stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Ik wil graag info over Mijn overgrootmoeder catharina klasen moritz geb 1831 te neurhede



Profiel afbeelding
Blijkbaar is het bestand via Wetransfer niet bij je aangekomen?

Rene Remkes - 17 jun 2013 - 22:43

Hallo Rene,

Jawel hoor, wil alleen zoveel mogelijk info.

anita koning - 17 jun 2013 - 23:10

Mijn betovergrootmoeder is Helena Klasen geboren ca 1804 te Neurhede. Deze Helena zou familie (een zus?)  kunnen zijn van Margaretha Klasen geboren ca 1808 te Neurhede. Er zullen in een klein nieuw dorp als Neurhede niet veel families Klasen hebben gewoond. Helena Klasen is de dochter van Adam Klasen (of Klaassens) en Susanna Herberts (Kröger). Ik heb het gezin van Adam en Susanna niet volledig in beeld. Ik heb 4 kinderen gevonden: Maria Adams Klaassens, roepnaam Marike (ca 1797 'Nieuwstede', gestorven 1836), de reeds genoemde Helena (ca 1804, gestorven te Vlagtwedde 1884), Anna Margaretha, roepnaam Grietje (ca 1807/1808, gestorven 1888 te Vlagtwedde) en Hubert (1818, gestorven in 1876 te Oude Pekela). Van deze vier zijn in wiewaswie gegevens te vinden omdat zij naar Nederland zijn gegaan.

De in een eerdere reactie genoemde Heribert Klasen, kolonist, zou nog een zoon van Adam en Susanna kunnen zijn. Deze Heribert zou dan vernoemd zijn naar zijn grootvader Herbert Jürgens (Kröger), die bij de stichting van Neurhede in 1788 een stuk grond kreeg toegewezen tegen de Nederlandse grens aan bij Boertange. Mogelijk heeft Heribert Klasen de grond geerfd.

Adam Klasen is vermoedelijk afkomstig uit Oude Pekela. Herbert Jürgens (Kröger) is afkomstig uit Rhede en is de zoon van Georg Kröger en Suzanna Rave.

Vraag blijft of Margaretha Klasen een dochter kan zijn van Adam en Susanna.  Kan het zijn dat Margaretha Klasen en Anna Margaretha Klasen dezelfde persoon zijn? Geboortejaar en -plaats komen overeen. Anna Margaretha trouwt op 37-jarige leeftijd met Johann Bernard Nipper en krijgt 5 kinderen. Was dit haar tweede huwelijk?

Frans Verweij - 24 okt 2013 - 11:48

Hallo Frans,

 

De geboorteplaats van Marike Klasen wordt bij haar overlijden in 1836 (Vlagtwedde) door AlleGroningers aangegeven als “Nieuwsteede”. In de overlijdensacte zelf is duidelijk “Nieuwreede” te lezen.

Hubert Klasen zou volgens jou in 1876 zijn overleden in Oude Pekela. Zijn vrouw Helena Boolman sterft dan wel. Ik vond Hubert zelf niet. Hij moet later overleden zijn. Misschien in Duitsland?

De familienaam Klasen (plus allerlei varianten daarvan) kwam in de buurt van Rhede en Neurhede voor in Wippingen en in Papenburg.

Rene Remkes - 25 okt 2013 - 01:15

Bedankt voor je reactie. Met Hubert Klasen's jaar en plaats van overlijden was ik onzorgvuldig. Ik heb wiewaswie erop nageslagen en vond dat Hubert Klasen is overleden in 1886 in Zutphen.

Frans Verweij - 25 okt 2013 - 16:56

Allereerst maar eens weer bedankt voor het meedenken.

Dat van Johan Nippe had ik al gezien maar kon alleen nog niet de link leggen.

Margaretha Klasen is niet getrouwd geweest met Herman Moritz want Herman was al overleden voor de geboorte van Catharina.

Volgens het archief in Meppen was Klasen een veel voorkomende naam.

De kans dat Heribert en Phenenna Vincke de ouders waren van Margaretha was volgens het archief groot maar ze konden ons ook niet verder helpen met meer info.

anita koning - 25 okt 2013 - 21:51

Ben weer in het archief van Meppen geweest en Helena en Anna Margaretha (Grietje) zijn inderdaad zusters en Heribert hun broer, dit zijn kinderen van Adam en Susanna Clasen. In de trouwacte van Adam en Susanna   staat bij Adam "ex Hollandia". Anna Margaretha is getrouwd met Johan Bernard Nippe.

Vriendelijke groeten Anita Koning.

anita koning - 15 dec 2013 - 21:05

Jouw bezoek aan Meppen heeft interessante informatie opgeleverd over de familie Klasen uit Neurhede, met name dat Adam Klasen uit Nederland kwam en dat Heribert Klasen een zoon is. Het is kennelijk niet duidelijk geworden of Margaretha Klasen dezelfde persoon is als Anna Margareth Klasen en dat je daarmee een stuk van jouw stamboom hebt opgehelderd. Ik ben geinteresseerd in de gegevens die je hebt verkregen.

Frans Verweij - 18 dec 2013 - 10:21

Hallo Frans

, sorry voor de late reactie.

Ik heb niet zoveel info want ik was ook op zoek naar de Fam. Moritz.

wat ik heb is de trouwdatum van adam en susanna 06-01-1798.

En de geboortedatum van heribert 04-09-1800.

en dan komt nu de margaretha daar zijn de beide heren van het archief het nog niet over eens,

de ene zegt dat ze wel getrouwd was met moritz en de andere zegt van niet. Zucht.....

Tot zover nog geen trouwakte gevonden, voor de volgende missie. En de ene zegt dat margaretha getrouwd met nipper wel de zus is van heribert , dus ik heb nog wel iets te puzzelen.Maar ik ga nog wel weer retour archief, dan laat ik wel weer weten wat ik heb gevonden. En uiteraard ben ik ook nieuwsgierig wat jij hebt van de familie klasen, dus als je iets wilt delen graag. Ik hoop dat ik dat ik weer ergens een ingang kan vinden.....

groetjes anita koning

anita koning - 26 jan 2014 - 11:57

Dag Anita,

Bedankt voor de trouw- en geboortedata want die had ik nog niet. Over de familie Klasen weet ik niet veel meer dan wat je al weet. Van Rene Remkes heb ik informatie over ca vier generaties van de familie Kröger uit Neurhede/Rhede ontvangen. Op de website van Bernd Josef Jansen (Munster) gaat deze stamboom zelfs terug tot ca 1500.

Wat me opvalt is dat Hermann Moritz, Johann Bernard Nipper (uit Crapendorf) en ook mijn betovergrootvader Johann Heinrich Kemphues (uit Damme) kleermakers waren, en Helena (Kemphuis-) Klasen en mogelijk ook haar zus Margaretha naaisters. Waren zij in dienst bij een bepaald kleermakersatelier (in Meppen?) of lid van een Katholische Gesellenverein? 

Zulke informatie boeit me want ook mijn grootvader en zijn zoon waren kleermakers (Ter Apel) en leerden het vak als gezel in o.a. Meppen. Later (ca 1910-1935) had mijn grootvader altijd gezellen uit Emsland in opleiding.

Zou er in de eerder genoemde inwonerslijsten van Meppen nagegaan kunnen worden of Moritz, Nipper en Kemphues en de zussen Klasen in Meppen woonden in de periode 1828/1830 en ca 1838?

Frans Verweij - 26 jan 2014 - 21:44

Geachte heer Kimman of Remkes ,

In deze draad zag ik dat u beide beschikten over de inwonerslijst van Meppen.

Beschikt u daar nog steeds over, dan zou ik graag een exemplaar ontvangen.

Met hartelijke groet,

 

Flip Huisman

Flip Huisman - 4 feb 2019 - 17:55


Ik heb de inwonerlijsten van Meppen nog steeds maar kan je blijkbaar geen mail sturen omdat ik mijn profiel op het Stamboomforum nog niet volledig heb ingevuld, weer iets nieuws blijkbaar. Dus als jij even contact opneemt met mij dan stuur ik je de bestanden.

Herman Kimmann - 7 feb 2019 - 15:57







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu