stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » waar in Duitsland kan ik zoeken



Profiel afbeelding

Ik heb zelf eens rondgezocht maar zonder succes. Mijn vraag is namelijk of in Duitsland een zelfde genealogisch departementele/streek verzameling van archieven. Ik zoek namelijk in de regio Nordrhein-Westfalen (meer specifiek de grensregio met Keulen en Aken) naar alle vermeldingen van mijn familienaam; Carré

Moet ik dan echt naar de stadjes waarvan ik de verbinding met onze familie zeker weet gaan (zoals Laurensberg, Orsbach), of is er ook een provinciaal archief waar al deze gegevens verzameld zijn?

Alvast dank voor reacties.

mvg,

Rémy

R?my - 28 aug 2009 - 03:41

Geachte heer Rémy,

Uw manier van zoeken ("....alle vermeldingen van mijn familienaam....") heeft blijkbaar in dit geval niet veel opgeleverd; is ook wel een beetje opmerkelijk.

Maar het archief dat ongetwijfeld heel veel voor u kan betekenen is het Personenstandsarchiv Rheinland in Bruehl, een voorstad van Keulen.  In tegenstelling tot wat men in Nederland gewend is, waar allerlei soorten archieven bijeengebracht zijn in één archiefinstelling, heeft men in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen een categorie afgesplitst, en zo voor archieven van de burgerlijke stand in de regio Rheinland (hier, zéér grofweg genomen: ongeveer het links van de Rijn gelegen gedeelte van Nordrhein-Westfalen) daar een speciale archiefinstelling ingericht.

Zie de website:

http://www.archive.nrw.de/LandesarchivNRW/abteilungRheinlandStandortBruehl/Bestaende/index.html

Belangrijk is hierbij dat u zich realiseert dat met de wetswijziging

van het Personenstandsgesetz per 1-1-2009 een vloedgolf van extra documenten beschikbaar is gekomen voor stamboomonderzoekers naar Duitse voorouders; Duitsland kent nu een met de Nederlandse situatie vergelijkbare "openbaarheidsregeling" voor akten van de burgerlijke stand.

Een citaat uit het profiel op de website:

"Ob an seiner Herkunft interessierter Familienforscher oder beispielsweise Gewerbeforschung betreibender Historiker: Mit seinen Beständen stellt die Abteilung Rheinland Standort Brühl des Landesarchivs NRW eine zentrale Anlaufstelle für alle dar, die mit Unterlagen des Personenstandes aus dem nördlichen Rheinland arbeiten wollen."

Op de website van FoKo (ForscherKontakte: voor uitwisseling en contact tussen stamboom-onderzoekers) http://foko.genealogy.net/ 

vindt u voor de naam Carré 2 zoekresultaten: Aachen, Aken, in de periode 1830-1840.

Op de onovertroffen, geweldige site GeneaNet (idem, maar dan in gebruik in heel Europa)

vindt u er, in de door u gezochte regio, één "treffer" voor, in Duisburg, 1898; zie:

http://search.geneanet.org/result.php3?bdd=g3&lang=nl&page=2&name=carre&info=&start=&end=&nbindi=&place=&subregion=&region=&country=DEU&type=&source=&lastweek=&minupdate=16777215&maxupdate=3670015&version=g3&lastid=187225565&skip=39&blockused=48722&next.x=6&next.y=8

En ik zou u van harte kunnen aanraden, u aan te melden bij de mailinglijst voor de door u bedoelde regio: een soort "digitaal prikbord" waarop stamboomonderzoekers vondsten, informatie en zoektips via de e-mail uitwisselen. Ideaal, want men helpt elkaar heel uitgebreid en hartelijk, en men heeft contact met precies diegenen bij wie de deskundigheid en de ervaring het grootst is; en daarvoor kunt u zelf dan weer het één en ander terugdoen, door anderen te helpen op het gebied van úw deskundigheid of ervaring:  http://list.genealogy.net/mm/listinfo/heinsberg-l

Het programma GeoGen geeft in de huidige tijd nog rond de 5 "name occurences" of op zijn Duits "Namensvorkommen" in de door u gezochte regio bij Keulen - Aken:

http://christoph.stoepel.net/geogen/en/MapGateway.aspx?name=carre&target=DE&renderer=EN_US&mode=abs 

Vergelijkbaar is de uitkomst op de website www.Verwandt.de :

http://www.verwandt.de/karten/relativ/carre.html 

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 29 aug 2009 - 23:16


Beste meneer Vlas,

bedankt voor uw uitgebreide reactie!

Dat ik alle mensen zoek die met mijn familie te doen hebben zoek in deze regio heeft ermee te maken dat het merendeel ook familie zal zijn. Ik heb namelijk al een redelijk overzicht van personen binnen mijn familie. Echter verlies ik (vooral einde 19e eeuw) een aanzienlijk aantal mensen uit het oog, waarvan ik slechts weet dat ze vertrokken zijn uit provincie Limburg (NL) / Luik (B) naar Duitsland, of er dat er in ieder geval een grote kans bestaat. Dit is nu dan ook het vervelende van in een grensregio wonen. 

Ik moet zoeken in drie landen, drie of meer stijlen van opzoeking en archivering.

Ik heb zelf ook al sites als geneanet en telefonbuch bekeken. En er zitten nog een paar mensen, probleem is nu om een eventueel verwantschap te onderzoeken en te bewijzen,...

En er is nauwelijks wat voor data dan ook te vinden over deze familie(leden)

Zou er volgens u hier ook bevolkingsregisters te vinden zijn? want deze vormen, zeker voor bovengenoemde jaren altijd een schat van informatie betreffende herkomst en vertrek, alsook waarnaartoe. En begreep ik het nu goed als u me zegt dat er daar à la provinciaal archief zowat de complete D-T-B gegevens van de burgerlijke stand van steden als Aken, Laurensberg enz. raadpleegbaar zijn?

in ieder geval al harstikke bedankt voor de uitleg!

Rémy

R?my - 30 aug 2009 - 01:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu