stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Marks/Marks voorouders van Jacobus Marx (geboren in Saarburg)



Profiel afbeelding

Jacobus (jacob) Marks (Marx) geboren in  Saarburg, gehuwd met Arnolda (Aartje) van Wijk op 22 september 1782 in Culemborg.kinderen : Elisabeth gedoopt 30 maart 1783 en Harmandus gedoopt 29 augustus 1784 beiden in Culemborg.Bij het huwelijk van Harmandus staat in de trouwakte : zoon van Jacob Marks , afwezend, blijkens bijgevoegde akte van bekendheid, gepasseerd voor den Heer Vrederechter van het kanton Culemborg.

Hoe kom ik nu verder

marks - 1 mar 2017 - 12:32

Op welke datum is Harmandus gehuwd en waar?

L. Loef - 1 mar 2017 - 13:43

Betreft het dit huwelijk?

Bruidegom:Harmandus Marks

Leeftijd: 41

Beroep: arbeider

Bruid: Anna Maria Bekker

Leeftijd: 30

Beroep: Arbeidster 

Vader van de bruidegom: Jakob Marks

Beroep: geen beroep vermeld

Moeder van de bruidegom: Aartje van Wijk

Beroep: geen beroep vermeld

Vader van de bruid: Alexander Bekker

Beroep: geen beroep vermeld

Moeder van de bruid: Margaretha de Beet

Beroep: geen beroep vermeld

Gebeurtenis: Huwelijk

Datum: vrijdag 20 mei 1825

Gebeurtenisplaats: Culemborg

Aktenummer:11

Registratiedatum: 20 mei 1825

Akteplaats: Culemborg

L. Loef - 1 mar 2017 - 13:56

Hebt u de huwelijksbijlagen al bekeken? Zijn in te zien via www.zoekakten.nl. Misschien vindt u daarin nog meer informatie over Jacob(us).

Zie https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939K-X7QD-8G?mode=g&i=1867&cc=1949343 en volgende pagina's.

L. Loef - 1 mar 2017 - 13:57

Als u de ouders zoekt, moet u toch in Duitsland wezen.  !  Saarburg (gem. in de Duitse Deelstaat: Rheinland-Pfaltz). Wel gevonden dat de Vader (Jakob) Jacobus Marx (Marks) van de Roomsche Godsdienst was en Arnolda van de (E.L.) (aangepast). Info afk. uit de doopinschr van Elisabetha (1783) ., Ned. Herv. Image nr.582 (733)

En dat Arnolda (Aartje) v. Wijk op 67 jarige leeftijd overl. is. En wel op 10-01-1820, akte nr.3. Image nr. 312.   De ouders van Arnolda (Aaltje) waren: Hermandus van Wijk en Anna Maria van Meteren.

Waarschijnlijk hoort de vraag in de "Fora" Onderzoek in Duitsland????

DHv. E. - 1 mar 2017 - 14:23

Vader Jakob Marks was schipper en heeft zich ruim 20 jaar voor het huwelijk van zijn zoon uit Culemborg verwijderd. Zie https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:939K-X7QD-9H?mode=g&i=1873&cc=1949343

L. Loef - 1 mar 2017 - 14:26

Erg bedankt. Er Is weer een puzzelstukje ingevuld.

Vr gr A. Marks

marks - 1 mar 2017 - 16:22

Zeer bedankt voor uw antwoord, maar deze info had ik ook gevonden. Het gaat mij echt om waar komt jacob marks vandaan kwam en waar is hij gebleven.ik zal dan inderdaad op duitse fora zijn aangewezen.  NB el. Staat niet vvor evangelisch lutersch maar is de afkorting voor echtelieden.

vr gr A.Marks

marks - 2 mar 2017 - 10:22

Beste mevrouw of mijnheer Marks,

De naam Marx is een patroniem, afgeleid van de voornaam Marcus, en komt erg vaak voor in Duitsland. De voornaam Jacobus ook. U moet dus echt iets onderscheidends hebben als aanwijzing, naar speciaal die ene persoon (zoiets als een geboorte-, doop- of overlijdensdatum), anders komt u waarschijnlijk niet concreet verder. Heeft u ook bij vragen van anderen in de rubriek 'Onderzoek in Duitsland' al eens rondgekeken?

U ziet dan o.a. dat het vooraf van het àllergrootste belang is om steeds een online-kaart erbij te houden; u te verdiepen in plaatsen die u tegenkomt (en de omliggende!) qua ligging, geschiedenis en 'bestuurlijk toebehoren', bijv. via Wikipedia (liefst de Duitse versie); dat u met Karte: Verwandt een globale indruk kunt krijgen van waar uw gezochte familienaam absoluut en relatief het meest voorkomt; dat bij Duits onderzoek de belangrijkste bronnen voor zoeken-op-naam FamilySearch, GeneaNet, MetaSuche en (vaak domweg vergeten) Google zijn; en dat uw allerbelangrijkste "genealogische handboek" de zeer complete, zeer informatieve portaal-website GenealogieNetz is, die u echt qua inhoud he-le-maal moet "uitputten" (met o.a. gezinsreconstructies per plaats / regio, de zgn. Ortsfamilienbuch-bronbewerkingen).

Dat onderzoek daar ongelooflijk veel moeilijker is dan in Nederland, bijv. doordat DTB-boeken niet verplicht aan de overheid zijn afgestaan, de Burgerlijke Stand pas in 1876 uniform voor het hele land werd ingevoerd; oorlogen veel bronnen hebben verwoest; digitalisering overal verbazingwekkend genoeg nog in de kinderschoenen staat; en men in Duitsland i.h.a. niet houdt van centralisering (bronnen op één plaats samengebracht / te raadplegen), maar liever per regio 'zijn eigen zin' doet (Kleinstaaterei, particularisme, dorpsmentaliteit). Dat er tòch veel moois te vinden is: door bijv. een met het Stamboomforum vergelijkbaar forum als het Forum Ahnenforschung, met allerlei thema- en deelstaatrubrieken, bijvoorbeeld voor Rheinland-Pfalz, waarin Saarburg ligt; door regionale genealogische en/of cultuurhistorische verenigingen, zgn. mailing-lijsten per regio die u een schat aan informatie kunnen opleveren. En nog véél meer...

Dus een vriendelijk advies: kijkt u eens goed en grondig rond bij andermans vragen en de reacties daarop in de rubriek 'Onderzoek in Duitsland'; daar kunt u heel wat van opsteken! Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 2 mar 2017 - 21:07


Beste Heer Vlas,

dank voor uw uitgebreide en duidelijke uitleg,ik ga me zeker op een forum aanmelden en een zoekvraag plaatsen. Nogmaals hartelijk dank

vr gr A.Marks

marks - 5 mar 2017 - 11:10







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu