stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Maria Catharina Houtenbrink *17-3-1887 te Schiedam zij is op 27-9-1912 verhuisd naar Berlijn.



Profiel afbeelding

Wie kan mij meer vertellen waar Maria Catharina Houtenbrink is gebleven nadat zij is verhuisd vanuit Rotterdam op 27-9-1912 naar Berlijn. Dit staat vermeld op haar persoonskaart uit Rotterdam. Ik kan hierna niets meer over haar vinden.

Is zij daar getrouwd en/of overleden in Berlijn. Is er een bevolkingsregister uit Berlijn te raadplegen. Zij is de dochter van Johannes Christiaan Houtenbrink en Margaretha Frings. 

Wie kan mij verder helpen met een spoor.

wilma van der weel - 21 jul 2016 - 19:54

Beste Wilma van der Weel,

- U schrijft over Maria : "op haar persoonskaart uit Rotterdam". Weet u heel zeker dat u de persoonskaart bedoelt, en niet gewoon de gezinskaarten uit het bevolkingsregister van Rotterdam, online in te zien via de Digitale Stamboom bij het Stadsarchief?

- Heeft u ook al andere gangbare bronnen gebruikt, als het aanvragen van een persoonskaart-/PL-uittreksel bij het CBG met een geschatte overlijdensdatum, of het indienen van een aanvraag bij het Vestigingsregister in Den Haag (mogelijk, omdat na de geboortedatum 100 jaar zijn verstreken) ? Heeft u ook de diverse databanken met namen van overledenen nagekeken, voor een evt. overlijden na terugkeer in Nederland, bv. Graftombe.nl of Online-Begraafplaatsen ?

- Berlijn als Duitse deelstaat bewaart in het deelstaatsarchief Landesarchiv Berlin het oude bevolkingsregister, het kaartenbak-systeem Einwohnermeldekartei, over de periode 1875-1948 (1960). Zie http://landesarchiv-berlin.de/einwohnermeldekartei en http://www.content.landesarchiv-berlin.de/php-bestand/anzeige.php?edit=21862&anzeige=B%20Rep.%20021%20Einwohnermeldeamt. Het is door verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog, de bezetting door de 4 bezettingsmachten en de Duitse deling sinds 1949 niet meer volledig, maar bevat altijd nog 2,8 miljoen inschrijvingen, en is dus wel degelijk de moeite waard voor uw onderzoek. Informatie hieruit kunt u schriftelijk aanvragen (het tarief is E 10,00) via een Duits- of Engelstalig formulier (uitprinten, invullen met zoveel mogelijk aanwijzingen/details die u kent, evt. bewijsstukken toevoegen, opsturen).

Let wel: het gaat hier om bevolkingsregister-informatie (de 'film' van een mensenleven) en niet om burgerlijke-stand-gegevens ('losse foto's van momentopnamen', als geboorte, huwelijk, echtscheiding, overlijden). In Duitse archiefwebsites moet u daarvoor zoeken met bijv. Personenstand.

Interessant is misschien ook nog de collectie adres- en telefoonboeken waarnaar de pagina verwijst, maar gezien het feit dat men vroeger het begrip "gezinshoofd" kende, als welk meestal de man werd beschouwd; er vaak alleen mensen in zo'n gids terechtkwamen die als "hoofdbewoner" van een adres golden, dus niet de medebewoners, kostgangers, kamerbewoners e.d. ; men in die vroegere tijden nogal neerkeek op vrouwen, en van een gelijke positie in de samenleving zoals anno 2016 nog lang geen sprake was (dus vrouwen vaak helemaal niet voorkwamen in dergelijke bronnen, waardoor het spoor al gauw doodloopt), en de algemene stompzinnigheid in die tijd, is er maar een klein kansje dat u Maria daarin vindt.

Veel succes met uw onderzoek, met vriendelijke groet,

Dimitri Vlas

PS. Oh wacht, niet dat de Berlijnse fase daarmee minder interessant wordt, maar: kan dit haar zijn?  Via www.stamboomzoeker.nl : https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-van-der-weel/I1969.php  Maria, geboren 17 maart 1887 te Schiedam, met ouders Houtenbrink/Frings, "overleden op 5 april 1958 in Den Haag ZH, zij was toen 71 jaar oud" en vervolgens Digitale Stamboom, Den Haag: http://denhaag.digitalestamboom.nl/(S(kv4ohaueqqdzm54zgct1hdmk))/detailx.aspx?p=11146633&ID=10476433&book=O&role=D&page=2 . Blijkt: nee, de opsteller van die webpagina op Genealogie Online heeft zitten suffen; bij die overledene ging het om àndere ouders (Houtenbrink/Koekebakker) en een leeftijd bij ovl. van 77 jaar.

Dimitri Vlas - 22 jul 2016 - 03:29


bedankt voor de reactie. Ten eerste er is een verschil tussen kaarten voor gehuwde mensen en ongehuwde mensen in Rotterdam. Dus vandaar dat ik het heb over een persoonskaart omdat Maria Catharina Houtenbrink * 17-3-1887 ongehuwd was of is. Op deze kaart wordt maar 1 persoon genoemd. Op de gezinskaarten staan meerdere mensen zoals familieleden e.d. Ook heb ik reeds bij het CBG geprobeerd een persoonskaart op te vragen, helaas is dat niet gelukt. Of ze konden het niet vinden. Ook geprobeerd of zij kinderen had. Via kinderen kan je ook een spoor vinden, helaas kinderen waarvan ik denk dat ze van haar zijn, zijn jong overleden te Den Haag.

Maar dit kunnen ook de kinderen zijn van Maria Catharina Houtenbrink die getrouwd is met Abraham Frisco. Dit zijn twee nichten van elkaar die door elkaar worden gehaald. Vandaar de moeilijke zoektocht.

Ik ben er achter gekomen dat een broer van haar naar Canada was geemigreerd. Ook daar gezocht in kranten, overlijdenssites. Helaas niets. Graftombe, Online begraafplaatsen, Online krantenberichten, Delpher niets. Op Amerikaanse sites gezocht, passagierslijsten geprobeerd. niets.

En nee de Maria Catharina Houtenbrink die in jouw PS staat is diegene uit mijn eigen stamboom, maar die blijkt niet goed te zijn, dat is de overlijdensdatum van Maria Catharina Houtenbrink getrouwd met Abraham Frisco, zij is geboren 26-3-1881 te Rotterdam en overleden 5-4-1958 te Den Haag. Soms blijft een fout op het internet. Gecontroleerd met de overlijdensakte. 

Omdat ik al veel andere kanalen geprobeerd heb, vraag ik op stamboomforum om een reactie. Dat is altijd een uiterst middel. Als niets anders werkt. Ik zou kunnen proberen via het vestigingsregister in Den Haag. Dat heb ik nog nooit aangevraagd. Dank u voor de tip.

wilma van der weel - 22 jul 2016 - 13:39







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu