stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Kwam Johan George Eckhard(t) met zijn ouders naar Nederland?



Profiel afbeelding

Goedennacht allemaal

Ja het bleef maar kriebelen dat gevoel dus daarom dat ik er zolaat nog iets over schrijf (er is al eerder een artikel aan gewijd zie de link: https://www.stamboomforum.nl/subfora/52/2/37253/0), ik heb pas geleden nadat ik van een vergadering afkwam een bezoekje gedaan aan het gemeentearchief van den Haag, waar ze mij uitstekend hielpen dus allereerst complimenten voor alle medewerkers en vrijwilligers die mij toen aldaar geholpen hebben. Ik heb (met hulp uiteraard) ontdekt dat Johan George Eckhard(t) die op 22-04-1781 (ik heb van het huwelijk ook een microfiche van geprint die nu in mijn bezit is) getrouwd met Pieternella de Graaf (ook de Graef) is overleden op 9 november 1835 (aktenr. 1429).

 

Ik heb ook nog gekeken wanneer hij tijdens het huwelijk van zijn kinderen nog leefde samen met zijn vrouw en hoe oud hun toen waren, ik heb het helaas in mijn onzorgvuldigheid onvoldoende genoteerd maar ik kwam er samen met de aanwezigen in het Haags gemeentearchief achter dat als ik het nu in mijn hoofd probeer terug te halen Johan George Eckhard(t) (als ik me dus niet vergis) is gestorven op 85 of 86 jarige leeftijd (toch oud voor die tijd). de specialisten die in het archief aanwezig waren zeiden mede door de informatie die er van Johan George Eckhard(t) bij het huwelijk van zijn kinderen te vinden was dus dat hij inderdaad in 1750 geboren moest zijn in Duitsland), en dat hij dus 10 jaar moet zijn geweest toen hij naar nederland kwam.

 

Nu zeiden zij ook dat het onmogelijk was dat iemand van 10 jarige leeftijd in zijn eentje naar nederland komt dus dat hij toen met zijn ouders in Nederland aangekomen moet zijn of minstens onder de begeleiding van een volwassenne/familielid. Nu is dus mijn vraag wie waren de ouders van Johan George Eckhard(t) die dus zeer waarschijnlijk samen met hun toen jarige zoon aankwamen in nederland en wat waren hun namen?

 

Alvast bij voorbaat hartelijk dank & weltrusten.

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer - 3 mar 2017 - 02:49

Ik lees - via "Google" - dat Johan George Eckhardt in Westerburg (Pfalz) geboren is.

G.Karssenberg - 3 mar 2017 - 10:07

Dat klopt, dat kunde ook teruglezen in de link waarnaar ik verwijs dat er al eerder een artikeltje over Johan George Eckhard(t) is geschreven.

Jermaine van der Meer - 3 mar 2017 - 10:38

Uit de vraagstelling werd mij niet helemaal duidelijk wie er nu in november 1835 is overleden. Ik heb de overlijdensakte er eens bijgezocht en het blijkt de overlijdensakte van Johannes George Ekhardt te zijn. Hij is overleden op 7 november 1835 (aangifte 9 november 1835). Hij was 85 jaar oud toen hij overleed, dus geboren ± 1750. Als geboorteplaats is vermeld: Keur Paltz. De namen van de ouders zijn onbekend.

Zie hier voor de overlijdensakte.

Johanna C. - 3 mar 2017 - 11:13

Pieternella de Graaf is overleden op 3 mei 1831 in Den Haag (aangifte 5 mei 1831, akte 546). Ze was 80 jaar oud toen ze overleed, dus geboren ± 1751. Ze werd geboren in Den Haag. Haar ouders zijn: Cornelis de Graaf en Catharina Oudelet. 

Zie hier voor de overlijdensakte.

Johanna C. - 3 mar 2017 - 11:20

Ik zie nu dat er over Pieternella de Graaf en haar ouders al eerder een vraag gesteld is. Zie hier.

Johanna C. - 3 mar 2017 - 13:04

Johannes (zonder George) Ekhart was bij zijn ondertrouw voor het gerecht van Den Haag dd 8-4-1781 soldaat in het Regiment Switsersche Guardes.
Hij was luthers; Petronella was gereformeerd.

"en dat hij dus 10 jaar moet zijn geweest toen hij naar nederland kwam".

Waar blijkt dat uit?
Dat hij op zijn 10e naar Nederland kwam?

Jan Clavaux - 3 mar 2017 - 14:25

Een Johannes Eckhard (L links van de naam = Luthers) is in 1777 vermeld in het Alfabetisch register van personen die het burgerrecht van 's-Gravenhage hebben verkregen, na eerst hun acte van indemniteit te hebben vertoond, 1742-1798 (pdf te downloaden 2/6, pag. 73).
Mogelijk is dit de gezochte Johan George Eckhard en bevat de akte aanvullende informatie ?

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

De akten van indemniteit van 1777 zijn (nog ?) niet online in te zien, maar wel in Den Haag, zie :  https://www.archieven.nl/.....

Willem Hak - 3 mar 2017 - 19:45

Het spijt me, Willem, maar iemand die in 1781 soldaat was, zal in 1777 niet het burgerrecht van Den Haag hebben aangevraagd.
Dat was alleen lucratief om bepaalde privileges te kunnen verwerven, rond die tijd voornamelijk om een winkel of een bedrijf te mogen beginnen en dergelijke. Het was maar een heel klein deel van de bevolking, dat daartoe over ging.

Jan Clavaux - 3 mar 2017 - 21:09

Inderdaad Johanna C ik was er inderdaad vergeten bij te schrijven dat het Joannes George zijn overlijden betrof, en iderdaad er is ook al eerder een artikele hier geschreven over het echtpaar de Graaf-Oudelet namelijk dit artikel is door mij geschreven (zie de link: https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/58976/0), ik ben ook nog steeds op zoek naar hun ouders dus als iemand de namen van de ouders van het echtpaar de Graaf oudelet heeft dan mag die het mij zeker geven!

 

Pauwel schreef in de voornoemde link al eerder op 23 nov 2016 om 12:15 het volgende: 

24-11-1748 N.G. otr. Voorburg ZH
Cornelis de Graaff j.m. met Catharina Oudelet j.d. beiden geboren en wonende in 's-Gravenhage.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89QV-Q3CH

Cornelis de Graaf, j.m. ruyter onder het 
Regiment Gardes, in de Comp[agni]e van de Heer L[uytenan]t-Coll[enel]
van Sonsbeek, met Catharina Oudelet, j.d.
beide geb[oren] en wonende in 's-[Graven]hage.
Op attest[ati]e alhier getrouwd.

In de marge:
Den 24e d[itt]o
p[ro] D[eo] (in het oorspronkelijke forumonderwerp kun je ook een fotoscan zien)

 

Zij zijn beide geboren en wonende alhier dus en ik denk dat Cornelis de Graag een dan ook uit het bekende Haagse geslacht de Graaf komt maar wij zijn ouders waren weet ik dus niejt (en de namen zijn dus nog steeds welkom bij mij, Catharina Oudelet blijkt dus ook woonachtig EN geboren te zijn in den Haag maar haar achternaam lijkt me toch wel erg Frans over te komen waardoor ik me afvraag of wellicht haar vader (en ook haar moeder) uit Wallonie of Frankrijk kwamen? 

 

@ Jan Clavaux, ik zal eventjes terug komen inderdaad op Johan George Eckhard(t) want daar ging het natuurlijk oorspronkelijk om zoals Johanna C. ook al schrijf in haar bericht van 11:20 blijkt Joannes George bij zijn overlijden in november 1835 85 jaar oud te zijn dus als we terug rekenen naar wanneer hij geboren moet zijn, men komt dan precies uit op het jaar 1750, met dat gegeven in de hand weten wij dat hij. Inderdaad kwam ik met de mensen van het archief tot de conclussie dat hij 10 jaar oud moest zijn toen hij naar Nederland kwam maar hoe wij daar ook alweer achter kwamen daar moet ik je het antwoord op je scherpe vraag schuldig op blijven want hij was in ieder geval bij zijn huwelijk in 1781 31 jaar!

Jermaine van der Meer - 3 mar 2017 - 21:55

Jermaine,

je vraag is: Kwam Johan George Eckhard(t) met zijn ouders naar Nederland?

Het antwoord is denk ik: nee.

Tenzij het je alsnog te binnen schiet, waar je zijn vermelding op 10-jarige leeftijd bent tegengekomen Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Ik ben benieuwd.

Jan Clavaux - 3 mar 2017 - 22:11

Ik zal er zodra ik wakker word er weer zo snel mogelijk mee aan de slag gaan!

Jermaine van der Meer - 4 mar 2017 - 02:19

Het spijt me, Willem, maar iemand die in 1781 soldaat was, zal in 1777 niet het burgerrecht van Den Haag hebben aangevraagd.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

 

Willem Hak - 4 mar 2017 - 07:20

Dag allen.

 

Ik probeer een inschrijving en uitschrijving te vinden van Joannes George Eckhardt voor zijn huwelijk in Loosduinen en een uitschrijving samen met zijn vrouw uit Loosduinen maar tot op heden zonder resultaat, ik heb met enige moeite de discussie gevolgd tussen Jan Clavaux en Willem Hakmaar als ik het goed begrijp dan spreken jullie dus over 2 verschillende personen met de naam Johannes Eckhardt (zonder George) en ze zijn allebei Luthers?

Jermaine van der Meer - 5 mar 2017 - 13:10

Loosduinen, gereformeerd trouwboek. Dat zal hier ook wel ergens staan, maar dat ga ik niet allemaal lezen, want dan raakt mijn muiswieltje oververhit Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 5 mar 2017 - 15:40

Bedankt Jan Clavaux, ik ben eventueel wel benieuwd naar de ' gegeven attestaties',  waar zou ik die kunnen vinden?

Jermaine van der Meer - 6 mar 2017 - 13:53

Jermaine,

je vraag is: Kwam Johan George Eckhard(t) met zijn ouders naar Nederland?

We zijn nu op bladzijde 2 en drie dagen verder, maar je hebt nog steeds niet uitgelegd, waarom je dat denkt.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 6 mar 2017 - 14:52

Beste Allemaal,

Ik ben verrast dat ik zoveel berichten zie over Johan George Eckhardt. Ik be namelijk een van zijn nakomelingen Johan Eckhardt, Mijn voorvader kwam inderdaad uit duitsland  daar is hij geboren in 1750, zijn ouders zijn in duitsland niet te vinden , en de archieven in duitsland incl.plaatselijke kerkboeken staat niets over de ouders , er zijn in die tijd voor 1750 heel weinig documenten bewaard gebleven. Mij is destijds gezegd dat johan george waarschijnlijk  als huurling naar Nederland is gekomen en in Den Haag gestationeerd werd bij het staatse leger als soldaat bij de suis gardes , om in dienst te gaan in Nederland moest men in die tijd 17jaar zijn . Dus het aanemelijk dat mijn voorvader ongeveer 17 jaar of ouder was. En niet zoals vele beweren dat hij 10 jaar was toen hij naar Nederland kwam daar is niets over bekend. Hij heeft ook 3 zoons gehad die waren ook in het staatse leger in Den Haag ,die gegevens liggen in het Franse archief van het Franse leger (bewijs heb ik in mijn bezit) . Hij is op 85 jarige leeftijd gestorven in Den haag  ,in mijn stamboom van de Eckhardt komen vele voorvaders voor die op zeer oude leeftijd gestorven zijn.

Tot zover mijn reactie, indien er vragen zijn dan zal ik ze zo goed mogelijk beantwoorden.

vr.groeten,

Johan Eckhardt

eckhardt - 6 mar 2017 - 15:33

En niet zoals vele beweren dat hij 10 jaar was toen hij naar Nederland kwam daar is niets over bekend.


Ik vermoed dat deze mensen zelf komma's/punten hebben bedacht in het stukje dat u in 2012 over hem schreef :

Ik ben op zoek naar familie gegevens van JohanGeorge Eckhard(t) geboren in 1750 te Duitsland
omstreeks 1760 is later verhuisd naar Loosduinen (Den Haag) en aldaar in 1781 getrouwd.

Willem Hak - 6 mar 2017 - 15:41


Hey ja ge hed gelijk Willem Hack want wij dachten (ik en de andere mensen in het archief van den Haag) dat 1760 een vrij exact gegeven moest zijn maar daar hebben we ons dus bij het lezen in het oorspronkelijke draadje Johan Eckardt (de auteur) duidelijk in vergist en we hadden hier het woord 'ongeveer' aan toe moeten voegen, vandaar het mistverstand Jan Clavaux mijn excuus dus daarvoor.

 

Heb jij Johan Eckhard toevallig ook nog oude foto's van jouw familie? Ik ben namelijk op zoek naar foto's van de volgende personen:

 

- Andries Weerwag geboren op 25 februari 1816 te Rotterdam overleden 30 april 1904 te Den Haag gehuwd op 6 augustus 1845 te Den Haag met Christina Ekhard, zij is geboren op 18 januari 1817 en overleden 6 februari 1894 te Den Haag.

 

- Willem Jacob Eckhardt geboren op 25 februari 1791 te den Haag en gestorven aldaar op 3 november 1862 (op 72 jarige leeftijd), gehuwd met Maria Gettinger geboren te den Haag op 3 december 1790 en overleden aldaar op 25 april 1858 (op 67 jarige leeftijd).

 

Maar we zijn verder dus op zoek naar een ongeveer 17 jarige soldaat dan? Weet iemand waar ik de attestaties van hem en zijn vrouw kan vinden? (echtpaar Eckhardt-de Graaf)

.

 

   



 

   
   

Jermaine van der Meer - 9 mar 2017 - 01:56







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu