stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Hendrik van Geenhuizen en Johanne Elisabeth Christine Hirschberg, huwelijk Hannover 7-11-1896

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Ik ben al een hele tijd bezig met een genealogie Van Geenhuizen. In deze genealogie komt een Hendrik van Geenhuizen voor, welke geboren werd te Avereest op 22-3-1869 als zoon van Hendricus Franciscus van Geenhuizen en Roelofje Baas.

Hij komt in het bevolkingsregister van Avereest voor en gaat tussen 1884 en 1896 regelmatig heen en weer tussen Avereest en Duistland. De laatste registratie is van 16-7-1896, wanneer hij wordt uitgeschreven en vertrekt naar Hannover.

Hij trouwde vrijwel zeker te Hannover op 7-11-1896 met Johanne Elisabeth Christine Hirschberg. Uit dit huwelijk zijn mij twee kinderen bekend welke te Hannover-Hainholz worden gedoopt:

Johanna Luise Wilhelmine *13-7-1897 en ~29-8-1897 en Heinrich Fritz Wilhelm *26-10-1898 en ~24-11-1898.

Verdere gegevens ontbreken. De enige mogelijke verdere afstamming die ik verder gevonden heb, maar zonder aansluitende gegevens, is het overlijden van een Else van Geenhuizen te Hannover-Limmer in mei 2006. Zij is geboren rond 1921.

Ik zou graag weten hoe ik meer informatie over deze tak zou kunnen vinden.

Ron Schouw

Beste heer Schouw,

- Allereerst is het aan te raden, eens naar de andere vragen in de rubriek 'Onderzoek in Duitsland' te kijken en naar de reacties die erop gekomen zijn, zodat u een indruk krijgt van hoe je in het algemeen onderzoek in Duitsland zou kunnen aanpakken.

Het onderzoek daar is in elk geval heel anders dan in Nederland, want Duitsland is bepaald géén ''genealogisch paradijs'' zoals Nederland. Onderzoek daar is vrij moeilijk, en kan ook vrij duur uitpakken. Digitalisering staat er anno 2017 nog in de kinderschoenen, zelfs bij FamilySearch vindt u niet veel akten-materiaal; de mentaliteit bij o.a. veel archiefinstellingen is verbijsterend, hopeloos ouderwets; veel bronnen zijn in de oorlog verwoest, en de meeste nog bewaarde genealogische bronnen zijn -door de Duitse afkeer van centralisering- in Nederlandse ogen hopeloos versnipperd. Qua akten van de burgerlijke stand, die sowieso pas vrij laat (1875) landelijk-uniform op gang kwam, is weinig online beschikbaar; veel hangt af van uw eigen inspanningen, daarvan afschriften op afstand te bestellen bij archieven (duur!) of diensten burgerzaken bij gemeenten, het Standesamt (duur!). Zeker is in elk geval dat u zich altijd goed moet verdiepen in de plaatsen die u bij uw onderzoek tegenkomt (Wikipedia!, kaart!), dat GenealogieNetz (www.compgen.de) uw allerbelangrijkste gids is daar (portaalsite), en dat MetaSuche (daarvan), GeneaNet en FamilySearch de belangrijkste databanken voor zoeken-op-naam zijn.

- Voor dit moment even een kleine tip over Hannover (nogmaals: verdiept u zich altijd grondig in de plaats; Hainholz en Limmer vindt u bijvoorbeeld op het kaartje bij dit artikel) : een adresboeken-rubriek met een adresboek uit 1928 :

Een Johanne staat daarin vermeld als "van Geenhuizen, Johe., We., Bunnenbergstrasse 17" : dus Witwe, weduwe - en mocht zij degene zijn die u bedoelt, en haar meest recente huwelijk dan met Hendrik van Geenhuizen zijn geweest, dan kunt u concluderen dat hij in 1928 kennelijk al overleden was. - En zoals u kunt zien in latere uitgaven van het adresboek, zijn sporen van de familie (neem ik tenminste aan; het voorvoegsel "van" ontbreekt) ook bijvoorbeeld nog in 1943 in Hannover te vinden: "Geenhuizen, F., Arbeit., Gr. Wallstr. 3" : dus Arbeiter, arbeider, wonende Grosse Wallstrasse 3 - welke straatnaam volgens deze website na 1945 is veranderd in Georgswall (zie Google Maps). - En ook zelfs nog in 1975, en wel in de wijk Limmer, als dat toevallig ook misschien iets mocht zeggen.

- Weest u erop bedacht dat er dus in het dagelijks leven in Duitsland, vroeger en nu, genealogisch gezien "naamsvervuiling" optreedt : in hoe personen zichzelf zien, en hoe zij in registers, adresboeken e.d. vermeld worden. Een mevrouw Hirschberg die trouwt met een mijnheer Van Geenhuizen is in de ogen van een Nederlandse genealoog die zijn werk serieus neemt, en zijn vondsten goed vastlegt en zijn werk goed doet, nog steeds mevrouw Hirschberg. Hopeloos en stompzinnig jaren-'30-gebrabbel als "jaaa, maar, ik ben nu getróuwd, en ik heb de naam van mijn màn aangenomen, oh! u bedoelt mijn méisjesnaam?!" - daar moet een Nederlandse stamboom-onderzoeker een héél grote afschuw van hebben, en zich heel verre van houden. Familienaam is familienaam, en blijft familienaam (tenzij volgens speciale wettelijke procedure gewijzigd).

In Duitsland, een in vergelijking met Nederland eerder wat traditioneel, conformistisch, conservatief-burgerlijk land, ligt dat vaak nog anders, ook anno 2017. Een vrouw in de situatie van mevrouw Hirschberg zou zodoende over zichzelf kunnen schrijven, en zou u in overheidsdocumenten / registers vermeld kunnen zien, bloedserieus, als Van Geenhuizen, geborene Hirschberg of zelfs gewoonweg als Van Geenhuizen. U moet er dus als genealoog op bedacht zijn, dat er "vervuiling" in allerlei vermeldingen/bronnen kan zijn opgetreden, en u telkens afvragen of het wel "waar is" wat u daar leest. Blijf altijd zelf zoeken naar de waarheid achter de vermelding, en neem nooit klakkeloos voor waarheid aan wat u leest. Die "Else van Geenhuizen" waarover u in een bron heeft gelezen, kan weleens helemaal geen èchte Van Geenhuizen zijn, maar getrouwd zijn (geweest) mèt een Van Geenhuizen. Ordinaire "naamsvervuiling" dus weer, waardoor u weer op zoek moet naar de waarheid, de werkelijkheid: wie die Else echt was, hoe haar echte familienaam luidt. Juridisch mag het dan in sommige landen van de wereld zo zijn dat de familienaam verandert met een huwelijk; voor een genealoog is de waarheid belangrijker.

- Net als in Nederland worden akten van de burgerlijke stand aanvankelijk een aantal jaren nog bewaard op de plaats waar zij zijn opgemaakt (aangelegd, opgesteld), de afdeling Burgerzaken van de gemeente, oftewel het Standesamt - en worden zij na verloop van een wettelijk vastgestelde periode (termijn) overgedragen aan archiefinstellingen, als openbaar gemaakte archiefdocumenten. U zult dus moeten nagaan, hoe in Duitsland die termijnen liggen, bij wie u dus in Hannover terechtkunt, en voor welke persoon van het gezin Van Geenhuizen - Hirschberg u op afstand (als u tenminste niet zelf naar Hannover reist) wàt zou willen aanvragen: akte van geboorte / huwelijk / overlijden; of kopieen uit het oude bevolkingsregister, mocht dat nog zijn bewaard gebleven, en voorzover dat i.v.m. privacywetgeving nu al openbaar is (trefwoorden om mee te zoeken, of om naar te vragen: Einwohnermeldeamt, Melderegister, Meldekartei).

Deze pagina's van het Standesamt en de lokale archiefinstelling helpen u, qua burgerlijke stand, alvast op weg: http://www.hannover.de/Leben-in-der-Region-Hannover/Verwaltungen-Kommunen/Die-Verwaltung-der-Landeshauptstadt-Hannover/Dezernate-und-Fachbereiche-der-LHH/Finanz-und-Ordnungsdezernat/Fachbereich-%C3%96ffentliche-Ordnung/Standesamt-und-Staatsangeh%C3%B6rig%C2%ADkeit/Standesamt ; en http://www.hannover.de/Leben-in-der-Region-Hannover/Bildung/Bibliotheken-Archive/Stadtarchiv-Hannover/Familienforschung/Personenstandsunterlagen en http://www.hannover.de/Leben-in-der-Region-Hannover/Bildung/Bibliotheken-Archive/Stadtarchiv-Hannover/Familienforschung/Personenstandsunterlagen/Bestand. En: bekijkt u dus goed de andere vragen/reacties in de rubriek 'Onderzoek in Duitsland'.

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas


Beste Dimitri,

Bedankt voor deze uitgebreide bijdrage. Voorlopig biedt dit heel wat aankopingspunten om verder onderzoek te doen.

Groet, Ron.

Ron SchouwPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!