stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Duitsland » Genealogisch onderzoek in Duitsland



Profiel afbeelding

Diverse voorouders van mij (en van mijn vrouw) komen uit Duitsland. Wie kan mij vertellen hoe ik het stamboomonderzoek daar voort kan zetten. Bestaat er bijv. ook een Duitse versie van "Wie was wie"?

Overigens heb ik ook een klein takje uit (Franstalig) België.

Tom Horn - 29 apr 2018 - 11:09

Voor Belgie heb je oa archief.be en familysearch. Verder geneanet, maar daarvan moet je de gegevens wel controleren. Duitsland is lastig en verschilt per plaats. Soms kun je veel vinden via Familysearch of in de Ortssippen- en Familienbuecher.

In andere gevallen kan soms een vereniging voor Familienforschung uit de plaats in kwestie je helpen. Vragen stellen aan de grote archieven betekent ook gelijk een pittige rekening . Vragen die je aan een plaatselijke kerk stelt worden soms wel gratis beanwoord, als ze tenminste tijd hebben om in de boeken te duiken. Mijn ervaringen op dat gebied zijn heel wisselend. Zelf afreizen naar Duitsland om  in de archieven te neuzen heeft alleen zin als je je vooraf bekwaamt in het lezen van oude Duitse handschriften.

je kunt natuurlijk ook hier een concrete vraag stellen en dan kijken welke bronnen de respondenten zoal hebben gebruikt.

niepoort - 29 apr 2018 - 12:27

Is de familie Horn dezelfde als de familie Ten Horn? Van die laatste famile is de geschiedenis wel uitgezocht.

niepoort - 29 apr 2018 - 12:30

Ik heb hier twee mogelijkheden voor je. De eerste is een site met veel gegevens uit diverse plaatsen. Rechts boven op de site zie je "Metasuche" ook daar kan je wat zoeken. De tweede is een Duits Forum waar welke ook onderverdeeld is voor diverse deelstaten. Je kan je gratis aanmelden.

https://www.online-ofb.de

https://forum.ahnenforschung.net

Vr gr Karst

Karst - 29 apr 2018 - 12:46

Beste mensen,

Hartelijk dank voor de suggesties, die ik zeker verder ga uitzoeken!

Ik heb overigens al een keer een mailbericht gestuurd aan een vereniging voor Familienforschung (van een bepaalde stad in Duitsland waar een voorvader van mijn vrouw burgemeester was), maar helaas geen enkele reactie gekregen.

@niepoort: ik ken geen connectie met de familie Ten Horn, mijn voorvader komt uit de omgeving van Altenburg en zijn vrouw uit Jülich.

Groeten,

Tom

Tom Horn - 30 apr 2018 - 12:51

de "mailing-Liste" zijn een soort Duitse versie van dit forum; ze werken over het algemeen heel goed

diverse Liste en andere links zijn te vinden op mijn webmix: www.symbaloo.com/home/mix/genealogie-3  

 

grtn

Jan K. (genealinks.tk) - 30 apr 2018 - 15:51

Je zou aanschaf van dit boek kunnen overwegen. Kost wel 22 euro.

Die Bürgerbücher der Stadt Altenburg in Thüringen 1700-1838

Ik zie dat er meer plaatsen met de naam Altenburg bestaan, nl. iig ook een in Oostenrijk.

niepoort - 30 apr 2018 - 16:43

Beste heer Tom Horn,

Vergeleken bij stamboomonderzoek in "genealogisch paradijs Nederland" kan genealogisch onderzoek doen in Duitsland soms duister, moeilijk en frustrerend zijn. Om maar iets te noemen :

- digitalisering staat in Duitsland absoluut nog in de kinderschoenen ;

- er is in het algemeen véél minder neiging dan in NL om alles zoveel mogelijk centraal (handig en overzichtelijk, effectief en efficient) te organiseren, want men leeft en denkt na 1945 (begrijpelijk, dat wel) juist meer vanuit een regionale mentaliteit (deelstaat, regio, streek, enz.) ;

- het archiefwezen is verschrikkelijk versplinterd (alleen al hónderden gemeentearchieven), ook vanwege die mentaliteit, en ho-pe-loos ouderwets : nog veel meer zoals vroeger ingesteld op het puur "op de winkel passen" door hooghartige medewerkers in stofjassen, die uitstralen dat u blij mag zijn om geholpen te worden i.p.v. dat zij graag burger- en servicegericht klaarstaan om u te helpen, met oog voor úw informatievraag; daarnaast is men nog altijd véél meer op papieren archiefgoed georienteerd, en veel te weinig op informatie via internet (databanken, publieksvriendelijke inventarissen, zoekwijzers e.d.); men heeft anno 2018 nog bijna overal een wat afwachtende, wereldvreemde houding, zoals ongeveer in 2001/2002, in de trant van "dat internet, dat gaat nogeens een keer héél groot worden!" ; eerder passief/overweldigd dan toekomstgericht ;

- de burgerlijke stand, die wij bijv. in Zeeuws-Vlaanderen en Maastricht al vanaf 1796, maar uniform voor heel NL sinds 1811 kenden, is (na die in vm. Franse gebieden in het Rheinland, eind 18de eeuw) uniform voor heel Duitsland pas vanaf de periode 1874-1876 ingevoerd. Daarvóór heb je dus voor je onderzoek *gedurende een heel lange tijd* te maken met kerkboeken doop/trouw/begraven (in het Duits: Kirchenbuch T/H/S, Trauung - Heirat - Sterben).

- anders dan in NL, is hier de hele nationale "voorraad" kerkboeken nooit verplicht overgedragen aan de overheid : die berust nog gewoon bij de verschillende kerkgenootschappen. Je moet dus, als je niet toevallig op internet afbeeldingen/scans kunt vinden, in honderden gevallen naar allerlei regionale kerkarchieven of plaatselijke kerkgemeenten/parochies; het zijn "particuliere archieven", dus je mag er niets van verwachten als burger zoals tegenover de overheid : allemaal met hun eigen (soms merkwaardige) openingstijden, huisregels, kopieerkosten-regelingen e.d.

- heel veel archiefgoed waarvan je zou denken dat het nog wel aanwezig is, is simpelweg niet bewaard gebleven, omdat het is verwoest : aangezien wat wij nu Duitsland noemen oorlogstoneel is geweest in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, en ook voor het Frans-Duitse conflict van 1870/71 al eeuwenlang "het kruispunt" van allerlei oorlogsgeweld en veldtochten in Europa is geweest; en omdat Duitsland historisch gezien één grote lappendeken van allerlei mini-staatjes is geweest (graafschappen, hertogdommen, prinsbisdommen, enz.) met allemaal hun eigen 'prioriteiten' qua erfgoed en archiefbeheer. Bronnen die u in de ene deelstaat wel vindt, komen soms niet (meer) voor in de andere.

-------------------------------

Maar natuurlijk is er zéker ook hoop Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

  : ook als u niets verwacht, kan het alleen maar meevallen. Er is bijvoorbeeld altijd nog heel veel moois te vinden via databanken-op-naam zoals FamilySearch (eerst gratis registreren), GeneaNet en MetaSuche (dit laatste bij GenealogieNetz, dat op zich een onmisbare schatkamer en goudmijn vol tips en bronnen is). Er zijn honderden behulpzame mede-genealogen net zoals hier op een forum, het Forum Ahnenforschung; er zijn veel heemkunde- en genealogische verenigingen, en het mooie verschijnsel "Mailingliste" (mailinglijst, een soort prikbord via de e-mail met genealogen voor dezelfde regio) kan u grote sprongen vooruit helpen bij uw genealogisch onderzoek. Mogelijkheden genoeg.

Denkt u er overigens wel aan, vanwege al die "Kleinstaaterei", dat veel oude mini-staten gewoon genoemd waren naar een bepaalde hoofdplaats. Dat wil zeggen: als u een bepaalde geografische naam bent tegengekomen bij uw onderzoek, gaat u er dan niet te snel vanuit dat het een precieze pláátsnaam is, want er kan met bijvoorbeeld Altenburg, Hannover of Schleswig net zo goed een graafschap, koninkrijk of hertogdom bedoeld zijn; en als u hiervan niet zeker bent, denkt u ten onrechte iets nauwkeurigs gevonden te hebben: de plááts ontbreekt nog.

---------------------------------

't Allerbeste wat u kan worden aangeraden is eigenlijk : neemt u even de tijd, en leest u in deze zelfde rubriek "Onderzoek in Duitsland"  https://www.stamboomforum.nl/subfora/52/0/0   bijvoorbeeld eens een uurtje allerlei vragen van àndere forumleden door, mèt de antwoorden die daarop gegeven zijn; laten we zeggen: zo'n 10 à 15 van die vragen. - Dáárvan leert u echt het allermeeste! 

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Succes met uw onderzoek, 

met vriendelijke groet, Dimitri Vlas           

Dimitri Vlas - 30 apr 2018 - 22:57

Dimitri;

 

even een kleine reactie op uw zeer behulpzame en uitgebreide bericht; de WW1 is het terrein van Duitsland voorbij gegaan. Dit uit historisch oogpunt opmerkelijke feit

Vuyk - 4 mei 2018 - 15:12

Inmiddels worden er wel Kirchenbücher gedigitaliseerd. Protestante bij Archion, katholieke bij Matricula.

Sites die ik zelf regelmatig gebruik:

- http://meta.genealogy.net/ 
- https://www.familysearch.org/wiki/en/Germany_Genealogy
- http://www.archiefzoeker.nl/?q=genealogie%20duitsland 

Manja Schledorn - 6 mei 2018 - 18:27

Mocht u familieleden in de Euregio van Aken - Julich - Herzogenrath - Heinsberg ( en gedeeltelijk Zuid-Limburg ) zoeken:

http://familienbuch-euregio.eu/guest.html

En zoals de Duitsers zeggen: "Alles Bewertet"

Uitgeschreven lid - 4 jun 2018 - 15:23

Ik heb veel gevonden op Archion, dat is wel rond de 20 euro voor een maand. Je kunt van te voren kijken of de plaatsen die je zoekt er bij staan.

https://www.archion.de/en/the-portal/

Voor het  katholieke deel van mijn Duitse familie heb ik wel wat gevonden op Matricula, gratis.

http://data.matricula-online.eu/en/suchen/

Betsy Bajetto - 13 jun 2018 - 10:47

Deze pagina is ook wel handig, met plattegrond daaronder, https://www.ancestry.de/search/
(gevonden via google zoeken, niet ingelogd, niet geregistreerd), https://www.ancestry.de/

Ook zonder inloggen = Betreft familienaam Horn, exact zoeken, resultaat, in Duitse taal, alleen familienaam Horn,
https://search.ancestry.de/cgi-bin/sse.dll?gl=allgs&gsln=Horn&gsln_x=NP&cp=0&new=1&rank=1&redir=false
Betreft familienaam Horn, dat zijn zoveel zoekresultaten, = Suche bearbeiten - in linkerkolom, Kategorien
(Op die manier verder zoeken, om te vinden wat men zoekt, bijv. een voornaam erbij, nog niet gedaan.)
Men kan ook gratis registreren, zie verder bijv., https://www.ancestry.de/cs/sitemap
Zie verder een van de links via pagina sitemap (gratis), https://twitter.com/ancestry

Website, https://www.findagrave.com/
Verder gezocht/gevonden bij zoekresultaten categorie = memorials,
Zie onderaan homepage, https://www.findagrave.com/memorial
Familienaam Horn, plaats/land ingevuld voor beter/minder zoekresultaten: Germany
= 263 matching records found for (Horn, Germany, incl. arbeeldingen, informatie/details)
https://www.findagrave.com/memorial/search?firstname=&middlename=&lastname=Horn&birthyear=&birthyearfilter=&deathyear=&deathyearfilter=&location=Germany&locationId=country_8&memorialid=&datefilter=&orderby=&page=1#sr-118952326

Deden - 13 jun 2018 - 16:47

Ook ik heb een paar mensen uit Duitsland en Franstalig België in mijn stamboom, bedankt voor de bovengenoemde links en tips.

Marije Essink - 15 jun 2018 - 10:35

Deels "off topic": Niet alleen voor Duitsland maar ook voor België vind je enkele links op mijn webmix: www.symbaloo.com/home/mix/genealogie-3  

 

grtn

Jan K. (genealinks.tk) - 15 jun 2018 - 10:41

Beste Tom,

 

Zat met een gelijksoortig probleem.

Heb het over de religieuze boeg gegooid, er zijn in Duitsland Zentralarchiven van zowel de Roomse als de Evangelische geloven.

Beide zijn op internet te vinden en kun je e.v.t. in het Engels aanschrijven/ mailen.

Zij doen geen echt onderzoek voor je maar willen wel opzoeken of je familienaam voorkomt in hun archieven.

Bij een positief antwoord geven ze je een lijst van "Diplom Archivarinen " ( in mijn geval) die je opdracht kunt geven om verder te zoeken.

Met mijn dame kan ik het Engels corresponderen ( wat voor mij veeeeel eenvoudiger is dan Duits, geen naamvallen, ringel-s en etc!)

Ze geeft vooraf haar tarieven, uurloon, reistijd, etc

Voor minder dan 100 euro ben ik door haar drie generaties terug kunnen gaan, incl. schriftelijke bewijzen.

Archief onderzoeker is in Duitsland een echt vak dat volgens goed Duits gebruik dicht getimmerd is met regels, vaste tarieven, eisen etc.

Niet de goedkoopste manier, maar wel "Gründlich " en zeker sneller dan zelf aanmodderen.

Hoop dat dit nog een ( late) aanvulling is waar je mee verder kunt.

Met vriendelijke groet,

Lex Geijs

Uitgeschreven lid - 13 jul 2018 - 11:45


@ Lex, Dat is volgens mij het beste advies om een erkende deskundige te zoeken voor genealogie.
Het volgende voor wie in de gelegenheid is om persoonlijk naar een archief in Duitsland te gaan.
Betreft mijn onderzoek vanaf 1963 in verschillende plaatsen in Duitsland overal gratis geholpen,
tijdens vakanties zonder voorafgaande afspraak gaan vragen bij gemeentes en bij div. kerken.
In bijv. Hamburg, Itzehoe, Wilster. Hoewel men eigenlijk overal eerst een afspraak moet maken,
was het mij gelukt om een paar uurtjes te mogen rondkijken in studiezalen met bibliotheek,
incl. adresboeken bij gem.-archief in Hamburg. Men kon echt niet zomaar in dat archiefgebouw,
daarbuiten was een gebouwtje waar men eerst moest uitleggen waarom het gebouw bezoeken.
In Beieren, dat was de R.K. kerken voor onderzoek, en foto's maken van archief en gebouwen.
En ook bij de Ev.L. kerken in Sleeswijk-Holstein mocht ik persoonlijk foto's maken; het personeel,
incl. koster van de kerken zijn daarbij dan aanwezig zodat alleen dat ene archiefstuk wordt
gefotografeerd zonder zelf te mogen doorbladeren en/of andere gegevens bekijken.

Maar tegenwoordig is e.e.a. mogelijk dat op de site familysearch.org te lezen, enz., Echter,
eerst zoeken naar werelddeel, dan het land, of via personen zoeken; zoekresultaat bij : Records.
Men kan ook films bestellen bij de "mormonen" (adressen zie familysearch, incl. Nederland),
afhankelijk van wat men zou willen inzien uiteraard. Wel zo handig, indien mogelijk en aanwezig
bij een van de gebouwen van de "mormonen". Informeer ook eens bij CBG en NGV of het daar
ook ingezien kan worden. Bij CBG en NGV zijn wel microfiches aanwezig, een aantal jaren
geleden bekeken. Er is tegenwoordig zoveel op de site familysearch, daar ben ik nog mee bezig.

Persoonlijk films besteld bij de "mormonen", div. gebouwen geweest, ook e.e.a. overgetypt.
Betreft Duitsland, van een film alleen indexen, dat was in Zoetermeer, film vanuit Duitsland.
Het bestellen van films was niet gratis, om iemand te helpen met voorouders west-Duitsland.
In Duitsland is andere privacy wet, periodes van toepassing betreft burgerlijke stand aktes,
vergeleken met Nederland, voor alle zekerheid wat nu actueel is nagaan = Datenschutz.
Via wikipedia, info, taal Duits, privacy = Datenschutz, https://de.wikipedia.org/wiki/Datenschutz
Een bekende site van particulieren in Canada, die hebben veel via films bestellen uitgezocht,
geef ik graag aan u door, graag rekening houden met copyright, enz., incl. privacy wetgeving
in Canada zoals ongeveer in Nederland van toepassing (vernomen van CBG in Den Haag).
(Publiceren ook over mijn Ned. voorouders in Nederland.) => http://www.brouwertree.com/

Deden - 13 jul 2018 - 15:35







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu