stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Onderzoek Fam Timmer. oorsprong was Dyrck Sweer, Brand Sweer, Geert Evers



Profiel afbeelding

Is er iemand die archiefplaatsen in Thuine, Ambt Lingen in Duitsland kan

geven met betrekking tot de Familie Timmer, Zie hieronder. Ook geboortedata en details zijn welkom

 

I               Dyrck SWEER.

 

De genealogie begint in Hollenhorst, bij Thuine, Ambt Lingen in Duitsland. Thuine, later geschreven als Tunen is in tegenstelling tot Lingen niet meer als zodanig op de kaart uit de eerste helft van de 18e eeuw te vinden die Leget, (1978) opnam bij een artikel over Hollandgangers naar Kennemerland. In de genealogie krijgt de oudst bekende generatie het romeinse cijfer I.

 

Kind:

 

1.             Brand SWEER (Evers) (zie II op blz. ).

 

 

 

Generatie II

 

 

 

II             Brand SWEER (Evers), gedoopt op 04‑04‑1688 te Thuine, overleden op 08‑07‑1760 te Thuine op 72‑jarige leeftijd, zoon van Dyrck SWEER (zie I op blz. ) en Maria van MESSINGE.

 

Kinderen:

 

1.             Herman SWEER, geboren op 01‑11‑1722, zoon van Maria EVERS.

 

2.             Dierik SWEER, geboren op 21‑05‑1725, zoon van Maria EVERS.

 

3.             Geert EVERS (Timmer) (zie III op blz. ).

 

 

 

Generatie III

 

 

 

III            Geert EVERS (Timmer), gedoopt op 11‑02‑1731 te Thuine, overleden op 01‑07‑1793 te Thuine op 62‑jarige leeftijd, zoon van Brand SWEER (Evers) (zie II op blz. ) en Maria EVERS.

 

Gehuwd op 30‑jarige leeftijd op 07‑01‑1762 te Thuine. Uit dit huwelijk werden 11 kinderen geboren. De teede zoon was Jan Gerritsz, volgt onder III. Gehuwd voor de kerk op 07‑01‑1762 te Thuine (RK)

 

Echtgenote is Catharina Aleid TIMMER (Aaltje Brans), 20 jaar oud, gedoopt op 17‑09‑1741 te Thuine (getuige(n): 1. Catharina Koek 2. Berend Mencke), overleden op 08‑12‑1820 te Thuine op 79‑jarige leeftijd, dochter van Roelof TIMMER en Aleid KUHL.

 

De eerste Timmer die we vonden heette dus niet zo maar Sweer. De naamsverandering naar Timmer hing waarschijnlijk samen met een gewoonte op het Duitse platteland beschreven door Korfhage (1955): "....In bäuerliche Kreisen, besonders auch im Artlande, nennt man den Familiennamen den Hausnamen. Das weist auf die enge Verbindung der Bauernfamilien mit dem Hofe (domus = Haus, Hof) hin. Bis for wenigen Jahrzehnten stimmte im nordwest‑fälischen Osnabrücker Lande immer der Name der Bauern mit dem seines Hofes überein. Bei enheirat oder Kauf ging der Hofname auf den neuen Besitzer über. Der Hofesname hatte den Vorrang vor dem angeboren Familiennamen des Bezitsers.

 

 

 

Timmer was dus de naam van een boerderij in de Hollenhorst bij Thuinen, (Tunen) ambt Lingen, Duitsland. Omdat Geert Evers trouwde met een dochter van de boer moest hij de naam Timmer aannemen.

 

 

 

In 'WieWasWie' wordt het overlijden van Jan Timmer, (Tunen, ambt Lingen, Duitsland) aangegeven. Zijn moeder wordt hier genoemd Aaltje Brans. Hij had een relatie met Geertrui van Noort. Waarschijnlijk is Brans een patroniem van Brand Sweer.

Frans Berkhout - 18 mar 2013 - 11:47

Hallo Frans,

im Ortsfamilienbuch von Lingen fand ich das:

http://www.ortsfamilienbuecher.de/famreport.php?ofb=lingen&ID=I22227&nachname=TIMMER GENANNT BRAND&modus=&lang=de

Alphabetisch:

http://www.online-ofb.de/famlist.php?ofb=lingen&b=A&lang=de

Gerty

Gerty - 18 mar 2013 - 13:38

nvt

Rene Remkes - 18 mar 2013 - 14:15

nvt

Rene Remkes - 18 mar 2013 - 14:20

nvt

Rene Remkes - 18 mar 2013 - 15:03

Het Staatsarchief te Osnabrück kan wellicht ook een bron zijn voor meer informatie. Hun online index is hier te vinden: http://aidaonline.niedersachsen.de/. Zoals René al aangaf hebben de Oranjes het graafschap Lingen in bezit gehad en die hebben rond 1620 en 1680 uitgebreide registraties van al het onroerend goed laten uitvoeren voor belastingheffing, deze registraties bevinden zich in Osnabrück.

De oudste registratie dateert van rond 1555 en is in boekvorm verschenen. Er was toen in het boerschap Suttrup al een Dirick Sweir, "vollerbe" op de boerderij Raiterdinck, "gehorich up ein borchlehen to Lingen, so Johan van Tecklenborch underheft". Hij betaalde ook een kerktiende aan de kerk te Thuine. Ook was er in Suttrup ene Luicke Swer, vollerbe op de boerderij Schwermans, eigenhorig aan de heren te Lingen. De enige Timmer die in het nedergraafschap Lingen rond 1555 voorkwam was een Johan Timmer, een brinkzitter in het boerschap Beesten in het kerspel Beesten.

Herman Kimmann - 19 mar 2013 - 17:06

Gertie,

Hartelijk dank voor de reactie, Ik heb nog geen verdere aansluiting kunnen vinden maar ik blijf verder zoeken.

vriendelijke groeten

Frans Berkhout

Frans Berkhout - 20 apr 2013 - 17:00

Herman,

Hartelijk dank voor de reactie. Ik heb nog geen aansluiting kunnen vinden maar blijf verder zoeken.

vriendelijke groeten

Frans Berkhout

Frans Berkhout - 20 apr 2013 - 17:05

Het zoeken in de online index van het Staatsarchief Osnabrück is niet erg gebruikersvriendelijk omdat de archiefstukken nauwelijks of (nog) niet op familienamen zijn geïndexeerd. Als je van plan bent om dit archief te bezoeken kan ik je wel een lijst met mogelijk interessante archiefstukken geven m.b.t. Thuine.

Herman Kimmann - 21 apr 2013 - 12:55

Hallo Herman,

Inderdaad hebben wij (Anja Timmer en ondergetekende) het plan opgevat om naar Duitsland af te reizen. Ik hou mij dus aanbevolen voor een lijst met archief stukken over Thuine. Er schijnt ook een geschrift, boekje verschenen te zijn wat niet te vinden is (Korhage 1955) Hij schrijft "In bäuerlichen Kreisen, besonders auch im Artlande, nennt man den Familienamen den Hausnamen. Das weist auf die Enge Verbindung der Bauernfamilien mit dem Hofe (domus = Haus, Hof) hin" etc. Het lijkt mij dus dat wij ook in Thuine naar een boerderij moeten zoeken. Over het boekje kan ik nog zeggen dat de bibliotheken in onze omgeving er niets van kennen.

Op mijn website: www.fransberkhout.nl heb ik een kwartierstaat van Anja Timmer geplaatst en een parenteel van Timmer.

In ieder geval gaan wij binnenkort een route plannen en dan is prettig wanneer wij een archief bezoeken en beslagen ten ijs komen.

Bij voorbaat hartelijk dank.

vriendelijke groeten Frans Berkhout

Frans Berkhout - 21 apr 2013 - 16:19


Hallo Herman,

Zojuist heb ik je mail gelezen en was blij verrast met het snelle antwoord. Hierbij stuur ik dan ook het mail adres waarnaar je de lijst met links kan sturen. Omdat ik een eigen domeinnaam heb is het mogelijk de mail te sturen naar een zojuist aangemaakt e-mail adres: timmer@fransberkhout.nl

vriendelijke groeten

Frans Berkhout

PS: Bij controle van dit bericht kwam ik erachter dat uit veiligheidsoverwegingen het e-mail adres onduidelijk wordt. Omschreven is het dus voor het apestaartje is het timmer, na het apestaartje is fransberkhout.nl

Frans Berkhout - 22 apr 2013 - 13:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu