kan worden; of niet kunnen kiezen daarvoor.

citaat Anneke;

Ieder programma zal we iets hebben wat je aanspreekt of wat je minder goed vind of wat je zelf mist.

Stel je eigen pakket van "eisen" op waaraan jij vindt dat het programma aan moet voldoen, neem daarbij mee mee welke ondersteuning, helpdesk, fysiek of telefonisch, forum, gebruikersbijeenkomsten etc, je daarbij verwacht, dan kan je, denk ik, een weloverwogen keuze maken.

Dat klopt 100%; ik wil nog iets daarop aanvullen:

Zorg dat je je besturingssysteem kent (Windows of je Apple) en dan pas leer je echt je software breedt te gebruiken en niet in een smal gebiedje ""je programma"".

Weet wat bestanden mappen en ""zoiets meer zei"", dan kom je echt een stap verder.

Voor je het weet maak je zelf een website en aanvullingen (programma's) in een handomdraai; of zoals ik je eigen programma volgens algemeen geaccepteerde normen; en niet de zgn. jouw eisen, die je hier vaak hoort.

Windows of Apple besturing is de norm om uitgebreid te kunnen werken en niet als tiepmachine bedoeld.

Laatste aanvulling in mijn eigen software: Haal bij Familysearch b.v. het doopboek voor je Persoonsblad met 2 knoppen binnen en kijk dan offline veel sneller in de aktes en selecteer je benodigde akte voor je programma databewijs en bewaar de anderen voor een vervolgstap.

Groet Herman

Herman - 1 mei 2011 - 10:17

Geachte mevrouw Ronitz-van Santen,

 

Haza21 heeft een 'gedcom dialect' en, mede afhankelijk van de door u gebruikte velden, is het waarschijnlijk dat enige aanpassingen van de gedcom nodig zijn.

Waarschijnlijk heeft u op de laatste Klokhuisdag en demonstratie een visitekaartje van ons meegenomen waarop email adressen van mij prive en de helpdesk.

 

Geheel vrijblijvend wil ik (voordat u het programma Reunion aanschaft) uw gedcom bestand bekijken en zn. omzetten zodat zelf het resultaat kan aanschouwen (als u bereid bent richting Woerden te komen).

Neem zn contact op via email adres:   info@reunion-mac.nl

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom - 1 mei 2011 - 13:38

Ik zie zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer, dus ik heb een samenvatting gemaakt op basis van eerdere berichten op dit forum en informatie over mac-software op internet. Voel je vrij het aan te vullen.

 

Genealogie software voor Mac:

-Reunion (http://www.leisterpro.com/ , http://www.reunion-mac.nl/)

-MacFamilyTree (http://www.syniumsoftware.com/macfamilytree/)

-FamilyTreeMaker (http://www.familytreemaker.com/)

-MyBlood (http://myblood-line.com/)

-Gramps (http://gramps-project.org/)

-Familienbande (http://www.familienbande-genealogie.de)

-GEDitCOM II (http://geditcom.com/)

 

 

Prijs, taal, voordelen en nadelen:

 

Reunion:

-EUR 95,- (Plug-in NL: EUR 30,-)

-Bestaat al meer dan 20 jaar

-Nederlandse taalmodule

-Handboek in het Nederlands

-Nederlandse helpdesk

-Voegt hier en daar wat lege regels tussen in de register uitvoer

-Uitvoer in 1 taal, andere taal is niet simpel te doen (kunstgrepen nodig)

-Niet intuïtief: zoeken naar hoe je iets op een bepaalde manier kunt uitvoeren

-Doet 'ouderwets' aan, niet de gelikte grafische vormgeving die we op de mac gewend zijn

-Niet standaard in het Nederlands, daarvoor moet je apart betalen (EUR 30,-)

 

MacFamilyTree:

-EUR 39,99

-Verkrijgbaar in de App Store

-Nederlandstalig

-Intuïtief

-Overzichtelijk

-Mist beschrijvende kwartierstaat

-Mist beschrijvende parenteel.

-Beperkte zoekfunctie: geen mogelijkheid om te zoeken op beroep, emigratie, doop, begrafenis, land; zoeken met meerdere criteria niet mogelijk

-De afkortingen BEF en AFT schijnen genegeerd te worden, terwijl die volgens het handboek wel worden ondersteund

-Virtuele Boom: ziet er grafisch geweldig uit maar heeft het nut? Ach, het oog wil ook wat

-Fraai programma

-Meer grafische mogelijkheden dan Reunion

-Afbeeldingen worden opgenomen binnen het programma (invloed op bestandsgrootte en mogelijk databaseproblemen bij zeer veel foto's)

-Bij export verliezen alle foto's hun oorspronkelijke bestandsnaam

-Export van kinderen: niet in volgorde van geboorte (zoals op kaart), maar op volgorde van kaartinvoer

-Geen forum of helpdesk

 

FamilyTreeMaker:

-$ 39,95

-Engelstalig

-Verkrijgbaar als UK/US-editie

-Ook voor Windows

 

MyBlood:

-$ 60,44

-Nederlandstalig (Google translate)

-Ook voor Windows

 

Gramps:

-Gratis

-Open Source

-Ook voor Windows

-Engelstalig

-Spartaanse uitvoering

 

Familienbande:

-Gratis

-Nederlandstalig (Google translate)

-Ook voor Windows

 

GEDitCOM II

-$ 64,99

-Engelstalig

Inkie - 1 mei 2011 - 15:43

Mededeling voor Reunion gebruikers

 

Indien u het voornemen hebt om uw Mac OS systeem software op te waarderen naar de nieuwste versie MacOS X versie 10.7 (Lion) dan is het belangrijk om te weten dat:

 

- Reunion 9.0c zonder problemen werkt met Lion. 

U kunt de versie van Reunion controleren in het venster 'Over Reunion' (Reunion -> Over Reunion). Gebruikt u een eerdere versie van Reunion 9, download dan de laatste versie van Reunion bij Leister, de NL taalmodule moet daarna opnieuw worden geïmporteerd.

- Reunion versie 8 (gemaakt voor PPC Mac's) niet compatibel is met Mac OS 10.7 (Lion) omdat het emulatie programma Rosette niet meer aanwezig is in Lion.

 

Zijn er vragen, neem dan contact met ons op.

 

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom - 24 jul 2011 - 12:11

Je kunt gewoon aldfaer draaien op de mac

kijk hier maar eens

http://aldfaer.net/aldfaerwiki/index.php?title=AldfaerWiki:Aldfaer_op_de_Mac

doe er je voordeel mee.

Toine

Toine Krijnen - 26 jul 2011 - 11:46

Mededeling voor Mac gebruikers

 

Zaterdag 10 september 2011 is de Reunion werkgroep aanwezig op de 119 Appledag in De Bilt.

Nadere informatie over tijd en lokatie: http://www.klokhuis.nl/

 

Mocht u vragen hebben over genealogie en gebruik van de Apple Macintosh en/of het genealogie programma Reunion (met naadloze integratie en synchronisatie met de iPad en iPhone), aarzel niet en kom ons bezoeken.

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

info@reunion-mac.nl


F.J. van Bodegom - 3 sep 2011 - 19:32

Mededeling voor Reunion en/of Apple Macintosh gebruikers

 

Er is goed nieuws te melden.

LeisterPro heeft Reunion 10 uitgebracht, de NL taalmodule (inclusief handboek) is klaar.

Alle ons bekende Reunion gebruikers (met een geldig email adres) zullen na maandag 14 mei 2012 een mailing ontvangen van ons over het bestellen van Reunion 10, de upgrade procedure en bestellen van de NL taalmodule.

 

Deze mailing zal gefaseerd verlopen, beginnende bij de Reunion 9 gebruikers, vervolgens de Reunion 8 gebruikers etc.

Deze overstap en uitlevering is een forse belasting voor de relatief kleine werkgroep. Wij verzoeken u begrip daarvoor en onze mailing af te wachten.

Laat onverlet natuurlijk dat u alvast een kijkje kunt gaan nemen bij de videopresentaties van de nieuwe Reunion 10 bij Leister.

 

Namens de werkgroep

Frans van Bodegom

 

Correctie aangebracht, stond abusievelijk 2011 en moet uiteraard zijn 2012.

F.J. van Bodegom - 10 mei 2012 - 09:13

Op 15 september 2012 worden lezingen gegeven over Reunion 10 op de Klokhuisdag

Zie deze thread: http://www.stamboomforum.nl/subfora/45/2/38071/0/reunion_10_nl

F.J. van Bodegom - 1 aug 2012 - 09:51

Ik heb het idee dat men in 1e instantie op zoek is naar een oplossing voor een gratis Genea-programma op de Mac.

Ik weet dat niet iedereen veel geld hieraan wil besteden, maar een Windows-emulator op de Mac kost ook wat en of je dan niet gewoon een Win-apparaat moet gebruiken.

Zelf heb ik Progen draaien op mijn Mac Air, onder (jawel gratis) emulator Boxer. Werkt voortreffelijk en heeft alle mogelijkheden van Progen, incl. HTML generatie etc. N.B. wel de versie van voor 3.20 gebruiken.

Henk Timmers - 14 aug 2012 - 15:44

Geachte lezer,

 

Zaterdag 8 december 2012 de 123 Apple dag (Klokhuisdag) te Houten.

De Reunion werkgroep is (zoals altijd) aanwezig met demonstratie, uitleg en hulp bij het genealogie programma Reunion.

U bent van harte welkom.

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom - 29 nov 2012 - 13:55

Mededeling voor gebruikers van de Apple Macintosh en Reunion 10.

 

Leister heeft op 21 januari 2013 een update uitgebracht van Reunion 10.

Deze kunt u downloaden via de website van Leister.

http://www.leisterpro.com/doc/version10/reunion10support.php

 

Bent u gebruiker van een Apple Macintosh computer en heeft u belangstelling voor het programma Reunion, download dan een demo (Engelstalig) en bekijk de video demonstraties op de site van Leister: http://www.leisterpro.com/

 

Voor geregistreerde gebruikers is de NL taal module voor Reunion 10.0.5 beschikbaar voor download:  http://www.cq-software.com/index.php/reunion

Downloaden van de NL taalmodule is alléén mogelijk na inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord.

 

Heeft u vragen, neem contact met ons op: http://www.cq-software.com/index.php/support

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom - 22 jan 2013 - 22:08

Mededeling voor gebruikers van Reunion en een iPhone

 

Op 29 januari 2013 heeft Leister versie 2 uitgebracht 'Reunion for iPhone' (en iPod Touch).

 

De interface is nog makkelijker geworden.

Nieuwe functies: verwantschappen berekenen, plaatsnamen, laatst gemaakte lijst direct benaderbaar, foto's maken en gelijk koppelen, foto's uit de bibliotheek koppelen, alle contactvelden van Reunion 10 worden ondersteund, stamboom overzichten direct versturen per mail of afdrukken, zoekfunctie uitgebreid met diverse opties etc.

Vooral de 'tab and hold' is een grote aanwinst. Tik op een naam in een lijst (personen, gebeurtenis, plaats, bron etc) en houdt vast: in een popup venster worden meerdere gegevens van een persoon (met foto), plaats of bron getoond.

 

Deze upgrade is kosteloos voor gebruikers van alle eerdere versies van 'Reunion for iPhone'.

Bij gebruik van NL iOS wordt de nederlandstalige versie geopend.

 

Minimaal systeemvereiste van de iPhone is: iOS 4.3.

Minimale vereiste voor synchronisatie met Mac: Reunion 9.0c

Geoptimaliseerd voor retina display.

 

Nadere informatie bij Leister: http://www.leisterpro.com/iphone/

Downloaden via de iTunes Store: https://itunes.apple.com/nl/app/reunion/id304374285?mt=8

 

Heeft u vragen, neem contact met ons op: http://www.cq-software.com/index.php/support

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk 

F.J. van Bodegom - 30 jan 2013 - 08:16

Mededeling voor gebruikers van Reunion en een iPad

 

Op 5 maart 2013 heeft Leister versie 2 uitgebracht 'Reunion for iPad'.

 

Er is goed nieuws te melden: 'Reunion for iPad' is nederlandstalig (bij gebruik van NL iOS)

 

Nieuwe functies: zijkolom zowel links als rechts, plaatsnamen met gekoppelde gebeurtenissen, foto's maken en gelijk koppelen, foto's uit de bibliotheek koppelen, alle contactvelden van Reunion 10 worden ondersteund, ondersteuning synchrone schermweergave (beamer), geoptimaliseerd voor retina display.

Synchronisatie (Wi-Fi via Bonjour LAN) met familiebestand op de desktop of laptop.

Vooral de 'tab and hold' is een grote aanwinst. Tik op een naam in een lijst (personen, gebeurtenis, plaats, bron etc) en houdt vast: een popup venster toont meerdere gegevens van een persoon (met foto), plaats of bron.

 

Deze upgrade is kosteloos voor gebruikers van alle eerdere versies van 'Reunion for iPad'.

Minimaal systeemvereiste van de iPad: iOS 5.1.

Minimaal vereist voor synchronisatie met Mac: Reunion 9.0c

 

Nadere informatie bij Leister: http://www.leisterpro.com/ipad/

Downloaden via de iTunes Store:  https://itunes.apple.com/nl/app/reunion-for-ipad/id387022376?mt=8

 

Heeft u vragen, neem contact met ons op: http://www.cq-software.com/index.php/support

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk 

F.J. van Bodegom - 5 mar 2013 - 17:04

Mededeling Apple Macintosh gebruikers

 

Mogelijk is onderstaand bericht interessant voor de gebruikers van de Apple Macintosh.

http://genealogy.about.com/od/best_of/tp/readers-choice-2013.htm  

Een grafische weergave van de resultaten vindt u op deze link:

http://genealogy.about.com/gi/pages/poll.htm?poll_id=1251977214&linkback=http://genealogy.about.com/od/software_mac/l/blreaders-choice2.htm&rc=1

 

Ter uwer informatie: de Reunion HelpDesk is aanwezig bij de 124e Appledag (http://www.klokhuis.nl/) van 20 april 2013 voor uitleg en demonstratie van het genealogie-programma Reunion.

 

Mocht u vragen hebben, dan vernemen wij dat graag van u. 

http://www.cq-software.com/index.php/support

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

 

F.J. van Bodegom - 27 mar 2013 - 16:07

Heb sinds deze week reunion voor de iPad geprobeerd en ik ben niet ontevreden :)

Het werkt allemaal vrij soepeltjes en ik kan goed bij m´n gegevens.

Maar dat mag ook wel bij die prijs m.i.

Pascal Voorthuizen - 17 apr 2013 - 15:59


Mededeling voor Apple Macintosh gebruikers en Reunion 10

 

Op 23 april 2013 heeft Leister een onderhouds update uitgebracht van Reunion (vs 10.0.6) deze kunt u downloaden bij de website van Leister: http://www.leisterpro.com/doc/version10/reunion10support.php

 

Gebruikers van de NL versie kunnen de nieuwe NL taalmodule downloaden via een afgeschermde pagina: http://www.cq-software.com/index.php/reunion/inloggen

Nadere info staat op de site en op de CD 'Reunion 10 NL' 

 

Met enige regelmaat ontvangen wij (steeds terugkerende) standaardvragen.

Wellicht ten overvloede verwijzen wij graag naar:

- FAQ Reunion (NL): http://www.cq-software.com/index.php/support/gebruikers-vragen

- FAQ TopTen: http://www.leisterpro.com/doc/questions/top10questions.php

- FAQ Leister: http://www.leisterpro.com/doc/version10/questions/questions.php

 

 

Frans van Bodegom

Reunion HelpDesk

F.J. van Bodegom - 24 apr 2013 - 19:12







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu