stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Gezocht: geboorte en huwelijk te Emden van Johann Friedrich Meijer (overleden 29-11-1865 te Farmsum)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Ik ben op zoek naar Johann Friedrich(s) Meijer. Tussen 1833 en 1842 kreeg hij samen met Pieterke Tonnis de Vries 6 kinderen in Farmsum, daarnaast hadden ze ook een dochter geboren in Emden (volgens overlijdensakte), die 15-11-1839 in Farmsum overleed.

 

Johann Friedrich Meijer overleed 29-11-1865 te Farmsum, zijn ouders werden niet vermeld, maar hij zou geboren zijn in Emden. Bij de akten van zijn kinderen wordt zijn naam geschreven als Johan/Johann/Johannes Friedrich/Friedrichs/Friederich/Frederik Meijer. Hij is mogelijk rond 1830 getrouwd te Emden met:

Pieterke Tonnis de Vries geboren 18-10-1806 te Farmsum, overleden 28-10-1844 te Farmsum, dochter van Tonnis Jans de Vries en Aaltje Fransen.

 

Kinderen:

Margaretha Alida Meijer, geboren te Emden, overleden 15-11-1839 te Farmsum

Tonnis Meijer, geboren 18-03-1833 te Farmsum, overleden ?

Johannes Meijer, geboren 18-08-1834 te Farmsum, overleden 03-10-1843 te Farmsum

Aaltje Meijer, geboren 25-12-1836 te Farmsum, overlden 01-08-1870 te Martenshoek

Pieter Meijer, geboren  09-09-1838 te Farmsum, overleden 01-09-1880 te Farmsum

Willem Meijer, geboren 19-04-1840 te Farmsum, overleden 21-09-1921 te Farmsum

Christiaan Meijer, geboren 19-02-1842 te Farmsum, overleden 31-07-1843 te Farmsum

 

Ik zou graag zijn geboorte- en huwelijksdatum willen, maar vooral wil ik weten wie zijn ouders waren. Wie kan me helpen of heeft tips waar ik kan zoeken?

Alvast bedankt!

J. P. Stap

Niet wat u vraagt, soms worden grootouders genoemd, helaas nu niet.

Huwelijksbijlagen vd zoon, geen nieuws zie Hier

Elisabeth

Beste J.P. Stap,

 

Zelf ben ik al een tijd opzoek naar Johan Friedrich Meijer. Hij is mijn 4x overgrootvader (via Pieter Meijer, mijn 3x overgrootvader), op Duitse sites kan ik weinig vinden. Het enige wat ik heb gevonden is de overlijdensakte van zijn vrouw (Pieterke Tonnis de Vries), waarin zijn naam staat vermeld als Johann Fridrich Meijer. Ook heb ik de informatie al gevonden die jij hebt gevonden. Ik vroeg me af of u al restultaat had gevonden aangezien ik niet verder kom.

Marijn Meijer

Helaas heb ik nog niets over hem gevonden. Wel heb ik het overlijden van zoon Tonnis Meijer gevonden: 23-05-1865 op zee op weg naar Denemarken. Iets vinden in Duitsland is echter nagenoeg onmogelijk, helaas.

J. P. Stap

Heeft U het Bevolkingsregister al geraadpleegd? Voor Farmsum 1860-1880 viel dat onder Delfzijl en is op microfiche in te zien bij het CBG in Den Haag, zie hier, mogelijk ook in het Archief te Groningen, of anders de betreffende gemeente. Ik heb dit specifieke register voor Farmsum zelf ooit geraadpleegd in het CBG voor mijn eigen familie, en zie op fotos daarvan dat de geboortedata en -plaatsen er ook bij staan vermeld (helaas heb ik alleen onze eigen familie gefotografeerd, geen Meijers). Er zijn ook eerdere registers, zie de link. Helaas niet online te zien (alleen voor stad Groningen) bij mijn weten. [Wel zelf een camera meenemen, indertijd problemen met kopieren bij het CBG en gefotografeerd van het beeldscherm, hoewel, dit is al een paar jaar geleden.]

Peter S

Overigens zijn er klaarblijkelijk ook microfiches van DTB Emden in het CBG maar naar verluid zijn deze slecht leesbaar. link (zie vooral de reacties van Chris van Dijkum). Als U een geboortedatum heeft uit het Bevolkingsregister van Farmsum is er misschien toch wel uit te komen en zo niet, dan kunt U gewoon fotos van de betreffende bladzijde maken en die posten op het subforum leeshulp gevraagd.

Peter S

Kleine aanvulling op de vraag:

Johann Friedrich Meijer overleed 29-11-1865 te Farmsum, zijn ouders werden niet vermeld, maar hij zou geboren zijn in Emden.

In zijn overlijdensakte staat verder dat hij 60 jaar oud was in 1865 en dat hij dagloner was. link

Peter S

Ik ben de bevolkingsregisters van Farmsum ingedoken in de Groninger archieven. In 1850 staan de kinderen Tonnis, Pieter, Willem en Aaltje ingeschreven bij hun grootmoeder van moederskant: Aaltje Frans Wiersema. Frits Meijer staat onderaanj, onder ‘laatste woonplaats’ staat ‘strafgevangenis Hoorn’. Er worden slechts geboortejaren genoemd,  bij de kinderen kloppen deze niet allemaal. Bij Frits Meijer staat ‘1803 Emden’.

Ik heb hem ook opgezocht in de gevangenis in Hoorn, hij werd in 1846 veroordeeld voor 4 jaar veroordeeld voor een eenvoudige diefstal. Zijn geboortedatum is hier vermeld als 12 mei 1805 in Emden.

http://noord-hollandsarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=236&mizig=340&miadt=236&miaet=54&micode=73-477&minr=2760012&miview=ldt

J. P. Stap

Dat is toch een stap verder. Hopelijk bent U in de gelegenheid de DTB Emden in te zien, evt. bij het CBG. Zo niet, indien niet bekend, zou U kunnen zoeken naar een SF lid die daar wel de gelegenheid voor heeft (link).

Overigens ben ik er nog niet uit of "Meijer" nou echt de juiste spelling van de Duitse achternaam is van J.F. Hieronder een compilatie van exemplaren van zijn handtekening, in de hoop dat een expert Duits schrift dit ziet; maar misschien is dit voor U wel duidelijk te lezen. M.i. staat er misschien wat achter "Meier" of is dat enkel decoratie?
meijer

Peter S


De microfiches van DTB Emden zijn klaarblijkelijk ook in het Groninger Archief, zie hier en ihb hier. Verzameling Frans Olfers.

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!