stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Hoe kan ik Duitse archieven online raadplegen Derk Poppinck ca. 1600-1650, wolwever en burgemeester



Profiel afbeelding

Graag een tip hoe ik in Duitse archieven online kan zoeken.

Ik zoek meer over Derk Poppinck ca. 1600-1650, wolwever en burgemeester van Vreden (D).

en Ernst Wilhelm Steenhof (Luthers) uit Wabex (D) Graafschap Bukenburg

en zijn vrouw
Dorothea Margaretha Koncken uit Harbourg (Hannoverse)

(1762-1811)

Wilma van Roekel-Peppink - 20 aug 2012 - 22:03

Van Vreden is blijkbaar niets on-line, getuige de volgende website, die wel een aanzetje geeft hoe langs andere weg verder te zoeken:

http://www.genealogy.net/vereine/wggf/?M%C3%BCnsterland:Orte_von_Tecklenburg_bis_Vreden:Vreden

Michiel - 21 aug 2012 - 04:54

Geachte mevrouw Van Roekel-Peppink,

Waarschijnlijk gaat u wat te snel, iets te kort door de bocht, of wilt u te snel resultaten.

Heeft u zich al een beetje verdiept in wàt u eigenlijk zoekt, qua familie- en plaatsnamen?

Een paar goedbedoelde tips: 

1) Het beste kunt u een bestandje aanleggen met de verschillende schrijfwijzen van de plaatsnamen, regio's en u verdiepen in de gebieden waarbij ze historisch hebben gehoord; belangrijk voor de bronnen waaraan u iets kunt hebben. U gaat immers Duits onderzoek doen, dus de Duitse manier van omschrijven van die namen moet het belangrijkst voor u zijn. Dit alles moet u dus liefst in een bestand noteren, voor uw onderzoek. Die namen dus noemen bij uw vraag op het forum!

2) Ook moet u zich realiseren dat "Steenhof" in een Duitse omgeving een minder waarschijnlijke schrijfwijze van een familienaam is, en dat deze waarschijnlijk verbasterd is (in het verleden "op het gehoor" genoteerd door ambtenaren van de burgerlijke stand, pastoors of dominees, uit de mond van vaak analfabete aangevers!) van een naam als bijv. Steinhof of Steinhoff. Zoeken op al die naamsvarianten is dus nodig!! En die naamsvarianten noemen op het forum.

Bij 1) nog het volgende:

- Wat u noemt als "Harbourg in het Hannoverse" is waarschijnlijk Harburg, nu een stadsdeel van Hamburg. Om u te verdiepen in geschiedenis en "toebehoren"http://de.wikipedia.org/wiki/Landkreis_Harburg; citaat: "Das Gebiet des heutigen Landkreises Harburg gehörte zum Herzogtum Braunschweig-Lüneburg und kam durch welfische Erbteilungen an das spätere Kurfürstentum Hannover, das ab 1815 Königreich Hannover hieß. 1866 von Preußen annektiert, gehörte es seitdem zur preußischen Provinz Hannover."

- Wabex (D) Graafschap Bukenburg noemt u. Opnieuw: wat u nu doet, alléén Nederlandse plaatsnamen gebruiken voor uw onderzoek: niet doen!! Hoogstens die erbij noemen als een vertaling!!

Het gaat waarschijnlijk om Bückeburg: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bückeburg.

Ook hier weer: verdiep u liefst een beetje in de geschiedenis en het "toebehoren" (bij welke gebieden vroeger zoal gehoord). Goed zoeken via een landkaartje kunt u op de topografische kaartenzoeker Tim-Online NRW (uw plaats ligt naast de plaats Minden in Nordrhein-Westfalen) http://www.tim-online.nrw.de/tim-online/initParams.do

Goed online zoeken in Duitsland kan met www.genealogy.net ;

zoek daar naar de rubriek MetaSuche en gebruik de Mailinglisten.

Vergeet vooral ook niet de andere websites GeneaNet, FamilySearch e.d. 

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas 

---------------------------------------------------------

PS. Naschrift 21/8/12:

Op GenealogieNetz (www.genealogy.net) staat een speciale plaatselijke pagina over de plaats Bückeburg: http://wiki-de.genealogy.net/Bückeburg . Daarbij staat een lijstje met wijken en stadsdelen: Politische Einteilung
Warber
Scheie
Rusbend
Müsingen
Meinsen
Evesen
Cammer
Bergdorf
Achum
Bückeburg 

Fragment uit de kaart op Tim-Online:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

 - Zou die buurtschap Warber dat zijn (verbasterd), wat met uw vondst Wabex bedoeld wordt? 

Het beste kunt u voortaan bij uw bericht op het forum een afbeelding bijvoegen van de bron waarin u zo'n plaatsnaam heeft gevonden :  anderen lezen dan ook die plaatsnaam op dat document, waarvan u denkt dat er bijvoorbeeld "Wabex" staat, en zij kunnen u dan helpen, eventuele misverstanden op te lossen.

Veel succes met uw onderzoek, met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas 

Dimitri Vlas - 21 aug 2012 - 09:50

Dank voor uw reacties!
Mijn vraag was eigenlijk gesteld: Hoe ga ik dit aanpakken... ik heb nog geen Duitse archieven gevonden online en de door u genoemde sites zal ik dan ook naspeuren.

De details zijn uit de ondertrouw akte stadsarchief Amsterdam; maar het lukt me niet om hier een PDF in te voegen zodat u mee kunt kijken.

De metasearch geeft allemaal vrij recente (1900 e.d.) families weer.

Vreden is dus online niet te bekijken? Ik blijf zoeken...

Wilma van Roekel-Peppink - 21 aug 2012 - 20:58


Hallo,

De Poppinck kunt U vinden in het Landesarchiv van Westfalen, in Münster, Bohlweg 2.

Daar staan vele  aktes, of hij erin staat weet ik niet, maar ik kan U de link opschrijven:

http://www.archive.nrw.de/LAV_NRW/jsp/suchergebnisController.jsp

Online Raadplegen kan niet, niet alles is in Duitsland gedigitaliseerd, daarbij wel Regesten, oft. Samenvattingen van de Aktes.

In Vreden is DTB helaas verdwenen door een brand, ik heb ook enkele Familieleden uit Vreden, dus ik kan er geen gebruik van maken.

Nog een optie is de Heemkundekring van Vreden: http://www.heimatverein-vreden.de/

Of de website van Dirk Tenhündfeld: http://www.derstimme.de/

Of het WGGF, een Westfaalse Gezelschap foor Genealogie, het kopje Vreden: http://www.genealogy.net/vereine/wggf/?M%C3%BCnsterland:Orte_von_Tecklenburg_bis_Vreden:Vreden

Ik hoop dit is genoeg.

Leander Schoormans - 22 aug 2012 - 07:41







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu