stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Hoe vind ik een duitse bezetter in een groningsdorp terug in Duitsland?



Profiel afbeelding

ik wil een verhaal van mijn overleden schoonvader verifieren. Er zou in zijn dorp in Groningen: Hornhuizen, Kruisweg en/of Kloosterburen een hoofd van de bezettersdienst vrij plotseling overgeplaatst zijn naar duitsland en uiteindelijk in Siberie zijn omgekomen. Mijn schcoonvader heeft een rol gespeeld, waardoor deze man is overgeplaatst. Het was volgens zeggen geen prettige leidingevende voor de dorpelingen en ook niet voor zijn eigen mensen.

Ik zoek ten eerste:

1 hoe heet de functie van zo'n leidinggevende? er waren soldaten ingekwartierd n het dorp, geloof ik. Wie kan me helpen aan een link naar info ove de organisatie van de bezetting of weet wat voor fuctie een dergelijk iemand kan hebben?

2 Is er in duitsland in ide of andere archieven t e zoeken op de plek waar deze man gestationeerd is geweest?

ik heb van het Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) een link gekregen naar duitse archieven. zij mailde mij: U heeft misschien kans van slagen in het Bundesarchiv Freiburg (site: https://www.bundesarchiv.de/recherche/index.html.en  mail:militaerarchiv@bundesarchiv.de), het WASt Wehrmacht archief in Berlijn (site: https://www.dd-wast.de/de/startseite.html mail: dd-info[at]dd-wast.de) of het Internation Tracing Service in Bad Arolsen (site: https://www.its-arolsen.org/en/homepage/index.html mail:email[at]its-arolsen.org).

Graag tips, ik weet niet waar ik moet beginnen. Het gaat mij erom het verhaal van mijn schoonvader feiten te geven, dan kan ik het als klein verzetsverhaal laten documenteren bij het OVCG.

inge swen - 6 okt 2015 - 10:44

Ik denk dat de leidinggevende persoon " Besatzungs Kommandant" genoemd werd.

Misschien kunt U het hier proberen:https://www.uni-muenster.de/NiederlandeNet/nl-wissen/geschichte/vertiefung/migranten/besatzung.html

Marga Hinterholzer Heerholtz - 6 okt 2015 - 15:21

Volgens mij heette zo iemand een Ortskommandant

Frank Fransz - 6 okt 2015 - 16:59

U heeft gelijk :-)

Marga Hinterholzer Heerholtz - 6 okt 2015 - 17:59

dank jullie, ik vond ondertussen dat er in hornhuizen een werkkamp is geweest. een ansichtkaart daarvan uit 1941 is bij het joods nationaal museum. http://www.chgs.nl/zoekresultaat?n_o_m=pager&query=hornhuizen&pageSize=100&view=caption&nrhitspage=100&nrhitslijstpage=20&list=0&page=1&view=record

Werden daar joden te werk gesteld? dan zou het ook nog een figuur uit dat kamp geweest  kunnen zijn.

de gezochte man droeg een geweer met een bajonet, weet ik van mijn schoonvader. hoort dat bij een ortskommandant of een ondergeschikte daarvan? Hornhuizen en dorpen erbij was nu niet zo groot, wel belangrijk boerengebied. bovendien aan de waddenkust, werd daar  de kust bewaakt?

inge swen - 6 okt 2015 - 18:06

Ik kan je niet veel verder helpen maar dat een ortscommandant met een geweer met bajonet erop rondliep,dat lijkt me sterk,die hadden een pisool en liepen zeker geen wacht. In ons dorp waren dat soldaten die wacht liepen,niet zozeer om wat te bewaken maar om toe te zien wat er in of uit ging in het dorp.

D.H.Floorijp - 7 okt 2015 - 19:45

Wat fijn dat u me vanuit uw directe herinnering kunt helpen. Was er in uw dorp wel een ortscommandant?

Had hij ook een ondergeschikten die mogelijk wel de sfeer in de groep bepaalde, en ook een bajonet droeg op zijn geweer?

Zo niet, dan zou de andere optie dat deze man iets te maken had met het werkkamp bj Hornhuizen mogelijk waarschijnlijker zijn???

Volgens mijn schoonvader stond er een fikse straf als je de bajonet op je geweer kwijt was. Weet iemand daar nog iets over? Ik vraag me af of ik op die overplaatsing vanwege dit vergrijp het zoeken naar de bewuste man in de archieven zou vergemakkelijken?

Graag nog meer tips, hartelijk dank voor de tips die ik al kreeg.

inge swen - 7 okt 2015 - 21:45

Ik ben nu info over joodse werkkampen aan het onderzoeken. Bij kamp De Beetse in zuidoostgroningen werd de leiding uitgevoerd door een kok/beheerder. Deze man werkte er al toen het een kamp voor werklozen was tijdens de crisis.hij moest de mannen lateen exerceren, briefcensuur doen en pakketcontrole. ook kookte hij voor de mannen. dit staat ook bij een kamp uit Ommen. hoe heete zo iemand in het Duits? en was hij Duits?

Bij een ander kamp las ik dat 'De kampopzichter was een NSB-man' , bij een kamp  bij Hoogeveen staat dat het een op militaire leest geschoeid kampleven was.

inge swen - 7 okt 2015 - 22:55

Inge,

De rangen in het Duitse leger zullen wel opte zoeken zijn.Wat de ortscommandant voor rang had en of hij zo werd genoemd bij ons,weet ik niet,zal wel een officiersrang hebben gehad, we waren kinderen.Hij was wel de baas en had een aantal ondergeschikten.Het is wel een groot verschil of er soldaten waren gelegerd van de wehrmacht of van de waffen s.s. Wat schoonvader zei kan wel kloppen,dat er een zware straf op stond maar of het genoeg was om naar het oostfront gestuurd te worden,geen idee.Weet nog wel,dat de Amerikanen deze officieren graag ontwapenden vanwege hun pistool,meestal een Luger die ze graag wilden als souvenier.Later na de oorlog heb ik in mijn jonge jaren de oorlogsmisdadigers bekend als de drie van Breda nog opgepast.

D.H.Floorijp - 8 okt 2015 - 12:43


Het verhaal van mijn schoonvader gaat niet over wachtlopen. Hij was beneden aan de dijk bij hornhuizen aan het ploegen als boerenknecht, toen de betreffende man over de dijk kwam fietsen, zijn fiets daar neerlegde of neerzette en aan de andere kant van de dijk met zijn geweer verdween. Hij liet zijn bajonet in zijn fietstas zitten/aan zijn fiets hangen. Mijn schoonvader heeft die bajonet toen op kousenvoeten gehaald en ondergeploegd. Uiteraard vroeg de officier bij terugkomst waar die was, maar hij heeft een verhaal opgedist over twee soldaten die langs kwamen fietsen en de bajonet mee hadden genomen.

Niet lang daarna verdween de betreffende officier, hij zou zijn overgeplaatsts naar het oostfront.

zou een ortscommandant als hij buiten het dorp was wel een geweer meenemen? misschien ging hij jagen of ...

De optie van atlantikwall kan niet, de atlantikwall liep tot den helder, in delfzijl was wel een vliegtuigenobeservatie en bunkers, maar die hadden een nader doel, lees ik in een artikel van Noorderbreedte,

Wel waren er op kerktorens uitkijkposten voor vlieguigen van de geallieerden. Herkennen jullie zo'n post als onderdeel van he werk van de Ortcommandant of hoorde dit tot een andere eenheid?

inge swen - 8 okt 2015 - 19:11







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu