stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » van den Broeck uit het graafschap Mark in Duitsland


Profiel afbeelding

Kan iemand mij op een goed spoor zetten voor het zoeken naar de achtergronden van Geraerdus Joannis Broeckman die trouwde op 22-02-1675 te Boekel met Gordefrida Lamberti. Bruidegom was afkomstig uit de regio Marck. Waarschijnlijk staat Marck voor het graafschap Mark. Godefrida werd begraven te Boekel op 11-12-1708. Tevens werd gemeld dat de bruidegom zich moest laten dopen van lutheraan naar katholiek. Broeckman wordt ook wel van den Broe(c)k of als Spaa(e)n genoemd. Volgens een bron zal die timmerman in het Staatse leger of bij het leger van de keurvorst van Brandenburg zijn geweest.

Mart van den Broek

Beste Mart,

zolang je niet de naam hebt van een stad of dorp

is dit naar mijn bescheiden mening onbegonnen werk.

Het graafschap Mark was groter dan de huidige provincie Utrecht.

groeten, Jan

Jan Clavaux

Hallo Mart,

genwiki sagt  dazu:

http://wiki-de.genealogy.net/Mark_Brandenburg

vielleicht solltest du im Landesarchiv nachfragen. Adresse steht unten.

Zu der Zeit war wohl  "Friedrich Wilhelm" der große Kurfürst. : http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Herrscher_von_Brandenburg

Gruß

Gerty

Gerty

Ten noord-oosten van de plaats Hattingen langs de Ruhr,  heb je een dorp liggen wat op de kaarten van voor 1645 Broeck heette,en vanaf 1681 Ander Beck en dan Brockhaus.noemde, nu is het een kanaal of het is het dorpje Stiepel.

Mart van den Broek

Hallo Mart, Ik zoek in dezelfde hooiberg die Graafschap Mark heet. Ik vond bij familiysearch.org (Mormonen) bij het zoeken naar personen behoorlijk wat DTB-gegevens uit het graafschap Mark. Aan de hand van gevonden gegevens heb ik via de bijbehorende batchnummer de hele index van een doop- of trouwboek opgehaald (en in exceltabellen geplaatst, tot nu toe nog uitsluitend van Iserlohn) om daarin op een overzichtelijke manier naar diverse naamvarianten te kunnen zoeken. Het is wel een heel werk. Het grootste probleem met jouw vraag zal zijn om van de periode rond 1650 nog doop- en trouwboeken te vinden. Die zijn er hoogstens van enkele plaatsen. Maar het kan natuurlijk wel helpen om te zien waar Broeckman (en andere spellingen) in de DTB’s voorkomen. Zo vind ik in Iserlohn dopen 1732-1740 en begraven 1744 van kinderen van Joh.Henr. Broeckmans. Wellicht zijn via deze kadasterlijst achtergebleven familieleden op te sporen. Ene Adrian Brockman had 1653 tot 1734 in Ihmert een draadtrekkerij  http://www.ihmert.com/index.php/ueber-ihmert/wiege-der-drahtindustrie/item/6-drahtzug-um-1700. In Ihmert is een toponiem Auf dem Broich. En deze: https://archive.org/details/bub_gb_FAkPAAAAYAAJ en https://archive.org/details/bub_gb_ORUPAAAAYAAJ. Volgens welke bron zou Gerardus Broeckman timmerman in het leger zijn geweest? groet, René

René

Hallo René

 

Bedankt voor de reactie. Op dit moment ga ik er vanuit dat Geraerdus Joannis Broeckman uit het dorp Sprockhovel kwam. Men had daar drie hoevens, m.n. Broyckhuis, Hommelsip en Speenman. In de doop-, trouw- en sterfboeken werden de boerderijnamen eerst doorgegeven als namen van oorsprong, achternamen komen er niet in voor. Wel werden de toenmalige kleine voorraad voornamen gebruikt als bijvoegsel bij de hoevenaam. Bijv. Geraerdus Broyckhuis (Broeckman) of Geraerdus Speenman (Spaen). Als we naar de doopnamen van de kinderen van Geraerdus en Godefrida kijken, zijn de twee eerste genoemd naar de ouders van de moeder. nl. lambertus en Joanna. De tweede zoon heet Joannes en is genoemd naar de vader van Geraerdus. De tweede dochter heet Heylwigis (in het Duits: Heil, Heilke, Heileken, Heywich); als hypothese kunnen we aannemen dat dit de naam van de moeder van Geraerdus is. De ouders van Geraerdus Broeckman/Omen/Spaen zouden dus Johan/Hans en Heil geheten kunnen hebben.

Alleen de naam Omen blijft een raadsel?

 

Groetjes

Mart

Mart van den Broek


Mart, bedankt. Oomen is mogelijk een patroniem, van de voornaam Oom, Oem, Odmar, Omaar (zie ook http://users.telenet.be/liegeois/oomens.htm). Succes met het onderzoek in Sprockhövel. De combinatie Broyckhuis en Speenman is wel een belangrijke aanwijzing.

RenéPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu