stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » voorouders van Ger(h)ardus Frederik Zimmerman (ong. 1760) te Lingen, Duitsland

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik zoek naar gegevens over de voorouders van Ger(h)ardus Frederik Zimmerman, die vanuit Lingen (nu in Nedersaksen, Duitsland) voor 1777 naar Amsterdam is gekomen. Hij is getrouwd met Hendrika Jacoba Westhof(f) (1746 - 1786). Zij zijn de ouders van Gerhardus Frederik Zimmerman, geboren in Amsterdam en daar gedoopt op 12-2-1777 en daar overleden op 26-11-1816.

Ook informatie over de vraag in welk Duits archief ik zou kunnen zoeken is welkom.

RAM van Brunschot

Hallo,

In principe zou hij in het Ortsfamilienbuch van Lingen voor moeten komen, maar hierin is hij niet te vinden (http://www.ortsfamilienbuecher.de/namelist.php?nachname=ZIMMERMANN&ofb=lingen&modus=&lang=de). Wel zijn er anderen met deze familienaam. Ik zal een kennis vragen, of zij meer weet.

Gegroet,

Freddy

Freddy

Voor RK en EV kerkregisters van de stad Lingen kun je bij het Stadtarchiv Lingen terecht, in de nachlass Tenfelde, zie http://www.heimatverein-lingen.de/quellen/kirchenbuecherundkopien/kichenbuecherausdemnachlasstenfelde/index.htm.

Inzage is kostenloos en je mag er fotograferen. Adres en openingstijden zie http://www.lingen.de/pdf_files/flyer/stadtarchiv_flyer.pdf.

Herman Kimmann

Hartelijk dank voor uw reactie.

Mocht u meer informatie kunnen geven via uw kennis, dan zou ik dat zeer op prijs stellen.

RAM van Brunschot

Hartelijk dank voor uw reactie.

Uw hulp is waardevol: ik wist niet dat er in Lingen zelf een archief was.

Rob van Brunschot

RAM van Brunschot

U schrijft, dat een zoon in 1777 geboren is. In de titel van uw bericht staat, dat hij ca. 1760 geboren is. Dat zou betekenen, dat hij als ca. 15-jarige getrouwd is met een vrouw, die 15 jaar ouder is dan hij. Hebt u daar aanwijzingen voor?

Hebt u nog meer kinderen in Amsterdam gevonden? Hoe heetten de doopgetuigen? (Aannemende, dat de familie katholiek was, zoals de meeste mensen in het Graafschap Lingen.)

Ik probeer in het doopboek van Lingen te zoeken, maar ik zou graag wat meer informatie hebben.

Rene Remkes

Dank voor uw reactie.

Het jaar 1760 als geboortejaar is niet juist. Volgens mijn laatste gegevens is Gerhardus Frederik Zimmerman rond 1745 geboren te Lingen. Wanneer hij naar Amsterdam is gegaan is onbekend. De familie is niet katholiek: de zoon Gerardus Frederik Zimmerman wordt gedoopt op 12 februari 1777 in de Lutherse Kerk te Amsterdam. De getuigen zijn Hendrik Frederik Zimmerman en Margaretha Berrens (bron: A'dams archief Doopboeken). De evangelische doopboeken in Lingen zouden evt. informatie over de familie in Lingen moeten bevatten. Mocht u daar iets vinden, dan stel ik het zeer op prijs van u te horen.

RAM van Brunschot

Microfiches van doopboeken uit Lingen zjn in te zien in het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle. Natuurlijk hebben ze niet alles, maar 'k heb er dopen vanaf 1680 gevonden.

Als ik me goed herinner heeft ook het Drents archief (Assen) microfiches.

Niet onlogisch, want uit het hele Grafschaft Bentheim en omgeving reisden veel mensen op en neer naar Nederland. Bovendien zijn de grenzen in dat gebied enige keren veranderd. En: 't Schijnt zelfs dat in Lingen tot 1900 meer nederlands dan duits werd gesproken...

Marijke Kuijper

Hartelijk dank voor uw reactie.

Ik zal zeker informeren in Zwolle en in Assen naar microfiches met gegevens uit Lingen.

Met vriendelijke groet,

Rob van Brunschot

RAM van Brunschot

Goede middag!

In Lingen volgens Orsfamilientbuch:

 


ZIMMERMANN, Andreas * um 1726 in Scharel, + 28.03.1781 in Lingen
ZIMMERMANN, Bernhard Ludewig * um 1783, + 03.09.1783 in Lingen
ZIMMERMANN, Christina Margretha * um 1778 in Lingen, + 30.08.1782 in Lingen
ZIMMERMANN, Hermann Karl Albert * nach 1842 in Lingen
ZIMMERMANN, Johann Ferdinand + vor 1867 in Lingen
ZIMMERMANN, Johann Ferdinand * um 1747 in Linn, + vor 1867 in Lingen
ZIMMERMANN, Johanna + vor 1867 in Lingen
ZIMMERMANN, Theodora Maria Magdalena * um 1770 in Lingen

Lingen heeft ook een  contactgroep in het Internet o.l.v. Heike Bund (ollibund@gmx) die zeer behulpzaam is. De group zit op yahoo:  http://de.groups.yahoo.com/group/Lingen-L/?yguid=418666120. Ik heb ook nog met de Pfarrer (Ev.Lut)  goed contact gehad, maar kan zijn naam en adres zo snel niet vinden. Heike of leden van de groep helpen ongetwijfeld.

succes!

Robert

Robert van der Hall

Hallo,

Als het goed is, zoekt Heike al. Ik had je vraag al op Facebook gezet.Lachen


Gegroet,

Freddy

Freddy

Geachte heer van der Hall,

Hartelijk dank voor uw hulp. Ik heb inmiddels een mail gestuurd aan de contactgroep in Lingen.

De door u genoemde Zimmermannen lijken in eerste instantie geen familiebanden te hebben met mijn voorvader Gerardus (Gerrit) Frederik Zimmerman. Ik hoop nog andere Zimmermannen in Lingen te vinden.

Met vriendelijke groet,

Rob 

RAM van Brunschot

Ik heb het (reformatorische) doopboek van de stad bekeken wat betreft de periode, dat Gerhardus Frederik Zimmerman geboren zou moeten zijn. Er komen dan wel Timmers voor, maar niet de gezochte persoon.

In de Beschrivinge van 1550 komt alleen een familie Timmer in Beesten voor.

Komt Gerhardus uit de stad Lingen of uit het Graafschap?

Overigens vind ik het vreemd, dat Gerhardus' achternaam een Duitse vorm heeft, terwijl in het Graafschap de voertaal Nederlands was. Je zou Timmerman of Timmer verwachten.

Rene Remkes

Hartelijk dank voor uw reactie.

Dank voor de moeite die u genomen heeft om te zoeken in het reformatorisch doopboek van Lingen. Zoudt u mij kunnen aangeven hoe ik daar ook zelf in zou kunnen zoeken?

Ik weet niet of Gerhardus uit de stad Lingen zelf of uit het graafschap afkomstig is. In de ondertrouwacte uit het archief van Amsterdam, die ik inmiddels heb ingezien, staat vermeld: "Gerrit Zimmerman, van Lingen (Lengen?) Gereformeert, Oud 31 jaren, in de Lijnbaanstraat`. Hij is dus geboren in 1744 of 1745. Betekent `van Lingen` dat hij uit de stad afkomstig is? Waar zou ik kunnen zoeken indien hij uit het graafschap afkomstig is?

Voor wat betreft de vraag of een Nederlandstalige of een Duitstalige naam het meest waarschijnlijk is, weet ik alleen dat Lingen in 1702 is overgegaan van Nederlands bezit (bij het overlijden van Willem III) naar Pruisisch bezit.

Mocht u mij nog verder kunnen helpen, dan hoor ik graag van u.

RAM van Brunschot


Op deze site kunt u, als u her en der aanklikt, enkele lijsten vinden, waarin Timmers voorkomen. U kunt ook kontakt opnemen.

http://www.hvbeesten.de/index.htm

De Heimatverein Lingen heeft ook een gedeelte waarin de Familienforschung aan bod komt. Zij zijn ook zeer hulpvaardig en zijn geïnteresseerd in "Hollandgänger".

http://www.heimatverein-lingen.de/

Als bij zijn komst naar Nederland Gerhardus Zimmerman "Lingen" als plaats van herkomst aangeeft dan kan zowel de plaats als het hele Graafschap bedoeld zijn.

Rene Remkes
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!