stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Op zoek naar de dochter van Willem Schrammeijer geboren tijdens de oorlog


Profiel afbeelding

Mijn opa was te werk gesteld in Duitsland tijdens de oorlog en heeft daar een meisje gekregen met een vrouw waar we de naam niet van weten. We weten ook niet of het meisje de naam van mijn opa draagt. Ik hoop dat iemand mij kan helpen zoeken naar mijn familie. We weten dit pas een paar maanden maar wil heel graag kijken of iemand mij wilt helpen.

Kim Wolterbeek (Schrammeijer)

Heb je helemaal geen gegevens van de moeder van het meisje? Er zijn instanties die hier bij kunnen helpen, maar dan moet er natuurlijk wel een startpunt zijn om te gaan zoeken (Rode Kruis, Fiom)

Weet je wel een plaats waar deze persoon gewoond zou moeten hebben? Dan heb je misschien meer aan een advertentie in de plaatselijke krant, of via social media. Wellicht dat iemand zich herkent in het verhaal.

Kim

Probeer eens te achterhalen, waar je opa te werk was gesteld. B.v. via zijn pk, gemeentearchief waar hij woonde etc. en probeer dan met dat gegeven verder te zoeken in Duitsland. 

J. van der Linden

Hier staat iets meer info

Evert Smit

Kort beschrijving van Kim Wolterbeek (Schrammeijer)

Hallo, ik ben op zoek naar familie in Duitsland. Mijn opa heeft in de oorlog moeten werken in Keulen Duitsland en heeft daar een relatie gehad met een vrouw en een dochtertje gekregen. Wij weten dit pas sinds een paar maanden en ik ben heel erg benieuwd of iemand mij kan helpen. Mijn opa heette Willem Schrammeijer en ik weet ook niet of zijn dochter zijn naam draagt of heeft gedragen. Ze zal nu rond de 70 of ouder moeten zijn maar misschien dat ze kinderen heeft gekregen en dat dit verhaal hun bekend voorkomt. Mijn opa stuurde na de oorlog nog kleren en schoentjes naar hun toe maar verder weten we helemaal niets. Het zal een speld in een hooiberg zijn maar heeft iemand tips om te kijken of ik toch iets meer te weten kan komen?

E.L.Smit

Misschien heb je iets aan deze link:

http://historischesarchivkoeln.de/lav/index.php

Ger van het Bolscher

Hier een Schrammeyer in Köln, misschien familie ??

http://www.locatefamily.com/S/SCH/SCHRAMMEYER-1.html

Je kunt kontakt met haar opnemen door op de envellope klikken.

Suc6

Ger van het Bolscher

Ik ga zeker contact opnemen echt dit zou een begin kunnen zijn.

Kim Wolterbeek (Schrammeijer)

Kim, ik ben nogal nieuwsgierig, is er al iets uit gekomen ??

Ik zag dat je een bericht heb gestuurd.

Ger

Ger van het Bolscher

Nee nog niets gevonden.

Weten jullie misschien hoe ik erachter kan komen wat er tijdens de oorlog met mijn opa is gebeurt want hij is toen tewerkgesteld in Keulen in een Kruitfabriek. En hij had nog 3 broers, 1 was te jong en mocht thuisblijven en de andere 3 werden uit huis gehaald. Ze woonden toen in Rotterdam. Mijn opa heeft hier nooit over gesproken uit schaamte denk ik. Maarja het was overleven die tijd. Maar gewoon om te weten wat hij moest doen en waar hij sliep enzo enzo nou dat slapen zal wel bij die dame geweest zijn :-p maar weten jullie waar ik zoiets kan vinden??

Kim Wolterbeek (Schrammeijer)

Zijn er geen nog levende ooms en tantes die de oorlog mee hebben gemaakt ??

Hij was gewoon dwangarbeider net als duizenden anderen. Het is denk ik zwaar en gevaarlijk werk geweest. Zo'n kruitfabriek was vaak het doelwit van bombardementen door de geallieerden. Vele nederlanders zijn hierbij om het leven gekomen. Mijn vader was ook dwangarbeider en heeft er nauwelijks over gehad. Na de oorlog was er geen opvang van dwangarbeiders en werd er nauwelijks over gepraat.  

Ger van het Bolscher

Hier zou U misschien iets kunnen vinden:http://www.museenkoeln.de/ns-dokumentationszentrum/pages/1221.aspx?s=1221

Marga Hinterholzer Heerholtz

Niet in Keulen, maar over (dwangarbeid in) een kruitfabriek in Liebenau, zo'n 200 km daar vandaan.
Om een idee te krijgen :

Pulverfabrik Liebenau und der dort geleisteten Zwangsarbeit
- Die Pulverfabrik Liebenau 1938 bis 1945 – Ein Überblick - :
http://www.martinguse.de/pulverfabrik/gusepulverfabrik.pdf
en
http://www.martinguse.de/pulverfabrik/index.htm

Sie tun Gutes - wir reden drüber
"Der Verein hat sich zum Ziel gesetzt, die Geschichte der NS-Zwangsarbeit in der ehemaligen
  Pulverfabrik  in Liebenau und Steyerberg zu erforschen und zu dokumentieren"
:
http://www.sie-tun-gutes.de/initiativen/news-detailseite/article/dokumentationsstelle-pulverfabrik-liebenau-e-v.html

Karen


In Liebenau wordt een documentatie-centrum opgericht, en is men bezig met de opbouw van een museum over de fabriek die daar gestaan heeft. Eventueel kan ik u en/of andere geïnteresseerden in contact brengen met de man achter deze plannen. Hij is altijd op zoek naar familieleden van oud-tewerkgestelden, is altijd bereid hen rond te leiden en informatie te delen.

Martijn Pellis
Dit onderwerp is gesloten, omdat de gebruiker die dit onderwerp startte zich heeft uitgeschreven. U kunt dus niet meer reageren.