stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Adelbert Karsties en Clara Henschke, eind 19e eeuw Ortelsburg/Keulen



Profiel afbeelding

Als Margarethe Clara Karsties 12-5-1921 in Utrecht trouwt, is haar vader Adelbert reeds overleden en woont haar moeder in Keulen. De dochter heeft de Duitse nationaliteit en is geboren in Ortelsburg, dat in het huidige Litouwen zou liggen. De huwelijksakte bevat geen verklaring van overlijden van haar vader, want zij was 28 en had geen toestemming van haar ouders nodig.

Ik zoek gegevens van haar  beide ouders.

niepoort - 15 dec 2017 - 15:24

dat in het huidige Litouwen zou liggen

Het ligt in Polen. https://de.wikipedia.org/wiki/Szczytno

Jan Clavaux - 15 dec 2017 - 15:39

Mogelijk liepen de grenzen ooit anders, in de akte van overlijden is sprake van Ortelsburg in Litouwen. Een korte blik op Google leert dat het idd Polen is.

niepoort - 15 dec 2017 - 15:42


Uit de door mij hierboven gegeven link:

Gegen Ende des Zweiten Weltkriegs wurde Ortelsburg im Januar 1945 von der Roten Armee erobert und besetzt. Bald darauf wurde die Stadt von der Sowjetunion unter polnische Verwaltung gestellt. Ein Teil der deutschen Einwohner war bereits geflohen. In der darauf folgenden Zeit wurden die verbliebenen deutschen Einwohner vertrieben oder mussten die polnische Staatsangehörigkeit annehmen. Die Stadt erhielt den polnischen Namen Szczytno, nach polnischen Quellen in Anlehnung an die lateinische Form von Haussee (sciten).

Jan Clavaux - 15 dec 2017 - 15:48







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu