stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Wie heeft ervaring bij het opvragen van gegevens bij Bisdomarchive te Munster Duitsland

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Wie heeft wel eens iets opgevraagd bij het bisdomarchive te Munster en wat zijn de bevindingen hiermede.

Je moet opgeven voor hoeveel Euro je wilt laten zoeken en wat zijn hiervan de resultaten?

Ik wil daar iets laten opzoeken, maar wil wel wat voorbereid zijn.

Hartelijk dank voor uw reactie,

Met cvriendelijke groet,

Han wegman

J.A.Wegman

Sommige dingen kun je met de computer inzien, sommigen ook niet. Ik weet de prijs niet uit mijn hoofd. Maar  als je zegt dat je komt dan krijg je ook een brief voor wat de regels zijn. Helaas mag je niets laten afdrukken/inscannen. Daarvoor moet je in Detmold zijn, daar kun je zowel de (delen van de) Burgerlijke stand als de (delen van de) DTB's zien en afdrukken.

Maar het is altijd een geslaagd resultaat! Ik zou zelf op woensdag komen, dan zijn ze zowel 's morgens als 's middags open. Meer informatie op: 

http://www.archive.nrw.de/kirchenarchive/kath_kirchenarchive_nrw/BistumsarchivMuenster/informationen_fuer_benutzer/Gebuehrenordnung/index.php

http://www.archive.nrw.de/kirchenarchive/kath_kirchenarchive_nrw/BistumsarchivMuenster/oeffnungszeiten_und_kontakt/index.php

Leander Schoormans

Hallo Leander,

Hartelijk dank voor de reactie op mijn vraag. Ik zoek gegevens van 1600 - 1725  ik denk dat er toen nog geen gegevens zijn van de burgelijke stand en DTB's, ik moet het hebben van kerkboeken, rouw- trouw en doop.

Zijn die ook in Detmold of alleen in Munster.

Ik heb wel eens begrepen dat je een bedrag op moet geven tot hoever je wilt gaan, maar ja wat krijg je ervoor, en wat je dan krijgt roept waarschijnlijk weer vragen op zodat je toch weer meer moet gaan betalen, want laten zoeken kost toch dacht ik ? 30,= per half uur.

Met vriendelijke groet,

Han

J.A.Wegman

Als je één enkele zeer concrete vraag hebt, dan kun je natuurlijk wel gokken dat die binnen een half uur beantwoord kan worden.

Van het geld dat je voor het laten napluizen van ingewikkelder zaken kwijt bent, kun je misschien beter zelf ter plaatse in een hotelletje of op een camping gaan zitten. Mijn ervaring met Osnabr"uck is dat het simpele informeren of een naam in het archief bekend is, al kan resulteren in weliswaar een beknopt antwoord, maar ook een rekening!

Als je zelf op onderzoek in Duitsland wilt gaan, is terdege voorbereiding, met name het leren lezen van het oude Duitse handschrift, absoluut noodzakelijk. Dat is heel wat ingewikkelder dan het oude nederlandse handschrift.

De vraag wat voor gegevens je in welk archief kunt vinden, kun je waarschijnlijk het beste stellen aan de archieven zelf. Misschien is er ook wel een Historischer Verein van hobbyisten die zich bezig houden met genealogie. Google eens op Historischer Verein, Familienforschung of Ahnenforschung + M"unster.

Münster is, ook als je daar niet in een archief duikt, hoe dan ook een bezoekje wel waard (o.a. het schitterende gebouw waar 1648 de Vrede van Münster werd gesloten).

Als de persoon die je zoekt niet uit M"unster zelf was, maar uit een dorp in de omgeving, kun je ook de kerk ter plaatse aanschrijven (of bezoeken). Mijn ervaring in en om Osnabr"uck daarmee is, dat het soms lang duurt voordat je antwoord krijgt, maar dat men best behulpzaam probeert te zijn. Zonder dat er gelijk een rekening kwam! Ook mocht ik, toen ik een keer zonder aankondiging bij een pastorie op de stoep stond, zomaar de originelen inzien.

niepoort

Hallo J.A.,

hier findest du die katholischen Kirchenarchive in Nordrhein-Westfalen:

http://www.archive.nrw.de/kirchenarchive/kath_kirchenarchive_nrw/index.php

Auch die Bestände kannst du ansehen:

http://www.archive.nrw.de/kirchenarchive/kath_kirchenarchive_nrw/BistumsarchivMuenster/wir_ueber_uns/index.php

Hier ist eine Übersicht über die Kosten, die entstehen können:

http://www.archive.nrw.de/kirchenarchive/kath_kirchenarchive_nrw/BistumsarchivMuenster/informationen_fuer_benutzer/Gebuehrenordnung/index.php

Wenn du hinfährst kostet es natürlich weniger und du lernst das schöne Münster kennen. Lachen

Ich selbst habe mehrmals schriftlichen Kontakt zum Bistumsarchiv in Münster gehabt. Ich musste zwar sehr, sehr lange auf eine Antwort warten, es kostete Geld, aber die Antwort war dann aber auch sehr ausführlich.

Viel Erfolg !!

Gerty

Oh, ich sehe, dass Leander dir schon diese Tipps gegeben hat. SORRY Schamen !!!!!!!!!!!!!!

Gerty

Hallo Niepoort,

Bedankt voor de reactie, om enig inzicht te krijgen is het goed om van anderen het een en ander te horen te krijgen zodat ik een beter inzicht krijg hoe het daar aan toe gaat.

Ik ben zelf jaren geleden in een naburige plaats geweest bij het archief van de gemeente en ook bij de kerk, maar hun gingen niet verder terug en verdere gegevens zouden dan ook in Munster moeten zijn.

Met vriendelijke groet,

Han

J.A.Wegman

Hallo Gerty,

Hartelijk dank voor je bijdrage,ook al heb ik al iets gehad van Leander alles is welkom, kleine beetjes maken misschien het verschil om meer zicht hierop te krijgen.

Hartelijke groet,

Han

J.A.Wegman

L.s.,

Op "google" vind je nogal wat informatie van de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland.

Misschien, dat zij jou wel verder kunnen helpen.

Succes en met vriendelijke groeten,

c. schenk

Hallo C.Schenk,

Bedankt voor deze sugestie.

Ga ik in ieder geval eens bekijken en info opvragen, wie weet wat daar uit kan komen.

Met vriendelijke groet,

Han

J.A.Wegman

Mijn ervaringen met het archief van het Bistum Limburg. (Een ander kerkelijk archief dus)

Kosten zijn redelijk en de resultaten waren uitvoerig met  kopieen van alle gevonden akten. Ik had een maximum bedrag opgegegeven. En heb later nog een aanvullend onderzoek laten doen. Zelf had ik die akten nooit gevonden gezien de oud duitse taal met latijnse afkortingen. Van de inhoud van de aktes is later via leden van dit forum welwillend een transcriptie gemaakt.

Het duurde wel lang omdat er kennelijk een archivaris bezig is om alle aanvragen uit te zoeken. 4 tot 6 maanden moeten wachten.

Reginald Koe

Hallo Reginald Koe,

Bedankt voor deze bijdrage, ja dat is wel een probleem met die oude Duitse taal.

Ik twijfel voor een opdracht te geven aan dat archief, want voor wat voor een bedrag zou je dan in eerste instantie opdracht geven, als het te veel is gaat het volgens mij ook op bij hun want je hebt totaal geen inzicht in de hoeveelheid tijd die er ingestoken is.

Wat denkt u voor wat voor bedrag zou ik opdracht moeten geven?

Met vriendelijk groet,

Han

J.A.Wegman

Wij zijn een paar weken geleden zelf bij het bisdomarchief wezen zoeken. Ik moet je er wel op wijzen dat je van te voren een afspraak maakt, zodat je een plek hebt bij de computers in de zoekruimte. Gelukkig waren er nog een paar plekken vrij toen wij daar kwamen, maar we werden er nadrukkelijk op gewezen dat dit geluk was en dat een afspraak maken wel nodig is. Je kunt anders wel eens voor niets komen.

Ik las in een andere reactie een advies om in de buurt in een hotelletje te gaan of i.d. Dat hebben wij ook gedaan en hebben gelijk de stad zelf ook bekeken. Ook zou je het kunnen combineren met een bezoek aan de plaats waar de voorouders dan gewoond hebben, nadat je die in het archief hebt gevonden. Zeker de moeite waard.

Succes met je onderzoek.

Marjan de Groot - Deuzeman

marjan de groot - deuzeman


Hallo Marjan de Groot-Deuzeman,

Dank je hartelijk voor je berichtje, ik wist inderdaad inmiddels dat je een afspraak moet maken om te zoeken in dat archief.

Inmiddels ben ik in kontakt gekomen met iemand van een Genealogie club in Borken, en hopelijk kan hij wat voor mij betekenen, ik heb wat vragen toegestuurd en hij zou in ieder geval daar kijken of er ter plaatse nog iets is te vinden is dat niet zo kan hij mij hopelijk in kontakt brengen met iemand die geregeld naar het archief gaat in Munster heeft hij beloofd.

Dus moet ik even geduld hebben.

Hartelijke groeten Han Wegman

J.A.WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!