stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Johannes (Johann) van den Broek alias Johannes Wilmse(n): waar getrouwd en overleden in Westfalen



Profiel afbeelding

Johannes van den Broek is in 1862 te Enschede geboren, kort voordat Enschede door een grote stadsbrand werd geteisterd en de archieven in rook opgingen. Zijn ouders zijn niet bekend, doch aangenomen mag worden dat zijn vader Martinus van den Broek is geweest. 

Het volgende dat wij weten is dat hij ergens in Duitsland moet zijn getrouwd met Anna Theresia Mes(s)bauer.  Volgens de Nederlandse akte van overlijden zou zij afkomstig zijn uit Mettingen in Pruisen. Vermoedelijk is dat de plaats Mettingen in de huidige deelstaat Nordrhein-Westfalen. 

Wanneer Johannes en Anna zijn getrouwd is niet bekend, maar vermoedelijk moet dat in Duitsland zijn geweest. Het vermoeden bestaat dat hij niet onder de naam van den Broek is getrouwd maar onder het alias Johann Wilmse(n).

Op 13 juni 1896 wordt een zoon Martinus Johannes van den Broek geboren te Epe (Westfalen). 

 Bron: Wilco en Rianne Boek (http://home.orange.nl/rianne.boek/index.htm)
Janke Minnes Graeuwert, geboren Asperen 5 april 1903, overleden Utrecht 12 oktober 1945, getrouwd Den Haag 27 september 1922 met Martinus Johannes van den Broek, koopman in textiel, geboren Epe (Westfalen, Dld) 13 juni 1896, overleden Gorinchem 12 augustus 1968, zoon van Johann van den Broek en Anna Theresia Mesbauer.

Het volgende dat bekend is dat de echtgenote van Johannes of Johann van den Broek alias Johannes Wilmse(n) in Nederland overlijdt. Uit de akte van overlijden het volgende genoteerd:

Overledene: Anna Theresia Mesbauer
Beroep: zonder beroep, Geslacht: Vrouw, Leeftijd: 41 Jaar
Vader: NN NN, Beroep: -
Moeder: NN NN, Beroep: -
Echtgenoot: Johannes Wilmsen
Weduwe van: Frans Bögge
Gebeurtenis: Overlijden, Datum: 30-07-1899, Gebeurtenisplaats: Aalten
Documenttype: BS Overlijden, Erfgoedinstelling: Gelders Archief, Plaats instelling: Arnhem, Collectiegebied: Gelderland, Archief: 0207, Registratienummer: 6686, Aktenummer: 119
Registratiedatum: 31-07-1899, Akteplaats: Aalten

https://www.geldersarchief.nl/bronnen/archieven/?mivast=37&miadt=37&miaet=54&micode=0207_6686&minr=10411488&miview=ldt

De aangifte van overlijden is op 1 augustus 1899 gedaan door een veldwachter en een Rijksveldwachter. Zij was 41 jaar, waardoor als geboortejaar omstreeks 1858 kan worden aangehouden . In de akte wordt verder vermeld dat ze afkomstig is uit Mettingen in Pruisen. Verder heeft ze geen vaste woonplaats, hetgeen misschien duidt op een woonwagen o.i.d. Zij is om elf uur ’s avonds overleden. Ouders onbekend. In de akte staat dat ze eerder met enen Frans Bögge getrouwd is geweest en ’thans’ echtgenoot is van Johannes Wilmsen. In de akte wordt de aanwezigheid van haar man niet vermeld. 

Dat de familie een zwervend bestaan leidde kan uit diverse bronnen en de beroepen van andere familieleden worden afgeleid. 

Het vermoeden bestaat dat Johannes later in Duitsland moet zijn overleden.  Bij WieWasWie kan wel een naamgenoot worden aangetroffen, maar die is met een ander getrouwd. Zijn zoon Martinus heeft, gezien de verschillende plaatsen van geboorte van de kinderen, ook een zwervend bestaan gehad en is in 1968 te Gorinchem overleden.  

Vraag: wie kan mij meer vertellen over genoemde personen, waar getrouwd, waar overleden, waar geboren, ouders, etc.  Ook is niet duidelijk waarom een alias is gebruikt. Ik zie reactie met belangstelling tegemoet.

Joeke de Jong - 9 dec 2017 - 19:00

Johan van den Broek is overleden op 29 augustus 1936 in Den Haag (aangifte 1 september 1936, akte 3143). Volgens de overlijdensakte was hij 74 jaar, koopman in galanterieën, geboren in Enschede, weduwnaar van Anna Mestbauer, zoon van Marten van den Broek en van Enneken Meijerink. Zie hier voor de overlijdensakte (als de link niet blijft staan: de akte staat op scan 530).

Johanna C. - 9 dec 2017 - 21:01

Op de website van de digitale stamboom Den Haag is ook een gezinskaart van Johan van den Broek aanwezig. Volgens deze kaart is hij geboren op 13-04-1862 in Enschede. Op de kaart zijn ook twee zoons vermeld: Joseph Engelbert, geboren 01-02-1888 in Rheine, Duitsland en Martinus Johannes, geboren 13-06-1896 in Epe, Duitsland. Zie hier voor de kaart.

Ik vind ook nog een tweede kaart: zie hier

En zie hier voor de kaart van zoon Joseph Engelbert van den Broek. 

Van Martinus Johannes van den Broek zijn ook twee kaarten aanwezig. Zie hier en zie hier

Zoon Joseph Engelbert van den Broek trouwde op 22-09-1915 in Den Haag met Hendrika de Ruijter. Zie hier

Johanna C. - 9 dec 2017 - 21:08

Ter completering:
​Marten van den Broek, katoenspinner, 23 jaar, geboren in Enschede, zoon van Meinderd/Meinert van den Broek, wever, en Aleida Roelvink, huwt op 29.8.1851 in Enschede met Enneken Meijerink, weefster, 20 jaar, geboren in Enschede, dochter van Hendrik Meijerink en Geziena Lutje Spelberg.

G.Karssenberg - 9 dec 2017 - 21:17

@Johanna en Karssenberg

Dank, dank voor het antwoord op mijn (onze) vragen wat Johan van den Broek betreft. Hiermee is de aansluiting naar de ouders en voorouders gevonden. Wat mij verwondert is dat de Haagse gegevens niet via WieWasWie zijn te benaderen. Je moet maar weten dat iemand in Den Haag is neergestreken. Wat mij verder is opgevallen is dat de geboorteaktes van zijn broers/zusters wel via WieWasWie zijn te vinden, maar dat zijn akte uit 1862 in het rijtje kinderen ontbreekt. 

Wat resteert zijn de trouwgegevens van Johan en Anna Theresia Mesbauer en de geboortegegevens van laatstgenoemde. Misschien dat ik daar over nog eens een nieuwe vraag op dit forum moet plaatsen.  

Joeke de Jong - 10 dec 2017 - 12:26

Je moet maar weten dat iemand in Den Haag is neergestreken.

In de vraag had je vermeld dat zoon Martinus Johannes van den Broek op 27-09-1922 in Den Haag was getrouwd. Ik heb via de digitale stamboom Den Haag de huwelijksakte bekeken. Daarin was vermeld dat vader Johan van den Broek nog in leven was en in Den Haag woonde. Vervolgens heb ik via de 10-jarentafels (die ook via de digitale stamboom Den Haag te raadplegen zijn) het overlijden van Johan van den Broek opgezocht. Daarna waren de gezinskaarten van vader en de 2 zoons ook zo gevonden.

Wat mij verder is opgevallen is dat de geboorteaktes van zijn broers/zusters wel via WieWasWie zijn te vinden, maar dat zijn akte uit 1862 in het rijtje kinderen ontbreekt. 

Je geeft zelf in je vraag aan dat er in 1862 een brand in Enschede is geweest, waarbij archieven verloren zijn gegaan. Dat zal de reden wel zijn dat er geen geboorteakte van Johan(nes) van den Broek in Enschede te vinden is. 

Johanna C. - 10 dec 2017 - 16:59


@ Johanna,

Het is inderdaad zo eenvoudig als je schrijft. Ik heb nog wel op zoekakten.nl gekeken naar de trouwakte maar daar niet gevonden. Er toen niet bij stil gestaan dat Den Haag een eigen archief heeft. Overigens is mij naderhand gebleken dat er ook nog een dochter Elisabeth is, geboren 5 oktober 1893 te Osnabruck. Voor zover mij (ons) bekend is, is zij niet vroegtijdig overleden. Waarom dan alleen de jongens samen met de vader waren en zij niet, is een volgend raadsel.

Wat de verbrande geboorteakte betreft bedoelde ik te zeggen dat de geboorteaktes van de eerste 4 broers/zusters van Johan van den Broek, van voor de brand, en een 6de kind van na de brand op WWW aanwezig zijn. Je zou verwachten dat ook deze verbrand zijn. Verder vraag ik mij of er in zo'n situatie niet een nieuwe akte wordt opgemaakt?

Joeke de Jong - 11 dec 2017 - 10:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu