stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Munsterse militairen 1725



Profiel afbeelding
Mijn oudst bekende voorvader Bernd Mauritz Kruckemeyer was militair en maakte tussen 1722 en 1727 deel uit van het garnizoen van Meppen. Meppen viel in die tijd onder het prins bisdom Munster Wie is bekend of doet onderzoek naar Munsterse militairen rond 1725 of  weet iets van de garnizoenen in Meppen en Haselunne

wim kruikemeier - 12 feb 2011 - 13:22

Hallo Wim,

Weet je ook of Bernd Mauritz in de tijd dat hij in Meppen lag getrouwd is of kinderen heeft gekregen? En ongeveer wanneer? Was hij katholiek?

Misschien kan ik iets voor je betekeken.

Met vriendelijke groet, René Remkes

Rene Remkes - 12 feb 2011 - 15:49

Ik heb schriftelijk ooit van de Familienforschungstelle in Meppen informatie gekregen over zijn huwelijk met Anna Catharina Bruns op 20 mei 1723 en het dopen van een dochter Catharina Angela op 4 januari 1725 en een zoon Johannes Casparus Gustavus op 25 oktober 1727. Huwelijk en dopen vinden plaats in de propsteigemeinde in Meppen onder de vermelding ex praesidio dwz uit het garnizoen. Noch in het Status Animarum, noch in het inwonersoverzicht van Stefan Remme kom ik hem tegen. Wel verschillende doopgetuigen. Via een testament van mijn eerste Nederlandse voorvader heb ik het verband kunnen leggen, Deze is rond 1732 geboren en duikt voor het eerst in 1756 in Edam op, maar de geboorteplaats is onbekend. Zijn moeder wordt in 1757 nog wel in Meppen als doopgetuige van Maria Catharina Odendahl op een kleindochter van haar zuster Anna Margaretha Thecla Bruns, in Meppen getrouwd met Joannes Adamus Odendahl.

Ik probeer nu wat zicht te krijgen op mogelijke militaire verplaatsingen en inkwartieringen in die tijd.

wim kruikemeier - 12 feb 2011 - 16:49

Halo Wim,

Het huwelijk heb ik ook gevonden in Meppen. Mijn bronnen bestrijken niet de tijd waarin de kinderen geboren worden. Bernd Mauritz wordt bij zijn huwelijk "Kruckenmeijer" (met -n-, dus) genoemd.

Ik weet, dat Haselünne in deze tijd ook een garnizoensplaats was.

[Later toegevoegd: Er staat bij nader inzien "Krukenmeijer", zonder -c- dus.] 

Als je naar deze site gaat kun je zien waar de namen Krukenmeier, Krukenmayer en Krukenmaier in Duitsland voorkomen:
http://christoph.stoepel.net/geogen/en/Default.aspx

Ik hoop, dat je hier iets aan hebt.

Met vriendelijke groet, René Remkes

Rene Remkes - 12 feb 2011 - 17:22


Hallo Rene,

Beankt voor je reactie, de juiste schrijfwijze is voor mij ook belangrijk. Wordt de naam met een ij of een y geschreven. Heb je misschien de letterlijke tekst of een mogelijkheid om een scan te verkrijgen?

wim kruikemeier - 13 feb 2011 - 12:01







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu