stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Familieboek of genealogische vereniging "Rothenburg ob der Tauber" (Beieren, Duitsland)

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Wie weet of er een Familieboek over of genealogische vereniging in "Rothenburg ob der Tauber" (Beieren, Duitsland) bestaat?

In Rothenburg ob der Tauber is tussen 1570 en 1579 Leonhardt Leiss, de grootvader van de naar Nederland geëmigreerde Johann Dietrich Leiss (Johan Diederik van der Lis) geboren. In een Familienbuch zouden de doopgegevens van Leonhardt Leiss te vinden kunnen zijn en daarmee ook de namen van zijn ouders. Hij is zelf getrouwd op 5 december 1602 met Helena Stang in Butzbach (Wetterau, Hessen, Duitsland) in de Evangelisch Lutherse kerk.

Jacques Duivenvoorden

Een Ortssippenbuch of iets dergelijks van Rothenburg bestaat zo te zien niet. Rothenburg heeft een eigen Stadtarchiv, maar op de desbetreffende site wordt opgemerkt dat de DTB daar niet berusten. Verder een verwijzing naar de Gesellschaft fuer Familienforschung in Franken, Archivstrasse 17, 90408 Nuernberg, tel. +49 911 358 939

Ik zou met de laatstgenoemde instantie contact zoeken, zij kunnen je mogelijk helpen.

 

Een andere mogelijkheid is contact opnemen met het desbetreffende Landeskirchenamt  (in dit geval het EL Kirchenamt), want de DTB worden in Duitsland veelal centraal bewaard. Dit soort instanties werkt overigens niet gratis (althans is dat mijn ervaring).

niepoort

Ik vind voor de genoemde Gesellschaft ook nog een ander adres:

Gesellschaft für Familienforschung in Franken e.V.
Vordere Cramergasse 13
90478 Nürnberg
E-Mail: info@gf-franken.de

Welk van de twee adressen actueel is, weet ik natuurlijk niet. Ik zou maar beginnen met het sturen van een mailtje.

niepoort

Beste Liesbeth,

Hartelijk dank voor je adviezen. Ik kreeg gisteren plotseling van mijn contactpersoon bij het Kirchenarchiv van de Evangelisch Lutherse kerk in Butzbach het Emailadres van de decaan van het Evangelisch Lutherse Pfarramt in Rothenburg ob der Tauber. Ik deze decaan gevraagd of hij het doopboek kan inkijken van de Evangelisch Lutherse kerk aldaar of daarin de doop van Leonhardt Leiss te vinden is. Dat wacht ik even af voordat ik jouw adviezen ga opvolgen.

Jacques Duivenvoorden

Succes!

niepoort


Ik heb besloten de voorlopige resultaten van mijn onderzoek naar meester-chirurgijn Joseph van der Lis en zijn Haagse en Duitse voorouders te publiceren op SlideShare zodat geïnteresseerden kunnen reageren met aanvullingen. Van de Duitse voorouders van deze Joseph van der Lis heb ik tot mijn verrassing een aantal generaties weten op te sporen. Zijn activiteiten in de patriottentijd heb ik verder verkend dan nu in de Stamreeks is weergegeven. Dat zal ik in een volgende versie aanvullen.

Ik hoop meer te weten te komen over de recrutering van zijn Duitse grootvader Johann Dietrich Leiss voor de Hollandse of Blauwe Garde en of hij in Engeland is geweest met die Blauwe Garde ten tijde van de Glorious Revolution (1688) van prins en stadhouder Willem III.

Ook de examinering en diplomering van Joseph van der Lis tot meester-chirurgijn heb ik tot nu toe niet kunnen traceren. Wel zijn eerste aanstelling in Voorschoten in 1753 als chirurgijn voor de armenzorg in de protestante gemeente door bemiddeling van vrouwe Bentinck, weduwe van de heer Van Wassenaer, ambachtsheer van Voorschoten.

De switch van Joseph van der Lis van prinsgezind (verklaarbaar uit zijn herkomst) naar patriot is historisch gezien erg interessant.

Met vriendelijke groeten,

Jacques Duivenvoorden

https://www.slideshare.net/JacquesDuivenvoorden/stamreeks-leiss-van-der-lis-20180125

Jacques DuivenvoordenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!