stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Op zoek naar Gerardus Vooges, waarschijnlijk geboren in Beuten, Hannover



Profiel afbeelding

Ik zoek details betreffende mijn bet-bet-bet-overgrootvader, Gerardus Vooges (getr. Euphemia Haman).

Zijn zoon, Hendrik Vooges, naam die ik ook draag, heeft zich waarschijnlijk rond 1800 in Heemstede gevestigd:

geboren 1771 te Beutzen, Nedersachsen, Duitsland
overleden 9 november 1846 Heemstede, Noord-Holland

Tevens tracht ik informatie te vinden betreffende de plaats Beut(z?)en, onvindbaar op google maps e.d.
Het zou eventueel fonetisch "Beesten" kunnen zijn, wat oostelijk naast Lingen ligt, en deze Vooges tak vanaf hun aankomst in Nederland als Rooms-katholiek staat geregistreerd. Lingen is 'Nederlands' geweest, en RK was daar geaccepteerd..

Veel dank alvast & vriendelijke groet!
Hendrikus Vooges

Uittreksel overlijdensakte van zoon Hendrik Vooges:
AD 9e NOVEMBER 1846 ABS van HEEMSTEDE verschenen voor ons de aangevers Gerrit Vooges oud 43j timmerman won. alhier ZOON en Pieter van KEULEN oud 51j landbouwer won. alhier welke ons verklaarden dat op den 8e DEZER des morgens ten 3 URE in het huis staande op het Dorp te Heemstede is overleden HENDRIK VOOGES oud 75 JAREN zonder beroep geboren te Beuten in Hannover en wonende alhier. Weduwnaar van Petronella Schackers z.v. Gerardus Vooges en Euphemia Haman beide overleden.

Hendrikus Vooges - 29 jun 2015 - 13:02

De link naar de betreffende overlijdensakte: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1-10819-23998-6?cc=2020117

opklikken voor grote afbeelding

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

EDIT:om misverstanden te voorkomen een regel verwijderd.

Jan Clavaux - 29 jun 2015 - 13:17

Wat staat er in zijn trouwakte te Heemstede op 12-9/3-10-1802 vermeld als plaats van herkomst?

Jan Clavaux - 29 jun 2015 - 13:34

"geboren in 't graafschap Lingen"

De geboorteplaats zal ergens in deze lijst kunnen staan: https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_St%C3%A4dte_und_Gemeinden_in_Niedersachsen

Ze waren overigens katholiek; ook handig om te weten.

In Heemstede is waarschijnlijk ook nog genoeg te vinden.
Zo zijn bij de dopen van de oudste zoons (de rest van de 7 kinderen heb ik niet bekeken) als doopgetuigen vermeld Euphemia Aleid Haman, Jan Gerrit Vooges en Anna Maria Vooges. Als dit broers en zussen waren lijkt het me zinvol, om te zien waar en wanneer ze zijn getrouwd en overleden, en welke plaats van herkomst daarbij is vermeld. Een dochter van een Trijntje Vooges is bijvoorbeeld in Heemstede overleden in 1823, 36 jaar oud.

Duitsland loopt in die tussentijd echt niet weg.

Jan Clavaux - 29 jun 2015 - 16:30

Hartelijk dank Jan, goede pointers geef je me, ik zal wat dieper moeten graven in Heemstede archieven, om dan uiteindelijk hopelijk alsnog in Duitsland te belanden..  Werk uitsluitend buitenland(nu ook) om dit intensief op te volgen helaas, maar ik zal m'n best doen.. al je advies of links zijn dus zeer welkom!
Vriendelijke groet, Rik Vooges

Hendrikus Vooges - 29 jun 2015 - 18:33

Beste Rik Vooges,

Mogelijk heb ik aanwijzingen voor jouw vraag waar je voorouders vandaan komen.

Toen ik de namen Vooges en Haman zag was mijn belangstelling gewekt.

Zelf ben ik nog op zoek naar gegevens van de Voogesfamilie uit Schiedam. Eerst jouw vraag over de herkomst. Wat Jan Clavaux en jij schrijven over de geboorteplaats, Beesten ipv Beutzen, is vermoedelijk juist. Één van mijn voorouders, Gerhard Heinrich Harmes (1805 Rüschendorf Hopsten-1862 Schiedam), hannekemaaier en brandersknecht, had als ouders Johann Heinrich Hermes (1765 Suttrup Lingen Hannover - 1823Schapen) en Maria Christina Haman (1777 Beesten-1846 Schapen). Er komt een Haman in onze familie voor. De oudste broer van Johann, Geert Hermann Hermes (1755-1832), erfboer, trouwde met Maria Aleid Haman (1745 Beesten-1805 Suttrup Thuine Lingen).

Waar ik zelf nog op zoek naar ben zijn gegevens van het gezin van Hendricus (Hendrik) Gerardus Vooges (28 maart 1870 Kethel en Spaland; akte no 7, ovl na 1934), getrouwd 4 oktober 1916 Rotterdam, akteno 43v met Maria (Marie) Ludwina Hoogwegt (9 maart 1879 Schiedam – 27 december 1932 Rotterdam). De laatste is een zus van mijn oma Jacoba Johanna Maria Hoogwegt (1881 Schiedam-1955 Den Haag).

Hendrik Vooges en Marie Hoogwegt hadden één zoon, Adrianus, die liftbediende was. Daar weet ik geen geboorte- en doopdatum van. De rest van zijn leven is mij onbekend.

Mijn vraag: weet je iets van dit gezin?

Vriendelijke groet,

Gerard Harmes, Alphen aan den Rijn

PS de contactman Otto Teipen uit Beesten ken ik. Zal ik je zijn adres/tel nr geven?

Gerard W. A. M. Harmes - 5 jul 2015 - 22:10

Hallo, goede morgen.

Ik heb hier een Beutzen in Niedersachsen gevonden:http://www.mbendi.com/place/beutzen-niedersachsen-germany-2614067#description

Marga Hinterholzer Heerholtz - 6 jul 2015 - 09:29

Beste Gerard,

Hartelijk voor de link naar Haman én Beesten (ipb Beutzen), zéér bruikbaar!

En graag, contact info voor je man in Beesten..

Wat betreft jouw vraag de zoon Adrianus (Bartholomeus) Vooges, ik was 'm al eens tegengekomen op een gezinskaart in Rotterdam, je hebt dan in principe ook zijn correcte geboortedatum (19/7/17):

http://rotterdam.digitalestamboom.nl/scan.aspx?book=R&id=453862

Je ziet dat hij in januari 1933 (slechts 3 weken na het overlijden van zijn moeder) met zijn vader naar Hilligersberg vertrekt, Adrianus is dan 15 jaar oud. Wellicht helpt dit je in je zoektocht.

Zijn vader, Hendricus Gerardus Vooges overlijdt op 23/11/1959:

http://rotterdam.digitalestamboom.nl/detailx.aspx?p=25293909&ID=831063&book=O&role=D&page=2

Nogmaals dank & vriendelijke groet,

Rik Vooges

Hendrikus Vooges - 6 jul 2015 - 10:41

Heeft U dit al gezien? http://genealogie.voorouder.nl/getperson.php?personID=I215994&tree=voorouders

Marga Hinterholzer Heerholtz - 6 jul 2015 - 11:12

Ja, alle kinderen van Hendrik Vooges en Petronella (Pieternelletje) Scha(e)kers zijn mij bekend, geboorte/overlijden e.d. Maar desalniettemin: veel dank. Ik zoek meer informatie over de vader van Hendrik Vooges: Gerardus die zeer waarschijnlijk uit 't Graafschap Lingen in Duitsland kwam, maar dat blijkt niet eenvoudig te zijn.. de zoektocht gaat door..

Met vriendelijke groet,

Rik Vooges

Hendrikus Vooges - 6 jul 2015 - 12:15

Dank voor de nieuwe info die een mooie aanvulling geeft. Vandaag contact gemaakt met Otto Teipen uit Beesten. Hij is bereid hulp te bieden. Zond hem een email om te kijken of deze werkt. Zijn vrouw is ook een Haman.

Graag een mailadres met telno. Klopt dat je in Haarlem woont?

Met vriendelijke groet,

Gerard Harmes

Gerard W. A. M. Harmes - 6 jul 2015 - 22:21

Beste Gerard, ik heb je zonet even een persoonlijk bericht gestuurd.

Mvg,
Rik

Hendrikus Vooges - 8 jul 2015 - 09:40

Beste heer Vooges,

Uw onderzoek lijkt me heel interessant, ook vanwege het feit dat zo'n beetje half Nederland afstamt van immigranten uit Noord-Duitsland (zie de vele literatuur over Hollandgangers, Hannekemaaiers, e.d.)

Misschien heb ik later tijd om er uitgebreider op in te gaan dan nu; maar alvast het volgende voor uw onderzoek in Duitsland: liefst moet u bij Duits onderzoek ook uitgaan van Duitse familienamen en Duitse plaatsnamen, anders raakt u echt onherroepelijk op een dwaalspoor.

De spellingen / naamsvarianten Vooges en Haman zijn hoogstwaarschijnlijk Nederlandstalige verbasteringen, ontstaan na aankomst in Nederland of tijdens een verblijf in Nederlandstalige gemeenschappen in Duitsland. Hetzelfde geldt voor Duitse plaatsnamen, ook daarbij moet u steeds erop bedacht zijn dat die "op gehoor" zijn opgeschreven, door (half)onwetenden, dus verbasterd geregistreerd.

Genoteerd door een overheidsfunctionaris (burgerlijke overheid: registratie van geboorte, huwelijk, overlijden) of kerkelijke functionaris (DTBL-boeken) in een tijd waarin die functionaris één van de weinige geletterden was in een woonplaats ("in het land der blinden..."); temidden van de, tot diep in de 20ste eeuw, algemene stompzinnigheid op het platteland, en een grotendeels ongeletterde bevolking; "puur op het gehoor" genoteerd in registers of akten, fonetisch, mogelijk uit de verklaring van zelf analfabete aangevers, die zelf niet wisten hoe hun familienaam gespeld diende te worden. Bedenkt u dus simpelweg: wat kan er bedoeld zijn?

Als u de Duitse taal een beetje kent, en u realiseert zich dat het hier om een afkomst uit het Duitse taalgebied gaat, weet u ook dat Haman en Vooges nooit de originele spelling kan zijn in dat taalgebied, en dat u daar voor het zoeken anno 2015 in Duitsland weinig tot niets aan heeft.

Probeert u a.h.w. omgekeerd te denken, en gaat u er liefst vanuit: welke oorspronkelijke, echte Duitse familienamen, zelf juist gespeld, leveren in Hollandse oren die verbasterde versies Vooges en Haman op?

U komt dan uit bij de familienamen V o g e s  en  H a m a n n , plenty aanwezig in Duitsland. En dan is het natuurlijk interessant om te kijken waar die in combinatie voorkomen. Ook nu nog, want op het platteland is men grotendeels (niet iederéén is naar Holland getrokken!) veel meer honkvast, dus dat zegt nog steeds iets. Trap daarbij niet in de val van vele Nederlandse genealogen die ergens bij hun onderzoek de naam Hannover tegenkomen: staart u zich daar niet op blind, want het kan zowel het oude vorstendom als de stad met die naam betekenen.

Er is hoop genoeg, maar als u teruggaat in de tijd, bedenkt u dan dat de voornamen en familienamen in uw onderzochte families toen nog Duits waren, dus zoek ook naar de Duitse originele namen in de verschillende bronnen, internet/archieven/literatuur!

Zie bijvoorbeeld:

- creatief met Google:  https://www.google.nl/?gws_rd=cr&ei=TVSeVfLsKoeC7gbTtLj4CA#q=Voges+%2B+Hamann+%2B+%28Familienforschung+OR+Genealogie+OR+Genealogy%29

- http://www.verwandt.de/karten/absolut/voges.html  en  http://www.verwandt.de/karten/absolut/hamann.html

- GeneaNet, met contactgegevens van andere genealogen: http://nl.geneanet.org/search/?name=VOGES&country=DEU®ion=NIE&ressource=arbre en http://nl.geneanet.org/search/?page_size=20&ressource=arbre&vplist[name]=&name=HAMANN&nbindi=&country=DEU®ion=NIE&subregion=&place=&annee_debut=&annee_fin=&source=&sub_frm559e57695e0a7=Zoeken&ajax_ok=1#

- FamilySearch, om zelf veel mee te varieren op zoektermen: https://familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bsurname%3AVoges~%20%2Bspouse_surname%3AHamann

- en het allerbelangrijkste: bij uw Duitse onderzoek nooit GenealogieNetz vergeten, zelf de belangrijkste portaalsite èn verdervoerend de belangrijkste toegang tot Duitse bronnen: internet, archieven, literatuur (bv. GoogleBooks, adresboeken, portaal https://www.archivportal-d.de/ ). Tip: deze website moet u echt he-le-maal 100% uitspitten en grondig uitproberen en uitzoeken op àlle verdervoerende links, databases, mogelijkheden en verwijzingen, dan komt u er wel met uw onderzoek. Dus inclusief databanken als bijv. MetaSuche http://meta.genealogy.net/ , bv. voor Hannover of Niedersachsen Regional Research, bijv. mailinglijsten (!!), regionale genealogische verenigingen, menig genealogisch forum (bv. Ahnenforschung-Forum), enz. enz.

Dit project GenealogieNetz is een goudmijn en schatkamer voor iedereen die aan genealogie doet in Duitsland of (ex-)Duitstalig Midden-Europa, en veel te veel stamboomonderzoekers kennen het niet, doen er niets mee, of (oppervlakkig) lang niet genoeg. Het is beschikbaar, dus gebruik het, ik kan het niet genoeg benadrukken.

- tenslotte nog een goedbedoeld advies:

Bij àlle plaatsnamen, namen van bestuurlijke gebieden en streeknamen die u bij uw onderzoek tegenkomt geldt: verdiep u in die plaats (dat kan uitstekend via Wikipedia, liefst de Duitstalige versie) qua ligging, geschiedenis, territoriaal toebehoren, genealogische bronnen, enz.

En houdt u altijd en continu , dus full-time elke minuut tijdens uw onderzoek, een goede online-landkaart bij de hand terwijl u met uw genealogie bezig bent (bijv. Google Maps, Bing Maps, ViaMichelin, Here). Bij steeds gedetailleerder wordend onderzoek (dorpsniveau, buurtschap, gehucht, boerenhofstedes, enz. enz.) ook de gratis online- topografische kaart per deelstaat (vaak te vinden met trefwoorden als GeoViewer, GeoPortal, KartenViewer, enz. in combinatie met de deelstaatsnaam).  Maakt u a.u.b. niet de fout van 95% van alle Nederlandse Duitsland-genealogen, die denken dat ze het "zonder achtergrondinformatie of kaart wel afkunnen", en dus de hele tijd tasten in het donker met plaatsnamen die zij niet kennen, puur stukjes tekst; houdt u continu een online-kaart onder handbereik, dan ziet u veel eerder allerlei samenhangen en verbanden.

Veel succes met uw onderzoek!

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 9 jul 2015 - 13:52

Beste heer Vlas, 

Wat een geweldige lijst van bronnen, ik dank u zeer voor de uitgebreide en nuttige uitleg, en realiseer mijn naïviteit in het geheel.

U heeft mij voldoende 'huiswerk' gegeven om tijdens mijn vakantie dagen dieper te graven in de herkomst van mijn voorvader Gerardus Vooges. 

Mocht u in de toekomst nog bijkomende informatie hebben, dan hou ik mij vanzelfsprekend zeer aanbevolen!

Met vriendelijke groet,

Rik Vooges

Hendrikus Vooges - 12 jul 2015 - 12:01

Beste Rik en Dimitri,

Zeker, de werkelijkheid is vaak weerbarstiger dan op het eerste gezicht lijkt. Dank voor de zeer uitgebreide reactie van Dimitri Vlas waar ik en menig genealoog wat aan zal hebben.

Toch zou ik ondanks alle digitale gemak een pleidooi willen houden voor de klassieke zoekmethode. Als ik iets concreets wil vinden, ga ik zo dicht mogelijk naar de geschreven bron. Dit is zeker van belang in Duitsland waar de doopboeken tot 1874 onder de kerken of Heimatvereine vallen. Hoewel wettelijk sinds een paar jaar meer openbaar is zoals in Nederland, blijkt de beschikbaarheid heel wat minder toegankelijk.

Sinds 1995 zoek ik ook in archieven in Duitsland. Bv. in Freren, Beesten, Lingen en Osnabrück. Voor mijn voorouders zocht ik via lokale contactpersonen in Doop-, Trouw- en Begraafboeken. De info die daar te vinden is, is vaak zeer uitgebreid, zeker rond 1800 en voor 1795. Niet alleen worden de Paten of doopgetuigen veelal genoemd. Vaak vind je ook ziekten, precieze woonplaats of overlijdensoorzaak. Doopgetuigen geven inzicht in de familiestructuur. Bv vaak zijn bij de eerstgeborene jongen, opa en oma van vaderszijde de doopgetuigen. Bij het meisje die van moederszijde. Jan Clavaux gaf hier al een aanwijzing voor. Ik zou dus eerst alle doopgetuigen van de 12 broers/zussen van Hendrikus Vo[o]ges uitzoeken. Dan is mogelijk de plaatsherkomst (Beesten) betrouwbaarder vast te stellen,

Dan bestaat er ook een werkgroep die zich speciaal op Duitsland richt. Dit is de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland, die 2 x per jaar bij elkaar komt. We hebben naast lezingen, ook elke bijeenkomst een vertaaloefening in oud Duits schrift.

Veel succes met de verdere zoektocht. Ik lees er graag over.

Vriendelijke groet,

Gerard Harmes

 

Gerard W. A. M. Harmes - 12 jul 2015 - 15:46

Ik heb met belangstelling de discussie over de familie Vooges gevolgd. Zelf ben ik op zoek naar de geboortedatum en voorouders van Heinrich George Christoph Gotlieb Voges. Ca 1752 in het Hannoverse geboren en op 27-5 1785 in Haarlem getrouwd met Margaretha Fernhout. Ik heb geen relatie kunnen ontdekken met de familie Vo(o)ges uit bovengenoemde discussie, maar misschien heeft iemand informatie.

Dick de Jong

DH de Jong - 13 jul 2015 - 09:06

Beste Gerard,

Nog 10 jaar werken, en dan zal ik zeker ook de tijd hebben, en nemen, om 'fysiek' en niet uitsluitend digitaal de bronnen te kunnen analyseren. Het is rondweg fascinerend om in oude archieven te zoeken.

Ik ben vorige lid geworden van de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland... :-)

Vriendelijke groet,

Rik

Hendrikus Vooges - 13 jul 2015 - 14:55

Via via ben ik in het bezit gekomen van een portretschilderij van Gerrit Vooges (geb 1803; overleden 1860). Ik ben op zoek naar iemand (familie?) die mogelijk geïnteresseerd is in dit mooie portret. 

Uitgeschreven lid - 31 jul 2019 - 12:10


Beste Mevrouw Aarts,

Gerrit Vooges is de broer van mijn voorvader Hendrik, ik ben zeer geïnteresseerd in dit portret.. misschien kunt u mij direct via e-mail contacteren (hjvooges@yahoo.com)..?

Met veel dank & vriendelijke groet, 

Rik Vooges 

Hendrikus Vooges - 31 jul 2019 - 13:19







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu