stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Huwelijksakte 14-8-1920 Gronau van Harikus Johannes Th. van Berghe x Wennemers.

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben op zoek naar de huwelijksakte van 14 augustus 1920 in Gronau van Harikus Johannes Theodorus van den Berghe met Gerritdina Engelina Wennemers. Weet iemand hoe en waar ik die kan vinden.

Henk Morien

Henk Morien

Geachte heer Morien,

- Met "vinden" lijkt u misschien ervan uit te gaan, dat die akte ergens op internet te bekijken is. Maar Duitsland kent geen ZoekAkten of WieWasWie. Daarover later.

- U moet echt iets specifieker zijn, want veel plaatsnamen komen meerdere keren voor. Laat uw lezers niet zelf puzzelen. Welke plaats Gronau bedoelt u? Zie https://de.wikipedia.org/wiki/Gronau. Ik zal er maar even van uitgaan, dat u Gronau, district Kreis Borken, deelstaat Nordrhein-Westfalen bedoelt.

- Huwelijksregister-jaargangen worden in Duitsland openbaar na verloop van 80 jaar; die kwestie is altijd het éérste wat u zich moet afvragen (zie § 5, Fortführung der Personenstandsregister, https://www.gesetze-im-internet.de/pstg/BJNR012210007.html), hier dus: 1-1-1921 + 80 jaar = 1-1-2001. Dus te verwachten is, dat zij niet nog steeds in Gronau bij Burgerzaken (het Standesamt) berusten, maar al bij een archiefinstelling. Met de overbrenging naar een archiefinstelling zijn meestal ook andere 'partijen' geinteresseerd om dit archiefgoed te gebruiken, maar in elk geval vindt u die huwelijksakten uit Gronau waarschijnlijk (nog) niet terug op internet : niet als ingescand, gedigitaliseerd document bij FamilySearch; en aangezien digitalisering in Duitsland nog in de kinderschoenen staat, ws. ook niet op websites van lokale (gemeentearchief) of regionale overheidsarchieven.

- Het document zal dus, voorzover te zien is, nog pas "alleen op papier" bestaan. Het beste kunt u even navraag doen bij het gemeentearchief, Stadtarchiv Gronau : een e-mail met uw vraag is zó gestuurd (met uw omschrijving; vraagt u ook de kosten van een 'bestelling' van een kopie van zo'n akte; denkt u eraan: u bent bij een archief, niet bij Burgerzaken; en een archief ziet, net als in Nederland, het opzoeken van een akte in zijn collecties als onderzoek, waarvoor betaald moet worden, meestal per aangevangen half uur; mogelijk dus peperduur!). 

Succes met uw onderzoek,

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas

Dimitri Vlas

Hartelijk dank voor het uitgebreide antwoord. Het gaat inderdaad om Gronau in Noordrijn-Westfalen. Ik zoek daar ook gegevens in het kerspel Epe, nu deel uitmakend van Gronau.

Henk Morien

Hallo Henk, dit nog gevonden: H.J.T. van den Berghe, geb. op 01-10-1896 en overl. op 30-10-1973 (77 jr.) en begraven te Enschede. En G.E. Wennemers geb. op 07-10-1888 en overl. op 28-09-1969 en begr. te Enschede. (info familie-advertentie bij het CBG)  De ouders van Gerritdina Engelina Wennemers waren Gerrit Wennemers en Hendrika ter Weer, zij huwden op 26-07-1888 te Enschede, akte nr.64. Hij, Gerrit is geb. te Ulsen, en wonende te Kerspel Epe in Westfalen. Succes verder.

p.s. in die adv. bij het CBG staat in ieder geval, dat zij echtgenote was van H.J.Th. van den Berghe. En dat bij overl. zij 73 jr. was ?. En dat loopt niet helemaal gelijk, met haar geb. jr. 1888. Er is er ook één geb. op 04-12-1895. ?? , Geh. met H.J Th. van den Berghe (en dat klopt weer wel) Dat was die ene van de site: www.online-begraafplaatsen.nl          Ik weet op dit moment weet ik niet precies waar het probleem ligt. Twee personen G.E. Wennemers, 1 van 1895 en 1 van 1888. Mogelijk is het op dit moment veeeeels te warm om nog logisch te denken.  Ik stop er op dit moment mee..

DHv. E.

Bedankt, het meeste wist ik al, waarschijnlijk een zoon van Johannes Theodorus van den Berghe, geboren Groesbeek 3 juli 1851, en Hendrina ter Steege, geboren Lonneker 26 maart 1869. Alleen bewijs ontbreekt nog.

Henk Morien

Als de door DHV.E. genoemde mensen de juiste personen zijn, dan kunt u persoonskaarten opvragen bij het CBG. Daar staan ook de ouders op.

L. Loef

Bedankt, heb ik ondertussen gedaan, helaas is de wachttijd daar ondertussen ca. 4 weken. Overigens mis ik daar ook wel eens de ouders. Maar bij genealogie moet je geduld hebben.

Henk Morien


Iedereen bedankt, ik heb contact gehad met het archief in Gronau, ik krijg drie akten toegestuurd met factuur. De akten kosten drie euro per stuk plus 5 euro verwerkingskosten. Is heel redelijk.

Henk Morien 

Henk Morien
Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!