stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Was er een reden dat mensen vanuit Groningen rond 1820 naar Duitsland trokken?

De reclame wordt alleen getoond aan bezoekers, niet aan gebruikers die inloggen.

Profiel afbeelding

Sinds een aantal jaren doe ik stamboomonderzoek. De familie aan mijn moeders kant komen allen uit de provincie Groningen. Mijn vraag betreft de familie van mijn overgrootmoeder, te weten haar overgrootmoeder Geertje Niehoff/Nijhoff geboren/ gedoopt 16 maart 1760 Delfzijl en overleden 11 December 1821 Gröningen, Saksen Anhalt, Duitsland.
Geertje trouwde op 18 Oktober 1781 in Groningen met Alje van Deventer geboren/gedoopt 4 December 1754 te Groningen en overleden op 12 Oktober 1814 te Groningen. Alje en Geertje trouwden op 18 Oktober 1781 te Groningen.

Mijn vraag betreft het overlijden van Geertje. Zij overleed in Gröningen, Saksen Anhalt, Duitsland. U zult misschien begrijpen dat dit vragen oproept zoals; Waarom was zij in Duitsland? Was er een reden dat mensen in die periode, rond 1820, naar Duitsland trokken? Wel zag ik een trouwakte van een jaar eerder van haar dochter Mayske waar zij bij aanwezig was. Is zij misschien met een van haar kinderen naar Duitsland gegaan? Graag zou ik willen weten wat de reden was van haar vertrek naar Duitsland. Zou het ook mogelijk zijn om online aktes in Duitsland, zoals bijvoorbeeld Alle Groningers en Alle Friezen, in te zien?


De stad Gröningen in Duitsland ligt niet vlakbij de grens. Het ligt vlakbij Halberstadt in de buurt van Maagdenburg in het voorland van het noordelijk gedeelte van het Harzgebergte. Zij hebben dus een behoorlijke afstand afgelegd. Tegenwoordig is het vanaf Leeuwarden ongeveer vijf uren rijden met de auto.

Ik zie graag uw reactie tegemoet.
Met vriendelijke groeten, Lida Schaap.

Lida Schaap


Beste Meneer Hak,

Het leek mij al 'vreemd' vandaar mijn vraag. De wat nu duidelijk blijkt foute informatie heb ik van de site 'Geni.com'. Dank voor uw juiste informatie.

Met vriendelijke groet, Lida Schaap.

https://www.geni.com/people/Geertje-van-Deemter/6000000009639607560

Geertje van Deemter (Nijhoff)

Birthdate: circa 1760 (61)
Birthplace: Delfzijl, Delfzijl, Groningen, Netherlands 
Death: December 11, 1821 (57-65) 
Gröningen, Saxony-Anhalt, Germany
Immediate Family:

Wife of Alje van Deventer 
Mother of Hindrik van DeemterMayske BaarenDietemer van DeemterEyldertje van DeemterEintje Ike and 1 other 

 
Managed by: Antoinetta Johanna van der Laan
Last Updated: December 14, 2015

Lida SchaapPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!