stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Informatie over een vroedvrouw Otto-Scheffer - en haar dochters in de 18e eeuw in Duitsland geboren

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste leden van het Stamboomforum,

Ik ben op zoek naar gegevens van een drietal vroedvrouwen die op Ameland hebben gewerkt:

Maria Elisabeth Scheffer/Schäffer, geboren rond 1730, mogelijk in Idstein, Nassau, overleden in oktober 1796 in Sloten (Friesland), waar ze met haar tweede man, Theunis Gros (*17?? - †1791) woonde. Op 27 juli 1749 is Elisabeth te Zwolle getrouwd met Willem Henrich Otten/Otto, Luthers van geloof, die vermoedelijk rond 1721 in Philipstein te Nassau Weilburg geboren is. Hij was korporaal in het 1e bataljon Orange Vrieslandt. Waar en wanneer hij overleden is, is niet bekend (tussen 1775 en 1785, misschien in Bergen-op-Zoom). Er zijn vermoedelijk vier kinderen uit dit huwelijk geboren (mij zijn drie dochters en een vermoedelijk jong overleden zoon bekend); twee dochters werden vroedvrouw. Dit zijn:

1. Elisabeth Margaretha Willems Otto, zou rond 1754/55 in Pruisen geboren moeten zijn, overleed op 7 maart 1841 in Nes (Ameland). Zij trouwde in 1775 met Kiliaan Loets.

2. Johanna Philippina Magdalena, vermoedelijk later Leentje en weer later Helena genoemd. Bij haar is de geboorte wat onduidelijk. Genoemd wordt 1771 te Maastricht, maar ze zou op 16 februari 1772 in Bergen-op-Zoom gedoopt zijn en daar ook geboren zijn. Zij overleed op 23 oktober 1826 in Hollum (Ameland). In 1796 trouwde ze met Pieter Johannes Snoek.

Ik heb nog wel wat meer gegevens als er mensen zijn die hier behoefte aan hebben, maar omdat die deels niet geheel zeker zijn, zouden deze het bericht erg onoverzichtelijk maken. 

Bij deze mijn vragen:

Wie kan meer vertellen over de in Duitsland geboren Maria Elisabeth Scheffer en haar man Willem Henrich Otto?

Wie weet meer van Theunis Gros? Zijn naam doet vermoeden dat ook hij in Duitsland geboren is.

Weet iemand hoe je zou kunnen uitzoeken waar en wanneer in Duitsland hun dochter Elisabeth geboren is?

Ik zie uit naar reacties!

Thijs Gras

Hallo Thijs,

bij het huwelijk in Zwolle wordt aangegeven dat "de moeder" als Maria Elisabeths trouwgetuige optreed; heb je over haar nog nadere gegevens kunnen vinden?

Als Wilhelm Henrich zoals zijn lidmaatinschrijving (Leeuwarden 1742) suggereert uit Philippstein komt, wordt het lastig, want volgens mij zijn deze films niet online beschikbaar

De doop van Johanna Philippina Magdalena Ottes in Bergen op Zoom is in elk geval correct [zie bron, blz 44]. Ene Cathrina Liess Schefferin laat daar 1769 ook een kind dopen, evtl een zuster van Maria Elisabeth of toeval? 

Verder zijn in Venlo volgems mij nog 2 kinderen van Maria Elisabeth (protestants) gedoopt:

04-06-1759
is gedoopt het kint van
Willem Hendrik Otte en
Maria Elisabetha Schofferin
de getuigen & peeters
Johan Coenraad, Theodoor Weeber
Johannes Diestel en Anna Margreta Thielen
gen[aam]t Johanna Theodora Margreta

26-02-1761
Willem Hendrick Otte
Maria Elisabet Scheffer
getuijgen
Philips Andre en Anna Margreta Scheffer
gen[aam]t Philippus Fredrick

Peter B

Beste Peter,

 

Zeer bedankt voor je reactie. Leuk dat je nog een ander kind van ze gevonden hebt!

Het lijkt erop dat de door jou gevonden Chatrina Liess Schefferin toeval is. Scheffer en varianten zijn niet zeldzaam in Duitsland, maar je weet het natuurlijk nooit. De hele familie is nog niet opgehelderd.

Helaas weet ik ook niets over de moeder. 

Groeten van Thijs.

Thijs Gras

het moeizame bij families van militairen is dat men eigenlijk moet weten in welke vestigsteden de regimenten verbleven (enkele van deze steden bevinden zich inmiddels op Belgisch of Duits grondgebied. Hierover is online wel informatie te vinden [hier en hier] maar ik ben heb de tocht van Kilian Lutz en Willem Hendrik Otten niet kunnen volgen.)

Ik heb wel nog een dochter gevonden in Sas van Gent, Johanna Katharina (29 apr 1964, van Willem Henrik Otte & Maria Elisabetha Scheffrien), overleden te Huissen in 1831.

Verder vermeldt de huwelijksaangifte van Kilian Lutz: "Kiliam Lutz, soldaat in het tweede Bataillon van den Heer Luitenant Generaal Graave van Rechteren onder de Comp van den Luit Colonel van Adelsheijm in guarnisoen leggende te Harlingen ende Elisabeth Margaretha Otten, beijde van Harlingen, komende wegens de Bruid haar vader Wilhelm Henrich Otten, soldaaet onder gem. reg. en comp." Mogelijk duidt dit erop dat vader en schoonzoon in hetzelfde regiment zaten

Interessant is ook dat Kilian Lutz in de overlijdensakte van Elisabeth wordt haar man Lutz Jansen genoemd; in minuutakte 00062 wordt hij aangeduid als Kiliaan Jans Loets; en in zijn eigen overlijden in 1819 als Loets Jansen.

Peter B

Beste Peter,

Dit is een hele leuke vondst, want alles wijst erop dat we hier te maken hebben met Antje Willems Otto die in 1781 op Vlieland arriveert (inschrijving lidmatenregister) en daar in 1784 trouwt met Lambertus van Blokland. Zij krijgen daar samen ook een kind (Willem Cornelis in 1782). Het is een beetje pikant, want het huwelijk wordt gesloten na de geboorte van het kind omdat hij toen - vermoedelijk als soldaat - in den vreemde was. 

Gegevens van Antje zijn te vinden bij Alle Friezen. het was al vreemd dat na Vlieland niets meer van haar vernomen werd, maar nu hebben we dus - dankzij jouw vondst - weer een spoortje te pakken! Hier hun huwelijksbevestiging (ik ben niet zo handig met het invoegen van links; dat doe je mooi!). 

Groeten va Thijs.

Trouwregister Hervormde gemeente Oost Vlieland 

 • Bron: DTB Trouwen
 • Soort registratie: DTB inschrijving trouwen
 • Datum: 25-07-1784
 • Soort akte: bevestiging huwelijk
  1. Bruidegom

   Lambertus van Blokland wonende te Montfoort

  2. Bruid

   Antje Willems Otto wonende te Vlieland

Thijs Gras

Geweldig! Ik had de gegevens in een stamboom van de familie Blokland gevonden [zie hier], het huwelijk ontbrak hierin en ook ik kon het huwelijk nergens vinden.

Peter B

Dit vind ik heel interessant aangezien Leentje W Otto en Joh Snoek voorouders van mij zijn.

Ingewikkeld is dat de namen Ott /Ottin / Ottes /Otten /Ottink en Scheffer Scheeffer Scheefferin in allerlei combinaties samen voorkomen. Er is een Jacob Loch die met een Maria Scheefferin een dochter Maria ELisabetha krijgt, 1684 in Leiden. Wanneer een Jacob Loch (dezelfde denk ik) in 1832 sterft te Rotterdam, wordt zijn vader genoemd als Jacob Loch en zijn moeder als Anna Marija Ottink. Hij was overigens geboren in Jegerscbosch dat gesitueerd is in Noord-Limburg. 

Grappig is nog dat Maria Elisabeth Ottes enkele maanden na haar bevalling getuige is bij een andere doop in Sas van Gent (augustus). Is zij daar als vroedvrouw geweest?

Al er meer informatie is over deze groep mensen (Ottes ed en Scheffer e.d.) hoor ik het graag!

Jane


Beste Jane,

Ik heb nog wel wat aanvullingen denk ik, die kan ik aan je sturen als ik jouw e-mail heb. Zou leuk zijn als jij ook nog zaken hebt, ik ben benieuwd!

Thijs GrasPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!