stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Hinderk Gerds (Leemhuis)



Profiel afbeelding

Ik zoek bronnen voor het bestaan van ene Hinderk Gerds (Leemhuis?), geboren abt. 1655, en zijn vrouw Hille Harberts (born Udes?), geboren 14-07-1695?  Waarschijnlijk regio Kirchborgum. Vermoedelijk twee zonen: Robert en Harbo.

Alternatieve schrijfwijzen: Henrich Gerdts of Geerts

Deze Hinderk Gerds zou verward kunnen zijn met Heinrich Lehmhaus uit regio Sögel/Waldhöfe

W.F. Leemhuis - 26 jan 2011 - 21:13

Geachte heer Leemhuis,

Een compleet antwoord heb ik niet voor u, maar wel een paar tips voor uw onderzoek:

1.   Voor genealogisch onderzoek in (vroeger) Duitstalige landen (Midden-Europa), is het altijd goed om de internetsite GenealogyNet http://www.genealogy.net/   "bij de hand" te houden: de allerbelangrijkste genealogie-website voor die regio, en een schatkamer vol bronnen, informatie, tips en contactmogelijkheden met andere genealogen. 

2.   En natuurlijk een goede online-landkaart, bijvoorbeeld Google Maps http://maps.google.nl/

of Bing Maps http://www.bing.com/maps/ , om verbanden te ontdekken en samenhangen te zien.


3.   Het is altijd goed om u te verdiepen in de plaats in het algemeen ("feitelijke informatie", oftewel literatuur, als in een encyclopedie) en het zogenaamde "territoriale toebehoren" : tot welk gebied, landstreek of hoger overheidsdistrict behoorde de plaats die u onderzoekt? Dit is immers heel belangrijk voor het kunnen opsporen van historische en genealogische bronnen over die plaats.

U kunt denken aan bijvoorbeeld: plaats, dorp, buurtschap, gehucht; gemeente, district, provincie, gewest, Corop-regio, Kwartier, graafschap, Kreis, Regierungsbezirk, county, departement, Bundesland, deelstaat, enz. enz.   Bij al uw genealogische vondsten zou u hiervan bijvoorbeeld aantekening kunnen houden in een handig Excel-bestand.

4.   Ook is het erg aan te bevelen om zo gauw mogelijk, naar aanleiding van punt 3 en nog vóórdat u echt grondig verdergaat met uw onderzoek, eerst uit te zoeken onder welke archieven (overheids-, kerkelijke of andere) de plaats valt ("ressorteert"). Dus per plaats, desbetreffende regio, deelstaat, kerkprovincie, e.d. 
____________________________________________________________________________________

Voor wat betreft deze "aandachtspunten" het volgende:

1)   In dit geval kunt u van GenealogyNet al heel wat "opsteken".  Bijvoorbeeld over een boek met gezinsreconstructies voor Kirchborgum over de periode 1724-1900 http://wiki-de.genealogy.net/Kirchborgum,_OFB . En heel veel persoonsnamen waar u misschien iets aan heeft, via de databanken MetaSuche http://meta.genealogy.net/ en GedBas http://gedbas.genealogy.net/ .


Nu wordt MetaSuche gepresenteerd als een databank die alle andere databanken op de website "in zich verenigt, en optelt", maar in de praktijk is het verstandig om de rest toch óók even "na te kijken".

Als ik u een advies mag geven: probeert u zoveel mogelijk combinaties uit met zoeken in beide databanken

, en dan ook met steeds andere plaatsnamen. (Let u inderdaad ook op naamsvarianten (Leemhuis/Lehmhaus, Hinderk/Hindrich/Hendrik/Heinrich) en mogelijke verbasteringen / verschrijvingen).

Bijvoorbeeld:  met de zoekterm Kirchborgum in MetaSuche, de zoekterm Kirchborgum in GedBas, zoekterm Leemhuis in MetaSuche, zoekterm Leemhuis in GedBas, enzovoort; en dit alles ook met bijvoorbeeld de familienamen Udes en Lehmhaus en de patroniemen Gerds, Gerdts, Geerts en Harberts, en de plaatsnamen Sögel en Waldhöfe.  Combineert u dan liefst alle verschillende namen en plaatsnamen.

Net heb ik hiervan de zoekresultaten gezien, en het zijn er honderden, waaronder heel wat veelbelovends!

Voorbeelden:
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum



Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum



Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum



2)     Een kaart bij de hand, voor het krijgen van inzicht en overzicht. Bijvoorbeeld voor Kirchborgum:

http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=kirchborgum&aq=&sll=52.382306,5.515137&sspn=3.76221,9.876709&ie=UTF8&hq=&hnear=Kirchborgum,+26826+Weener,+Niedersachsen,+Duitsland&ll=53.206033,7.426758&spn=0.922855,2.469177&t=h&z=9 

U ziet: dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele honderden "treffers". En u vroeg zich af of er verband was tussen familie in Sögel-Waldhöfe en familie in Kirchborgum. Kan er misschien een verband liggen bij die Robert Hinderks (= immers "zoon van Hinderk"), die de afstand tussen het veel zuidelijker Sögel-Waldhöfe en Kirchborgum bij zijn leven overbrugde? Weener-Kukelborg ligt toevallig erg dichtbij Kirchborgum, zie:
http://maps.google.nl/maps?f=q&source=s_q&hl=nl&geocode=&q=Kukelborg,+Weener,+Deutschland&aq=0&sll=53.158712,7.390366&sspn=0.115485,0.308647&ie=UTF8&hq=&hnear=Kukelborg,+26826+Weener,+Niedersachsen,+Duitsland&ll=53.190196,7.394228&spn=0.02885,0.077162&t=h&z=14&iwloc=A

3)    Plaats in het algemeen: natuurlijk via Google www.google.nl , en heel vaak krijgt u veel nuttige informatie via Wikipedia http://de.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Hauptseite .
In dit geval voor Kirchborgum heel veel handigs: http://de.wikipedia.org/wiki/Kirchborgum

U leest hier dat K. een gemeente-deel is van Weener. Qua territorium bent u dus alweer een stuk wijzer. Zie vervolgens voor Weener: http://de.wikipedia.org/wiki/Weener .
In www.genealogy.net kunt u bij de rubriek Regional http://wiki-de.genealogy.net/Portal:Regionale_Forschung over Weener vervolgens weer een schat aan informatie specifiek

over historische en genealogische bronnen vinden. Via het zoekscherm linksboven, en het invullen van "Weener", komt u daar op deze pagina uit: http://wiki-de.genealogy.net/Weener . Vooral de rubrieken 4 en 5 zijn daar interessant: genealogische en historische verenigingen (ook: heemkunde!) en verschillende bronnen.


U weet nu, samenvattend, het volgende:

Kirchborgum < gem. Weener < (vanaf 1932) Landkreis Leer < deelstaat (Land) Niedersachsen < BRD 
                              Weener < (tot 1932) Kreis Weener < Preussen (Pruisen) < Duitse Rijk
Kirchborgum < regio Rheiderland < landstreek Ostfriesland
Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


Dit zal van dienst zijn bij het bepalen, aan welke bronnen u voor uw onderzoek iets zou kunnen hebben.

4)   En ook de regionale archiefdiensten kunnen u heel behulpzaam zijn: als u zoekt in Google met als zoektermen (die ik hier voorstel tussen haakjes) [ archive + niedersachsen ] , zie 
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=archive+%2B+niedersachsen&btnG=Zoeken&aq=f&aqi=&aql=&oq= ,

dan vindt u o.a. deze prachtige archief-portaalsite: http://www.archivportal.niedersachsen.de/ .

Hier kunt u in alle rust zoeken naar archiefinstellingen, die mogelijk bronnenmateriaal over (de regio van) Kirchborgum bewaren.

Houdt u daarbij het liefste steeds de kaart bij de hand (zoekt u met Google ook eens naar historische kaarten van de streek!), en zoek steeds in gedachten naar grotere verbanden waar de plaats die u onderzoekt mogelijk onder zou kunnen vallen (gemeente, regio, Landkreis, enz.)
_____________________________________________________________________________

Levert dit allemaal misschien voor u een handige en bruikbare methode op, voor uw Duitse onderzoek? 

Nou ja. U weet in elk geval nu hoe u het slim kunt aanpakken qua zoekmogelijkheden, en hoeveel moois dat kan opleveren. 
Vergeet u ook vooral niet: al die onderstreepte namen in de zoekresultaten zijn links, verwijzingen, naar nòg meer mogelijkheden: bronnen of contact-mogelijkheden met andere stamboomonderzoekers, die u kunnen helpen, en die u zelf óók kunt helpen.  

Veel succes met uw onderzoek!
Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 27 jan 2011 - 02:03

Specifiek voor Oost friesland is de verderop aangegeven site waardevol met daarin een overzicht van archieven, een overzicht van de verschenen Ortssippenbucher en Ortsfamilienbucher, beschrijvingen van alle kerkgemeenten per Landkreis en daaronder vallende gemeentes en ook belangrijk: naamgeving in Oost-Friesland; Door het veelvuldig gebruik van patroniemen en standaarnamen zou je zomaar 10 maal een Hinderk Gerds tegen kunnen komen, die de betreffende Leemhuis zou kunnen zijn.

http://www.genealogie-forum.de/ostfrld/quellen/index.htm
http://www.genealogie-forum.de/ostfrld/orte/index.htm
http://www.genealogie-forum.de/ostfrld/kirchen/index.htm
http://www.genealogie-forum.de/ostfrld/tipps/index.htm (naamgeving)

Het CBG heeft trouwens zowel de microfiches als het OSB van Kirchborgum lopend vanaf 1724.

Uitgeschreven lid - 27 jan 2011 - 20:12


Vervallen

Uitgeschreven lid - 27 jan 2011 - 20:25







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu