stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Genealogie Schols: Ben op zoek naar een Willem Schols * ca. 1720 in Lunen in 't Brandenburgse

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ben op zoek naar een Willem Schols geboren omstreeks 1720 in Lunen in 't Brandenburgse

Jan Braexma

Jan Clavaux

Beste Jan,

Bedankt voor je reactie,

Deze akte heb ik ook gevonden, maar waar ligt Lunen in 't Brandenburgse

Heb jij het al gevonden en wet je misschien waar ik kan gaan zoeken

vriendelijke groet jan

Jan Braexma

Beste Jan,

het gaat hier zeer waarschijnlijk over LÜNEN, nu in Kreis Unna, Regierungsbezirk Amsberg, ten noorden van Dortmund. Vroeger hoorde het een tijd lang tot het Kurfürstentum Brandenburg, vandaar de aanduiding "in't Brandenburgse".

Vriendelijke groet,

Rodion Farjjon

Rodion Farjon

Ik krijg de indruk, dat hij in Lünen niet te vinden is. Ook niet als Schults etc.

Dopen jongens: LINK
Dopen meisjes: LINK
Huwelijken:       LINK

Jan Clavaux


Beste heer Braexma,

- U ziet het: "in 't Brandenburgse" kan wel betekenen "in Brandenburgs grondgebied", maar dat hoeft niet altijd in Brandenburg zèlf te zijn (dat honderden kilometers verder naar het oosten ligt). - Goede historische informatie over Lünen in het algemeen leest u bijvoorbeeld op Wikipedia, in de Nederlandstalige en (meer uitgebreide) Duitstalige versie, en uitgebreide genealogische informatie vindt u op GenealogieNetz, onder "Regional" : http://wiki-de.genealogy.net/L%C3%BCnen.

- Een genealogisch specialist op het gebied van Lünen die ter plaatse zeer goed bekend is (bijv. qua bronnen) is deze dame: http://wiki-de.genealogy.net/Benutzer:Holtkamp , die graag bereid is, aanvragen te beantwoorden: http://www.holtkamp-familienforschung.de/ .

- Een ideaal, met het Stamboomforum vergelijkbaar genealogisch forum voor àl uw vragen is het zgn. Forum Ahnenforschung, met ook een speciale rubriek voor de deelstaat Nordrhein-Westfalen.

- Bij uw onderzoek kunt u een goudmijn hebben aan regionale mailing-lijsten: een soort "stamboom-prikbord" voor vragen en uitwisseling van gegevens.    

- Het gemeentearchief vindt u hier: Stadtarchiv Lünen an der Lippe. Dat levert overigens toevallig al meteen een op "Schols" gelijkende naam op: een hoofdstuk over een burgemeester met de naam Schulz / Schultz (1772-1850).

- Een mooi voorbeeld "vooraf" is ook een heer Franz Schulz, koopman uit Lünen, in 1856:

- Naast allerlei andere tips die u kunt vinden bij de véle reacties op vragen in de rubriek "Onderzoek in Duitsland" (daar kunt u veel van leren!) het volgende: de belangrijkste databanken voor zoeken op naam bij Duits onderzoek zijn MetaSuche (bij GenealogieNetz), GeneaNet en FamilySearch

- Gezien de tekst in http://www.mijnstambomen.nl/leiden/schols.htm zoekt u natuurlijk óók op de naam van zijn broer (huwelijksgetuige) Johann / Johannes, en gezien de neiging om oudste zoons steeds Willem / Wilhelmus te noemen is er mogelijk sprake van een familietraditie : dus zou het aan te raden zijn om ook voor de generatie van zijn vader, dus waarschijnlijk geboren ca. 1680-1700, in die omgeving te zoeken naar een Wilhelm / Wilhelmus (soms bij FS foutief vermeld in naamvalsvorm, Wilhelmi). Voor de hand ligt het dan ook mogelijkerwijs (vanwege de gewoonte familieleden te "eren" door middel van een vernoeming bij een eigen kind: een eigen dochter kan dan vernoemd zijn naar een moeder of zuster, een eigen zoon naar een vader of broer) om in allerlei internetbronnen te zoeken naar een Sara / Sarah NN als naam van zijn moeder, en bijv. Dirck / Derck / Dietrich, Johann Heinrich / Johannes Heinrich, Cornelius en Jakob / Jacob / Jacobus als namen van zijn broers, in zo'n theoretische periode als ca. *1715-*1730 voor de kinderen in het gezin.

Het zou dus ws. helemaal mooi zijn als u, zijdelings, (ook) ergens de combinatie van een vader Wilhelm(us) en een zoon Johann(es) tegenkomt.

a)  Een voordeel van GeneaNet (registratie is gratis) is bijvoorbeeld, dat u er contact kunt opnemen met de "collega-stamboomonderzoeker" die de gegevens heeft geplaatst, zodat u met elkaar gegevens kunt uitwisselen, en elkaar zodoende kunt helpen. - Niet alles levert natuurlijk meteen de "treffer" (qua precieze familienaam-voornaam-combinatie) op die u zoekt, maar wel "veelbelovende" personen bij ongeveer die originele familienamen voor de periode die u zoekt. - U kunt denken aan bijv. Scholz, Scholtz; Schulz, Schultz, Schultze, Schulte. Families die het waard zijn om uit te zoeken als "aanwijzing": dus ook om daarover contact op te nemen. Voorbeeld:

- Schulz :

En Schultz :

en Schultze :

b)  Bij FamilySearch zou u nog kunnen denken aan een familie Schultzen, waarbij overigens die (theoretisch interessante) combinatie broer/zoon Johann(es)  - vader Wilhelm(us) voorkomt; een jongere broer uit 1730 zou wellicht nog best mogelijk zijn bij "uw" broer Willem uit ca. 1715-1720; zij het dat een jongen van *1730 hoogstwaarschijnlijk niet als trouwgetuige kon optreden bij het huwelijk van zijn broer in 1740...

Of aan "Schult" als stam-vorm, waarbij we een familie met een zoon Diederich uit 1721 tegenkomen (theoretisch interessant: Dietrich, Dirck, Derck !)  :

Let wel: namen als Schulz, Schultz, Schultze, Schulzeck, Schulte, Schulten, Schuldt, Schultes komt u in Duitsland (vooral in Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen) heel vaak tegen als deel van een familienaam, waarbij dan een àndere, vaak geografische, naam erop volgt (die in uw geval misschien na aankomst in Nederland, uit slordigheid of gemak, werd weggelaten / is 'afgesleten'). Het land is ermee "bezaaid", met dit soort familienamen.

Dit gaat terug op het middeleeuwse begrip Schultheiss oftewel schout : de naam voor een overheidsfunctionaris, belast met bestuurlijke en gerechtelijke taken. Wikipedia vermeldt hierover: "In Duitsland was de schout vaak een uit de ridderlijke stand afkomstige (laag- adellijke) entrepreneur die de functie erfelijk maakte. Dikwijls speelde hierbij het bezit van een overerfbare hoeve (Erbhof) een belangrijke rol." - Zie bijvoorbeeld familienamen als Schulte-Einhaus, Schulze-Langenhorst of in Nederland Schulte Nordholt. - Op de topografische-kaart-website van de deelstaat Nordrhein-Westfalen ziet u daar bij Lünen al een voorbeeld van : de bedoelde overerfbare hoeven, de hofsteden Schulze-Altcappenberg en Schulze-Wethmar.

Een interessant artikel over deze kwestie, aan de hand van de Lünense buitenwijk Gahmen en de familie Schulz-Gahmen met het bijbehorende gelijknamige landgoed (waarin o.a. wordt verteld dat de Schulzes meestal RK en de Schultes meestal protestantse families zijn), vindt u hier: http://www.ruhrnachrichten.de/staedte/luenen/Das-hat-Schulz-Gahmen-mit-Gahmen-zu-tun;art928,1365246 .

Hier het zogenaamde "scholtengoedSchulz-Gahmen :

  

(bronnen van foto's: http://www.baumkunde.de/forum/viewtopic.php?t=2680&postdays=0&postorder=asc&start=15 ; http://www.wlv.de/bildergalerie/ruhr-lippe/2014/07/08/13877.php)

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!