stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Wie helpt bij zoeken naar gegevens van Johann Herman Reichardt?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Beste leden van het Stamboomforum,

Voor mijn onderzoek naar de geschiedenis van de gezondheidszorg op Ameland, ben ik op zoek naar nadere gegevens van een chirurgijn die Johann Herman Reichardt heette en rond 1776 (maar het kan ook 1769 zijn) geboren is in Wetzlar (toen Pruissen). 

Van zijn ouders heb ik alleen namen met diverse varianten, geen geboorte- of sterftedata. Vader is vermoedelijk Georg Ernst Reichardt, moeder Helena/Anna/Magdalena Adselin of Aslin. 

Ergens rond 1800 moet hij naar Amsterdam zijn gekomen, want op 9 juli 1802 trouwt hij daar met de van Ameland afkomstige Aaltje Jans Hitkes (ca. 1781-1805). Zij krijgen 1 dochter: Helena (1803-1838). 

Rond 1808 vestigt Reichardt zich als heelmeester op Ameland en daar blijft hij tot zijn dood op 20 januari 1856. Hij werd bij zijn overlijden aangegeven als zijnde 87 jaar oud, maar het is waarschijnlijk dat dit getal niet klopt; hij moet bijna wel jonger geweest zijn. 

Hij gold als iemand die niet onbemiddeld was en zeker voor Amelandse begrippen was hij rijk.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen aan meer informatie over zijn Duitse afkomst. 

Groeten van Thijs Gras, Amsterdam.

Thijs Gras

9.7.1802 zal de datum van ondertrouw zijn. Zijn moeder heet in die inschrijving in Amsterdam: Helena Roselin. 

Na correctie (zie hieronder): er staat inderdaad: Adselin.

G.Karssenberg

inschrijvingsdatum:

09-07-1802

naam bruidegom:

Reichard, Herman

naam bruid:

Hetkes, Aaltje Jans

bronverwijzing:

DTB 649, p.267

opmerkingen:

Huwelijksintekeningen van de KERK.

Renee2

Dank Renee en G. Karssenberg. 

Ik lees in de acte toch Adselin.

Wat ook nog interessant is: het lijkt erop dat hij een broer heeft gehad die ook chirurgijn was. Hiervan hebben we het volgende kunnen achterhalen (deel van de tekst uit de huwelijksakte):

“.....Johan David Reichard oud 32 jaren chirurgijn geboren te Wetzlar en wonende te Nijkerk, meerderjarige zoon van Georg Ernst Reichart (sic!) den 29 maart 1786 te Wetzlar overleeden blijkens doodcedel op den 17 april 1812 voor den Kerkenraad bij absentie van den Predicant aldaar afgegeven, en van Anna Magdalena Aslin wonende te Wetzlar haaren toestemming gevende ingevolge acte gepasseerd voor Notaris en getuigen te Wetzlar den 2 July 1812, en Gerarda Nieboer, oud ruim 21 jaren wonende bij haar ouders en aldaar geboren meerderjarige dochter van Roelof Nieboer, schipper, en Neeltje de Wit, wonende te Nijkerk, hierbij tegenwoordig en deszelfs toestemming gevende......”

Hun kinderen:

  1. Georges Ernst Reichard, geboren op 19 april 1813 in Nijkerk. Georges is overleden op 18 juli 1814 in Nijkerk, 1 jaar oud.
  2. Neeltje Reichard, geboren op 9 oktober 1815 in Nijkerk. Neeltje is ongehuwd overleden op 6 januari 1882 in Amersfoort, 66 jaar oud.
  3. Helena Maria Reichard, geboren op 21 maart 1817 in Nijkerk. Helena is overleden op 19 februari 1895 in Amsterdam, 77 jaar oud. Helena trouwde, 28 jaar oud, op 4 juni 1845 in Amsterdam met Arend van Rijn, 31 of 32 jaar oud. Arend is geboren in 1813 in Amsterdam.
  4. Alida Helena Reichard, geboren op 2 december 1826 in Nijkerk. Alida is overleden op 15 januari 1894 in Nijkerk, 67 jaar oud.

Misschien helpt dit ...

Thijs Gras

hier een Johannes Reichard als getuige

Dopeling Lisabeth Magdalena

Vader Anthoni Smid

Moeder Johannette Lisab

Getuige Johannes Reichard

Gebeurtenis Doop

Datum 05-05-1737

Documenttype DTB Dopen

Erfgoedinstelling Tresoar

Collectiegebied Friesland

Archief 28

Aktenummer 1247

Registratiedatum

05-05-1737

Akteplaats

Leeuwarden

Boek

Doopboek Ev. Lutherse gem. Leeuwarden

Opmerking

De tweede getuige is Lisab Magd.Libertes

Renee2

akte is van 17-10-1812 te Nijkerk

bericht zoals boven al door Thijs aangegeven

Bruidegom Johan David Reichard (dit is dan zijn broer)

Beroep Chirurgijn

Leeftijd 32

Bruid Gerarda Nieboer

Beroep geen beroep vermeld

Leeftijd 21

Vader van de bruidegom Georg Ernst Reichard (dit is dan de vader)

Beroep geen beroep vermeld

Moeder van de bruidegom Anna Magdalena Aslin (dan zou dit de vermelde Helena Roselin zijn)

Beroep geen beroep vermeld

Vader van de bruid Roelof Nieboer

Beroep Schipper

Moeder van de bruid Neeltje de Wit

Beroep geen beroep vermeld

Gebeurtenis Huwelijk

Datum 17-10-1812

Gebeurtenisplaats Nijkerk

Documenttype BS Huwelijk

Erfgoedinstelling Gelders Archief

Plaats instelling Arnhem

Collectiegebied Gelderland

Archief 0207

Registratienummer 3566

Aktenummer 35

Registratiedatum 17-10-1812

Akteplaats Nijkerk

Renee2

Dag Thijs,

Staan er niet wat meer details in zijn testament ? Bron:  Alle Friezen

Memories kantoor Holwerd

  • Bron: Memories van successie
  • Soort registratie: Inschrijving Memorie van successie
  • Plaats: Holwerd

Bijzonderheden:
Filmnummer: 163 Er behoorde onroerend goed tot de nalatenschap oud genees/heel/vroedmeester; enige testamentair erfgenaam is niet verwante Trijntje Douwes Dokter (vrouw van afwezige Thaede Lolles Borsch, zeeman); onbekend wie ab intestato erfgenamen zouden zijn geweest. Saldo fl. 4.004,80. (eed afleggingsakte tussen nrs 1964 en 1958)

Toevoeging:

Bronvermelding

Memories kantoor Holwerd, archiefnummer 42, Memories van successie - Tresoar, inventarisnummer 9007, aktenummer 1949

Gemeente: Westdongeradeel

Periode: 1855-1857

Gerry

Dank hiervoor, ik had dat testament ook al gevonden, maar was juist benieuwd naar zijn geboorte etc. vandaar ook plaatsing in de afdeling Duitsland. Maar goed, uiteraard is dit ook leuke informatie. 

De enigen die ab intestato recht zouden kunnen hebben, zouden zijn echtgenote en zijn dochter zijn, maar die waren beide reeds overleden. Zijn broer of diens familie (als het zijn broer is, maar dat lijkt wel waarschijnlijk) wordt dus niet genoemd. Het is onbekend of hij met hun nog contact had. Er gaan verhalen dat hij geregeld, ook onaangekondigd, weg was van Ameland, en omdat hij de enige heelmeester op het eiland was, was men hier niet heel blij mee. Officieel zou hij toestemming moeten hebben vragen aan de Grietman, zoals toen de burgemeester heette, maar dat deed hij dus niet altijd. Ging hij dan naar zijn broer in Nijkerk? Opmerkelijk is dat ik ook van die broer weinig sporen vind, behalve wat genealogische gegevens van hem, zijn vrouw en kinderen, maar bijvoorbeeld geen berichten in de digitale kranten oid. 

Grappig om die naam als getuige tegen te komen in Friesland, al is de vermelding in 1737 erg vroeg. Familie? Onduidelijk wat mij betreft, al suggereren de namen dat dat zou kunnen. 

Verder vond ik in Alle Friezen ook nog Johan Conrad Reichard, trompetter, die zich op 17 april 1772 inschreef voor het avondmaal in lidmatenregister van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Leeuwarden.

In de digitale kranten kwam ik nog twee interessante Reichardt's tegen:

1. Carell Reichard, die in 1810 als 25 jarige chirurgijn deserteerde. Zijn ouders waren Nocilaas en Maria Elisabeth Zwerin.

2. 'Heer' Reichardt, kapitein bij de artillerie, die op 2 maart 1837 te Hellevoetsluis overleed, toen hij 69 jaar en 5 maanden was (dus geboren in 1767; het zou een andere broer kunnen zijn). De advertentie verscheen in de krant en was ondertekend door Barbara Randzsinger, zijn weduwe.

Nader onderzoek naar deze Reichardt leert dat het hier gaat om Johann Georg, dus dat zou wel een beetje naar de familie in Wetzlar kunnen wijzen ... maar op zijn overlijdensakte staat als vader Johan Coenraad Reichardt, moeder Elizabeth Zerp. Dus geen relatie.

Overigens wordt de achternaam in diverse bronnen verschillend geschreven. We zien Reichardt, Reichart en Reichard. De Amelander heelmeester zelf schrijft zijn naam als "Reichardt" (ik heb een paar door hem ondertekende brieven).

Thijs Gras

Johann Georg Reichard

Deutschland Geburten und Taufen

Name Johann Georg Reichard
Event Date 1767
Gender Male
Birth Date 18 Nov 1767
Birth Year 1767
Christening Date 21 Nov 1767
Christening Place EVANGELISCH, GROSSENLINDEN, OBERHESSEN, HESSE-DARMSTADT
Father's Name Johann Conrad Reichard
Mother's Name Marien Elisabetha Zoerbin

Citing this Record

"Deutschland Geburten und Taufen, 1558-1898," database, FamilySearch (https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:NCD8-4DQ : 28 November 2014), Johann Georg Reichard, 21 Nov 1767; citing ; FHL microfilm 1,269,705.

Renee2

Thijs je schrijft:

Overigens wordt de achternaam in diverse bronnen verschillend geschreven. We zien Reichardt, Reichart en Reichard. De Amelander heelmeester zelf schrijft zijn naam als "Reichardt" (ik heb een paar door hem ondertekende brieven).

Maar hij ondertekent toch bij zijn ondertrouw te Amsterdam met Hermann Reichard.

Gerry

Helemaal gelijk, Gerry, de brieven die ik heb zijn van later en van Ameland. Toen hield hij dus blijkbaar Reichardt aan. 

Thijs Gras

Johan David Reichard, echtgenoot van Gerarda Nieboer, overlijdt in Nijkerk op 21.8.1827.
​Zie de huwelijksbijlagen in Amsterdam op 4.6.1845 (dochter Helena Maria) - images 65 t/m 70.

G.Karssenberg

Dat is een leuke vondst, bedankt!

Thijs Gras

Johan David Richard, geboren in Wetzlar, beroep zonder, echtgenoot van Gerarda Niieboer, 46 jaar, wonend Jan Wolfsplein in Nijkerk, overlijdt op 21.8.1827 in Nijkerk (image 285).

G.Karssenberg


Vreemd dat zijn beroep er niet bij wordt vermeld ...

Thijs GrasPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!