stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Overlijden in de trein tussen Eger en Emmerich



Profiel afbeelding

Ik zit met een overtlijden, zoals boven beschrven. Ik heb contact gehad met de politie in Emmerich. Zij weten niet waar hun archieven zijn. Waar kan ik het overlijden misschieb vinden en waar liggen de archieven van de politie in Emmerich. Kan iemand mij helpen?

Groet

Ton Steenhof

Ton Steenhof - 21 mei 2017 - 09:58

Kun je ook de tijd/datum aangeven?

mvg-Ben

Ben Wegman - 21 mei 2017 - 10:03

Ja sorry, het gaat om 8-7-1913 de overlijdensdatum.

Ton Steenhof - 21 mei 2017 - 19:26

Uit uw vraag blijkt nog niet of het een Nederlander betreft op doorreis  (dan is er ook aangifte in de woonplaats van de overledene) of een Duitser/Nederlander woonachtig in Emmerich of elders in Duitsland). 

mvg-Ben

Ben Wegman - 21 mei 2017 - 19:38

Beste heer Steenhof,

Neemt u het vooral niet persoonlijk, maar hierbij past wel een opmerking : wij hebben hier op het Stamboomforum te vaak te maken met gevallen waarbij mensen een vraag stellen, maar notabene zèlf te weinig of te gebrekkige informatie verstrekken / 'aanleveren' om die vraag te kunnen oplossen.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Teveel blijft onduidelijk. Waarom geeft u nergens meer informatie? Weet u meer, ja of nee? Wéét u gewoon niet meer? Hoeveel moeite heeft u al gedaan daarvoor, wat heeft u al geprobeerd? Weet u wèl meer, maar wilt u dat niet vertellen, en waaròm dan niet? Het blijft allemaal merkwaardig in het duister, zo.

- U geeft helemaal geen familienaam of voornamen, woonplaats, nationaliteit. Raadselachtig. Bedenkt u dat er sprake is van een overlijden, dus privacy hoeft u sowieso niet meer te beschermen. Twee weten meer dan één, is het spreekwoord ; als u personalia zou noemen, maakt u het anderen gemakkelijker om mee te helpen zoeken. Of "ligt het allemaal gevoelig, een delicáte kwestie", zoals men in de jaren '50 pleegde te zeggen? Zègt u dat dan ook, en laat u het niet in de lucht hangen.

- U noemt helemaal geen datum of jaartal. Zoals u weet, kan een periode àlle verschil maken voor de vraag of er ueberhaupt nog informatie beschikbaar is, en zo ja, waar die informatie (in archiefdocumenten) dan wel bewaard kan zijn gebleven / zal berusten.

- U vertelt verder niets over Eger, u licht dat gegeven niet toe. Bedoelt u Eger in Hongarije, of Cheb in Tsjechie, een plaats die in het Duits Eger genoemd wordt? Zegt u dat dan, plaatst u een link, en laat u de lezers er niet naar raden. Wie weet is er immers een melding gedaan van het overlijden aan de gemeentelijke overheid (bureau burgerlijke stand) in Eger; dat kan relevant zijn.

- U noemt helemaal geen achtergrondinformatie, en ook niet of die informatie ueberhaupt bekend is. Was dit een bekend nieuwsfeit? Kunnen we ernaar zoeken in kranten-databases, of wilt u dat niet, en hoezo dan niet? Om welke trein ging het: datum, vertrektijd, type trein, vertrekplaats, bestemmingsplaats, treinnummer? Kent u die details, of juist niet - zegt u dat dan duidelijk en uitdrukkelijk, en laat u ons daar niet naar raden.

- U noemt wel de politie (waarbij je allerlei onderzoeksstukken, processen-verbaal e.d. verwacht, en misschien een verwijzing naar gerechtelijke stukken, i.v.m. een rechtsvermoeden van overlijden), maar niet wat toch tamelijk voor de hand ligt: het bureau van de burgerlijke stand in Emmerich, het Standesamt. Of wie weet hoe lang het geleden is: een allang overgedragen akte van overlijden, berustend bij een archiefinstelling - lokaal of (boven)regionaal. Heeft u daar al geinformeerd? Wij horen er niets over.

- In uw verhaal komt een politie-organisatie in Emmerich voor, die niet weet waar haar archieven berusten (lijkt me op zich vrij stupide en zorgelijk voor een ambtelijke organisatie, maar goed). Alles goed en wel. Maar welke archieven dan: om welke periode gaat dit ueberhaupt? U noemt het niet. - Maar u zou dan toch zich voor kunnen stellen dat u (op het gebied van politiezaken) een "naasthogere", overkoepelende organisatie gaat raadplegen? Bijvoorbeeld de Kreispolizeibehoerde (districtspolitie-autoriteit) of (op deelstaatsniveau) het Landeskriminalamt ? Of een archieforganisatie op dat gebied, voor Emmerich of een overkoepelend geheel als de deelstaat Nordrhein-Westfalen? Tsja. Ook hierover horen wij niets. Heeft u daar al geinformeerd? Niet? Of wel, maar leverde dat niets op? Nogmaals: vertelt u het allemaal, duidelijk en uitdrukkelijk.

Met alle respect : uw vraag bevat teveel "losse eindjes" en véél te weinig informatie en aanwijzingen, waar de lezer van het Stamboomforum iets aan zou kunnen hebben, om u te helpen. U bent de vragende partij, niet wij: dus ù moet (in uw eigen belang) er zoveel mogelijk informatie bij leveren, of duidelijk en met zoveel woorden vertellen dat u simpelweg niet over die informatie beschikt (maar daar moet u wel zelf moeite voor doen en hebben gedaan, voor u de vraag stelt), of duidelijk aangeven dat u wel meer weet, maar om bepaalde redenen (die u wel degelijk moet noemen) niet meer informatie wenst prijs te geven. - Misschien kunt u, in uw eigen belang (nl. bij beantwoording van uw vraag), even gewoon iets meer moeite hiervoor doen - en uw bericht aanvullen via de knop "Bewerk". Wij zijn er puur voor wat u zelf niet kunt oplossen, maar van een vragensteller mag ook een "eigen bijdrage" worden verwacht... juist om zelf goed geholpen te kunnen worden!

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas - 21 mei 2017 - 19:42

Het gaat om een Nederlander. Hij woonde in Velp en was kennelijk op reis met de trein. Meer weet ik ook niet. Ik wil graag weten waar die Duitse politie archieven zijn.

Ton Steenhof - 23 mei 2017 - 12:13

Het overlijden van de betreffende persoon is in ieder geval ook ingeschreven in Nederland (Velp dus). Mogelijk met een verklaring/ op basis van een verklaring van de Duitse autoriteiten.

mvg-Ben

Ben Wegman - 23 mei 2017 - 12:22

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Jan Clavaux - 23 mei 2017 - 12:40

In de Arnhemsche Courant van 12-07-1913 vind ik een krantenbericht waarin staat dat een zieke man, die zijn familie in Arnhem wilde bezoeken, in de trein van Wezel naar Emmerik is overleden. Zie hier voor het krantenbericht. 

Johanna C. - 23 mei 2017 - 13:04

Ik kan geen "passende" overlijdensakte vinden in de burgerlijke standgegevens tussen de door Jan aangegeven data in Velp. Maar ik kan erover heen gelezen hebben.

mvg-Ben 

Ben Wegman - 23 mei 2017 - 13:38

Het gaat om een Nederlander. Hij woonde in Velp en was kennelijk op reis met de trein. Meer weet ik ook niet.


Volgens publicatie van vraagsteller :

Persoonlijke gegevens Gerardus Eliza Steenhoff
...
Hij is overleden op 8 juli 1913 in Tussen Eger en Emmerich (Duitsland), hij was toen 64 jaar oud.  Bron 2
Volgens het dossier Harbrink Numan, waarin een "Niet joodsch verklaring" ligt van Herman Gijsbert Hesselink, staat dat hij is overleden in de trein in Duitsland.
Memorie van Successie dd november 1913 verleden voor de notarissen Troost en Kat te Arnhem en ingediend bij het kantoor te Arnhem. Er zijn geen huwelijksvoorwaarden gemaakt.
...


Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Rouwadvertentie familie zie :  http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010651188:mpeg21:a0066

Willem Hak - 23 mei 2017 - 14:16

Moet Eger niet Wesel zijn o.i.d.? Dat is namelijk een plaats even verderop langs de spoorlijn.

@Dimitri: Top!

Ronk - 24 mei 2017 - 12:12

Via Delpher in ieder geval het vermelden van Gerardus Eliza Steenhoff `s overlijden <klik hier> (Haagsche Courant) of <klik hier> (Algemeen Handelsblad)

MVG

Hans 100 - 26 mei 2017 - 20:44

Gerardus Eliza Steenhoff, makelaar, 28 jaar, geboren in Amsterdam, zoon van Willem Paulus Steenhoff en Anna Maria Christina Kaakebeen, huwt aldaar op 7.9.1877 met Johanna van der Feen, 20 jaar, geboren in Amsterdam, dochter van Antoni Johan Carel van der Feen en Johanna Henriëtte Berkhout.
Reg. 18; fol. 4.

G.Karssenberg - 26 mei 2017 - 21:01

Vraag in "Google" maar naar: "Gerardus Eliza Steenhoff".

G.Karssenberg - 26 mei 2017 - 21:06

In www.zoekakten.nl is bij "Rheden" ("bevolking"- en daarna: Bevolking 1900-1914 klapper (Velp) - 311 images) op image 204 iets te vinden over Gerardus Elisa Steenhoff en over drie kinderen(?).

G.Karssenberg - 26 mei 2017 - 21:27

Er zijn vele bijdragen en opmerkingen gegeven over deze zaak. Daarvoor heel hartelijk dank. Ik heb alleen maar gevraagd of iemand mij iets kan vertellen over de politie  archieven in Emmerich van 1913 te vinden zijn. De heer Gerardus Eliza Steenhoff is overleden in die trein. Dat er dan geen overlijdensakte is in Velp moge dan duidelijk zijn.

Dus Wie weet iets over de politie archieven?

Groetjes Ton Steenhof

Ton Steenhof - 26 mei 2017 - 22:01


Dat er dan geen overlijdensakte is in Velp moge dan duidelijk zijn.

Voor mij is dat niet zonder meer duidelijk. Ik ben diverse overlijdensaktes tegengekomen waarbij het overlijden van een persoon werd geregistreerd in de plaats van overlijden en met een verklaring ook in de woonplaats van de betrokkene.

Als leek vond ik de toelichting van de hr D. Vlas heel duidelijk en ik dacht dat hij ook suggestie deed hoe verder te gaan met het onderzoek.

mvg-Ben

Ben Wegman - 26 mei 2017 - 22:06







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu