stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Mijndert Middendorp



Profiel afbeelding

1 klasijna jans Kaas. klasijna trouwde op 30-04-1747 in Rijswijk met Mijndert Middendorp, nadat zij op 15-04-1747 in Rijswijk in ondertrouw zijn gegaan. Mijndert is geboren in Graafschap Lingen (Duitsland). 

Lingen was een graafschap in Duitsland rond de stad Lingen in Nedersaksen. Het heeft langdurig deel uitgemaakt van de Nederlanden. Het graafschap kwam in 1597 in het bezit van de familie Oranje-Nassau. Na de dood van koning-stadhouder Willem III in 1702 kwam het graafschap in het bezit van de koning van Pruisen. Tot rond 1920 was het Nederlands er nog steeds de voertaal op straat en in de kerk. Het Duits en het Nedersaksisch hebben het Nederlands inmiddels verdrongen. 

Zij hebben in ieder geval één zoon gekregen teweten: 

1 Theodorus (Dirk) Middendorp. Theodorus is overleden op 27-12-1819. Theodorus trouwde op 17-06-1787 in Rijswijk met Marijtje Bellekom, 20 jaar oud. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 17-06-1787 in Rijswijk [bron: Genealogie CBG jaarg.12 nr.3]. Marijtje is geboren in 1767 in Rijswijk, dochter van Arie Bellekom en Geertruida Riddermans. Marijtje is overleden op 25-09-1840 in Delft, 73 jaar oud [bron: Genlias: overlijdensakte Delft aktenummer 352a]. 

Waarschijnlijk een zus van Mijndert Middendorp is: 
1 Anna Maria MIDDENDORFF is geboren in Freron, Graafschap Linge (Duitsland), dochter van NN en NN . Anna trouwde op 04-11-1743 in ´s-Gravenzande met Barend Meijer. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op 24-11-1743 in Poeldijk. Barend is geboren in Voltlage in ´t Osnabrugse (graafschap Lingen). Barend is overleden op 20-10-1754 in Monster. 

Kinderen van Anna en Barend: 
1 Engeltje (Engelberta) Meijer, geboren in Maasdijk. 
2 Dirk Meijer, geboren in Maasdijk. Hij is gedoopt op 06-07-1746 in Monster. 
3 Anna Meijer, geboren in Maasdijk. 
4 Maria Meijer, geboren in Maasdijk. Zij is gedoopt op 25-02-1754 in Monster. 

Wie weet meer over Mijndert Middendorp en klasijna jans Kaas, Ouders, broers, zussen etc. 

Groetjes, 

Theo

Reageer

Theo middendorp - 22 feb 2017 - 11:05

@ Onderzoekers,

Zie ook https://www.stamboomforum.nl/genealogie/2/4079/0/mijndert_middendorp_en_klasijna_jans_kaas  teneinde dubbel zoekwerk te voorkomen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 22 feb 2017 - 11:10

Clasijntje Kaas had een zuster Grietje en twee broers Jan en Cornelis.

edit: link werkt dus niet

Frank Fransz - 22 feb 2017 - 18:23

Beste Frank Frantsz, graag wat meer info over; Clasijntje Kaas had een zuster Grietje en twee broers Jan en Cornelis.

bedankt Theo Middendorp

Theo middendorp - 22 feb 2017 - 20:21

Op 'Cornelis' klikken en dan zoeken op Cornelis Kaas. En dan rechtsboven Toon akte

Soort akte testament
Datum akte 13-04-1788
 
Personen in deze akte Beroep Woonplaats Rol Folio
 
Cornelis Kaas   Rijswijk testateur 115
Elisabeth Alsemgeest   Rijswijk testateur 115
Rooms-Katholieke Kerk Rijswijk     legaat 115v
Jan Kaas   Rijswijk   116
Clasijntje Kaas   Rijswijk   116
Mijndert Middendorp     voogd 116 117
Grietje Kaas   Amsterdam   116v
Krijn van Oordt   Amsterdam   116v
Willem Alsemgeest   Poeldijk   116v
Harmen Alsemgeest   Wateringen   116v
Pieter Alsemgeest   Naaldwijk   116v
Arij Alsemgeest   Wateringen   116v
Japik Alsemgeest   Wateringen   116v
Trijntje Alsemgeest       116v
Pieter van Rijt       116v
Tiullis van Rijt     voogd 116v 117
Krijntje van Rijt       116v

Frank Fransz - 22 feb 2017 - 20:45

Dank je wel Frank Fransz,

je hebt inderdaad gelijk wat betreft de zus en de broer, tegelijkertijd tijd weet ik nu ook dat Mijndert Middendorp op de datum van het testament al overleden is. 

Nogmaals bedankt. 

Theo Middendorp

Theo middendorp - 25 feb 2017 - 13:02

Had je hem nog niet?

Meijndert Middendorp

  • Register

  • archiefnummer 0707
  • inventarisnummer 00015
  • type Doop, Trouw en Begraaf Registers
  • Akte

  • pagina 67
  • type Begraafakte
  • plaats Rijswijk
  • datum 28-03-1782
  • Personen

    • rol Overledene
    • naam Meijndert Middendorp

Frank Fransz - 25 feb 2017 - 13:42

Nee nog niet, ben vandaag bezig geweest om Mijndert cq Meijndert te zoeken in Lingen Duitsland. Heb een boek gevonden " das Burgerbuch der stadt Lingen 1602-1809. Uitgegeven in 1953. Heb het besteld dus het zal met een paar dagen in huis zijn. 

Natuurlijk weer bedankt voor de tip. 

Theo

Theo middendorp - 25 feb 2017 - 15:19

Maar als Mijndert in Freren woonde zal hij niet in het burgerboek van de stad Lingen voorkomen. Ik zie in een eerdere reactie een legaat aan de RK kerk van Rijswijk en ga er vanuit dat Mijndert ook RK was. De RK kerkboeken van Freren en omgeving zijn te raadpegen o.a. bij de Kath. Familienforschungsstelle in Meppen, zie http://www.kgverband-meppen.de/familienforschung.html , Freren behoort tot het dekanaat Emsland-Süd. Hier zullen Mijndert en zijn voorouders ongetwijfeld terug te vinden zijn.

Al in 1555 kwam in het nabij Freren liggende kerspel Baccum de boerderij van ene Berent Middendorp voor als Vollerbe met een vol aandeel in de gemeenschappelijke marke, de boerderij was horig aan het St. Martinslehen te Lingen. In het Ortsfamilienbuch van Baccum komen ook later meerdere personen met de naam Middendorp voor. In 1555 kwamen in de Beschrivinge van het nedergraafschap Lingen verder geen bewoners met de naam Middendorp voor.

Herman Kimmann - 27 feb 2017 - 23:50

Vergeet u vooral niet, náást...

 

-de belangrijkste databanken voor zoeken-op-naam (FamilySearch, GeneaNet en MetaSuche bij GenealogieNetz), en

-het u grondig verdiepen in plaats en regio (bijv. via Wikipedia, en het zoekscherm onder 'Regional' bij GenealogieNetz; noteer steeds de plaatsnamen die u tegenkomt en waaronder zij vallen/vielen, qua bestuur/grondgebied!), en

-een korte, orienterende blik op de regio's waar uw gezochte familienaam (anno 2008) het meest voorkomt, absoluut en relatief, bij Verwandt.de - Karte zum Namen ; dit zegt weinig nauwkeurigs over individuele personen in het verleden, maar geeft u wel een goede globale blik (Duitsland is over het algemeen een conservatief land, zeker op het platteland, men is opmerkelijk sterk gehecht aan de eigen streek en het eigen landsdeel, en van de vroeger grote families en gezinnen is nog altijd (in deze tijd van grotere mobiliteit) een groot deel vrij "honkvast" gebleven, d.w.z. nog steeds woonachtig in ongeveer dezelfde streken als honderden jaren geleden); en

-het opsporen van de talloze historische verenigingen, cultuurhistorische kringen e.d. (Heimatbund, Heimatverein, enz.) in Duitsland, echte specialisten op het gebied van de regionale geschiedenis, landschap & cultuurhistorie, gewoonten, tradities e.d., waar ook voor genealogen een schatkamer aan hulp en informatie beschikbaar is, bijvoorbeeld via: https://www.google.nl/#q=(Heimatverein+OR+Heimatbund+OR+Geschichtsverein)+%2B+(Emsland+OR+Lingen+OR+Freren+OR+Schapen)&*; en

-creatieve zoekacties bij Google, waarbij u persoonsnamen, plaatsnamen en het begrip genealogie/genealogy/Familienforschung handig combineert, zodat u ook onderzoek van anderen op het spoor komt (vgl. Stamboomzoeker en Genealogie-Online), bijvoorbeeld : https://www.google.nl/#q=(Middendorp+OR+Middendorf+OR+Mittendorf)+%2B+(Freren+OR+Schapen)+%2B+(genealogy+OR+genealogy+OR+Familienforschung+OR+Stammbaum)&*

-een zoekactie in het archievenportaal voor Duitsland , om te zien welke archiefinstellingen (op meerdere niveaus: Bondsrepubliek, deelstaat, regio, Kreis, gemeente, stad, enz.; ook stichtings-, bedrijfs-, familie-, en kerkelijke archieven) voor uw onderzoek interessant kunnen zijn;

 

.....dat het bij genealogisch onderzoek in Duitsland ab-so-luut noodzakelijk is om altijd en continu (d.w.z. elke minuut dat u met die hobby en uw onderzoek bezig bent) een goede online-kaart bij de hand te houden, als extra-geopend venster of tabblad in uw internetbrowser (Firefox, Opera, Safari, enz.). Dus niet "oh, ja, dat is wel handig", of "dat is wel een leuk extraatje" of "dat komt goed van pas"; nee: absoluut noodzakelijk, minimum-voorwaarde, onmisbaar, basis-gereedschap. Duizenden genealogen gaan hiermee enorm de mist in, denken "dit wel effe te doen" zónder kaart.

Zonder kaart bij de hand loopt u zeker allerlei samenhangen en verbanden mis, en krijgt u geen enkel inzicht in de bijzonderheden van het onderzoek in Duitsland (geschiedenis met een lappendeken aan kleine vorstendommetjes en graafschappen; heel veel plaatsnamen die meerdere keren voorkomen; heel veel begripsverwarring bij Nederlanders, nu een geografische naam in het verleden vaak tegelijkertijd op een compleet land en/of op een provincie, een vorstendom, een graafschap, een enkele plaatsnaam of op een boerenhofstede / landgoed / buurtschap kan wijzen; bijv. bij Hannover). Maak die fout niet!!

Voorbeelden: Google Maps, Bing Maps, Via Michelin, OpenStreetMap, Here (en meer voorbeelden: zie www.Landkartenindex.de). Wordt uw onderzoek na een tijdje wat gedetailleerder, en gaat het zich toespitsen op een bepaalde kleinere streek, stadsregio, gemeente, dorp, buurtschap, landgoed of boeren-hofstede, dan is het (net als in Nederland) tijd om ook de gedetailleerde topografische kaart op internet erbij te betrekken (anno 2017, voor Niedersachsen: Niedersachsen-Viewer; voor Nordrhein-Westfalen: Tim-Online NRW) en de historische versie ervan, bijvoorbeeld op de schaal 1:25 000 op de Deutsche- Fotothek-website:

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

(fragment: topografische kaart 1:25 000, "Messtischblatt"; kaartblad nr. 1873: Freren; uitgave 1897, terreininformatie 1895; vindplaats: http://www.deutschefotothek.de/documents/obj/71053468/df_dk_0010001_3511)

Voor een stamboomonderzoeker, zeker bij Duits genealogisch onderzoek, geldt altijd: "Eigen kaart is goud waard!" Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 28 feb 2017 - 13:46

Dank je wel Dimitri voor deze uitgebreide toelichting en informatie, ga er zeker mee aan de slag.

Theo Middendorp

Theo middendorp - 3 mar 2017 - 12:04

Hallo,

Heb het boek inmiddels binnen  "'das Burgerbuch der stadt Lingen 1602-1809"'  en inderdaad is Mijjndert Middendorp 1725 onvindbaar.

Is het nu noodzalelijk dat ik nu naar Meppen moet gaan om daar de info ter plekke te onderzoeken? Meppen, dekanaat Emsland Sud, Freren St. Vitus.

Taufregister ab 1660 lucke1676-1701

Heiratregister ab 1661 lucke 1665-1695

Sterbregister ab 1661 lucke 1676-1697

Of zijn er inmiddels andere zoekmethodes?

Met vriendelijk groet,

 

Theo Middendorp

Theo middendorp - 7 nov 2018 - 14:38

theo middendorp

hier met jaap van beek in het verleden contact gehad heb jij inmiddels de vader van mijndert middendorp van uit duitsland

j v beek - 25 feb 2019 - 21:32

Hallo de mijndert die hier als voogd staat is waarschijnlijk Mijnder uit Lingen zijn zoon.

Omdat Mijndert uit Lingen al1782 overleden is.

Ik onderzoek ook Mijndert .Mijn oma was een middendorp.

Direkt afkom van Mijndert. uit lingen.

Trouwens ik woon in de buurt van Lingen

M.v.g Gerardus Verheul

Verheul Gerardus Marinus Johannes - 26 aug 2020 - 18:47

Ik ben er van overtuigt dat mijndert de roepnaam was.

Dat zijn doopnaam ander is.

Het is heel vreemd dat er over hem niets te vinden is.Vanaf hem zijn kinderen meer te vinden .

Ik woon 15 km van Lingen. Mijn zoon woont in Lingen.Ik ben 1977 naar Duitsland verhuist.

Ben nu al vele jaren met Fam.Middendorp bezig.Ik ben ook in verbinding met Charles  Middendorp

Een zoon van Ben middendorp .Een broer van mijn oma.

Hoe lang woonde hij in Rijswijk voor hij trouwde.????

Wat was zijn Beroep????.Allemaal vragen

Ik hoop eens verder te komen

Mvg Verheul Gerardus

Verheul Gerardus Marinus Johannes - 26 aug 2020 - 19:25

hallo ik heb in 2016 naar dr mirko crabus geschreven maar geen mijndert /meinhard middendorp in theenen ,maar in discussie kwam er ook een logische verklaring in voor wat mij gerust stelde ik ga niet naar duitsland . In de discussie van theo middendorp, herman kimmam, endimitri vlas         blijkt dat je naar freren moet gaan en daarin de buurt moet gaan kijken .

groetjes j v beek

j v beek - 26 aug 2020 - 21:36

Is er al online gezocht dan in de kerkboeken van Freren? https://data.matricula-online.eu/de/deutschland/osnabrueck/freren-st-vitus/.

Herman Kimmann - 26 aug 2020 - 21:44

Maar Begraven Statie van Wateringen

Verheul Gerardus Marinus Johannes - 3 okt 2022 - 19:47


Alle gegevens zijn in het centraal Archief in Lingen.

Ben al in kontakt geweest.

Verheul Gerardus Marinus Johannes - 3 okt 2022 - 19:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu