stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Joannes Gerardus Schulte/Scholte und seiner Vorfahren (Geboren rond 1747, Osnabruck)



Profiel afbeelding

Ich suche die Geburtsdaten von Joannes Gerardus Schulte und sein Bruder Gerardus Hendricus und wer die Eltern sind,

Geburtstammt – Ehe – Tod - gab er mehrere Kinder und, vielleicht……. ihre Vorfahren.

 

Im frühen September haben wir Frau Schulte-Geers (Grovern.de) besucht und gesprochen. Sie riet uns Herr Hausfeld (OSFA.de) zu schreiben. Insgesamt keine Reaktion oder etwas gehört

Auch haben wir bis Anfang Oktober Bernhard Struckmann (Osnabrück) gesprochen und von ihm haben wir eine Liste mit Namen empfangen, aber leider gibt es nicht „unsere Johann“


Von Joannes Gerardus wissen wir nur :
Joannes Gerardus Schulte (Jan Gerrit Scholte) junger Mann aus Osnabrück, Duitsland, geboren ± 1746-1750
Jan Gerrit heiratete am 29. Dezember 1776 in Rotterdam mit Margareta Schouten.
Am 2. Juni 1781 ist Jan Gerrit als Poorter in Rotterdam vereidigt.
Im 1785 ist er Stuhrmann und im 1790 Schipper zur See
Jan Gerrit stirbt durch Typhus, 44 Jahre alt, am 4. November 1791 in Berkel en Rodenrijs. Er hinterlässt fünf Kinder nach.

In ein Testament des 2. März 1790 wird Gerardus Hendrikus Scholte berufen als der Vormund für die Kindern seines Bruder: Joannes Gerardus (Jan Gerrit) Schulte/Scholte.

Gerardus Hendrikus Scholte, geboren am 24. Juni 1760 oder am 1. Juni 1761 in Ankum Osnabrug;
Seine Eltern waren Johann Schulten (Jan Scholte) und Maria Temme, und sie sind in 1816 schon 40 Jahre gestorben (also vor 1777, hat er ein Vormund gehabt? ).
Gerardus Hendrikus Scholte heiratet am 05.04.1816 mit Elisabeth Hoevenaar in Rotterdam

Was wir auch über Gerardus Hendrikus wissen ist:
Dass Gerardus Hendrikus, bei seiner Hochzeit im Jahre 1816, keine Beweise hatte für seine Taufe in Ankum und die Tatsache, dass seine Eltern sind gestorben in Ankum;
Dass Gerardus Hendrikus in 1816 bereits 35 Jahren Lebt in Berkel en Rodenrijs, Niederlande; und durch einen Akt von offene Bekanntheit hat er dieses Zeugnis gemacht für der Friedensrichter;
Dass die sogenannten 7 Zeugen sind gehörd und die letzte zeugin, Catrine Margarete Gesen (im Holland Grietje Seissen, Sesen), bestätigte dass sie als Dienstmädchen in das Haus des Johann Schulte (Jan Scholte) und Maria Temme (auch Femme, Fimme) arbeitete und dass Johann Schulte(n) und Maria Temme dort sind gestorben;
Dass Catrine Margarete Gesen selbst ein Akt von Bekanntheit hatte mit als Taufzeuge Jan Henrich Schulte, getauft in der Kirche St. Nikolaus in Ankum am 8. Mai 1750.

Frank-Nijhof - 26 okt 2012 - 18:23

Om de geboorte /doop/ouders van deze twee broers te kunnen vinden moet je waarschijnlijk bij de kerk in Osnabrück zijn. De voornamen van beiden zien er nogal RK uit. In dat geval moet je bij het Archiv van het Bistum Osnabrück zijn. Zij zullen, tegen betaling, wel voor je kunnen kijken. Ga er maar van uit dat er niets digitaal is van Osnabrück. Je kunt uiteraard ook zelf naar Osnabrück gaan. Probeer je dan ter voorbereiding goed te bekwamen in het oude Duitse handschrift, dat aanzienlijk lastiger is dan het Nederlandse handschrift uit dezelfde periode.

Als de broers Luthers waren, moet je bij het Evangelisches Kirchenamt zijn. Zit (althans:zat) aan de Arndtstrasse aldaar. Er is in Osnabrück ook nog een niet-kerkgebonden archief, maar dat beschikt niet over DTB-gegevens.

Ik heb daar in zoverre ervaring mee, dat ik een jaar of tien geleden zelf in Osnabrück geweest ben voor stamboomonderzoek. Een moeizame aangelegenheid. Niet in de laatste plaats omdat mijn lutherse voorouders hadden bedacht dat ze voor dopen etc. ook wel bij de RK-kerk terecht konden. Die was dichter bij en naar men mij vertelde "goedkoper". Eer je achter dat soort dingen bent, ben je natuurlijk een paar dagen verder. ;-)

Inmiddels zie ik dat de kinderen in Rotterdam RK gedoopt worden. Dan zal de vader dus wel RK zijn. Dan moet je bij het Archiv Bistum Osnabrück zijn. Ik neem althans aan dat ook Ankum onder het desbetreffende bisdom valt.

niepoort - 26 okt 2012 - 19:15

Hi Liesbeth,

 

Bedankt voor je bijdrage. Ik denk dat je gelijk hebt v.w.b. Jan Gerrit. 

Uit gesprekken die ik in Ankum gevoerd heb weet ik wel dat er in Osnabrück hard gewerkt wordt

om de moeilijk leesbare kerkelijke filmrollen om te zetten op microfiche. Volgens ingewijden was Ankum in de periode 1730 - 1770 RK.

Frank-Nijhof - 27 okt 2012 - 00:09

Waag er een bezoekje aan Osnabrück aan (een klein deel van de stad is heel mooi) of spendeer een paar tientjes aan een professioneel genealoog. Andere mogelijkheden zie ik momenteel niet. Osnabrück heeft bijvoorbeeld nog niets laten verfimen door de mormonen voor zover ik weet. Hoogstens zou je kunnen zoeken op internet of er zoiets is als een Genealogischer Verein of zo die zich bezighouden met stamboomonderzoek. Zelf ben ik maar gewoon naar Osnabrück gegaan om te zoeken.

Wat zijn wij in Nederland dan tegenwoordig verwend! Niet alles digitaal, maar toch wel heel veel.

En met ons forum komt er toch wel  heel veel informatie boven water. in Duitsland heb je in het gunstigste geval regionaal werkende fora. Die mij in ieder geval nog nooit een spat wijzer hebben gemaakt.

niepoort - 27 okt 2012 - 01:27

Hi Liesbeth, excusses dat je ineens de auteur van mijn zoektocht naar Jan Gerrit Schulte/Scholte bent geworden. Hoe dat kan gebeuren weet ik niet  Ik heb al aan de service afdeling gevraagd om het te wijzigen maar tot op heden is dat nog niet gelukt. Ik heb geen idee waar eventuele reacties m.b.t. Jan Gerrit gemeld worden, dat kan eventueel bij jou zijn maar dan nogmaals ...sorryAfbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Frank-Nijhof - 27 okt 2012 - 16:27

Zie mijn bericht op servicedesk.

Ik sta dus nu weer als auteur van het laatste bericht.

Gr.

Everardus

Everardus Rollema - 27 okt 2012 - 16:29

Het is mogelijk dat de doop van Joannes Gerardus Schulten in Ankum niet genoteerd is, dat kwam meer voor. Het kan zin hebben om de secundaire bronnen die er van Ankum bestaan en aanwezig zijn bij het Staatsarchiv/Landesarchiv Osnabrück te raadplegen. Het archief heeft een handige gids 'Quellen zur Hof- und Familienforschung' waar genealogisch belangrijke bronnen per plaats worden opgesomd (daarin ook Ankum):

http://www.aidaonline.niedersachsen.de/default.htm

Misschien treft u daar de misschien bevestiging van zijn bestaan in Ankum aan, met misschien een opgave van zijn ouders en broers en zussen.

Als u toch naar Osnabrück gaat, vijftien minuten lopen van het bisdomsarchief, aan de rand van de historische binnenstad.

Michiel - 28 okt 2012 - 09:38

Hallo Frank,

ich habe das gerade gefunden:

http://www.heimatverein-ankum.de/index.php/archiv/38-2012/115-familienforscher-ankum

Ganz unten unter dem Datum 24.11.2012 steht geschrieben, dass  aus Anlass des 10-jährigen Bestehens der  Ankumer  Familienforschung Kirchenbuchabschriften und Abschriften der Ortsfamilienbücher zu sehen sind. Vielleicht wendest du dich an diesen Verein.

Grüße von

Gerty

Gerty - 28 okt 2012 - 16:02

Op de website http://wiki-de.genealogy.net/Ankum wordt bij Genealogische Quellen vermeld dat er kronieken voorhanden zijn van oa. de families Schulte zu Ankum en Schulte zu Rüssel.

Ook is er ter gelegenheid van het 1000 jarig bestaan van Ankum een boek verschenen van  Ernst Tüting, 1000 Jahre Ankum, waarin o.a. "Vermessungs- und Abgabenverzeichnisse der schatzpflichtigen Stätten in der Vogtei Ankum (Kirchspiele Ankum und Bersenbrück)" over de jaren 1722-1742. Dit boek is ook aanwezig in het al gemelde Staatsarchief in Osnabrück.

Herman Kimmann - 28 okt 2012 - 17:41

A. Hermans beschikt over gegevens Schulte in Ankum/Bersenbrück. Contact opnemen kan via zijn site www.hermans.de

Michiel - 28 okt 2012 - 19:06

Hallo Liesbeth, Michiel, Gerty en Herman

Hartelijk dank voor jullie tips en bijdragen. Ik ga zeker weer contact zoeken met de Ankumer-Verein. Toen wij eind september in Ankum waren zijn we op zo'n vereniging-bijeenkomst geweest en hebben toen alleen Bern Struckmann uit Osnabruck kunnen spreken. Hij vertelde dat de filmrollen van de kerkboeken op micro-fiche gezet werden. Wij hebben in Ankum helaas geen toegang gehad tot een archief. Dus als iemand een contactpersoon of ingang tot het archief heeft......dan hou ik me aanbevolen. Wel zijn we begin september op de Schultenhof in Ankum geweest en hebben daar gesproken met Hermann Schulte. Ook hebben we toen met de fam. Schulte-Geers gesproken (auteurs van de Familien Chronik der Schulten zu Ankum). Jammer is in elk geval dat bijv. Jurgen Hausfeld van OSFA.de nog niet gereageerd heeft op onze vragen.

Voor alsnog ben ik blij met jullie tips en ik hoop, in geval het nodig mocht zijn, nogmaals Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

een beroep op jullie ervaring te mogen doen. 

Frank-Nijhof - 29 okt 2012 - 13:28

Hallo Herman,

Ik heb zelf met de auteurs  van de Familien Chronik der Schulten zu Ankum en Russel gesproken en heb de exemplaren in m'n bezit. Toen wij in Ankum waren hebben we ook het boek 1000 jaar Ankum ingezien. In Ankum zelf is het boek niet te koop en helaas zijn er geen exemplaren meer om aan te schaffen. Wel zeer de moeite waard!

Frank-Nijhof - 29 okt 2012 - 13:57

Hallo Frank,

google op 'antiquarische buecher' en je vindt enkele verkoopsites van antiquariaten. Op de site van de ZVAB (branchevereniging van Duitse antiquariaten die ervoor garant staat dat betrouwbaar kan worden gekocht) vond ik het boek van Tüting voor een, lijkt mij, redelijke prijs:

http://www.zvab.com/advancedSearch.do?title=%221000+Jahre+Ankum%22&author=Tueting,+E&iref=suggest03

Michiel - 29 okt 2012 - 17:13

Hallo Gerty,

Ich bin neugierig, ich habe eine E-Mail geschickt an den Heimatverein-Ankum mit der Bitte um in der Taufbuchen von der St.Nikolauskirche zu sehen.

Frank-Nijhof - 29 okt 2012 - 17:14

Michiel....klasse, nu nog even toestemming van het"meisje",Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

zal wel lukken en ga het zeker bestellen.

Bedankt. 

Frank-Nijhof - 29 okt 2012 - 17:19

Hallo,  

die im obigen Bericht genannte 'Grietje/Catrin Margareta Seissen', das Dienstmädchen der Scholten, ist zufälligerweise eine meiner Ahnen.   

Sie schreiben, dass sie 'ein Akt von Bekanntheit hatte'.   

Könnten Sie mir sagen, zu welchen Anlass und/oder auf welcher Zeitpunkt der Akt ausgestellt wurde?  (Also, wie und wo ich den finden kann.) (Oder, wenn Sie den Akt haben, mir vielleicht berichten was darin steht?)    

Danke im Voraus,

Kasper Ludeman - 28 jan 2013 - 11:40

Kopie per e-mail toegestuurd aan Ludeman

Frank-Nijhof - 20 mar 2013 - 21:36

Waarvoor mijn dank Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

een afbeelding en de transcriptie daarvan hier, mocht het iemand anders nog nader interesseren.

Kasper Ludeman - 25 mar 2013 - 01:10

als nakomeling van Arnold Heinrich Werneke, Basum 1811 Baambrugge 1893 heb ik belangstelling voor je vraag.

Ernst Tüting: 1000 Jahre Ankum ligt hier voor me!

Hans Pouw s. Werneke

hjpouwgunnink@planet.nl

hans pouw werneke von hammerlage - 22 apr 2015 - 17:00

Mijn email-adres is nu: hanspouwwvh@gmail.com







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu