stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » vindplaats gezocht adelsverheffing door Maximilian III van Kurbayern (1745)



Profiel afbeelding

Op 10 sept. 1745 werd Johann Pauly, Kurbayerischer Lieutenant beim Wallonischen Reiter-Regt., in de adelstand verheven (zie o.a. M. Gritzner: Standes-Erhebungen und Gnaden-Acte deutscher Landesfürsten während der letzten drei Jahrhunderte, 1881, p. 124). Wie kan mij helpen aan verdere relevante informatie, liefst aan de naam van de organisatie of het instituut waar de originele bron van deze verheffing is in te zien.

Secondair zoek ik nadere gegevens over het voornoemde Wallonische Reiter-Regiment zelf in de eerste helft van de 18e eeuw: organisatieschema's, namen van andere officieren, locaties van legering, militaire acties, e.d. Ook literatuurverwijzingen zijn zeer welkom.

Bij voorbaat dank!

V.S.E. Falger

V.S.E. Falger - 13 mar 2013 - 00:33

Misschien dat men kan helpen bij het CBG, zie www.cbg.nl, men heeft daar series boekjes over Duitse families, vergelijkbaar het de serie rode boekjes Ned. Adelsboek, en de serie blauwe boekjes Ned. Patriciaat. Men heeft ook boeken over adelsverheffing niet alleen betreft Nederland, resp. de Nederlanden. Helaas woon ik niet in de Haagse regio, anders zou ik het daar en bij de Koninklijke Bibliotheek, zie website kb.nl, kunnen nagaan. Soms heb ik geluk bij google boeken of gescande boeken op de site van familysearch. Best mogelijk dat anderen meer weten, ik hoop daarom dat anderen ook zullen reageren bij deze bijzonder interessante maar toch ook wel moelijke vraag ook over het tweede onderwerp waar men volgens mij wel terecht kan bij het CBG (ook bekend met de afkorting CB), mailen kan ook naar cbg.nl.

Macy - 13 mar 2013 - 01:18

U hebt dit blijkbaar gevonden in MAandblad De Nederlandsche Leeuw 2000 blz 435 dus neemt u even contact op met de auteur zou ik zeggen. Dat is O.Schutte. Hij is sinds 10 jr met pensioen maar u kunt hem bereeiken via het CB

bram - 13 mar 2013 - 10:43

Geachte Macy,

Hartelijk dank voor uw nuttige suggestie die ik binnenkort zeker ga opvolgen. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat ik mijn vraag in de Duitse equivalenten van de rode en blauwe boekjes beantwoord zal vinden, maar het is duidelijk dat ik mij toch bij het CB moet oriënteren. Het zijn inderdaad moeilijke vragen, maar met uw en hr. Brams hulp kom ik toch verder. Als ik uiteindelijk beet heb, zal ik dat melden.

V.S.E. Falger

V.S.E. Falger - 14 mar 2013 - 21:56

Geachte hr Bram,

U hebt inderdaad de bron van mijn vraag trefzeker aangeduid. Met uw aanwijzing ga ik die vraag bij het CB deponeren met het verzoek deze door te geleiden naar de heer Schutte. Een bezoek aan het CB - zie ook de suggestie van Macy hierboven - is dus alleszins de moeite waard. Dank voor uw praktische tip.

V.S.E. Falger

V.S.E. Falger - 14 mar 2013 - 22:02


Intussen - december 2013 - ben ik een stuk verder gekomen. Van het Bayerisches Hauptstaatsarchiv te München heb ik een scan van het 11 pagina's tellende diploma nobilitatis gekregen. Deze zijn m.b.v. leden van het Forum Latijn gereproduceerd en getranscribeerd. Zie aldaar. Ik ben nog op zoek naar iemand die mij kan helpen aan een vertaling van deze Latijnse tekst.

De bereidwilligheid om anderen te helpen in dit Latijnse forum, en ook elders merk ik, is opvallend groot. Complimenten aan deelnemers en organsiatie!

V.S.E. Falger

V.S.E. Falger - 11 dec 2013 - 01:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu