stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Harmiena DROSTEN/Jan OXFOORT/OXFORT/OXVORT; ondertr. Amsterdam

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.


Profiel afbeelding
Wie kan mij helpen aan de geboorte/doop en ouders gegevens van HARMIENA DROSTEN en JAN OXFOORT. Zij gaan op 16-7-1751 in Amsterdam in ondertrouw met Jan Oxfoort/Ossevort/Oxfort en Harmiena overlijdt in Rees (Dld) op 19-3-1797

H.C.Pasterkamp-van Erk

Hallo mw. H.C. Pasterkamp-van Erk, het feit dat u schrijft dat Harmi(e)na Drosten in Rees (Duitsland) overleden is, kreeg ik het idee om eens in familysearch te zoeken. Mogelijk had u dat ook al gedaan. Maar ik plaats het even hier. De ouders van Jan Oxfort heb ik nog niet gevonden.

HERMINA DROSTEN Pedigree   Female    


Event(s): Birth:  Christening:  06 DEC 1722   Katholisch, Rees, Rheinland, Preussen Death:  Burial: 
Parents:   Father:  WILHELM DROSTEN Family   Mother:  ELISABETH ROELOFFS

P.S. Dit moet natuurlijk wel gecontroleerd worden. (te Duitsland ?)

Harmina Drosten was ook getuige bij een R.K. doop op 16-01-1778 te Amsterdam van het kind: Henricus Joannes Meklenburg. De vader was Gerardus Meklenburg en de moeder was Alida Oxfort. Waarschijnlijk familie ?

En de familienaam Oxfort(h) komt ook in Duitsland (in Sachsen) voor, mogelijk komen daar toch de ouders van Jan vandaan. Want als dat zo is, dan is de voornaam van Johann in Nederland destijds veranderd in Jan. En de familienaam: Oxfort kwam in begin 1700 ook in Abcoude voor. Succes

P.S. Als het zo is. dat de informatie te maken heb met gegevens uit Duitsland, dan zal de vraag geplaatst worden onder het subforum "Onderzoek in Duitsland", ik wacht nog even af.

(Cor Dorsman moderator)

C.J. Dorsman

zoon

Van de site van het stadsarchief Amsterdam :

Kennelijk is Harmina getuige bij de doop van een kind van de zuster van haar man. ???

Henricus Joannes

vader Gerardus Meklenburg moeder Alida Oxfort getuigen Hericus Lappé
Harmina Drosten pastor Albertus van Rijn doop 16 januari 1778 religie Rooms-Katholiek, kerk De Zaaijer bron 371 p. 54 (folio 27v) nr. 3

Wilco

Wilco, Dank voor reactie. Hermiena als doopgetuige was mij bekend.

C.J.Dorsman, dank! Zelf heb ik niet in familysearch gezocht. Dus info voor mij nieuw! Harmiena (Hermiena) (Her) trouwt in op 7-6-1762 te Rees met Philip Koenen(Kunen). Uit haar huwelijk met Jan OSSEVORT (OXVORT/OXFORT/OXFOORT) zijn Adelheid en Joannis Wilhelmis te Rees geboren. Jan moet Waarschijnlijk in Rees zijn overleden voor 1762. Heb het BISSCHOFLICHES GENEREVIKAVIAT MUNSTER aangeschreven.

vriendelijke groet, H.C.Pasterkamp-van Erk

H.C.Pasterkamp-van Erk

Beste mw. Pasterkamp,

Ook ik lijk te moeten zoeken in Rees. Het lijkt er op dat Robertus Oxfort, geb. ca. 1703 ook uit Rees komt, als ik het goed lees in zijn ondertrouwakte uit 1725 in Amsterdam. Kunt u me misschien enige helderheid verschaffen? Bij de dopen van zijn kinderen in Amsterdam zijn als getuigen Anthonius, Agnes en Gerrit Oxfort te vinden. Broers en zus?

Met vriendelijk groet,

Frans Kingma

Frans Kingma

Bij de "ondertrouw" van Robertus Oxfort met Susanna Gottre staat als herkomstplaats van Robertus: Ree. Zijn "mottje" heet: Maria Pieters.

Bruid Susanna wordt geassisteerd door haar stiefvader Jean Garan - en deze ondertrouwt op 7.2.1710 met Barber Conraat en Barber fungeert (samen met Jean Oxfort) op 25.11.1726 bij de doop van de eerste dochter Barbara in de Franse kapel in Amsterdam.

G.Karssenberg

De eerste vraag ging over Jan Oxvort en Harmiena Drosten.
​Bruidegom Jan Oxvort is in "Witmarsem" geboren en bruid Harmiena Drosten in "Estrik".

En Witmarsem zal hier wel Witmarschen  zijn en Estrik: Escheriege - dit alles volgens "Simon Hart". 

G.Karssenberg

Jan Oxfort ging 16-7-1751 te Amsterdam in ondertrouw was toen 28 jaar en kwam van Wietmarschen geassisteerd door Dirk plank, Harmina Drosten was toen 27 jaar en kwam van Eltink gassisteerd door haar neef Gerrit Roelofse.

Robert Oxfort ging 21-12-1725 in ondertrouw en was toen 22 jaar en kwam van Ree (waarschijnlijk 1703 Rhede,NW,DEU) en werd geassisteerd door zijn moeder Maria Peters (Becker zijn vader is dan Johann Osseforth),Susanna Gottre was toen 17 jaar kwam van Amsterdam en werd geassisteerd door haar stiefvader Jean Gazan (die met Barbara Conraat in 1710 te Amsterdam getrouwd was).

Robert had een jongere zus Gezina Oxfort die 3-5-1753 in ondertrouw ging was toen 30 jaar en kwam van Wildhuis (waarschijnlijk 1724 Rhede) geassisteerd door Bart van Gaerle , Cornelis Schelvis was toen wedunaar van Maria Cloosterman (dan 36 jaar , bij doop van kinderen van Robert komt deze Gezine geregeld voor en Robert omgekeerd bij Gezina's kinderen.

Gijs van Rijn

Ben benieuwd naar onderbouwing conclusie dat Gezina een zus van Robert is. Wat betekent 'Becker zijn vader is dan Johann Osseforth' .  Is Johann vader van Robert?

Verder: 

Wie is hieronder X? Zou dit kloppen?
X Oxfort, geboren omstreeks 1675.
Kinderen van X uit onbekende relatie:
I. Agnes Oxfort.
II. Anthonius Oxfort.
III. Gerrit Oxfort.
IV. Jean Oxfort.
V. Robertus Oxfort, geboren vóór 1700.
Gezien het feit dat Anthonius, Agnes en Gerrit als getuigen bij de diverse dopen van de kinderen van Robertus zijn te vinden maakt het zeer waarschijnlijk dat dit het ouderlijk gezin van Robertus is.

Bij Otr.Robert: Gezien het feit dat zijn mottje (= tante !)Maria Pieters heet, is haar zus zijn moeder.
In het A'damse otr.reg. is te vinden:
Willem Reijniersz Oxfoort met zijn bruid Magdalena Pieters, dd 20-11-1694. ( DTB 523, p.397)

Voor beiden het 2e huw. en afkomstig uit Amsterdam. Willems 1e otr. huw. was op 8-5-1666 met Jannetje Gerrits (de Haas)(van Vlissingen). (DTB 488,p.414). Ze waren toen 23 en 21 jaar oud.

Zijn Willem en Magdalena de ouders van onze Robertus? Nog steeds grote vraag! Vooral ook omdat er geen dopen van kinderen te vinden zijn in Amsterdam. Willem is ook al oud bij 2e huw. Was Magdalena nog vruchtbaar

Overigens heet de stiefvader van Susanna Gottre Jean Garran (nadere familiegegevens bij mij bekend).

Benieuwd naar verhelderende reacties.

Frans Kingma


Eerst was ik in de veronderstelling dat Robbert Oxfort 2 maal gehuwd was maar door de ondertrouw akte daad werkelijk te lezen zag ik dat Robert Oxfort ondertrouw 7-7-1724 te Amsterdam komt van Northoorn, DEU oud 28 jaar geassisteerd door Hendrik Luek, huwde Maria Swentjes komt van Rasseld oud 25 jaar geassisteerd door haar broer Casper Swentjes. Deze Robbert is geb 1696 en dus een ander is ook wel uit de omgeving Wietmarschen. Bij de geboorte van zijn dochter Gertrudis 1724 te Amsterdam was Gerrit Oxfort doop getuige dus deze Gerrit valt ook weg in relatie met Robert Oxfort gehuwd Susanna Gotre.

In het gezin van Johann Ossevorth en Maria Becker te Rhede, Deu zijn de volgende kinderen Robertus 1703,Agnes Maria 1709,Gudula 1711, Johan Hermann 1714,Alberth Berhard 1717, Margareth 1720 en Gezina 1724. Daar zowel geboorte van Robert als van Gezina gelijk valt met de ondertrouw akte in Amsterdam en dat er ook een Agnes in het gezin zit maakt doop getuige I goed mogelijk enkel Anthonius is nog niet verklaard.

X Oxfoord geb 1675 was maar een schatting van mij indertijd, Deze Johann Ossevorth is van 1680 uit Wietmaschen. Ik vermoed niet dat Robert Oxfort gehuwd Susanna Gotre van Amsterdam komt hij kwam van Ree dat werd ook genoemd in de ondertrouw van Anna Maria Oxfoort en Coenraad Dames 7-2-1772 te Amsterdam daar staat dat zij 33 jaar was en van Ree Munsterland kwam van daar dat ik me nu richt op Duitsland en niet Willem Reiniesz uit Amsterrdam. Renier en Willem komen niet voor als nazaten van Robert en Suzanna.

m.v.g. Gijs

Gijs van RijnPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!