stamboomforum

Forum logoFora » Onderzoek in Duitsland » Wapens op vaandel Blauwe Garde

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Wie kent de wapens op het midden en in de hoeken van het vaandel van de Blauwe Garde op deze afbeelding begin 1700?

Jacques Duivenvoorden

Het wapen rechtsboven is het wapen van Holland: een rode staande leeuw op goud.

Het is een regimentsvlag met de signatuur ('cypher') van waarschijnlijk onze William III (Willem III van Oranje), W.R. dus William (of Wilhelmus) Rex, in zijn hoedanigheid van koning van Engeland, gezien het St. George's Cross en de koningskroon.

Bas Lems

Dag Jacques,

Heb je nog nagedacht over mijn antwoord?

Bas Lems

Beste Bart, Ik dank je hartelijk voor je bericht en je beschrijving van de wapens op het vaandel of regimentsvlag van de Blauwe Garde. Ik ben wel benieuwd of er afbeeldingen zijn van King William III van Engeland met de St. George's Cross. En of de regimentsvlag van de Blauwe Garde nog op andere afbeeldingen voorkomt. Met vriendelijke groeten, Jacques Duivenvoorden

Jacques Duivenvoorden

Jacques,

Helaas kan ik niet goed lezen wat er staat in de tekst in de cirkel om het rode kruis heen. Mogelijk is het: honi soit qui mal y pense (schande aan hem die er kwaad van denkt), de spreuk van de Orde van de Kousenband (Order of the Garter). Als je via Google zoekt op de wapenspreuk en kijkt bij Afbeeldingen, dan vind je veel wat lijkt op het embleem op de vlag.

Bas Lems

Beste Bart, Ik heb mijn bron gevraagd of er een betere afbeelding beschikbaar is met meer pixels zodat de tekst beter leesbaar is op het vaandel. Zodra ik daarover bericht heb zal ik dat hier melden. Zou interessant zijn als de door jou beschreven tekst er inderdaad op staat. Groeten, Jacques Duivenvoorden

Jacques Duivenvoorden

Het gaat om een laat-19e eeuwse afbeelding, die daarom mogelijk geromantiseerd is, uit de collectie Vinkhuizen.

Oudere afbeeldingen van de Blauwe Garde tonen nergens het vaandel, en ook de kleding wijkt hier en daar af.

Dat er Honi soit qui mal y pense staat, is wat mij betreft een ding dat absoluut zeker is.

Jan Clavaux

P.S. kijk eens, wat ik gevonden heb: KLIK HIER

De afbeelding is vervaardigd door Richard Knötel

Jan Clavaux

Mooi gevonden, Jan!

En Knötel heeft het dus weer van Hoynck van Papendrecht, dat zegt hij er eerlijk bij.

Bas Lems

Beste Jan en Bas, Bedankt voor deze nieuwe info over de afbeelding die begrijp ik niet van het regiment Blauwe Garde is. Vraag is dan waar afbeeldingen te vinden zijn van het regiment Blauwe Garde en van het regimentsvaandel. Uit info op Wikipedia begrijp ik dat de Blauwe Garde een tijd in Engeland heeft gediend als lijfgarde van koning Willem III van Engeland tot zijn overlijden in 1702. Met vriendelijke groeten, Jacques Duivenvoorden

Jacques Duivenvoorden

Zoals ik al aangaf, wijkt de kleding in het bovenstaande plaatje af.

Zoals bijvoorbeeld hier: LINK

Zie (voor de aardigheid) ook: https://alchetron.com/Dutch-Blue-Guards

Omdat er geen afbeeldingen uit de tijd zelf bestaan, is eigenlijk niemand het er over eens,
hoe zij werkelijk gekleed waren: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?272114-The-Blue-Guard

Jan Clavaux

Jacques,

Je zou kunnen informeren bij het Kenniscentrum van het Nationaal Militair Museum, daar hebben ze misschien wat je zoekt.

https://www.nmm.nl/

Bas Lems


In het boek van Yolande van der Deijl "Koning in Europa. Oranje's gewaagde expeditie naar Londen in 1688" wordt op blz. 174 het regiment Blauwe Garde genoemd onder leiding van Hendrik van Solms-Braunfels. Zij hadden samen met zes regimenten Engelsen en Schotten de order gekregen van Willem (III) om onder leiding van Halifax, Shrewsbury en Delamere de wacht van Saint James Palace te vervangen.

Op blz. 176: De trouwe William Craven lichtte de koning in dat zijn rode Coldstream Guards werden vervangen door de Blauwe Garde van Oranje. Verbijsterd sommeerde James om onmiddellijk de verantwoordelijke bevelhebber te hale. Direct meldde Van Solms-Braunfels zich bij de koning.

Op blz. 177: Enkele belangstellende loyalisten hadden zich verzameld om hun koning vaarwel te zeggen. Tachtig lijfwachten, waarondr Willem's Blauwe Garde, begeleidden James met de waardigheid die een koning toekomt.

Op blz. 196 (slag bij de Boyne Ierland 10 juli 1690): Willem zag zijn elitekorps in het nauw gedreven en liet de Deense infanterie zich bij zijn Blauwe Garde voegen.

Over Von Solms-Braunfels, Heinrich -graaf (1638-1693) op blz. 243:

Willem's oudoom: een bekwaam officier en vertrouweling van Willem. Begeleidde Oranje naar Engeland waar hij tijdens de mars naar Londen leiding gaf aan de infanterie. Vergezelde Willem in 1690 ook naar Ierland en later naar de Spaanse Nederlanden waar hij tijdens de slag bij Neerwinden zwaar gewond raakte en stierf.

Jacques DuivenvoordenPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!